Avast Antivirus – veelgestelde vragen

Downloaden en installeren

Wat zijn de systeemvereisten voor Avast Antivirus?

Voor Avast Premium Security, Avast Free Antivirus en Avast Omni:

• Windows 10 met uitzondering van Mobile en IoT Edition (32- of 64-bits), Windows 8/8.1 met uitzondering van RT en Starter Edition (32- of 64-bits), Windows 7 SP1 of hoger (elke editie, 32- of 64-bits).
  • Volledig Windows-compatibele pc met Intel Pentium 4-/AMD Athlon 64-processor of nieuwer (moet SSE2-instructies ondersteunen). ARM-apparaten worden niet ondersteund.
  • 1 GB RAM-geheugen of meer.
  • 2 GB vrije ruimte op de harde schijf.
  • Een internetverbinding om updates voor het programma en de antivirusdatabase te downloaden, te activeren en te onderhouden.
  • Bij voorkeur een standaardschermresolutie van minimaal 1024 x 768 pixels.
Avast Antivirus wordt niet ondersteund (is niet compatibel, kan niet worden geïnstalleerd en kan niet worden uitgevoerd) onder DOS, of in Microsoft Windows-versies ouder dan Windows 7, Microsoft Windows Server en andere besturingssystemen die niet uitdrukkelijk worden ondersteund.

Hoe download ik Avast Antivirus?

Download het Avast Antivirus-product via de volgende koppelingen:

Hoe installeer ik Avast Antivirus?

Raadpleeg het onderstaande artikel in kwestie voor uitgebreide instructies voor het downloaden en installeren van Avast Antivirus-product:

Hoe werk ik mijn huidige Avast Antivirus-toepassing bij naar de nieuwste versie?

In het volgende artikel leest u hoe u Avast Antivirus bijwerkt naar de nieuwste toepassingsversie:

Moet ik een eerdere versie van Avast verwijderen voordat ik een nieuwe versie installeer?

Als u Avast 7.x of nieuwer hebt, hoeft u de vorige versie niet te verwijderen, omdat het installatieprogramma van Avast Antivirus automatisch de bestaande installatie detecteert en upgradet.

Als u Avast 6.x of ouder hebt, moet u uw versie van Avast verwijderen met behulp van het de-installatieprogramma van Avast en vervolgens uw versie van Avast Antivirus installeren volgens de instructies in het relevante artikel hieronder:

Hoe verwijder ik Avast Antivirus?

Raadpleeg het artikel in kwestie hieronder voor uitgebreide instructies voor het verwijderen van uw Avast Antivirus-product:

Abonneren en activeren

Hoe activeer ik Avast Premium Security of Avast Omni?

Raadpleeg het specifieke artikel voor uw product hieronder voor uitgebreide activeringsinstructies:

Hoe activeer ik Avast Free Antivirus?

U hoeft Avast Free Antivirus niet meer te activeren. Na de installatie wordt uw eerste gratis abonnement namelijk automatisch geactiveerd. Wanneer uw gratis abonnement verloopt, kunt u het automatisch laten verlengen.

Raadpleeg het volgende artikel voor meer informatie:

Wat houdt de 30-daagse geld-teruggarantie in?

Avast biedt voor de meeste producten een 30-daagse geld-teruggarantie vanaf de datum van aankoop.

Raadpleeg het volgende artikel voor meer informatie:

Wat moet ik doen als Avast Antivirus mijn aangeschafte abonnement niet accepteert?

Als het niet lukt om Avast Premium Security of Avast Omni te activeren, kunt u de activeringscode ophalen via uw Avast-account. Probeer de toepassing vervolgens opnieuw te activeren. Als dat niet lukt, probeert u het probleem aan de hand van de volgende instructies op te lossen:

1. Verwijder Avast Antivirus met behulp van het de-installatieprogramma van Avast en start de computer opnieuw.
  2. Download en installeer de door u aangeschafte Avast Antivirus-toepassing.
  3. Probeer Avast Antivirus opnieuw te activeren.

Kan ik een kopie krijgen van mijn aangeschafte abonnement?

Uw huidige activeringscodes zijn ook altijd te vinden in uw Avast-account. Raadpleeg het volgende artikel voor meer informatie:

Kan ik een abonnement overdragen op een ander apparaat?

