Avast Secure Browser – Veelgestelde vragen

Algemeen

Wat is Avast Secure Browser?

Avast Secure Browser is een webbrowser met ingebouwde beveiligings- en privacyfuncties die door Avast zijn ontwikkeld om u online te beschermen. Beveiligings- en privacycentrum bevat een verzameling hulpprogramma's en functies waarmee u uw onlineprivacy, uw identiteit en uw persoonsgegevens kunt beheren. Secure Browser wordt aangeboden wanneer u de nieuwste versie van Avast Antivirus installeert.

Hoe kom ik aan Avast Secure Browser?

Avast Secure Browser is beschikbaar wanneer u een Avast Antivirus-product installeert.

Is Avast Secure Browser compatibel met andere browsers?

Ja. Avast Secure Browser is zo ontworpen dat u het programma naast uw andere browsers kunt gebruiken. U kunt moeiteloos favorieten en browsergegevens importeren uit Microsoft Edge, Microsoft Internet Explorer, Google Chrome en Mozilla Firefox.

Wat is er gebeurd met SafeZone Browser?

Avast SafeZone Browser is bijgewerkt tot Avast Secure Browser, een programma dat is ontwikkeld op basis van de nieuwste en veiligste versie van Chromium. Avast Secure Browser beschikt over dezelfde functionaliteit als SafeZone Browser, met veel van de oude voorzieningen. Daarnaast is de nieuwe browser uitgerust met Beveiligings- en privacycentrum, een onderdeel dat extra beveiligingsprogramma's, instellingen en functies bevat.

Hoe open ik Avast Secure Browser?

U kunt Avast Secure Browser als volgt openen:

• Dubbelklik op de snelkoppeling Avast Secure Browser op het bureaublad.
  • Klik op het pictogram Avast Secure Browser op de taakbalk.
  • Open het menu Start van Windows en selecteer Avast Secure Browser.

Hoe beschermt Avast Secure Browser mijn veiligheid en mijn privacy?

Avast Secure Browser is voorzien van een reeks functies en hulpprogramma's die zijn bedoeld om uw veiligheid online te optimaliseren, zoals Bankmodus, Webcamwacht en een verbeterde versie van Bescherming tegen fingerprinting. Alle ingebouwde beveiligings- en privacyfuncties zijn beschikbaar in Beveiligings- en privacycentrum.

Onderdelen

Wat houdt Beveiligings- en privacycentrum in?

Beveiligings- en privacycentrum is de naam van de console met hulpprogramma's, functies en instellingen waarmee u uw onlineactiviteiten kunt beheren.

In Beveiligings- en privacycentrum kunt u alle ingebouwde hulpprogramma's en functies bekijken en aangeven welke u wilt gebruiken. Met deze hulpmiddelen kunt u uw browser niet alleen beter beveiligen, maar ook uw pc als geheel veiliger maken.

U kunt Beveiligings- en privacycentrum openen en Avast Secure Browser configureren door te klikken op het oranje Avast-pictogram rechtsboven in het venster Avast Secure Browser.

Wat is Avast Antivirus?

Avast Antivirus beschermt u in realtime tegen virussen, ransomware, spyware en andere malware. Wanneer de antivirussoftware eenmaal op uw pc geïnstalleerd is, wordt deze geruisloos op de achtergrond uitgevoerd om dreigingen te voorkomen.

Aan de tegel Avast Antivirus in Beveiligings- en privacycentrum kunt u zien of Avast Antivirus op uw pc is geïnstalleerd. Klik op Gratis downloaden op de tegel Avast Antivirus om het programma te installeren.

Wat is Standaardbrowser?

Met de functie Standaardbrowser kunt u Avast Secure Browser selecteren om webpagina's of koppelingen mee te openen.

Als u naar deze functie wilt gaan, geeft u het Beveiligings- en privacycentrum. () weer of klikt u op het menupictogram (drie puntjes) en selecteert u Instellingen. Vervolgens schuift u naar het gedeelte Standaardbrowser.

Wat is Advertenties blokkeren?

Advertenties blokkeren voorkomt dat er advertenties worden geladen op de webpagina's die u bezoekt. U kunt daardoor sneller en veiliger browsen. Advertenties blokkeren is standaard ingeschakeld.

