De viruskluis gebruiken in Avast Antivirus

De Viruskluis is een veilige plek in Avast Antivirus waar mogelijk schadelijke bestanden worden opgeslagen en waar deze volledig zijn afgeschermd van de rest van uw besturingssysteem. Bestanden in de viruskluis kunnen niet worden geopend of uitgevoerd door externe processen, softwaretoepassingen of virussen.

De viruskluis openen

U kunt de viruskluis op een van de volgende manieren openen:

• Open de gebruikersinterface van Avast. en ga naar BeschermingViruskluis.
  • Klik met de rechtermuisknop op het pictogram Avast in het systeemvak en selecteer Viruskluis.

Bestanden naar de viruskluis verplaatsen

Avast Antivirus verplaatst schadelijke bestanden automatisch naar de viruskluis als ze niet kunnen worden hersteld. U kunt de standaardbewerkingen aanpassen in de instellingen voor de afzonderlijke antivirusscans of beveiligingsschilden. Raadpleeg de volgende artikelen voor meer informatie:

Bestanden toevoegen aan de viruskluis via het functiescherm Viruskluis:

1. Klik op het scherm Viruskluis op Bestand toevoegen....
  2. Zoek het bestand dat u naar de viruskluis wilt verplaatsen ('sample.exe' in het voorbeeld hieronder) en klik op Openen
  3. Het bestand wordt nu weergegeven in Viruskluis en kan worden verzonden voor analyse.

Bestanden in de viruskluis terugzetten

Het terugzetten van bestanden vanuit de viruskluis houdt een groot beveiligingsrisico in. Deze bewerking mag alleen worden uitgevoerd door gebruikers die weten wat ze doen, in specifieke situaties (bijvoorbeeld als er een belangrijk systeembestand naar de viruskluis is verplaatst).

Een bestand terugzetten op de oorspronkelijke locatie:

Met deze optie zet u het bestand terug op zijn oorspronkelijke locatie op de pc. Het is raadzaam deze optie alleen te gebruiken als het bestand vrij is van malware.

1. Plaats een vinkje naast het bestand in de viruskluis.
  2. Klik op het pictogram (drie puntjes) naast de knop Verwijderen en selecteer Herstellen in de vervolgkeuzelijst.
  3. Klik op Sluiten in het dialoogvenster dat verschijnt.

Een bestand terugzetten op de oorspronkelijke locatie en toevoegen aan uitzonderingen:

Met deze optie zet u het bestand terug op zijn oorspronkelijke locatie en voegt u een uitzondering toe aan de lijst met uitzonderingen. Alle uitzonderingen in de lijst worden uitgesloten van de scanbewerkingen en schilden van Avast.

1. Plaats een vinkje naast het bestand in de viruskluis.
  2. Klik op het pictogram (drie puntjes) naast de knop Verwijderen en selecteer Herstellen en uitzondering toevoegen in de vervolgkeuzelijst.
  3. Klik op Sluiten in het dialoogvenster dat verschijnt.
Als u wilt controleren of een teruggezet bestand is opgeslagen als uitzondering, gaat u naar MenuInstellingenAlgemeenUitzonderingen.

Bestanden in de viruskluis naar Avast Viruslab verzenden

Voordat u bestanden terugzet op hun oorspronkelijke locatie is het van belang dat u zeker weet dat ze schoon zijn. Stuur bestanden voor verdere analyse naar het Avast Viruslab om ervoor te zorgen dat uw pc beschermd blijft. Het is raadzaam de volgende typen bestanden te verzenden:

• Potentiële malware: bestanden die door Avast niet zijn aangemerkt als malware, maar volgens u wel schadelijk zijn.
  • Fout-positief: bestanden die door Avast zijn geïdentificeerd als malware, maar volgens u niet schadelijk zijn.
  1. Plaats een vinkje naast het bestand in de viruskluis.
  2. Klik op het pictogram (drie puntjes) naast de knop Verwijderen en selecteer Voor analyse verzenden in de vervolgkeuzelijst.
  3. Plaats een vinkje in het juiste vakje op het formulier dat verschijnt en vermeld eventuele bijzonderheden over uw probleem. Klik vervolgens op Verzenden.
  4. Klik op Sluiten in het dialoogvenster dat verschijnt.

Bestanden uit de viruskluis verwijderen

Met deze actie verwijdert u bestanden voorgoed van uw pc. U kunt deze stap niet ongedaan maken.
  1. Plaats een vinkje naast het bestand in de viruskluis.
  2. Klik op de knop Verwijderen onder aan het scherm Viruskluis.
  3. Klik op Verwijderen in het dialoogvenster dat verschijnt.

De instellingen voor de viruskluis beheren

Standaard wordt er aan de viruskluis maximaal 5120 MB aan ruimte toegewezen, maar u kunt dit aanpassen in de instellingen van Viruskluis. Het toewijzen van ruimte aan de viruskluis configureren:

1. Open de gebruikersinterface van Avast.
  2. Ga naar MenuInstellingen.
  3. Klik op BeschermingViruskluis.
  4. Klik in het tekstvak en stel een maximumgrootte in voor uw Viruskluis.

De toewijzing van ruimte voor de viruskluis is nu geconfigureerd.