Ja. U kunt een abonnement op Avast Premium Security (meerdere apparaten) of op Avast Omni op maximaal 10 apparaten tegelijk activeren in Windows, macOS, Android en iOS.

U kunt een abonnement op Avast Premium Security (één apparaat) op één apparaat tegelijk activeren en dit abonnement overdragen naar een ander apparaat op hetzelfde platform. Raadpleeg het volgende artikel voor uitgebreide instructies:

Controleer in uw Avast-account of in het e-mailbericht met de bestelbevestiging welk type abonnement u hebt aangeschaft.

Kan ik mijn abonnement op verschillende platforms gebruiken?

Een abonnement op Avast Premium Security (één apparaat) biedt bescherming op één apparaat. Voor Avast Premium Security (één apparaat) zijn de volgende abonnementen beschikbaar:

• Avast Premium Security (voor pc)
  • Avast Premium Security (voor Mac)
  • Avast Mobile Security Premium (voor Android)
  • Avast Mobile Security Premium (voor iOS)

Een abonnement op Avast Premium Security (meerdere apparaten) of Avast Omni biedt bescherming op maximaal 10 apparaten in Windows, Mac, Android en iOS en u kunt het abonnement vrijelijk overzetten van het ene apparaat of platform op het andere.

Hoe activeer ik Avast Premium Security (meerdere apparaten) op een ander platform?

Raadpleeg de volgende artikelen voor uitgebreide instructies:

Kan ik mijn abonnement voor Avast Antivirus gebruiken om Avast SecureLine VPN en Avast Cleanup Premium te activeren?

Nee. Avast SecureLine VPN en Avast Cleanup Premium maken deel uit van de gebruikersinterface van Avast Premium Security en Avast Omni, maar u moet er een afzonderlijk abonnement voor aanschaffen. U kunt een abonnement voor deze producten kopen in de Avast Winkel.

U kunt ook een abonnementsbundel met meerdere Avast-producten kopen, bijvoorbeeld Avast Ultimate (meerdere apparaten).

Hoe annuleer ik mijn Avast-abonnement?

Raadpleeg voor uitgebreide instructies het artikel voor de distributeur waarbij u het abonnement hebt afgesloten:

Als u bij Allsoft (Softline Group), AstroPay of Cleverbridge aangeschafte doorlopende abonnementen wilt opzeggen, kunt u daarvoor het volgende formulier gebruiken:

Gebruik het volgende formulier als u één Avast-abonnement wilt annuleren met het bestelnummer:

Functies en instellingen

Welke functies zijn opgenomen in de verschillende versies van Avast Antivirus?

U kunt de functies die beschikbaar zijn in de verschillende Avast Antivirus-producten bekijken in onze vergelijkingstabel.

Avast SecureLine VPN en Avast Cleanup Premium bevinden zich in de interface van Avast Premium Security maar vereisen een afzonderlijk abonnement.

Wat houdt Slimme scan in?

Slimme scan is een uitgebreide scanbewerking waarmee u het volgende kunt detecteren:

• Virussen: bestanden die schadelijke programmacode bevatten die van invloed kan zijn op de beveiliging en de prestaties van uw pc.
  • Kwetsbare software: verouderde software met behulp waarvan hackers zich toegang tot uw systeem kunnen verschaffen.
  • Schadelijke browseruitbreidingen: browseruitbreidingen die gewoonlijk worden geïnstalleerd zonder dat u dat weet en van invloed zijn op de prestaties van uw systeem.
  • Gebrekkige of onbetrouwbare zoekmachines: standaardzoekmachines die matige zoekresultaten opleveren of uw privacy in gevaar brengen.
  • Netwerkproblemen: kwetsbaarheden in uw netwerk die kunnen leiden tot aanvallen op uw router en uw netwerkapparaten.
  • Prestatieproblemen: items zoals ongewenste bestanden en overbodige apps, of instellingen die van invloed kunnen zijn op de werking van uw pc.

U kunt Slimme scan uitvoeren door de gebruikersinterface van Avast te openen en naar BeschermingVirusscans te gaan. Klik vervolgens op Slimme scan uitvoeren.

