Avast Cleanup Premium – veelgestelde vragen

Algemeen

Wat is Avast Cleanup Premium?

Avast Cleanup Premium is een optimalisatieprogramma voor de pc. Het programma scant uw pc om problemen op te sporen die mogelijk ruimte innemen of de prestaties van uw pc verslechteren. U kunt vervolgens aangeven welke problemen moeten worden verwijderd of opgelost.

Hoe verbetert Avast Cleanup Premium de prestaties van mijn pc?

Na verloop van tijd lopen de betrouwbaarheid en prestaties van uw pc terug. U kunt de volgende problemen tegenkomen:

• Programma's die heel traag zijn, crashen of vastlopen.
  • Een tekort aan schijfruimte.
  • Pop-upmeldingen van zogenaamde ‘bloatware’-programma's.

Wanneer u Avast Cleanup Premium gebruikt voor het scannen en oplossen van problemen, verbetert u de prestaties van de pc, maakt u schijfruimte vrij en verwijdert u ongewenste programma's en beveiligingsrisico's.

Is er een gratis proefversie van Avast Cleanup Premium?

Ja. De proefversie biedt voor een bepaalde tijd gratis toegang tot alle voorzieningen en functies van Avast Cleanup Premium. Wanneer de gratis proefperiode afloopt, wordt het abonnement voor 1 pc automatisch voor 1 jaar verlengd en in rekening gebracht. Tijdens de proefperiode kunt u het abonnement op elk gewenst moment opzeggen. Er wordt dan niets in rekening gebracht.

Ga als volgt te werk om de gratis proefversie van Avast Cleanup Premium te downloaden:

1. Download het installatiebestand van Avast Cleanup Premium en voer het uit.
  2. Installeer het programma aan de hand van de instructies op het scherm.
  3. Klik op Nu scannen om een eerste scanbewerking uit te voeren en eventuele problemen op uw pc in kaart te brengen. Klik vervolgens op Oplossen en opschonen.
  4. Voer uw contact- en betalingsgegevens in om gevonden problemen op te lossen en toegang te krijgen tot alle functies van Avast Cleanup Premium. U hoeft pas te betalen aan het einde van de gratis proefperiode.
voordat er kosten in rekening worden gebracht, ontvangt u een e-mailbericht waarin staat dat uw abonnement binnenkort automatisch wordt verlengd en met instructies voor het opzeggen van het abonnement.

Kan ik mijn pc gebruiken tijdens een scanbewerking?

Ja, u kunt uw pc blijven gebruiken terwijl Avast Cleanup Premium de scanbewerking uitvoert en het systeem wordt opgeschoond. Het is echter raadzaam de scanresultaten te bekijken om eventuele acties te bevestigen voordat Avast Cleanup Premium uw pc opschoont.

Kan ik Avast Cleanup Premium zo instellen dat het automatisch werkt?

Ja, u kunt Avast Cleanup Premium automatisch onderhoudsscans laten uitvoeren. Automatisch onderhoud wordt geruisloos op de achtergrond uitgevoerd zonder dat u iets hoeft te doen. De functie maakt ruimte vrij op uw pc door overbodige items te verwijderen, bijvoorbeeld verbroken snelkoppelingen en registerproblemen. Als u Automatisch onderhoud wilt inschakelen, gaat u naar MenuInstellingenAutomatisch onderhoud en klikt u op de schuifregelaar, zodat de optie UIT verandert in de groene optie AAN. In het instellingenscherm van Automatisch onderhoud kunt u handmatig aangeven welke items Avast Cleanup Premium verwijdert tijdens het automatische onderhoud.

Avast Cleanup Premium scant uw pc één keer per week. Automatisch onderhoud wordt alleen uitgevoerd als de scanbewerking een van de volgende resultaten laat zien:
  • 100 MB of meer op te schonen ruimte op uw systeem
  • 100 of meer registerproblemen
  • 100 of meer verbroken snelkoppelingen
  • 100 of meer permanente cookies

Functies

Hoe voer ik een scanbewerking uit?

Als u Avast Antivirus gebruikt, gaat u naar PrestatiesCleanup PremiumNu scannen. Als u nog meer scanbewerkingen wilt uitvoeren of de gevonden problemen wilt oplossen, moet u een abonnement op Avast Cleanup Premium kopen. Als u al een abonnement op Avast Cleanup Premium hebt, dubbelklikt u op het pictogram van Avast Cleanup Premium op het bureaublad of op de Windows-taakbalk en selecteert u de scanbewerking die u wilt uitvoeren door op de tegel in kwestie te klikken:

• Onderhoud: een uitgebreide scanbewerking waarbij wordt gecontroleerd op defecte of overbodige items op het systeem en cookies waarmee uw activiteiten kunnen worden gevolgd.
  • Versnellen: hiermee kunt u scannen op onnodige programma's en op programma's die tijdens het opstarten van het systeem zijn gestart en nog actief zijn op de achtergrond.
  • Ruimte vrijmaken: hiermee kunt u scannen op achtergebleven bestanden die zijn gemaakt door het systeem, toepassingen of installatieprogramma's (bijvoorbeeld tijdelijke bestanden, logboekbestanden en cachebestanden, waaronder browsergegevens) en mogelijk veel schijfruimte innemen op uw pc.
  • Problemen oplossen: hiermee kunt u scannen op ongewone systeeminstellingen die de betrouwbare werking van uw pc nadelig beïnvloeden en op verouderde software van derden.