Als u de functie wilt uitschakelen, gaat u naar Beveiligings- en privacycentrum () en klikt u op de schuifregelaar op de tegel Advertenties blokkeren. Deze verandert dan van groen (AAN) in grijs (UIT).

Wat is Wachtwoordbeheer?

Met de functie Wachtwoordbeheer in Avast Secure Browser kunt u een programma voor wachtwoordbeheer selecteren. Met een programma voor wachtwoordbeheer kunt u uw wachtwoorden op één locatie bewaren en hoeft u maar één hoofdwachtwoord te onthouden.

U kunt een programma voor wachtwoordbeheer kiezen door naar Beveiligings- en privacycentrum () te gaan, te klikken op de tegel Wachtwoordbeheer en in het vervolgkeuzemenu het gewenste programma voor wachtwoordbeheer te selecteren.

Wat is Bescherming tegen phishing?

Bescherming tegen phishing blokkeert schadelijke websites en phishing-pogingen terwijl u op internet surft. Het voorkomt ook dat u mogelijk schadelijke inhoud downloadt van internet, waarmee uw pc kan worden geïnfecteerd. Bescherming tegen phishing is standaard ingeschakeld.

Als u de functie wilt uitschakelen, gaat u naar Beveiligings- en privacycentrum () en klikt u op de schuifregelaar op de tegel Bescherming tegen phishing. Deze verandert dan van groen (AAN) in grijs (UIT).

Wat is Avast SecureLine VPN?

VPN staat voor Virtual Private Network (virtueel privénetwerk). Avast SecureLine VPN werkt als een soort privétunnel naar internet. Daarbij worden uw gegevens versleuteld en uw verbinding beveiligd bij gebruik van een openbare wifi-verbinding, bijvoorbeeld in een café of op een luchthaven.

Als u Avast SecureLine VPN niet al hebt geïnstalleerd, gaat u naar Beveiligings- en privacycentrum () en klikt u op Gratis downloaden op de tegel Avast SecureLine VPN om het te installeren.

Na het installeren schakelt u Avast SecureLine VPN in door te klikken op de schuifregelaar op de tegel Avast SecureLine VPN. Die wordt dan groen.

U kunt de VPN-locatie wijzigen door te klikken op de tegel Avast SecureLine VPN en de gewenste locatie te selecteren in de vervolgkeuzelijst. Het kan handig zijn de VPN-locatie te wijzigen om geolocatiebeperkingen te omzeilen of om toegang te verkrijgen tot uw favoriete inhoud terwijl u op reis bent.

Na het installeren van Avast SecureLine VPN moet u een betaald abonnement aanschaffen of u registreren voor een gratis proefversie voordat u het product kunt gebruiken.

Wat is Afgeschermde modus?

Afgeschermde modus is een privacyfunctie die voorkomt dat uw browsegeschiedenis wordt opgeslagen en die eventuele permanente cookies of webcachebestanden verwijdert die u tijdens een browsersessie in de afgeschermde modus verzamelt.

Als u een webpagina in de afgeschermde modus wilt openen, gaat u naar Beveiligings- en privacycentrum () en klikt u op Venster openen op de tegel Afgeschermde modus.

Wat is HTTPS-versleuteling?

HTTPS (Hyper Text Transfer Protocol Secure) is een beter beveiligde versie van de standaard HTTP-verbinding. HTTPS versleutelt het verkeer, waardoor anderen u niet kunnen bespioneren, en zorgt ervoor dat u verbonden bent met de gewenste server. De functie HTTPS-versleuteling in Avast Secure Browser zorgt ervoor dat voor elke website die u bezoekt een HTTPS-verbinding wordt gebruikt, als dat wordt ondersteund. HTTPS-versleuteling is standaard ingeschakeld.

Als u de functie wilt uitschakelen, gaat u naar Beveiligings- en privacycentrum () en klikt u op de schuifregelaar op de tegel HTTPS-versleuteling. Deze verandert dan van groen (AAN) in grijs (UIT).

Wat is Bescherming tegen traceren?