Raadpleeg het volgende artikel voor meer informatie:

Wat zijn de hoofdschilden?

Belangrijkste schilden: hiermee geeft u de belangrijkste beveiligingsonderdelen van Avast Antivirus weer. Standaard zijn alle hoofdschilden ingeschakeld voor een optimale bescherming. Dit zijn de hoofdschilden:

• Bestandsschild: hiermee worden programma's en op uw computer opgeslagen bestanden in realtime gecontroleerd op schadelijke dreigingen voordat ze worden geopend, uitgevoerd, gewijzigd of opgeslagen. Als er malware wordt aangetroffen, voorkomt Bestandsschild dat het programma of bestand uw pc infecteert.
  • Gedragsschild: hiermee worden alle processen op uw computer in realtime gecontroleerd op verdacht gedrag dat op de aanwezigheid van schadelijke programmacode kan duiden. Met Gedragsschild worden verdachte bestanden gedetecteerd en geblokkeerd op basis van hun gelijkenis met andere bekende dreigingen, zelfs als de bestanden nog niet zijn toegevoegd aan de database met virusdefinities.
  • Webschild: om te voorkomen dat malware, zoals schadelijke scripts, wordt gedownload en op uw pc wordt uitgevoerd, worden de gegevens gescand die worden overgebracht wanneer u op internet surft.
  • Mailschild: uw inkomende en uitgaande e-mailberichten worden in realtime gescand op schadelijke inhoud, zoals virussen. Dit geldt alleen voor berichten die worden verzonden of ontvangen met software voor e-mailbeheer (e-mailclients zoals Microsoft Outlook of Mozilla Thunderbird). Als u uw e-mailaccount via een internetbrowser opent, wordt uw pc beschermd door andere Avast-schilden.

Raadpleeg het volgende artikel voor meer informatie:

Wat is de viruskluis?

Viruskluis is een geïsoleerde ruimte waar u mogelijk schadelijke bestanden veilig kunt bewaren of ter analyse naar Avast Viruslab kunt sturen. Omdat bestanden in de viruskluis niet kunnen worden uitgevoerd en geen toegang tot uw systeem en gegevens hebben, kan de eventueel aanwezige schadelijke programmacode geen schade aanrichten op uw pc.

Raadpleeg het volgende artikel voor meer informatie:

Wat houdt CyberCapture in?

CyberCapture is een functie waarmee u zeldzame, verdachte bestanden kunt opsporen en analyseren. Als u een dergelijk bestand probeert uit te voeren, voorkomt CyberCapture dat het bestand op uw pc terechtkomt en wordt het naar Avast Viruslab verzonden, waar het in een veilige virtuele omgeving kan worden getest.

Raadpleeg het volgende artikel voor meer informatie:

Wat is Reddingsschijf?

Reddingsschijf is een functie waarmee u een opstartbare versie van de Avast Antivirus-scanner kunt maken op een USB-stick of cd.

Raadpleeg het volgende artikel voor meer informatie:

Wat houdt Firewall in?

Firewall is een functie die beschikbaar is in Avast Premium Security en Avast Omni. Firewall controleert al het netwerkverkeer tussen uw pc en de buitenwereld om u te beschermen tegen ongeoorloofde communicatie en indringers. Met Firewall kunt u voorkomen dat vertrouwelijke gegevens uw pc verlaten en dat hackers binnendringen.

U kunt ook toepassingsregels instellen om netwerk- en internetcommunicatie voor specifieke softwaretoepassingen te beheren. Firewall past die regels toe wanneer een toepassing probeert verbinding te maken met internet of met een ander netwerk.

Raadpleeg de volgende artikelen voor meer informatie:

Wat is Bescherming van externe toegang?

Bescherming van externe toegang is een functie die beschikbaar is in Avast Premium Security en Avast Omni. Met behulp van Bescherming van externe toegang kunt u bepalen welke IP-adressen op afstand verbinding mogen maken met uw computer. Alle niet-geautoriseerde verbindingspogingen worden geblokkeerd.

