Avast Secure Browser – Veelgestelde vragen

Avast maakt Avast Veilige browser nu beschikbaar voor bestaande Avast SafeZone Browser-gebruikers. Avast Secure Browser is de opvolger van Avast SafeZone Browser en bevat tal van nieuwe beveiligings- en privacyfuncties. U hebt als gebruiker van SafeZone Browser mogelijk al een automatische update ontvangen. Als dat niet het geval is, kunt u de opvolger van Avast Secure Browser binnenkort downloaden van de website van Avast.

Algemeen

Wat is Avast Secure Browser?

Avast Veilige browser is de nieuwe en verbeterde versie van Avast SafeZone Browser. Naast de vele functies van SafeZone Browser beschikt Avast Secure Browser ook over het beveiligings- en privacycentrum. Het beveiligings- en privacycentrum is een verzameling hulpprogramma's en functies waarmee u informatie over uw onlineactiviteiten en veiligheid kunt weergeven en de bijbehorende instellingen kunt beheren.

Is Avast Secure Browser compatibel met andere browsers?

Ja. Avast Veilige browser is zo ontworpen dat het programma naast uw andere browsers kan worden gebruikt.

Wat is er gebeurd met SafeZone Browser?

SafeZone Browser is bijgewerkt tot Avast Secure Browser, een programma dat is ontwikkeld op basis van de nieuwste en veiligste versie van Chromium. Avast Secure Browser beschikt over dezelfde functionaliteit als SafeZone Browser, met veel van de oude voorzieningen. Daarnaast is de nieuwe browser uitgerust met het beveiligings- en privacycentrum, dat extra beveiligingsprogramma's, -instellingen en -functies bevat.

Hoe open ik Avast Secure Browser?

U kunt Avast Veilige browser als volgt openen:

• Dubbelklik op het pictogram van de snelkoppeling op het bureaublad.
  • Klik op het pictogram op de taakbalk.
  • Klik op de snelkoppeling in het menu Start.

Hoe beschermt Avast Secure Browser mijn computer en mijn privacy?

Avast Veilige browser bevat een veelheid aan functies en hulpprogramma's die zijn ontwikkeld om u online optimaal te beschermen. Avast Secure Browser biedt de voordelen van de oude SafeZone Browser, zoals Bankmodus en Video's downloaden, en beschikt daarnaast over het beveiligings- en privacycentrum.

Heb ik Avast Antivirus nodig om Avast Secure Browser te kunnen gebruiken?

U kunt Avast Veilige browser gebruiken zonder dat Avast Antivirus is geïnstalleerd, maar in dat geval werken de functies Bankmodus en Secure Line VPN niet.

Onderdelen

Wat is het beveiligings- en privacycentrum?

Het Beveiligings- en privacycentrum is een console met hulpprogramma's, functies en instellingen waarmee u informatie over uw onlineactiviteiten kunt weergeven en de bijbehorende instellingen kunt beheren.

Wanneer u naar het beveiligings- en privacycentrum gaat, kunt u aangeven welke hulpprogramma's u wilt gebruiken en bepalen hoe u Avast Secure Browser wilt configureren. Met deze hulpprogramma's kunt u uw browser niet alleen beter beveiligen en uw privacy beter beschermen, maar ook uw pc als geheel veiliger maken. Open het beveiligings- en privacycentrum door te klikken op het oranje Avast-pictogram rechtsboven in het venster Avast Secure Browser.

Wat is Avast Antivirus?

Avast Antivirus beschermt u in realtime tegen virussen, ransomware, spyware en andere malware. Wanneer de antivirussoftware eenmaal op uw pc geïnstalleerd is, wordt deze geruisloos op de achtergrond uitgevoerd om dreigingen te voorkomen.

Aan de tegel Avast Antivirus in het beveiligings- en privacycentrum kunt u zien of Avast Antivirus op uw pc is geïnstalleerd. Als Avast Antivirus niet is geïnstalleerd, hebt u in Secure Browser de mogelijkheid om de software alsnog te installeren.

Wat is Standaardbrowser?

Met de functie Standaardbrowser kunt u Avast Secure Browser instellen als standaardbrowser om webpagina's of koppelingen mee te openen. U vindt deze functie in het beveiligings- en privacycentrum. U kunt ook op het menupictogram (in de vorm van drie puntjes) klikken en Instellingen selecteren.

Wat is Advertenties blokkeren?

