Avast Security voor Mac – Veelgestelde vragen

Downloaden en installeren

Wat zijn de systeemvereisten voor Avast Security?

De systeemvereisten voor Avast Security en Avast Premium Security zijn:

• Apple macOS 10.14.x (Mojave), Apple macOS 10.13.x (High Sierra), Apple macOS 10.12.x (Sierra), Apple Mac OS X 10.11.x (El Capitan), Apple Mac OS X 10.10.x (Yosemite).
  • Mac-computer met 64-bits Intel-processor.
  • 512 MB RAM-geheugen of meer (1 GB RAM-geheugen of meer aanbevolen).
  • 256 MB vrije ruimte op de harde schijf.
  • Internetverbinding (om het product te downloaden en te registreren, en voor automatische updates van het programma en de virusdatabase).
  • Bij voorkeur een standaardschermresolutie van ten minste 1024 x 768 pixels
Avast Security werkt niet goed als er andere antivirussoftware geïnstalleerd is.

Hoe download en installeer ik Avast Security?

Avast Security of Avast Premium Security downloaden en installeren:

1. Klik op onderstaande koppeling om het installatiebestand van Avast Security te downloaden:
  2. Dubbelklik op het gedownloade bestand avast_security_online.dmg.
  3. Dubbelklik in het dialoogvenster dat verschijnt op het symbool Avast Security en volg de instructies op het scherm.
  4. Wanneer de installatie voltooid is, klikt u op Sluit.

Raadpleeg het volgende artikel voor uitgebreide installatie-instructies:

Als u Avast Premium Security hebt gekocht, activeert u uw abonnement door naar ☰ MenuActiveer betaalde functies te gaan en uw activeringscode in te voeren.

Heb ik een abonnement nodig om Avast Security te kunnen gebruiken?

Nee, een abonnement is niet nodig voor de gratis versie van Avast Security. Na installatie is Avast Security klaar voor gebruik.

Als u aanvullende functies wilt gebruiken, moet u upgraden naar een betaald Avast Premium Security-abonnement. U moet dit product activeren met een geldige activeringscode.

Hoe upgrade ik Avast Security tot Avast Premium Security?

Ga als volgt te werk om Avast Premium Security te upgraden:

1. Dubbelklik in de map Programma's op het symbool Avast om de toepassing te openen.
  2. Klik op Upgraden op het hoofdscherm van Avast Security.
  3. Volg de aankoopinstructies op het scherm.

Na aankoop wordt Avast Premium Security automatisch geactiveerd. U kunt het product zo nodig handmatig activeren door naar ☰ MenuActiveer gratis functies te gaan en uw activeringscode in te voeren.

Hoe activeer ik Avast Premium Security?

Ga als volgt te werk om Avast Premium Security handmatig te activeren:

1. Open het e-mailbericht met de bestelbevestiging dat u hebt ontvangen na aankoop van Avast Premium Security.
  2. Zoek en kopieer de activeringscode in het e-mailbericht met de bestelbevestiging.
  3. Dubbelklik in de map Programma's op het symbool Avast om de toepassing te openen.
  4. Ga naar MenuActiveer betaalde functies.
  5. Typ of plak uw activeringscode in het tekstvak en klik op Activeren.

Als u de duur van uw abonnement wilt bekijken, gaat u naar MenuMijn abonnementen. Raadpleeg het volgende artikel voor uitgebreide activeringsinstructies:

Hoe koppel ik Avast Antivirus aan mijn Avast-account?

Nadat u Avast Security hebt gedownload en geïnstalleerd, kunt u het product koppelen aan uw Avast-account.

Ga als volgt te werk om Avast Security te koppelen aan uw Avast-account:

1. Dubbelklik in de map Programma's op het symbool Avast om de toepassing te openen.
  2. Ga naar MenuAanmelden bij Avast-account.
  3. Voer de inloggegevens voor uw Avast-account in en klik op Aanmelden.

Raadpleeg het volgende artikel voor uitgebreide instructies:

Wat is het verschil tussen Avast Security en Avast Premium Security?

Avast Security is een gratis product waarvoor geen betaald abonnement nodig is.

Avast Premium Security bevat extra functies, waarvoor wel een betaald abonnement vereist is. De extra functies zijn Ransomwareschild en Wifi inspecteren.

Functies

Wat is Bestandsschild?

Bestandsschild is de belangrijkste actieve beschermingslaag in Avast Security. Hiermee worden programma's en op uw Mac opgeslagen bestanden in realtime gecontroleerd op schadelijke dreigingen voordat ze worden geopend, uitgevoerd, gewijzigd of opgeslagen. Als er malware wordt aangetroffen, voorkomt Bestandsschild dat het programma of bestand uw Mac infecteert.

