Avast Cleanup Premium – veelgestelde vragen

Algemeen

Wat is Avast Cleanup Premium?

Avast Cleanup Premium is een optimalisatieprogramma waarmee u prestatie-, opslag- en beveiligingsproblemen op uw pc kunt opsporen en oplossen. Avast Cleanup Premium is een betaald product waarvoor een afzonderlijk, betaald abonnement is vereist.

Hoe verbetert Avast Cleanup Premium de prestaties van mijn pc?

Na verloop van tijd lopen de betrouwbaarheid en prestaties van uw pc terug. U kunt de volgende problemen tegenkomen:

• Programma's die heel traag zijn, crashen of vastlopen.
  • Een tekort aan schijfruimte.
  • Pop-upmeldingen van zogenaamde ‘bloatware’-programma's.

Wanneer u Avast Cleanup Premium gebruikt voor het scannen en oplossen van problemen, verbetert u de prestaties van de pc, maakt u schijfruimte vrij en verwijdert u ongewenste programma's en beveiligingsrisico's.

Kan ik mijn pc gebruiken tijdens een scanbewerking?

Ja, u kunt uw pc blijven gebruiken terwijl Avast Cleanup Premium het systeem scant en opschoont. Het is echter raadzaam de scanresultaten te bekijken om eventuele acties te bevestigen voordat Avast Cleanup Premium uw pc opschoont.

Downloaden en installeren

Wat zijn de systeemvereisten voor Avast Cleanup Premium?

• Windows 10 met uitzondering van Mobile en IoT Core Edition (32- of 64-bits), Windows 8/8.1 met uitzondering van RT en Starter Edition (32- of 64-bits), Windows 7 SP1 of nieuwer (elke editie, 32- of 64-bits).
  • Volledig Windows-compatibele pc met Intel Pentium 4/AMD Athlon 64-processor of nieuwer (ondersteuning voor SSE2-instructies vereist).
  • 256 MB RAM-geheugen of meer.
  • 100 MB vrije ruimte op de harde schijf.
  • Internetverbinding voor het downloaden, activeren en onderhouden van toepassingsupdates.
  • Bij voorkeur een standaardschermresolutie van minimaal 1024 x 768 pixels.

Hoe kan ik Avast Cleanup Premium downloaden en installeren?

Ga als volgt te werk om Avast Cleanup Premium op een Windows-pc te installeren:

1. Download het installatiebestand van Avast Cleanup Premium en voer het uit.
  2. Klik op Ja in het dialoogvenster Gebruikersaccountbeheer.
  3. Stel de taal in die u wilt gebruiken en klik op OK.
  4. Controleer de locatie van het bestand en klik op Volgende.
  5. Klik achtereenvolgens op Installeren en op Voltooien.

Wanneer het programma is geïnstalleerd, wordt de interface van Avast Cleanup Premium geopend. Voer de activeringscode in wanneer u daarom wordt gevraagd. De code is verzonden naar het e-mailadres dat u bij de aankoop hebt gebruikt. Raadpleeg de volgende artikelen voor uitgebreide installatie-instructies:

Kan ik Avast Cleanup Premium gebruiken zonder Avast Antivirus te installeren?

Ja. U kunt Avast Cleanup Premium installeren als zelfstandige toepassing zonder Avast Free Antivirus of Avast Premium Security geïnstalleerd op uw computer.

Wordt Avast Cleanup Premium meegeleverd als ik Avast Antivirus aanschaf?

Nee. U hebt een afzonderlijk betaald abonnement nodig voor Avast Cleanup Premium. U kunt een abonnement op Avast Premium Security niet gebruiken om Avast Cleanup Premium te activeren.

Abonneren en activeren

Hoe activeer ik een betaald abonnement?

Als u Avast Cleanup Premium hebt gekocht via een ander Avast-programma of via de Avast Store, wordt uw abonnement automatisch geactiveerd. Als u Avast Cleanup Premium vóór de installatie hebt gekocht, moet u de toepassing handmatig activeren. Via de interface van Avast Cleanup Premium kunt u dat op twee manieren doen:

• Avast-account: Activeer het product via het Avast-account dat is gekoppeld aan het e-mailadres dat u bij de aankoop hebt gebruikt. Klik hiertoe op MenuMijn licentiesAanmelden bij uw Avast-account en voer uw accountgegevens in.
  • Activeringscode: Activeer het product met de activeringscode uit het e-mailbericht met de bestelbevestiging. Klik hiertoe op MenuMijn licentiesVoer een geldige activeringscode in en voer de activeringscode in.

Raadpleeg het volgende artikel voor uitgebreide instructies:

Hoe installeer ik Avast Cleanup Premium?

Als u Avast Antivirus al gebruikt, voert u de volgende stappen uit om Avast Cleanup Premium te kopen:

1. Open de gebruikersinterface van Avast en ga naar PrestatiesCleanup Premium.
  2. Klik op Nu scannen.
  3. Nadat Avast Cleanup Premium de eerste scanbewerking heeft uitgevoerd, klikt u op Oplossen.
  4. Volg de instructies op het scherm om Avast Cleanup Premium te kopen en te installeren.