Advertenties blokkeren voorkomt dat de advertenties worden geladen op de webpagina's die u bezoekt. U kunt daardoor sneller en veiliger browsen. Advertenties blokkeren is standaard ingeschakeld. Als u deze functie wilt aanpassen of uitschakelen, gaat u naar het beveiligings- en privacycentrum en klikt u op de schakeloptie op de tegel Advertenties blokkeren om uw voorkeuren in te stellen.

Wat is Wachtwoordbeheer?

Met de functie Wachtwoordbeheer in Avast Secure Browser kunt u een programma voor wachtwoordbeheer selecteren. Met een programma voor wachtwoordbeheer kunt u uw wachtwoorden op één locatie bewaren en hoeft u maar één hoofdwachtwoord te onthouden. Als u een programma voor wachtwoordbeheer wilt kiezen, gaat u naar het beveiligings- en privacycentrum en gebruikt u het vervolgkeuzemenu op de tegel Wachtwoordbeheer om het gewenste programma voor wachtwoordbeheer te selecteren.

Wat is Bescherming tegen phishing?

Bescherming tegen phishing blokkeert schadelijke websites en phishing-pogingen terwijl u op internet surft. Het voorkomt ook dat u mogelijk schadelijke inhoud downloadt van internet, zodat u niet zonder het te weten uw pc infecteert. Bescherming tegen phishing is standaard ingeschakeld. Als u de functie wilt uitschakelen, gaat u naar het beveiligings- en privacycentrum en klikt u op de schakeloptie op de tegel Bescherming tegen phishing. Deze verandert dan van groen in grijs.

Wat is SecureLine VPN?

VPN staat voor Virtual Private Network (virtueel privénetwerk). SecureLine VPN werkt als een privétunnel naar internet waarmee uw gegevens worden versleuteld en uw verbinding wordt beveiligd bij gebruik van een openbare wifi-verbinding, bijvoorbeeld in een café of op een luchthaven. Als u SecureLine VPN wilt uitschakelen, gaat u naar het beveiligings- en privacycentrum en klikt u op schakeloptie op de tegel SecureLine VPN. Deze verandert dan van groen in grijs.

Als u de locatie van het VPN wilt wijzigen, opent u de vervolgkeuzelijst en selecteert u een locatie. Het wijzigen van de locatie kan handig zijn om geolocatiebeperkingen te omzeilen of om uw favoriete inhoud weer te geven terwijl u op reis bent.

De functie SecureLine VPN is alleen beschikbaar wanneer Avast Antivirus is geïnstalleerd en wordt uitgevoerd op uw pc:

Wat is Afgeschermde modus?

Afgeschermde modus, ook wel privacymodus of incognitomodus genoemd, is een privacyfunctie die voorkomt dat uw browsegeschiedenis wordt opgeslagen en die eventuele permanente cookies of webcachebestanden verwijdert die u tijdens een browsesessie in de afgeschermde modus verzamelt.

Als u een webpagina in de afgeschermde modus wilt openen, gaat u naar het beveiligings- en privacycentrum en klikt u op op de tegel Afgeschermde modus.

Wat is HTTPS-versleuteling?

HTTPS (Hyper Text Transfer Protocol Secure) is een beter beveiligde versie van de standaard HTTP-verbinding. HTTPS versleutelt het verkeer, waardoor anderen u niet kunnen afluisteren, en zorgt ervoor dat u verbonden bent met de gewenste server. De functie HTTPS-versleuteling Avast Secure Browser zorgt ervoor dat elke website die u bezoekt een HTTPS-verbinding gebruikt, als dat wordt ondersteund. HTTPS-versleuteling is standaard ingeschakeld. Als u de functie wilt uitschakelen, gaat u naar het beveiligings- en privacycentrum en klikt u op de schakeloptie op de tegel HTTPS-versleuteling. Deze verandert dan van groen in grijs.

Wat is Bescherming tegen traceren?

De functie Bescherming tegen traceren beschermt uw privacy door te voorkomen dat websites, analysebedrijven, reclamebureaus en andere webservices uw onlineactiviteiten volgen. Daarbij wordt ook gebruikgemaakt van filters om webbugs, traceerscripts en andere gegevensverzamelaars op de websites die u bezoekt volledig te verwijderen. Bescherming tegen traceren is standaard ingeschakeld. Als u de functie wilt uitschakelen, gaat u naar het beveiligings- en privacycentrum en klikt u op de schakeloptie op de tegel Bescherming tegen traceren. Deze verandert dan van groen in grijs.

Wat is Privacygevoelige gegevens opschonen?

