Avast Cleanup Premium – Veelgestelde vragen

Algemeen

Wat is Avast Cleanup Premium?

Avast Cleanup Premium is een optimalisatieprogramma waarmee u prestatie-, opslag- en beveiligingsproblemen op uw pc kunt opsporen en oplossen. Avast Cleanup Premium is een betaald product waarvoor een abonnement is vereist.

Hoe verbetert Avast Cleanup Premium de prestaties van mijn pc?

Na verloop van tijd lopen de betrouwbaarheid en prestaties van uw pc terug. U kunt de volgende problemen tegenkomen:

• Programma's die heel traag zijn, crashen of vastlopen.
  • Een tekort aan schijfruimte.
  • Pop-upmeldingen van zogenaamde ‘bloatware’-programma's.

Wanneer u Avast Cleanup Premium gebruikt voor het scannen en oplossen van problemen, verbetert u de prestaties van de pc, maakt u schijfruimte vrij en verwijdert u ongewenste programma's en beveiligingsrisico's.

Kan ik mijn pc gebruiken tijdens een scanbewerking?

Ja, u kunt uw pc blijven gebruiken terwijl Avast Cleanup Premium het systeem scant en opschoont. Het is echter raadzaam de scanresultaten te bekijken om eventuele acties te bevestigen voordat Avast Cleanup Premium uw pc opschoont.

Downloaden en installeren

Wat zijn de systeemvereisten voor Avast Cleanup Premium?

• Windows 10 met uitzondering van Mobile en IoT Core Edition (32- of 64-bits), Windows 8/8.1 met uitzondering van RT en Starter Edition (32- of 64-bits), Windows 7 SP1 of nieuwer (elke editie, 32- of 64-bits).
  • Volledig Windows-compatibele pc met Intel Pentium 4/AMD Athlon 64-processor of nieuwer (ondersteuning voor SSE2-instructies vereist).
  • 256 MB RAM-geheugen of meer.
  • 300 MB vrije ruimte op de harde schijf.
  • Internetverbinding voor het downloaden, activeren en onderhouden van toepassingsupdates.
  • Bij voorkeur een standaardschermresolutie van minimaal 1024 x 768 pixels.

Hoe kan ik Avast Cleanup Premium downloaden en installeren?

1. Klik op onderstaande knop om het installatiebestand van Avast Cleanup Premium te downloaden en sla het op een bekende locatie op uw computer op (standaard worden gedownloade bestanden opgeslagen in de map Downloads).
    Avast Cleanup Premium voor Windows downloaden
  2. Klik met de rechtermuisknop op het gedownloade installatiebestand avast_cleanup_setup.exe en selecteer Als administrator uitvoeren in het contextmenu.
  3. Volg de instructies op het scherm om Avast Cleanup Premium op uw computer te installeren.

Na de installatie moet u het product activeren met behulp van uw Avast-account of een geldige activeringscode. Raadpleeg de volgende artikelen voor uitgebreide installatie-instructies:

Kan ik Avast Cleanup Premium gebruiken zonder Avast Antivirus te installeren?

Ja. U kunt Avast Cleanup Premium installeren als zelfstandige toepassing, zonder Avast Free Antivirus of Avast Premium Security.

Wordt Avast Cleanup Premium meegeleverd wanneer ik Avast Antivirus koop?

Nee. U hebt een afzonderlijk betaald abonnement nodig voor Avast Cleanup Premium. U kunt een abonnement op Avast Premium Security niet gebruiken om Avast Cleanup Premium te activeren.

Abonneren en activeren

Hoe activeer ik een betaald abonnement?

Als u Avast Cleanup Premium hebt gekocht via een ander Avast-programma of via de Avast Store, wordt uw abonnement automatisch geactiveerd. Als u Avast Cleanup Premium vóór de installatie hebt gekocht, moet u de toepassing handmatig activeren. Via de interface van Avast Cleanup Premium kunt u dat op twee manieren doen:

• Avast-account: Activeer het product via het Avast-account dat is gekoppeld aan het e-mailadres dat u hebt gebruikt voor de aankoop van Avast Cleanup Premium. Klik hiertoe op MenuMijn licentiesAanmelden bij uw Avast-account en voer uw accountgegevens in.
  • Activeringscode: Activeer het product met de activeringscode uit het e-mailbericht met de bestelbevestiging. Klik hiertoe op MenuMijn licentiesVoer een geldige activeringscode in en voer de activeringscode in.