Standaard blokkeert Bescherming van externe toegang de volgende verbindingen:

• Verbindingen van IP-adressen met een hoog risico.
  • Verbindingen die proberen gebruik te maken van bekende kwetsbaarheden in het Remote Desktop Protocol van Microsoft, zoals BlueKeep.
  • Beveiligingsaanvallen waarbij herhaaldelijk wordt geprobeerd aan te melden bij uw systeem met veelgebruikte of gestolen aanmeldingsgegevens.

Telkens wanneer Bescherming van externe toegang een verbindingspoging blokkeert, ontvangt u een melding.

Het is raadzaam deze functie altijd ingeschakeld te laten. Om ervoor te zorgen dat Bescherming van externe toegang is ingeschakeld, gaat u naar BeschermingBescherming van externe toegang en controleert u of de schuifregelaar boven aan het scherm groen (AAN) is.

Wat is Real Site?

Real Site, voorheen Secure DNS, is een functie in Avast Premium Security en Avast Omni. Real Site beschermt u tegen DNS-kapingen (Domain Name System). Sommige schadelijke programma's kunnen u ongemerkt omleiden van een authentieke URL naar een nepwebsite om u vertrouwelijke informatie afhandig te maken, zoals gebruikersnamen, wachtwoorden en creditcardgegevens.

Telkens wanneer u de URL (adres) van een website, bijvoorbeeld www.voorbeeld.com, invoert op de adresbalk van uw browser, wordt de URL omgezet in het IP-adres (Internet Protocol) van de webserver waarop de webpagina in kwestie is opgeslagen. Real Site verschaft een versleutelde verbinding tussen uw webbrowser en de eigen DNS-server van Avast, zodat u zeker weet dat de weergegeven website authentiek is.

Raadpleeg de volgende artikelen voor meer informatie:

Wat is Ransomwareschild?

Ransomwareschild voorkomt dat uw persoonlijke foto's, documenten en bestanden worden gewijzigd, verwijderd of versleuteld als gevolg van ransomwareaanvallen. Met deze functie worden mappen die mogelijk persoonlijke gegevens bevatten automatisch gescand en beveiligd. Daarnaast hebt u de mogelijkheid aan te geven welke mappen u wilt beschermen tegen niet-vertrouwde toepassingen. U kunt ook aangeven welke toepassingen toestemming hebben om de bestanden in uw mappen te wijzigen en welke toepassingen altijd moeten worden geblokkeerd.

Raadpleeg de volgende artikelen voor meer informatie:

Wat is Bescherming van vertrouwelijke gegevens?

Met Bescherming van vertrouwelijke gegevens, dat beschikbaar is in de meest recente versie van Avast Premium Security en Avast Omni, worden uw persoonlijke vertrouwelijke documenten beschermd tegen toegang door onbevoegden en malware. Als privacygevoelig of vertrouwelijk worden bestanden aangemerkt die uw persoonsgegevens bevatten en bij openbaarmaking uw privacy kunnen ondermijnen en uw identiteit kunnen onthullen. Met Bescherming van vertrouwelijke gegevens bepaalt u zelf welke toepassingen en gebruikers toegang hebben tot uw bestanden.

Raadpleeg de volgende artikelen voor meer informatie:

Wat is Webcamschild?

Webcamschild, beschikbaar in de nieuwste versie van Avast Premium Security en Avast Omni, voorkomt dat toepassingen en malware zich zonder uw toestemming toegang verschaffen tot de webcam op uw computer. Wanneer Webcamschild is ingeschakeld, kunnen er met niet-vertrouwde toepassingen geen beelden of video worden vastgelegd en kan informatie op uw pc niet naar buiten worden verzonden. Op die manier wordt uw privacy gegarandeerd.

Raadpleeg de volgende artikelen voor meer informatie:

Wat is Password Protection?

Password Protection, beschikbaar in de nieuwste versie van Avast Premium Security en Avast Omni voorkomt dat toepassingen en malware wachtwoorden kunnen bekijken, wijzigen of verwijderen die u hebt opgeslagen in de browsers Google Chrome en Mozilla Firefox.

Wat is Wifi inspecteren?