Privacygevoelige gegevens opschonen schoont uw browsegeschiedenis en andere gegevens op die zijn opgeslagen in uw browsers, zoals afbeeldingen in de cache en cookies. Daardoor wordt uw privacy beschermd en komt er schijfruimte vrij op uw pc. Als u Privacygevoelige gegevens opschonen wilt gebruiken om uw browsegeschiedenis te wissen, gaat u naar het beveiligings- en privacycentrum en klikt u op OPSCHONEN STARTEN op de tegel Privégegevens opschonen.

Wat is Extensiebewaking?

Extensiebewaking voorkomt dat niet-vertrouwde extensies (ook wel invoegtoepassingen of plug-ins genoemd) worden geïnstalleerd in Avast Secure Browser en maakt het mogelijk veilige, vertrouwde extensies te installeren. Deze functie is standaard ingeschakeld. Als u de functie wilt uitschakelen, gaat u naar het beveiligings- en privacycentrum en klikt u op de schakeloptie op de tegel Extensiebewaking. Deze verandert dan van groen in grijs.

Wat is Flash-bescherming?

Flash-inhoud stelt uw pc bloot aan zwakke plekken in de beveiliging, neemt ruimte in beslag op uw pc en kan een zware belasting voor de batterij van uw laptop vormen. Met de functie Flash-bescherming voorkomt u dat Flash-inhoud zonder uw toestemming wordt uitgevoerd op uw pc.

Wat is Bankmodus?

Bankmodus zorgt voor een virtueel bureaublad dat fungeert als een schone en veilige pc binnen uw echte pc. Op die manier wordt u beschermd tegen mogelijk gekaapte hostcomputers of netwerken en wordt voorkomen dat hackers met keyloggers aan de haal gaan met uw gegevens of rondsnuffelen in uw netwerk. Het is raadzaam Bankmodus te gebruiken wanneer u naar de website van uw bank gaat.

U kunt Bankmodus openen in het beveiligings- en privacycentrum. U kunt ook op het menupictogram (in de vorm van drie puntjes) klikken en Bankmodus selecteren.

De functie Bankmodus is alleen beschikbaar wanneer Avast Antivirus is geïnstalleerd en wordt uitgevoerd op uw pc:

Wat is Bescherming tegen fingerprinting?

Websites en advertentienetwerken kunnen uw unieke browserconfiguratie (de fingerprint of vingerafdruk van uw browser) gebruiken om u te volgen. De vingerafdruk van uw browser bestaat uit gegevens die te maken hebben met de configuratie van uw apparaat, uw browser en de geschiedenis van uw onlineactiviteiten die doorlopend wordt opgeslagen terwijl u in de weer bent met webpagina's. Met Bescherming tegen fingerprinting kunt u uw digitale vingerafdruk verbergen om te voorkomen dat websites u zonder uw toestemming identificeren en volgen.

De functie Bescherming tegen fingerprinting kan informatie verbergen die bepaalde websites nodig hebben voor een goede werking. Als u problemen ondervindt op websites die u vaak bezoekt, kunt u de functie tijdelijk uitschakelen. Ga daarvoor naar het beveiligings- en privacycentrum en klik op de schakeloptie op de tegel Bescherming tegen fingerprinting. Deze verandert dan van groen in grijs.

Wat is Video's downloaden?

Met de functie Videodownloader kunt u moeiteloos videobeelden en audiofragmenten downloaden van uw favoriete websites. Als u de functie wilt gebruiken, klikt u op het pictogram Videodownloader rechtsboven op het scherm en selecteert u de video in het formaat die u wilt downloaden.

Video's downloaden is mogelijk niet compatibel met alle websites.

Hoe controleer ik of de verbinding met een website veilig is?

Wanneer u verschillende webpagina's bezoekt met Avast Veilige browser, kunt u de beveiliging van de verbinding van een website controleren. Voer de volgende stappen uit:

1. Open Avast Secure Browser en navigeer naar een website.
  2. Zoek het pictogram dat links van het webadres wordt weergegeven:
    • Een vergrendelingspictogram geeft aan dat de verbinding met de website veilig is.
    • Een informatiepictogram geeft aan dat de website niet veilig is of dat er meer informatie beschikbaar is.
    • Een rood waarschuwingspictogram geeft aan dat de website niet veilig of zelfs gevaarlijk is.
  3. Klik op het pictogram voor meer informatie over de verbinding met de website.

Instellingen

Hoe wijzig ik de standaardzoekmachine?

U wijzigt de standaardzoekmachine als volgt:

1. Open Avast Secure Browser.
  2. Klik op het menupictogram (in de vorm van drie puntjes) rechtsboven en selecteer Instellingen.
  3. Klik in het gedeelte Zoeken op de vervolgkeuzelijst en selecteer de zoekmachine die u wilt gebruiken.