Wat is Webschild?

Webschild biedt een aanvullend actief beschermingsniveau in Avast Security. Om te voorkomen dat malware, zoals schadelijke scripts, wordt gedownload en op uw Mac wordt uitgevoerd, worden de gegevens gescand die tijdens het internetten worden overgebracht.

Wat is E-mailschild?

E-mailschild is een aanvullende actieve beschermingslaag in Avast Security. Inkomende en uitgaande e-mailberichten worden in realtime gescand op schadelijke inhoud, zoals virussen. Dit geldt alleen voor berichten die worden verzonden of ontvangen met software voor e-mailbeheer (e-mailclients zoals Mail, Microsoft Outlook of Mozilla Thunderbird). Als u uw e-mailaccount via een internetbrowser opent, wordt uw Mac beschermd door andere Avast Security-schilden.

Wat is Ransomwareschild?

Ransomwareschild is beschikbaar in Avast Premium Security en voorkomt dat uw persoonlijke foto's, documenten en bestanden worden gewijzigd, verwijderd of versleuteld als gevolg van ransomwareaanvallen. Daartoe worden uw mappen voor afbeeldingen en documenten automatisch beveiligd. Daarnaast hebt u de mogelijkheid aan te geven welke mappen u wilt beschermen tegen niet-vertrouwde toepassingen. U kunt ook aangeven welke toepassingen toestemming hebben om de bestanden in beschermde mappen te wijzigen.

Wat is Wifi inspecteren?

Wifi inspecteren is beschikbaar in Avast Premium Security en is een actief beschermingsonderdeel waarmee uw netwerk en verbonden apparaten voortdurend worden gecontroleerd op dreigingen.

Wat is de viruskluis?

De Viruskluis is een veilige plek waar mogelijk schadelijke bestanden kunnen worden opgeslagen. In de kluis zijn ze volledig afgeschermd van de rest van het besturingssysteem. Bestanden in de viruskluis kunnen niet worden geopend of uitgevoerd door externe processen, softwaretoepassingen of virussen.

Raadpleeg het volgende artikel voor meer informatie over de viruskluis, onder andere over het verzenden van bestanden naar Avast Threat Labs:

Hoe voer ik een scanbewerking uit?

Ga als volgt te werk om een scanbewerking te starten in Avast Security:

1. Dubbelklik in de map Programma's op het symbool Avast om de toepassing te openen.
  2. Klik op (drie puntjes) naast Voer Mac-scan uit.
  3. Klik op Voer Mac-scan uit of op Nu scannen op de tegel van de scanbewerking die u wilt starten.

U kunt een snelle scanbewerking uitvoeren van de meest kwetsbare delen van uw Mac, een grondige scanbewerking uitvoeren van het hele systeem, snel een bepaalde map of verwisselbaar station scannen of zelf scanbewerkingen instellen of plannen.

In het volgende artikel vindt u meer informatie over de verschillende typen scanbewerkingen en de scaninstellingen:

Hoe plan ik een scanbewerking?

Als u een Gerichte scanbewerking, grondige scanbewerking of Mac-scanbewerking wilt plannen die automatisch en regelmatig wordt uitgevoerd, gaat u als volgt te werkt:

1. Klik op Nu openen op de tegel Aangepaste scanbewerkingen.
  2. Klik op Volgende aangepaste scan.
  3. Typ een naam voor de scanbewerking in het tekstvak Naam scanbewerking.
  4. Klik op de vervolgkeuzelijst en selecteer een Type scan. U kunt kiezen uit: Gerichte scan, Grondige scan of Mac-scan.
  5. Klik op de vervolgkeuzelijst en selecteer een Frequentie voor de frequentie waarmee de scanbewerking moet worden uitgevoerd. U kunt kiezen uit: Eenmalig, Dagelijks, Wekelijks of Maandelijks.
  6. Klik op de pijl-omhoog of pijl-omlaag om de datum/dag te wijzigen waarop de scanbewerking moet worden uitgevoerd. (Opmerking: deze optie is niet beschikbaar als u Dagelijks kiest bij Hoe vaak.)
  7. Klik op de pijl-omhoog of pijl-omlaag om de Starttijd te wijzigen wanneer de scanbewerking moet worden uitgevoerd.
  8. Daarnaast kunt u de Geavanceerde instellingen aanpassen om items in uw scanbewerking op te nemen (inschakelen) of uit te sluiten (uitschakelen).
  9. U kunt ook op Uitzondering toevoegen klikken om bestanden of mappen uit te sluiten van uw scanbewerking. Navigeer naar het bestand of de map in kwestie en klik op Open.
  10. Klik op Opslaan om de instellingen voor uw geplande scanbewerking te bevestigen.