Wifi inspecteren, voorheen Thuisnetwerkbeveiliging, scant uw netwerk op kwetsbaarheden en herkent mogelijke beveiligingsproblemen die de deur openzetten voor dreigingen. Met deze functie worden de netwerkstatus, met het netwerk verbonden apparaten en de routerinstellingen gecontroleerd. Met Wifi inspecteren kunt u uw netwerk beveiligen en voorkomen dat aanvallers zich toegang tot het netwerk verschaffen en misbruik maken van uw persoonlijke gegevens.

Wat houdt Passieve modus in?

In Passieve modus wordt de actieve bescherming, zoals schilden en Firewall, volledig uitgeschakeld. Op die manier kunt u meerdere antivirusprogramma's tegelijk gebruiken zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties van uw pc of de betrouwbaarheid van virusdetecties. In de passieve modus ontvangt Avast Antivirus alle programma- en virusdefinitie-updates, zodat u handmatig scans kunt uitvoeren om uw pc op problemen te controleren. U wordt echter niet actief beschermd door Avast.

Als u actief door Avast wilt worden beschermd tegen malware en andere dreigingen, moet de passieve modus zijn uitgeschakeld en moet aan de volgende voorwaarden zijn voldaan:
  • Alle antivirusprogramma's van derden zijn verwijderd.
  • Op het hoofdscherm van Avast wordt Deze computer is beschermd aangegeven.

Raadpleeg het volgende artikel voor meer informatie:

Wat is Software bijwerken?

Software bijwerken is een functie in Avast Antivirus waarmee u veelgebruikte software van derden up-to-date kunt houden om mogelijke veiligheidsrisico's te voorkomen. Schadelijke dreigingen of aanvallers maken vaak gebruik van lekken in verouderde software om toegang te verkrijgen tot uw pc. In Software bijwerken worden de populairste toepassingen weergegeven die op uw pc zijn geïnstalleerd, zodat u ze eenvoudig kunt bijwerken.

Raadpleeg het volgende artikel voor meer informatie:

Wat is Sandbox?

Sandbox is beschikbaar in Avast Premium Security en Avast Omni. Sandbox is een virtualisatiehulpmiddel waarmee u op internet kunt browsen of een toepassing kunt uitvoeren in een volledig afgeschermde, veilige omgeving. Wanneer u een toepassing start in Sandbox, worden uw activiteiten en webinhoud in een afgeschermde omgeving uitgevoerd, waardoor er geen schade aan uw pc kan ontstaan. Dat is nuttig wanneer u verdachte of niet-vertrouwde toepassingen zonder risico wilt uitvoeren.

Wat is Gegevens versnipperen?

Gegevens versnipperen is een functie in Avast Premium Security en Avast Omni waarmee u bestanden of hele stations onherroepelijk kunt verwijderen zodat uw gegevens door niemand kunnen worden hersteld en misbruikt.

Wanneer u een harde schijf wist of een bestand verwijdert met standaardprogramma's, wordt alleen de verwijzing naar die gegevens uit het bestandssysteem verwijderd. Bij vertrouwelijke gegevens, zoals gebruikersgegevens of gelicentieerde software, volstaat een eenvoudige verwijdering mogelijk niet omdat er hulpprogramma's bestaan waarmee verwijderde bestanden kunnen worden hersteld. Om te voorkomen dat gegevens kunnen worden hersteld, worden bestanden met Gegevens versnipperen meerdere keren overschreven met betekenisloze gegevens voordat ze worden verwijderd. Dit is met name nuttig wanneer u een computer of harde schijf wilt verkopen of weggeven.

Raadpleeg de volgende artikelen voor meer informatie:

Wat is Antispam?

Antispam is een extra te installeren onderdeel in Avast Premium Security en Avast Omni. Antispam beschermt het postvak IN van uw e-mailbeheersoftware tegen spam en andere ongewenste e-mail. Deze functie werkt voor geïnstalleerde e-mailclients op uw pc, zoals Microsoft Outlook of Mozilla Thunderbird.

Antispam wordt niet meer standaard geïnstalleerd. Als u Antispam handmatig wilt installeren via het configuratiescherm, raadpleegt u het volgende artikel:

Wat houdt de modus Niet storen in?