Raadpleeg het volgende artikel voor uitgebreide activeringsinstructies:

Hoe installeer ik Avast Cleanup Premium?

Als u Avast Antivirus al gebruikt, voert u de volgende stappen uit om Avast Cleanup Premium te kopen:

1. Open de gebruikersinterface van Avast en ga naar PrestatiesCleanup Premium.
  2. Klik op Nu scannen.
  3. Nadat Avast Cleanup Premium de eerste scanbewerking heeft uitgevoerd, klikt u op Alles oplossen.
  4. Volg de instructies op het scherm om Avast Cleanup Premium te kopen en te installeren.

Als u Avast Antivirus niet gebruikt, kunt u een abonnement op Avast Cleanup Premium kopen via de website van Avast.

Is er een gratis proefversie van Avast Cleanup Premium?

Ja. Na het installeren van Avast Cleanup Premium hebt u tijdelijk volledige toegang tot alle betaalde de onderdelen en functies. Wanneer de gratis proefperiode voorbij is, moet u een abonnement kopen om de toepassing te kunnen blijven gebruiken.

Hoe kan ik zien wanneer mijn abonnement afloopt?

Open Avast Cleanup Premium en ga vervolgens naar MenuMijn licenties. U kunt de duur en de vervaldatum van uw abonnement zien onder Aabonnementen op deze computer.

Kan ik mijn abonnement op Avast Cleanup Premium op meerdere apparaten gebruiken?

U kunt Avast Cleanup Premium gelijktijdig gebruiken op het aantal pc's dat u tijdens de aankoop hebt opgegeven. U kunt dit controleren in de e-mail met de aankoopbevestiging of via het Avast-account dat is gekoppeld aan het e-mailadres dat u hebt gebruikt voor de aankoop van Avast Cleanup Premium.

Als u het maximale aantal apparaten hebt bereikt dat volgens uw abonnement is toegestaan, kunt u uw abonnement aan de hand van de volgende stappen naar een nieuw apparaat overzetten:

1. Verwijder Avast Cleanup Premium van het oorspronkelijke apparaat.
  2. Installeer Avast Cleanup Premium op het nieuwe apparaat.
  3. Activeer uw abonnement op het nieuwe apparaat.

Wat moet ik doen als het abonnement dat of de activeringscode die ik heb gekocht niet werkt?

Als Avast Cleanup Premium uw activeringscode niet accepteert, voert u de volgende stappen uit om het probleem op te lossen:

1. Gebruik uw Avast-account om uw activeringscode te vinden en probeer het abonnement opnieuw te activeren.
  2. Als de activering mislukt, verwijdert u Avast Cleanup Premium en start u de computer opnieuw.
  3. Download en installeer de nieuwste versie van Avast Cleanup Premium.
  4. Ga in de interface van Avast Cleanup Premium naar MenuMijn licenties en probeer uw abonnement opnieuw te activeren.

Als uw activeringscode dan nog steeds niet werkt, neemt u contact op met de ondersteuning van Avast.

Instellingen en gebruik

Hoe werkt Avast Cleanup Premium?

In het volgende artikel leest u uitgebreid hoe u Avast Cleanup Premium gebruikt:

Hoe pas ik de instellingen van Avast Cleanup Premium aan?

Open Avast Cleanup Premium en ga naar Menu Instellingen. Op het scherm Instellingen kunt u de volgende bewerkingen uitvoeren:

• Taal: hiermee kunt u de taal van de gebruikersinterface wijzigen.
  • Meldingen: hiermee kunt u selecteren welke meldingen van Avast Cleanup Premium u te zien krijgt.
  • Gegevensinstellingen: hiermee kunt u beheren welke gegevens over het gebruik van de app u wilt delen.
  • Reddingscentrum: hier kunt u aangeven welke acties kunnen worden teruggedraaid via Reddingscentrum en bepalen na hoeveel tijd back-ups worden verwijderd.
  • Systeemvakpictogram: tik om het pictogram weer te geven in het systeemvak bij het opstarten van Windows.
  • Probleemoplossing: selecteer Logboek voor foutopsporing inschakelen als u een logbestand naar de ondersteuning van Avast wilt sturen.
  • Automatisch onderhoud: schakel deze functie in of uit en geef op welke items Avast Cleanup Premium mag verwijderen tijdens Automatisch onderhoud.
  • Verouderde programma's: selecteer welke acties Avast Cleanup Premium uitvoert wanneer het verouderde programma's aantreft op uw pc.