De functie Bescherming tegen traceren beschermt uw privacy door te voorkomen dat websites, analysebedrijven, reclamebureaus en andere webservices uw onlineactiviteiten volgen. Daarbij wordt ook gebruikgemaakt van filters om webbugs, traceerscripts en andere gegevensverzamelaars op de websites die u bezoekt volledig te verwijderen. Bescherming tegen traceren is standaard ingeschakeld.

Als u de functie wilt uitschakelen, gaat u naar Beveiligings- en privacycentrum () en klikt u op de schuifregelaar op de tegel Bescherming tegen traceren. Deze verandert dan van groen (AAN) in grijs (UIT).

Wat is Privégegevens opschonen?

Privégegevens opschonen schoont uw browsegeschiedenis en andere gegevens op die zijn opgeslagen in uw browsers, zoals afbeeldingen in de cache en cookies. Daardoor wordt uw privacy beschermd en komt er schijfruimte vrij op uw pc.

Als u Privégegevens opschonen wilt gebruiken om uw browsegeschiedenis te wissen, gaat u naar Beveiligings- en privacycentrum () en klikt u op Opschonen starten op de tegel Privégegevens opschonen.

Wat is Extensiebewaking?

Extensiebewaking voorkomt dat niet-vertrouwde extensies (ook wel invoegtoepassingen, add-ins, add-ons of plug-ins genoemd) worden geïnstalleerd in Avast Secure Browser. Deze functie is standaard ingeschakeld.

Als u Extensiebewaking wilt uitschakelen, gaat u naar Beveiligings- en privacycentrum () en klikt u op de schuifregelaar op de tegel Extensiebewaking. Deze verandert dan van groen (AAN) in grijs (UIT).

Wat is Flash blokkeren?

Flash-inhoud stelt uw pc bloot aan zwakke plekken in de beveiliging, neemt ruimte in beslag op uw pc en kan een zware belasting voor de batterij van uw laptop vormen. Met de functie Flash blokkeren voorkomt u dat Flash-inhoud zonder uw toestemming wordt uitgevoerd op uw pc. Deze functie is standaard ingeschakeld.

Als u de functie wilt uitschakelen, gaat u naar Beveiligings- en privacycentrum () en klikt u op de schuifregelaar op de tegel Flash blokkeren. Deze verandert dan van groen (AAN) in grijs (UIT).

Wat is Bankmodus?

Bankmodus is een soort virtueel bureaublad dat fungeert als een schone en veilige ruimte op uw echte pc. Op die manier wordt u beschermd tegen mogelijk gekaapte hostcomputers of netwerken en wordt voorkomen dat hackers met keyloggers aan de haal gaan met uw gegevens of rondsnuffelen in uw netwerk. Het is raadzaam Bankmodus te gebruiken wanneer u naar de website van uw bank gaat.

Als u Bankmodus wilt openen, gaat u naar Beveiligings- en privacycentrum. () en klikt u op Openen op de tegel Bankmodus of op het menupictogram (drie puntjes) en selecteert u Nieuw venster Bankmodus. Raadpleeg het volgende artikel voor meer informatie over Bankmodus:

De functie Bankmodus is alleen beschikbaar wanneer Avast Antivirus is geïnstalleerd en wordt uitgevoerd op uw pc:

Wat is Webcamwacht?

Webcam Guard verschaft u meer controle over de toegang van websites tot uw webcam. Telkens wanneer een website die u bezoekt toegang probeert te verkrijgen tot uw webcam, verschijnt er een melding met de vraag of u dat wilt Toestaan of Blijven blokkeren. Deze functie is standaard ingeschakeld.

Als u Webcamwacht wilt uitschakelen, gaat u naar Beveiligings- en privacycentrum () en klikt u op de schuifregelaar op de tegel Webcam Guard. Deze verandert dan van groen (AAN) in grijs (UIT).

Wat is Bescherming tegen fingerprinting?

Websites en advertentienetwerken kunnen uw unieke browserconfiguratie (de fingerprint of vingerafdruk van uw browser) gebruiken om u te volgen. De vingerafdruk van uw browser bestaat uit gegevens die te maken hebben met de configuratie van uw apparaat, uw browser en de geschiedenis van uw onlineactiviteiten, die doorlopend wordt opgeslagen terwijl u in de weer bent met webpagina's. Met Bescherming tegen fingerprinting kunt u uw digitale vingerafdruk verbergen om te voorkomen dat websites u zonder uw toestemming identificeren en volgen. Deze functie is standaard uitgeschakeld.