De scanbewerking wordt volgens uw schema uitgevoerd en verschijnt in de lijst Aangepaste scanbewerkingen. Als u de scanbewerking wilt bewerken of verwijderen, laat u de cursor op de scandetails rusten, klikt u op (drie puntjes), en selecteert u Bewerk scan of Verwijder scan.

Algemene instellingen

Hoe kan ik zien welke versie van Avast Security er is geïnstalleerd?

Als u wilt zien controleren welke versie van Avast Security er op uw Mac is geïnstalleerd, gaat u naar MenuInstellingen en selecteert u het tabblad Algemeen. Het versienummer wordt boven aan het scherm weergegeven.

Hoe kan ik bestanden of websites uitsluiten van scanbewerkingen van de hoofdschilden?

Ga als volgt te werk om een uitsluiting voor een hoofdschild in te stellen:

1. Dubbelklik in de map Programma's op het symbool Avast om de toepassing te openen.
  2. Ga naar MenuInstellingen en selecteer het tabblad Belangrijkste schilden.
  3. Klik op Uitzondering toevoegen onder het schild waarvoor u een uitsluiting wilt instellen.
  4. Als u een uitsluiting toevoegt voor Bestandsschild, selecteert u het bestand en klikt u op Open. Voor Webschild en E-mailschild geeft u de server en de service op, en klikt u op Toevoegen.

Raadpleeg het volgende artikel om te zien hoe u uitsluitingen kunt instellen voor de hoofdschilden:

Hoe kan ik bestanden of mappen uitsluiten van vooraf gedefinieerde scanbewerkingen?

Ga als volgt te werk om een uitsluiting in te stellen voor vooraf gedefinieerde scanbewerkingen:

1. Dubbelklik in de map Programma's op het symbool Avast om de toepassing te openen.
  2. Ga naar MenuInstellingen en selecteer het tabblad Scans.
  3. Klik op Uitzondering toevoegen onder de scanbewerking waarvoor u een uitsluiting wilt instellen.
  4. Selecteer een bestand of map en klik op Open.

Raadpleeg het volgende artikel om te zien hoe u uitsluitingen kunt instellen voor vooraf gedefinieerde scanbewerkingen:

Probleemoplossing

Wat betekent de melding 'Scan niet mogelijk' in de scanresultaten?

De statusmelding 'Scan niet mogelijk' houdt in dat het bestand niet kan worden gescand, mogelijk omdat het deel uitmaakt van een versleuteld ZIP-archiefbestand of omdat de bestanden op dit moment in gebruik zijn. De status betekent niet dat er iets mis is met het bestand, alleen dat het niet beschikbaar is om te worden gescand.

Wat betekent de statusmelding 'De passieve modus is actief'?

Als u de melding De passieve modus is actief ziet, moet u handmatig software-extensies van Avast toestaan op uw Mac. Raadpleeg het volgende artikel voor uitgebreide instructies:

Wat moet ik doen als ik niet kan browsen of andere software niet kan gebruiken op mijn Mac?

De schilden van Avast Security detecteren en blokkeren verdachte bestanden, gevaarlijke websites en niet-geautoriseerde verbindingen. In sommige gevallen kan een hoofdschild verbindingsproblemen veroorzaken. Als u onlinesoftware niet kunt gebruiken of bepaalde websites niet kunt openen, raadpleegt u onderstaande stappen om vast te stellen of het probleem wordt veroorzaakt door een schild:

1. Dubbelklik in de map Programma's op het symbool Avast om de toepassing te openen.
  2. Klik op Belangrijkste schilden.
  3. Klik op de groene schuifknop AAN boven Bestandsschild zodat deze rood UIT wordt en voer uw oorspronkelijke actie uit (probeer de website bijvoorbeeld opnieuw te openen als u daar eerder geen toegang toe had).
  4. Als het verbindingsprobleem aanhoudt, klikt u op de rode schuifknop UIT om het schild weer in te schakelen en herhaalt u bovenstaande stappen vervolgens voor elk schild.

Als u hebt vastgesteld welk schild het verbindingsprobleem veroorzaakt, kunt u een uitsluiting instellen voor het bestand, de website of de mailserver aan de hand van de stappen in het volgende artikel:

Hoe verwijder ik Avast Security?

Avast Security kan niet volledig worden verwijderd door het programma naar de Prullenmand te slepen. Avast Antivirus verwijderen:

1. Dubbelklik in de map Programma's op het symbool Avast om de toepassing te openen.
  2. Klik op Avast in de menubalk en selecteer Deïnstalleer Avast Security (of Deïnstalleer Avast Premium Security) in het contextmenu.
  3. Klik op Verwijderen.

Raadpleeg het volgende artikel voor uitgebreide instructies:

• Avast Security 14.x voor Mac