Hoe zet ik de standaardinstellingen van Avast Secure Browser terug?

U herstelt de instellingen van Avast Secure Browser als volgt:

1. Open Avast Secure Browser.
  2. Klik op het menupictogram (in de vorm van drie puntjes) rechtsboven en selecteer Instellingen.
  3. Klik op het scherm Instellingen op Geavanceerde instellingen weergeven.
  4. Schuif naar de onderkant van het scherm en klik op Instellingen herstellen.
  5. Klik op Herstellen in het dialoogvenster dat wordt weergegeven.

Hoe maak ik toepassingen vast aan de taakbalk Bankmodus?

U voegt uw favoriete toepassingen als volgt toe aan de taakbalk Bankmodus:

1. Klik op het menupictogram (in de vorm van drie puntjes) rechtsboven en selecteer Bankmodus.
  2. Klik op het plusteken ( + ) op de taakbalk Bankmodus.
  3. Selecteer de toepassing die u wilt toevoegen en klik op Openen.
  4. Klik in het dialoogvenster Toepassing toevoegen dat verschijnt ter bevestiging op Toevoegen.

Het pictogram van de toepassing wordt nu weergegeven op de taakbalk Bankmodus. Klik op het pictogram in kwestie om de toepassing te starten. U kunt een toepassing van de taakbalk verwijderen door met de rechtermuisknop op het pictogram van de toepassing te klikken en Dit programma losmaken van de taakbalk te kiezen.

Wees voorzichtig met het toevoegen van onbekende toepassingen aan de taakbalk Bankmodus, omdat alle toepassingen toegang hebben tot de informatie op het scherm, zelfs in de bankmodus.

Hoe wijzig ik de taal in de browser?

Ga als volgt te werk om de taal van Secure Browser te wijzigen:

1. Klik op het menupictogram (in de vorm van drie puntjes) rechtsboven op het scherm.
  2. Schuif naar de onderkant van de pagina en klik op Geavanceerde instellingen weergeven.
  3. Schuif naar het gedeelte Taal en klik op Taal- en invoerinstellingen.
  4. Klik in het dialoogvenster Talen dat verschijnt op Toevoegen, selecteer in de vervolgkeuzelijst de taal die u wilt gebruiken en klik op OK.
  5. Klik op de taal die u wilt gebruiken en klik op Avast Secure Browser in deze taal weergeven.
  6. Klik op Gereed, sluit Secure Browser en start de browser opnieuw. Na het opnieuw starten van Secure Browser wordt de taal weergegeven die u hebt geselecteerd.

Hoe wis ik mijn browsegeschiedenis?

Ga als volgt te werk om uw browsegeschiedenis te verwijderen:

1. Klik op het oranje Avast-pictogram rechtsboven op het scherm om het beveiligings- en privacycentrum te openen.
  2. Klik op OPSCHONEN STARTEN op de tegel Privacygevoelige gegevens opschonen.
  3. Selecteer uw voorkeuren in het nieuwe venster Privacygevoelige gegevens opschonen dat verschijnt.
  4. Klik op Browsegegevens wissen.

Hoe stel ik Avast Secure Browser in als mijn standaardbrowser?

Als u Avast Veilige browser wilt instellen als uw standaardbrowser, klikt u op het oranje Avast-pictogram om het beveiligings- en privacycentrum weer te geven. Wanneer er boven aan het scherm een banner verschijnt, klikt u op INSTELLEN ALS STANDAARD. Als er geen banner verschijnt, kan het zijn dat Avast Secure Browser al is ingesteld als standaardbrowser.

Hoe importeer ik bladwijzers en instellingen uit andere browsers?

Avast Veilige browser biedt u de mogelijkheid om de browsegeschiedenis, bladwijzers, opgeslagen wachtwoorden, cookies en meer te importeren uit andere browsers. Als u naadloos wilt schakelen tussen verschillende browsers, kunt u door het importeren van browsegegevens Avast Secure Browser synchroniseren met andere apps. Voer deze stappen uit om gegevens uit browsers te importeren:

1. Klik op het menupictogram (in de vorm van drie puntjes) rechtsboven en selecteer Instellingen.
  2. Schuif naar het gedeelte Favorieten en gegevens en klik op Favorieten en instellingen importeren.
  3. Selecteer in de vervolgkeuzelijst de browser waaruit u gegevens wilt importeren. Markeer vervolgens de selectievakjes voor het type gegevens dat u wilt importeren.
  4. Klik achtereenvolgens op Importeren en Gereed

U kunt browsegegevens importeren uit Microsoft Edge, Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome en Avast SafeZone Browser.