Als u Bescherming tegen fingerprinting wilt inschakelen, gaat u naar Beveiligings- en privacycentrum () en klikt u op de schuifregelaar op de tegel Bescherming tegen fingerprinting. Deze verandert dan van grijs (UIT) in groen (AAN).

De functie Bescherming tegen fingerprinting kan informatie verbergen die bepaalde websites nodig hebben voor een goede werking. Als u problemen ondervindt op websites die u vaak bezoekt, kunt u Bescherming tegen fingerprinting tijdelijk uitschakelen. Ga daarvoor naar Beveiligings- en privacycentrum () en klik op de schuifregelaar op de tegel Bescherming tegen fingerprinting. Deze verandert dan van groen (AAN) in grijs (UIT).

Wat is Controleren op hacks?

Hack Check is een functie in Avast Secure Browser waarmee u kunt controleren of uw e-mailadres is uitgelekt bij een gegevenslek. De service maakt gebruik van Pwned Passwords-technologie in combinatie met de interne database van Avast van gestolen e-mailadressen om te controleren op mogelijke lekken.

Als u deze functie wilt gebruiken, opent u Beveiligings- en privacycentrum () en klikt u op de tegel Hack Check. Typ uw e-mailadres in het tekstvak en klik op Controleren om te zien of er aanmeldingsgegevens van u zijn uitgelekt.

Als u geen meldingen meer wilt ontvangen van deze functie, opent u Beveiligings- en privacycentrum, selecteert u de tegel Controleren op hacks en klikt u op de schuifregelaar. Deze verandert dan van groen (AAN) in grijs (UIT).

Wat is Video's downloaden?

Met de functie Video's downloaden kunt u moeiteloos video en audio downloaden van uw favoriete websites.

Als u de functie wilt gebruiken, klikt u rechtsboven op het menupictogram  (drie puntjes), selecteert u het pictogram Video's downloaden () en selecteert u Downloaden naast de video die u wilt downloaden.

Video's downloaden is mogelijk niet met alle websites compatibel.

Wat is Prestatiebeheer?

Prestatiebeheer is toegankelijk via de instellingen van Secure Browser. De functie bevat aanpasbare instellingen om de prestaties van uw Mac en uw browser mee te verbeteren. U opent de functie door Avast Secure Browser te starten en naar Menu (drie puntjes) ▸ Instellingen te gaan. Schuif naar de onderkant van het instellingenscherm, klik op Geavanceerd en schuif naar het gedeelte Prestatiebeheer. De volgende instellingen zijn beschikbaar:

• RAM-geheugen en CPU optimaliseren: hiermee onderbreekt u geopende, inactieve tabbladen na een bepaalde tijd. Dat komt de prestaties en snelheid van uw browser en uw pc ten goede. Klik op de schuifregelaar. De kleur verandert van grijs (UIT) in groen (AAN). Gebruik daarna de vervolgkeuzelijst om een tijdsduur te kiezen. Als die tijd om is, worden inactieve tabbladen automatisch onderbroken.
  • Batterijduur verlengen (alleen beschikbaar op laptops): hiermee onderbreekt u geopende, inactieve tabbladen na een bepaalde tijd wanneer uw laptop op de batterij werkt. Gebruik de vervolgkeuzelijst om de tijdsduur te kiezen. Als die tijd om is, worden inactieve tabbladen automatisch onderbroken.
Een onderbroken tabblad wordt pas definitief verwijderd als u het handmatig sluit. Selecteer een onderbroken tabblad en klik op het symbool Vernieuwen om de inhoud opnieuw te laden.

Hoe controleer ik of de verbinding met een website veilig is?