Als u Avast Antivirus niet gebruikt, kunt u een abonnement op Avast Cleanup Premium kopen via de website van Avast.

Is er een gratis proefversie van Avast Cleanup Premium?

Ja. De proefversie biedt voor een bepaalde tijd gratis toegang tot alle voorzieningen en functies van Avast Cleanup Premium. Wanneer de gratis proefperiode afloopt, wordt het abonnement voor 1 pc automatisch voor 1 jaar verlengd en in rekening gebracht. Tijdens de proefperiode kunt u het abonnement op elk gewenst moment opzeggen. Er wordt dan niets in rekening gebracht.

Ga als volgt te werk om de gratis proefversie van Avast Cleanup Premium te downloaden:

1. Download het installatiebestand van Avast Cleanup Premium en voer het uit.
  2. Installeer het programma aan de hand van de instructies op het scherm.
  3. Klik op Nu scannen om een eerste scanbewerking uit te voeren en eventuele problemen op uw pc in kaart te brengen. Klik vervolgens op Oplossen en opschonen.
  4. Voer uw contact- en betalingsgegevens in om gevonden problemen op te lossen en toegang te krijgen tot alle functies van Avast Cleanup Premium. U hoeft pas te betalen aan het einde van de gratis proefperiode.
Voorafgaand aan de afschrijving voor het volledige abonnement ontvangt u een kennisgeving per e-mail. In dat e-mailbericht vindt u ook instructies voor het opzeggen van uw abonnement tijdens de proefperiode.

Hoe kan ik zien wanneer mijn abonnement afloopt?

Open Avast Cleanup Premium en ga vervolgens naar MenuMijn licenties. U kunt de duur en de vervaldatum van uw abonnement zien onder Aabonnementen op deze computer.

Kan ik mijn abonnement op Avast Cleanup Premium op meerdere apparaten gebruiken?

U kunt uw activeringscode voor Avast Cleanup Premium gebruiken voor het aantal pc's dat u hebt opgegeven tijdens de aankoop.

Wat moet ik doen als het abonnement dat of de activeringscode die ik heb gekocht niet werkt?

Als Avast Cleanup Premium uw activeringscode niet accepteert, voert u de volgende stappen uit om het probleem op te lossen:

1. Gebruik uw Avast-account om uw activeringscode te vinden en probeer het abonnement opnieuw te activeren.
  2. Als de activering mislukt, verwijdert u Avast Cleanup Premium en start u de computer opnieuw.
  3. Download en installeer de nieuwste versie van Avast Cleanup Premium.
  4. Ga in de interface van Avast Cleanup Premium naar MenuMijn licenties en probeer uw abonnement opnieuw te activeren.

Als uw activeringscode dan nog steeds niet werkt, neemt u contact op met de ondersteuning van Avast.

Instellingen en gebruik

Hoe werkt Avast Cleanup Premium?

In het volgende artikel leest u uitgebreid hoe u Avast Cleanup Premium gebruikt:

Hoe pas ik de instellingen van Avast Cleanup Premium aan?

Open Avast Cleanup Premium en ga naar Menu Instellingen. Op het scherm Instellingen kunt u de volgende bewerkingen uitvoeren:

• Taal: hiermee kunt u de taal van de gebruikersinterface wijzigen.
  • Meldingen: hiermee kunt u selecteren welke meldingen van Avast Cleanup Premium u te zien krijgt.
  • Gegevensinstellingen: hiermee kunt u beheren welke gegevens over het gebruik van de app u wilt delen.
  • Reddingscentrum: hier kunt u aangeven welke acties kunnen worden teruggedraaid via Reddingscentrum en bepalen na hoeveel tijd back-ups worden verwijderd.
  • Systeemvakpictogram: tik om het pictogram weer te geven in het systeemvak bij het opstarten van Windows.
  • Probleemoplossing: selecteer Logboek voor foutopsporing inschakelen als u een logbestand naar de ondersteuning van Avast wilt sturen.
  • Automatisch onderhoud: schakel deze functie in of uit en geef op welke items Avast Cleanup Premium mag verwijderen tijdens Automatisch onderhoud.
  • Verouderde programma's: selecteer welke acties Avast Cleanup Premium uitvoert wanneer het verouderde programma's aantreft op uw pc.

Kan ik Avast Cleanup Premium zo instellen dat het automatisch werkt?

Ja, u kunt Avast Cleanup Premium automatisch onderhoudsscans laten uitvoeren. Wanneer Automatisch onderhoud is ingeschakeld hoeft u verder niets te doen. Het wordt geruisloos op de achtergrond uitgevoerd en maakt ruimte vrij op uw pc door overbodige items te verwijderen, bijvoorbeeld verbroken snelkoppelingen en registerproblemen. Als u Automatisch onderhoud wilt inschakelen, gaat u naar MenuInstellingenAutomatisch onderhoud en klikt u op de rode schuifregelaar, zodat de optie (UIT ) verandert in de groene optie (AAN). In het instellingenscherm van Automatisch onderhoud kunt u handmatig aangeven welke items Avast Cleanup Premium verwijdert tijdens het automatische onderhoud.