Hoe wijzig ik de standaardzoekmachine?

U wijzigt de standaardzoekmachine als volgt:

1. Klik op het menupictogram (in de vorm van drie puntjes) rechtsboven en selecteer Instellingen.
  2. Schuif naar het gedeelte Zoeken en selecteer in de vervolgkeuzelijst de zoekmachine die u wilt gebruiken.

Probleemoplossing

Wat moet ik doen als Avast Secure Browser vastloopt of niet start?

Als Avast Secure Browser vastloopt of niet start, kunt u het probleem als volgt proberen op te lossen:

• Sluit Avast Secure Browser en open het programma opnieuw door te dubbelklikken op het pictogram Avast Secure Browser op het bureaublad.
  • Start de pc opnieuw.

Waarom kan ik het beveiligings- en privacycentrum niet openen in Windows XP of Windows Vista?

De nieuwste versie van Avast Secure Browser wordt niet ondersteund door Windows XP en Windows Vista. Voor de veiligheid is het raadzaam uw besturingssysteem te upgraden naar de nieuwste versie van Windows. Nadat u een upgrade van Windows hebt uitgevoerd naar versie 7, 8 of 10, kunt u de nieuwste versie van Avast Secure Browser installeren en hebt u toegang tot het beveiligings- en privacycentrum.

Wat moet ik doen als Bankmodus niet naar behoren wordt geladen?

U kunt Bankmodus alleen gebruiken als Avast Antivirus geïnstalleerd is en wordt uitgevoerd. Als u problemen ondervindt bij het laden van Bankmodus, kunt u proberen Avast Secure Browser opnieuw te starten. Als het probleem zich blijft voordoen, werkt u de Avast Antivirus-software bij en start u de pc opnieuw. U werkt Avast als volgt bij:

1. Open de gebruikersinterface van Avast.
  2. Klik op Instellingen en vervolgens op Bijwerken in het linkerdeelvenster.
  3. Klik op Bijwerken in het gedeelte Programma.
  4. Start uw pc opnieuw wanneer de update voltooid is.

Hoe stel ik het programma zo in dat Bankmodus automatisch wordt geopend?

Ga als volgt te werk om handmatig in te stellen dat een website automatisch wordt geopend in de bankmodus:

1. Ga naar het Beveiligings- en privacycentrum en klik op Geavanceerde instellingen op de tegel Bankmodus.
  2. Klik op Toevoegen in het gedeelte Bankmodus automatisch openen op de volgende websites.
  3. Typ het adres van de website in het tekstvak en klik op OK.

Klik op Verwijderen om een website uit de lijst te verwijderen. De wijzigingen worden automatisch opgeslagen.

Hoe verwijder ik Avast Secure Browser?

Ga als volgt te werk om Avast Secure Browser te verwijderen uit uw versie van Windows:

1. Sluit alle vensters en tabbladen van Avast Secure Browser op uw pc.
  2. Open het menu Start van Windows en ga naar Instellingen.
  3. Klik op Systeem, selecteer Apps en onderdelen in het linkervenster.
  4. Zoek Avast Veilige browser en klik erop. Klik vervolgens op Verwijderen.
  5. Schakel het selectievakje naast Browsegegevens ook verwijderen in om uw profielgegevens, zoals favorieten en geschiedenis, te verwijderen.
  6. Klik op Verwijderen.
  1. Sluit alle vensters en tabbladen van Avast Secure Browser op uw pc.
  2. Wijs de rechterbovenhoek van het scherm aan en klik op Instellingen ▸ Configuratiescherm.
  3. Klik op het pictogram van het menu Start van Windows en klik op Configuratiescherm.
  4. Klik op Een programma verwijderen of Programma's en onderdelen.
  5. Dubbelklik op Avast Veilige browser.
  6. Schakel het selectievakje naast Browsegegevens ook verwijderen in om uw profielgegevens, zoals favorieten en geschiedenis, te verwijderen.
  7. Klik op De-installeren.
Als u Avast Secure Browser niet via het configuratiescherm van Windows kunt verwijderen, kunt u de volgende stappen proberen:
  1. Open Avast Antivirus en ga naar InstellingenOnderdelen.
  2. Klik op de pijl-omlaag naast Avast Veilige browser om het deelvenster uit te vouwen.
  3. Klik op Onderdeel verwijderen en klik ter bevestiging op OK.
  • Avast Secure Browser

• Avast Premier 18.x
  • Avast Internet Security 18.x
  • Avast Pro Antivirus 18.x
  • Avast Free Antivirus 18.x