Modus Niet storen is een nieuwe functie in Avast Antivirus en een upgrade van de functie Gamemodus. In de modus Niet storen worden onnodige meldingen gedempt wanneer u een toepassing op volledig scherm uitvoert. Dit geldt voor vrijwel alle toepassingen. Telkens wanneer u een toepassing op het volledige scherm weergeeft, wordt dit automatisch gedetecteerd in de modus Niet storen en wordt de toepassing toegevoegd aan een lijst met toepassingen. Wanneer u de toepassingen in deze lijst uitvoert, wordt de modus Niet storen automatisch geactiveerd en worden meldingen van Windows, Avast Antivirus en andere toepassingen gedempt. In de toepassingenlijst van de modus Niet storen kunt u ook (drie puntjes) naast de betreffende toepassing selecteren en het selectievakje bij Prestaties maximaliseren inschakelen. Daardoor krijgt de toepassing de hoogste prioriteit en werkt uw pc optimaal.

Raadpleeg de volgende artikelen voor meer informatie:

Wat is Browser opschonen?

Browser opschonen is een functie die nu onderdeel is van Slimme scan en Avast Cleanup Premium.

Wanneer u Slimme scan uitvoert, wordt uw pc op een aantal punten gescand, onder meer op de aanwezigheid van als gebrekkig beoordeelde invoegtoepassingen voor browsers. Als er dergelijke invoegtoepassingen worden gedetecteerd, kunt u deze verwijderen aan de hand van de instructies op het scherm.

Als u Avast Cleanup Premium gebruikt, scant en herkent de optie Opschonen als gebrekkig beoordeelde invoegtoepassingen voor browsers. U kunt aangeven welke invoegtoepassingen u wilt verwijderen en betrouwbare invoegtoepassingen bekijken.

Wat is Passwords?

Wachtwoorden is een functie voor wachtwoordbeheer waarmee u zich met één hoofdwachtwoord snel en veilig kunt aanmelden bij uw onlineaccounts en webformulieren kunt invullen. Met Passwords kunt u uw vertrouwelijke gegevens versleutelen, veilig opslaan en synchroniseren op al uw apparaten.

Raadpleeg de volgende artikelen voor meer informatie:

Wat is SecureLine VPN?

SecureLine VPN is een virtueel privénetwerk (VPN). Een VPN functioneert als een soort privétunnel naar internet waarmee uw gegevens worden versleuteld en uw verbinding wordt beveiligd bij gebruik van een openbare wifi-verbinding, bijvoorbeeld in een café of op een luchthaven. SecureLine VPN heeft servers op diverse locaties, zodat u geolocatiebeperkingen kunt omzeilen en toegang kunt krijgen tot uw favoriete inhoud terwijl u op reis bent.

Hoewel SecureLine VPN is opgenomen in de gebruikersinterface van Avast, moet u er een afzonderlijk abonnement voor aanschaffen. Raadpleeg het volgende artikel voor meer informatie over SecureLine VPN:

Wat is Cleanup Premium?

Cleanup Premium scant op overbodige items en prestatieproblemen om ruimte te maken op uw pc en de snelheid van uw systeem te verbeteren. Na een scanbewerking biedt Avast aan de gevonden problemen te verwijderen of op te lossen.

Avast Cleanup Premium maakt geen deel uit van Avast Premium Security of Avast Omni. Het is een los product waarvoor een afzonderlijk, betaald abonnement is vereist.

Raadpleeg het volgende artikel voor meer informatie:

Diversen

Wat is er gebeurd met mijn Avast Premier, Avast Internet Security of Avast Pro Antivirus?

Met de introductie van Avast Premium Security hebben we wijzigingen aangebracht in een aantal bestaande Avast Antivirus-producten. Raadpleeg de voor uw vorige Avast Antivirus-product relevante informatie:

• Avast Premier: gaat door als Avast Premium Security zonder wijzigingen in de beschikbare onderdelen en functies.
  • Avast Pro Antivirus en Avast Internet Security: worden niet meer verkocht via de website van Avast. Bestaande gebruikers hebben een upgrade naar Avast Premium Security ontvangen, dat extra onderdelen en functies bevat.

Kan ik Software bijwerken zodanig instellen dat mijn toepassingen automatisch worden bijgewerkt?

Door Avast Antivirus wordt gemeld wanneer er Software bijwerken updates zijn gevonden voor toepassingen van derden. In Avast Premium Security en Avast Omni kunt u Software bijwerken zo configureren dat updates automatisch worden uitgevoerd.