Wanneer u verschillende webpagina's bezoekt met Avast Secure Browser, kunt u de beveiliging van de verbinding in kwestie controleren:

1. Open Avast Secure Browser en navigeer naar een website.
  2. Zoek het pictogram dat links van het webadres wordt weergegeven:
    • Een vergrendelingspictogram geeft aan dat de verbinding met de website veilig is.
    • Een informatiepictogram geeft aan dat de website niet veilig is of dat er meer informatie beschikbaar is.
    • Een waarschuwingspictogram geeft aan dat de website niet veilig of zelfs gevaarlijk is.
  3. Klik op het pictogram voor meer informatie over de verbinding met de website.

Instellingen

Hoe wijzig ik de standaardzoekmachine?

U wijzigt de standaardzoekmachine als volgt:

1. Open Avast Secure Browser.
  2. Klik rechtsboven op het menupictogram (drie puntjes) en selecteer Instellingen.
  3. Schuif naar het gedeelte Zoekmachine.
  4. Klik op de vervolgkeuzelijst naast De zoekmachine die wordt gebruikt in de adresbalk en selecteer de door u gewenste zoekmachine.

Hoe zet ik de standaardinstellingen van Avast Secure Browser terug?

U herstelt de instellingen van Avast Secure Browser als volgt:

1. Open Avast Secure Browser.
  2. Klik rechtsboven op het menupictogram (drie puntjes) en selecteer Instellingen.
  3. Schuif naar de onderkant van het scherm Instellingen en klik op Geavanceerd.
  4. Schuif naar de onderkant van het scherm, klik op Instellingen terugzetten naar de oorspronkelijke standaardwaarden en selecteer Instellingen resetten om te bevestigen.

Hoe maak ik toepassingen vast aan de taakbalk Bankmodus?

U voegt uw favoriete toepassingen als volgt toe aan de taakbalk Bankmodus:

1. Open Avast Secure Browser.
  2. Klik rechtsboven op het menupictogram (drie puntjes) en selecteer Nieuw venster Bankmodus.
  3. Klik op het plusteken ( + ) op de taakbalk Bankmodus.
  4. Selecteer de toepassing die u wilt toevoegen en klik op Openen.
  5. Klik in het dialoogvenster Toepassing toevoegen dat verschijnt ter bevestiging op Toevoegen.

Het pictogram van de toepassing wordt nu weergegeven op de taakbalk Bankmodus. Klik op het pictogram in kwestie om de toepassing te starten. U kunt een toepassing van de taakbalk verwijderen door met de rechtermuisknop op het pictogram van de toepassing te klikken en Dit programma losmaken van de taakbalk te kiezen.

Wees voorzichtig met het toevoegen van onbekende toepassingen aan de taakbalk Bankmodus, omdat alle toepassingen toegang hebben tot de informatie op het scherm, zelfs in de bankmodus.

Hoe wijzig ik de taal in de browser?

De taal van Avast Secure Browser wijzigen:

1. Open Avast Secure Browser.
  2. Klik rechtsboven op het menupictogram (drie puntjes) en selecteer Instellingen.
  3. Schuif naar de onderkant van het scherm Instellingen en klik op Geavanceerd.
  4. Schuif naar het gedeelte Talen en klik op Taal.
  5. Klik op Talen toevoegen.
  6. Schakel het selectievakje in bij de taal die u wilt gebruiken en selecteer Toevoegen.
  7. Klik op het menupictogram (drie puntjes) naast de door u gewenste taal en schakel het selectievakje in bij Avast Secure Browser weergeven in deze taal.
  8. Klik op Opnieuw starten om een Secure Browser-sessie in de door u gekozen taal te starten.

Hoe wis ik mijn browsegeschiedenis?

Uw browsegeschiedenis wissen:

1. Open Avast Secure Browser.
  2. Ga naar Beveiligings- en privacycentrum ().
  3. Klik op Opschonen starten op de tegel Privégegevens opschonen.
  4. Selecteer uw voorkeuren in het nieuwe venster Privégegevens opschonen dat verschijnt.
  5. Klik op Gegevens wissen.

Hoe stel ik Avast Secure Browser in als mijn standaardbrowser?

Ga naar Beveiligings- en privacycentrum () om Avast Secure Browser in te stellen als uw standaardbrowser. Wanneer er boven aan het scherm een banner verschijnt, klikt u op Instellen als standaard. Als er geen banner verschijnt, kan het zijn dat Avast Secure Browser al is ingesteld als standaardbrowser.