Kan ik Avast Cleanup Premium zo instellen dat het automatisch werkt?

Ja, u kunt Avast Cleanup Premium automatisch onderhoudsscans laten uitvoeren. Wanneer Automatisch onderhoud is ingeschakeld, hoeft u verder niets te doen. Het wordt geruisloos op de achtergrond uitgevoerd en maakt ruimte vrij op uw pc door overbodige items te verwijderen, bijvoorbeeld verbroken snelkoppelingen en registerproblemen. Als u Automatisch onderhoud wilt inschakelen, gaat u naar MenuInstellingenAutomatisch onderhoud en klikt u op de rode schuifregelaar (UIT) om deze op groen (AAN) te zetten. In het instellingenscherm van Automatisch onderhoud kunt u handmatig aangeven welke items Avast Cleanup Premium verwijdert tijdens het automatische onderhoud.

Avast Cleanup Premium scant uw pc één keer per week. Automatisch onderhoud wordt alleen uitgevoerd als de scanbewerking een van de volgende problemen laat zien:
  • 100 MB of meer op te schonen ruimte op uw systeem
  • 100 of meer registerproblemen
  • 100 of meer verbroken snelkoppelingen
  • 100 of meer permanente cookies

Kan ik gevonden problemen bekijken voordat Avast Cleanup Premium mijn computer gaat optimaliseren?

Ja. Wanneer Avast Cleanup Premium de scanbewerking heeft voltooid, kunt u de gevonden problemen bekijken en bepalen wat u ermee wilt doen.

Wanneer Automatisch onderhoud is ingeschakeld, kunt u selecteren welke items Avast Cleanup Premium automatisch verwijdert. Klik hiervoor op MenuInstellingenAutomatisch onderhoud. Klik op de pijl naast een categorie om specifieke items in die categorie te bekijken en om handmatig de selectie van items op te heffen die u niet automatisch wilt laten verwijderen.

Wat is een onderhoudsscan?

Met de scanbewerking Onderhoud kunt u uw systeem uitgebreid controleren op beschadigde of overbodige items en traceergegevens.

De volgende problemen worden gevonden en opgelost:

• Registerproblemen: koppelingen in het systeemregister die mogelijk verouderd of beschadigd zijn.
  • Verbroken snelkoppelingen: ongeldige snelkoppelingen die naar niet-bestaande bestanden of toepassingen leiden.
  • Overbodige systeembestanden: overbodige bestanden (bijvoorbeeld stuurprogrammapakketten, tijdelijke bestanden en logboekbestanden) die veel ruimte innemen en het systeem vertragen.
  • Browsercache: een tijdelijke opslaglocatie op uw computer waar gedownloade bestanden worden opgeslagen (bijvoorbeeld afbeeldingsbestanden van websites).
  • Permanente en andere cookies: gegevensbestanden waarin informatie wordt vastgelegd over de websites die u bezoekt.
  • Browse- en downloadgeschiedenis: de geschiedenis van bezochte websites en gedownloade bestanden in uw browser (bij deze optie wordt alleen de lijst met bestanden verwijderd en niet de bestanden die op uw computer zijn opgeslagen).

Wat houdt Versnellen in?

Met de optie Sneller kunt u scannen op programma's die een nadelige uitwerking kunnen hebben op de snelheid en prestaties van uw systeem en ze vervolgens in de slaapstand zetten of verwijderen. U kunt de volgende soorten programma's beheren:

• Overbodige programma's: programma's die mogelijk vooraf op uw computer of ongemerkt met andere programma's zijn geïnstalleerd. Raadpleeg dit artikel voor meer informatie over onnodige programma's.
  • Achtergrond- en opstartprogramma's: programma's op uw computer waarvan de achtergrondprocessen zelfs worden uitgevoerd wanneer het programma is afgesloten.

Wat houdt Ruimte vrijmaken in?