In Avast Free Antivirus kunt u updates handmatig beheren door op Nu bijwerken naast elke toepassing te klikken.

Avast richt zich op producten van derden waarvan updates essentieel zijn voor de beveiliging van de pc. De producten kunnen in de loop van de tijd veranderen.

Lopen de prestaties van mijn computer terug tijdens een scanbewerking van Avast?

Avast Antivirus is voorzien van verschillende vooraf ingestelde scanbewerkingen en van een optie om zelf scanbewerkingen aan te passen. Het uitvoeren van een scanbewerking heeft gewoonlijk geen merkbare invloed op de systeemprestaties. De prestaties kunnen echter wel enigszins worden beïnvloed afhankelijk van de configuratie van uw systeem, vooral als u meerdere scanbewerkingen tegelijk uitvoert.

Scant Avast Antivirus webmailaccounts?

Als u een webmailaccount gebruikt, bijvoorbeeld Yahoo of Gmail, scant Avast uw e-mail niet rechtstreeks. Webschild en Bestandsschild beschermen uw pc wel actief tegen eventuele malware in e-mail.

Als u e-mailbeheersoftware gebruikt, bijvoorbeeld Microsoft Outlook of Mozilla Thunderbird, scant Mailschild op dreigingen in uw inkomende en uitgaande e-mailberichten.

Kan ik de gevoeligheid van Antispam aanpassen?

Ja. Als u de gevoeligheid van het antispamfilter wilt aanpassen, gaat u naar MenuInstellingenPrivacyAntispam. De volgende gevoeligheidsinstellingen zijn beschikbaar:

• Ontspannen: gebruik deze instelling alleen als er te veel legitieme e-mailberichten als spam worden aangemerkt.
  • Streng (standaardinstelling, aanbevolen): laat deze instelling ingeschakeld voor optimale spamfiltering.
  • Geen genade: gebruik deze instelling alleen als er te veel spamberichten in uw postvak IN terechtkomen.
Hoe hoger de gevoeligheid, des te groter de kans op fout-positieve spamdetecties. Hoe lager de gevoeligheid, des te kleiner de kans op fout-positieve detecties, maar het kan ook de effectiviteit van het antispamfilter verminderen.

Kan ik Microsoft Windows Firewall uitschakelen wanneer ik de firewall in Avast Premium Security of Avast Omni gebruik?

Ja. Avast Premium Security en Avast Omni beschikken over een ingebouwde firewall. Avast Firewall controleert alle communicatie tussen uw pc en externe netwerken en blokkeert ongeoorloofde communicatie. Met het oog op een betrouwbare bescherming van uw pc is het raadzaam alle beschermingsonderdelen van Avast altijd ingeschakeld te laten.

Kan ik de antivirusbescherming uitschakelen?

Ja, maar het is niet raadzaam dat blijvend te doen. Als u Avast Antivirus moet uitschakelen, klikt u met de rechtermuisknop op het pictogram Avast in het systeemvak en selecteert u Avast-schilden beheren. Selecteer een van de volgende opties:

• 10 minuten uitschakelen
  • 1 uur uitschakelen
  • Uitschakelen totdat computer opnieuw wordt gestart
  • Definitief uitschakelen (niet aanbevolen)

Kan ik bestanden, mappen of websites uitsluiten van scanbewerking?

Ja. U kunt specifieke bestanden, mappen of websites uitsluiten van een scanbewerking voor alle Avast-schilden en -scans. Ga als volgt te werk om een uitsluiting in te stellen:

1. Ga naar MenuInstellingenAlgemeenUitzonderingen.
  2. Klik op Uitzondering toevoegen.
  3. Typ een bestandspad, mappad of URL en klik op Uitzondering toevoegen. Of klik op Bladeren, selecteer een bestands- of mappad en klik op OK.

Het bestand, de map of de website die u hebt opgegeven, wordt nu weergegeven in het scherm Uitzonderingen. Als u een uitzondering wilt verwijderen, wijst u met de muis de uitzondering in de lijst aan en klikt u rechts op het pictogram in de vorm van een prullenbak.