Zo controleert u of Avast Secure Browser uw standaardbrowser is:

1. Open Avast Secure Browser.
  2. Klik rechtsboven op het menupictogram (drie puntjes) en selecteer Instellingen.
  3. Schuif naar het gedeelte Standaardbrowser. Als het goed is, staat daar Avast Secure Browser is uw standaardbrowser.
  4. Als Secure Browser niet uw standaardbrowser is, klikt u op Instellen als standaard.

Hoe importeer ik bladwijzers en instellingen uit andere browsers?

Avast Secure Browser biedt u de mogelijkheid om de browsegeschiedenis, bladwijzers, opgeslagen wachtwoorden, cookies en meer te importeren uit andere browsers. Browsergegevens synchroniseren is vooral handig als u verschillende browsers wilt gebruiken voor verschillende activiteiten zonder uw persoonlijke instellingen kwijt te raken. U importeert browsergegevens als volgt:

1. Klik rechtsboven op het menupictogram (drie puntjes) en selecteer Instellingen.
  2. Klik op Bladwijzers en instellingen importeren.
  3. Selecteer in de vervolgkeuzelijst de browser waaruit u gegevens wilt importeren en schakel de selectievakjes in bij de soorten gegevens die u wilt importeren.
  4. Klik achtereenvolgens op Importeren en Gereed

U kunt browsergegevens importeren uit Microsoft Edge, Microsoft Internet Explorer, Google Chrome en Mozilla Firefox.

Probleemoplossing

Wat moet ik doen als Avast Secure Browser vastloopt of niet start?

Als Avast Secure Browser vastloopt of niet start, kunt u het probleem als volgt proberen op te lossen:

Wat moet ik doen als Bankmodus niet naar behoren wordt geladen?

U kunt Bankmodus alleen gebruiken als Avast Antivirus geïnstalleerd is en wordt uitgevoerd. Als u problemen ondervindt bij het laden van Bankmodus, kunt u proberen Avast Secure Browser opnieuw te starten. Als het probleem zich blijft voordoen, werkt u de Avast Antivirus-software bij en start u de computer opnieuw.

1. Open de gebruikersinterface van Avast Antivirus.
  2. Selecteer MenuInstellingenAlgemeenBijwerken.
  3. Klik op Controleren op updates onder Uw toepassing is bijgewerkt.
  4. Start uw pc opnieuw wanneer de update voltooid is.

Hoe stel ik het programma zo in dat Bankmodus automatisch wordt geopend?

Ga als volgt te werk om handmatig in te stellen dat een website automatisch wordt geopend in de bankmodus:

1. Open Avast Secure Browser.
  2. Ga naar Beveiligings- en privacycentrum ().
  3. Klik op de tegel Bankmodus en selecteer Geavanceerde instellingen.
  4. Klik op Toevoegen in het gedeelte Bankmodus automatisch openen op de volgende websites.
  5. Typ het adres van de website in het tekstvak en klik op Toevoegen.

Als u een website uit de lijst wilt verwijderen, klikt u op het menupictogram (drie puntjes) in het deelvenster voor de website in kwestie en selecteert u Verwijderen. De wijzigingen worden automatisch opgeslagen.

Waarom heb ik geen toegang tot Beveiligings- en privacycentrum?

De nieuwste versie van Avast Secure Browser met Beveiligings- en privacycentrum wordt niet ondersteund door oudere versies van Windows. Voor de veiligheid is het raadzaam uw besturingssysteem te upgraden naar de nieuwste versie van Windows.

Nadat u een upgrade van Windows hebt uitgevoerd naar versie 10, 8 of 7, kunt u de nieuwste versie van Avast Secure Browser installeren.

Hoe verwijder ik Avast Secure Browser?

Raadpleeg de volgende artikelen voor instructies voor het verwijderen van Avast Secure Browser:

Hoe installeer ik Avast Secure Browser opnieuw?

Het kan zijn dat u bij het opsporen en oplossen van een probleem Avast Secure Browser moet verwijderen en opnieuw installeren. Klik op onderstaande knop om Avast Secure Browser opnieuw te installeren.

Avast Secure Browser downloaden

• Avast Secure Browser 75.x