Met de optie Ruimte vrijmaken kunt u scannen op bestanden die mogelijk veel schijfruimte innemen. Vervolgens kunt u deze veilig verwijderen. U kunt de volgende categorieën controleren en opschonen:

• Overbodige systeembestanden: achtergebleven bestanden die zijn gemaakt door het systeem, toepassingen of installatieprogramma's, zoals tijdelijke bestanden, logboekbestanden en cachebestanden.
  • Browsergegevens: achtergebleven bestanden en traceergegevens, zoals browsercache, cookies en geschiedenis, die tijdens het surfen op internet op uw computer zijn opgeslagen.

Wat houdt Problemen oplossen in?

Met Problemen oplossen kunt u bekijken welke problemen uw computer kwetsbaar maken en ze oplossen. De volgende soorten problemen kunnen worden gevonden:

• Ongewone systeeminstellingen: instellingen die mogelijk een nadelige invloed hebben op de betrouwbaarheid van uw computer.
  • Verouderde programma's: hiermee wordt veelgebruikte software op uw computer gedetecteerd die verouderd is. Raadpleeg dit artikel voor meer informatie over Verouderde programma's.
  • Schijffouten: hiermee worden beschadigde bestanden op uw interne en externe stations gedetecteerd. Raadpleeg dit artikel voor meer informatie over Disk Doctor.
  • Schijffragmentatie: hiermee worden gegevensfragmenten gedetecteerd die afzonderlijk op de harde schijf zijn opgeslagen. Raadpleeg dit artikel voor meer informatie over schijfdefragmentatie en -optimalisatie.

Wat is Schijfdefragmentatie en -optimalisatie?

Bij fragmentatie worden fragmenten van hetzelfde bestand afzonderlijk op de harde schijf opgeslagen. Hierdoor kan het systeem vertragen, omdat het langer duurt om gefragmenteerde bestanden op te halen en te openen. Met de optie Schijfdefragmentatie en -optimalisatie worden de prestaties en opslagefficiëntie verbeterd doordat de harde schijf opnieuw wordt ingedeeld, zodat fragmenten van hetzelfde bestand bij elkaar worden opgeslagen.

Defragmentatie wordt alleen aanbevolen als u een harde schijf (HDD) hebt. Als u een solid-state drive (SSD) hebt, is defragmentatie niet nodig of zinvol. Avast Cleanup Premium detecteert automatisch welk type schijf u hebt en biedt alleen aan om HDD's te defragmenteren.

Als u wilt controleren of schijfdefragmentatie wordt aanbevolen, gaat u naar Alle functiesSchijven defragmenteren of optimaliseren.

Wat is Disk Doctor?

Disk Doctor is een functie die uw interne en externe stations scant op schijffouten veroorzaakt door beschadigde gebieden en die aanbiedt eventueel gevonden problemen op te lossen. Als u beschadigde bestanden niet laat herstellen, kan dit leiden tot crashes, onverwacht gedrag of verlies van persoonlijke gegevens.

Als u wilt controleren of een scan met Disk Doctor wordt aanbevolen, gaat u naar Alle functiesDisk Doctor openen.

Wat is Verouderde programma's?

Verouderde programma's is een functie die veelgebruikte software van derden up-to-date houdt om mogelijke beveiligingsrisico's te voorkomen en de algehele prestaties van uw systeem te verbeteren. Ga naar MenuInstellingenVerouderde programma's om aan te geven welke acties moeten worden uitgevoerd wanneer verouderde programma's worden gedetecteerd.

De volgende opties zijn beschikbaar:

• Automatische updates: downloadt en installeert updates automatisch, zonder dat u iets hoeft te doen.
  • Updates vooraf downloaden: zoekt en downloadt beschikbare updates automatisch, maar u moet ze zelf installeren.
  • Controleren op updates: controleert automatisch op beschikbare updates, maar u moet ze zelf downloaden en installeren.

Wat is Onnodige programma's?

Met de optie Overbodige programma's worden niet-essentiële programma's gedetecteerd die veilig kunnen worden verwijderd.

Ga voor meer informatie over Onnodige programma's naar Alle functiesOverbodige programma's weergeven.