Avast Cleanup Premium scant uw pc één keer per week. Automatisch onderhoud wordt alleen uitgevoerd als de scanbewerking een van de volgende problemen laat zien:
  • 100 MB of meer op te schonen ruimte op uw systeem
  • 100 of meer registerproblemen
  • 100 of meer verbroken snelkoppelingen
  • 100 of meer permanente cookies

Wat doet Avast Cleanup Premium met mijn versleutelde bestanden?

Avast Cleanup Premium negeert versleutelde bestanden om uw privacy en beveiliging te waarborgen. Als de hele harde schijf is versleuteld, kan Avast Cleanup Premium uw systeem niet scannen en optimaliseren.

Kan ik gevonden problemen bekijken voordat Avast Cleanup Premium mijn computer gaat optimaliseren?

Ja. Wanneer Avast Cleanup Premium de scanbewerking heeft voltooid, kunt u de gevonden problemen bekijken en bepalen wat u ermee wilt doen.

Wanneer Automatisch onderhoud is ingeschakeld, kunt u selecteren welke items Avast Cleanup Premium automatisch verwijdert. Klik hiervoor op MenuInstellingenAutomatisch onderhoud. Klik op de pijl naast een categorie om specifieke items in die categorie te bekijken en om handmatig de selectie van items op te heffen die u niet automatisch wilt laten verwijderen.

Hoe bepaalt Avast Cleanup Premium de beoordelingen voor overbodige programma's?

Tijdens een scanbewerking met Versnellen scant Avast Cleanup Premium op overbodige programma's die op uw pc zijn geïnstalleerd. Wanneer u na de scanbewerking op Overbodige programma's klikt, krijgt u een overzicht te zien van programma's met hun beoordelingen (maximaal vijf sterren). Voor het vaststellen van de beoordeling van een programma maakt Avast Cleanup Premium gebruik van een cloudbeoordelingssysteem op basis van geblokkeerde en toegestane lijsten, heuristische algoritmen, de aanbevelingsengine van Avast en beoordelingen van gebruikers. Op die manier kunt u makkelijker bepalen welke programma's mogen blijven staan.

Probleemoplossing

Hoe verwijder ik Avast Cleanup Premium?

In het volgende artikel kunt u uitgebreid lezen hoe u Avast Cleanup Premium kunt verwijderen:

Kan ik wijzigingen die zijn aangebracht door Avast Cleanup Premium ongedaan maken?

Ja. Als u niet tevreden bent over wijzigingen die Avast Cleanup Premium op uw pc heeft aangebracht, kunt u via het Reddingscentrum bepaalde wijzigingen terugdraaien. Klik op het tabblad Reddingscentrum rechts in de interface van Avast Cleanup Premium om een overzicht met bewerkingen te bekijken. Klik daarna op Ongedaan maken naast wijzigingen die u wilt terugdraaien.

Niet alle acties van Avast Cleanup Premium kunnen worden teruggedraaid. Ga naar MenuInstellingenAlgemeenReddingscentrum om items te selecteren waarvan u een reservekopie wilt maken en geef op hoe lang deze reservekopieën bewaard moeten blijven. Deze gegevens kunnen worden gebruikt om wijzigingen ongedaan te maken.

Hoe kan ik een probleem of vermoedelijke fout melden?

Als Avast Cleanup Premium onverwachte resultaten of foutberichten oplevert, kunt u het probleem melden aan de ondersteuning van Avast door een ticket in te dienen. Stuur een uitgebreide omschrijving van de stappen waarmee de fout kan worden gereproduceerd en vermeld de volgende gegevens:

• Uw Windows-versie
  • Het merk en model van uw pc en uw videokaart
  • Een uitgebreide beschrijving van het probleem en hoe u het probleem kunt reproduceren
  • Eventuele foutberichten die worden weergegeven
  • Eventuele veranderingen die op uw pc zijn aangebracht nadat het probleem met Avast Cleanup Premium is opgetreden

Hoe meld ik gevallen waarin Avast Cleanup Premium een bestand of programma per abuis als overbodig heeft aangemerkt en dit vervolgens van mijn systeem heeft verwijderd?

Als Avast Cleanup Premium een bestand of een programma heeft uitgeschakeld of verwijderd dat u had willen behouden, meldt u het probleem aan de ondersteuning van Avast door een ticket in te dienen. In het ticket vermeldt u de exacte naam van het bestand of programma, alle relevante details en het ongewenste resultaat.

Wat moet ik doen als de foutmelding ‘Helaas...’ verschijnt?

Als de foutmelding ‘Helaas...’ verschijnt, kan dit het gevolg zijn van een conflict met de configuratie van Windows-services. Zorg ervoor dat de Windows-services in kwestie zo zijn ingesteld dat ze automatisch worden uitgevoerd, of installeer het product opnieuw door de stappen in onderstaand artikel uit te voeren:

• Avast Cleanup Premium 20.x