U kunt de volgende acties selecteren voor elk programma:

• Klik op Naar prullenbak om het programma tijdelijk van uw computer te verwijderen. Indien nodig kunt u een verwijderd programma opnieuw installeren door onderaan het scherm op Programma's in prullenbak te klikken.
  • Verwijderen: als u hierop klikt, verwijdert u een programma en de onderdelen ervan permanent uit uw systeem.
  • Negeren: als u hierop klikt, blijft het programma op uw computer staan. U kunt genegeerde programma's beheren door onderaan het scherm op Programma's genegeerd te klikken.

Hoe bepaalt Avast Cleanup Premium de beoordelingen voor overbodige programma's?

Tijdens een scanbewerking met Versnellen scant Avast Cleanup Premium op overbodige programma's die op uw pc zijn geïnstalleerd. Wanneer u na de scanbewerking op Overbodige programma's klikt, krijgt u een overzicht te zien van programma's met hun beoordelingen (maximaal vijf sterren). Voor het vaststellen van de beoordeling van een programma maakt Avast Cleanup Premium gebruik van een cloudbeoordelingssysteem op basis van geblokkeerde en toegestane lijsten, heuristische algoritmen, de aanbevelingsengine van Avast en beoordelingen van gebruikers. Op die manier kunt u makkelijker bepalen welke programma's mogen blijven staan.

Wat doet Avast Cleanup Premium met mijn versleutelde bestanden?

Avast Cleanup Premium negeert versleutelde bestanden om uw privacy en beveiliging te waarborgen. Als de hele harde schijf is versleuteld, kan Avast Cleanup Premium uw systeem niet scannen en optimaliseren.

Probleemoplossing

Hoe verwijder ik Avast Cleanup Premium?

In het volgende artikel kunt u uitgebreid lezen hoe u Avast Cleanup Premium kunt verwijderen:

Kan ik wijzigingen die zijn aangebracht door Avast Cleanup Premium ongedaan maken?

Ja. Als u niet tevreden bent over wijzigingen die Avast Cleanup Premium op uw pc heeft aangebracht, kunt u via het Reddingscentrum bepaalde wijzigingen terugdraaien. Klik op het tabblad Reddingscentrum rechts in de interface van Avast Cleanup Premium om een overzicht met bewerkingen te bekijken. Klik daarna op Ongedaan maken naast wijzigingen die u wilt terugdraaien.

Niet alle acties van Avast Cleanup Premium kunnen worden teruggedraaid. Ga naar MenuInstellingenAlgemeenReddingscentrum om items te selecteren waarvan u een reservekopie wilt maken en geef op hoe lang deze reservekopieën bewaard moeten blijven. Deze gegevens kunnen worden gebruikt om wijzigingen ongedaan te maken.

Hoe kan ik een probleem of vermoedelijke fout melden?

Als Avast Cleanup Premium onverwachte resultaten of foutberichten oplevert, kunt u het probleem melden aan de ondersteuning van Avast door een ticket in te dienen. Stuur een uitgebreide omschrijving van de stappen waarmee de fout kan worden gereproduceerd en vermeld de volgende gegevens:

• Uw Windows-versie
  • Het merk en model van uw pc en uw videokaart
  • Een uitgebreide beschrijving van het probleem en hoe u het probleem kunt reproduceren
  • Eventuele foutberichten die worden weergegeven
  • Eventuele veranderingen die op uw pc zijn aangebracht nadat het probleem met Avast Cleanup Premium is opgetreden

Hoe meld ik gevallen waarin Avast Cleanup Premium een bestand of programma per abuis als overbodig heeft aangemerkt en dit vervolgens van mijn systeem heeft verwijderd?

Als Avast Cleanup Premium een bestand of een programma heeft uitgeschakeld of verwijderd dat u had willen behouden, meldt u het probleem aan de ondersteuning van Avast door een ticket in te dienen. In het ticket vermeldt u de exacte naam van het bestand of programma, alle relevante details en het ongewenste resultaat.

Wat moet ik doen als de foutmelding ‘Helaas...’ verschijnt?

Als de foutmelding ‘Helaas...’ verschijnt, kan dit het gevolg zijn van een conflict met de configuratie van Windows-services. Zorg ervoor dat de Windows-services in kwestie zo zijn ingesteld dat ze automatisch worden uitgevoerd, of installeer het product opnieuw door de stappen in onderstaand artikel uit te voeren:

• Avast Cleanup Premium 20.x