Wat doet Avast Cleanup Premium met mijn versleutelde bestanden?

Avast Cleanup Premium negeert versleutelde bestanden om uw privacy en beveiliging te waarborgen. Als de hele harde schijf is versleuteld, kan Avast Cleanup Premium uw systeem niet scannen en optimaliseren.

Kan ik van tevoren zien wat Avast Cleanup Premium gaat optimaliseren?

Ja. Wanneer Avast Cleanup Premium de scanbewerking heeft voltooid, kunt u de gevonden problemen bekijken en bepalen wat u ermee wilt doen.

Als u Automatisch onderhoud hebt ingeschakeld, kunt u aangeven welke items Avast Cleanup Premium automatisch verwijdert door te klikken op MenuInstellingenAutomatisch onderhoud. Klik op de pijl naast een categorie om specifieke items in die categorie te bekijken en om handmatig de selectie van items op te heffen die u niet wilt verwijderen.

Wat is een onderhoudsscan?

Bij een Onderhoud-scanbewerking wordt uw pc uitgebreid gecontroleerd op de volgende problemen:

• Registerproblemen
  • Verbroken snelkoppelingen
  • Overbodige systeembestanden
  • Browsercache
  • Tracking-cookies
  • Browse- en downloadgeschiedenis

Als u een scanbewerking met Onderhoud wilt uitvoeren, dubbelklikt u op het pictogram Avast Cleanup Premium op het bureaublad of op de taakbalk van Windows en klikt u op Onderhoud. Na de scanbewerking kunt u aangeven welke problemen u wilt oplossen. Klik vervolgens op Oplossen en opschonen.

U kunt ook Automatisch onderhoud inschakelen. Daarmee geeft u Avast Cleanup Premium toestemming om zo nodig onderhoudsscans uit te voeren, zonder dat u iets hoeft te doen. Als u Automatisch onderhoud wilt inschakelen en configureren, gaat u naar MenuInstellingenAutomatisch onderhoud.

Wat houdt Versnellen in?

Met de optie Sneller kunt u scannen op problemen die een negatieve invloed kunnen hebben op de snelheid en prestaties van uw systeem. Tijdens een scanbewerking met Versnellen controleert Avast Cleanup Premium de computer op de volgende problemen:

• Achtergrond- en opstartprogramma's
  • Overbodige programma's
  • Onderhoud

Als u een scanbewerking met Sneller wilt uitvoeren, dubbelklikt u op het pictogram Avast Cleanup Premium op het bureaublad of op de taakbalk van Windows en klikt u op Sneller. Na de scanbewerking kunt u aangeven welke problemen u wilt oplossen.

Wat houdt Ruimte vrijmaken in?

Met de optie Ruimte vrijmaken kunt u scannen op achtergebleven bestanden die zijn gemaakt door het systeem, toepassingen of installatieprogramma's (bijvoorbeeld tijdelijke bestanden, logboekbestanden en cachebestanden, waaronder browsergegevens) en mogelijk veel schijfruimte innemen op uw pc.

Als u een scanbewerking met Ruimte vrijmaken wilt uitvoeren, dubbelklikt u op het pictogram Avast Cleanup Premium op het bureaublad of op de taakbalk van Windows en klikt u op Ruimte vrijmaken. Na de scanbewerking kunt u aangeven welke problemen u wilt oplossen.

Wat houdt Problemen oplossen in?

De optie Problemen oplossen scant op:

• Ongewone systeeminstellingen die mogelijk een nadelige invloed hebben op de betrouwbaarheid van uw pc.
  • Verouderde programma's die een beveiligingsrisico kunnen inhouden.

Als u een scanbewerking met Problemen oplossen wilt uitvoeren, dubbelklikt u op het pictogram Avast Cleanup Premium op het bureaublad of op de taakbalk van Windows en klikt u op Problemen oplossen. Na de scanbewerking kunt u aangeven welke problemen u wilt oplossen.

Wat is Verouderde programma's?

Verouderde programma's is een functie in Avast Cleanup Premium die veelgebruikte software van derden up-to-date houdt om mogelijke beveiligingsrisico's te voorkomen en de algehele prestaties van uw systeem te verbeteren. Als u wilt aangeven hoe Avast Cleanup Premium reageert wanneer er een verouderd programma op uw pc wordt aangetroffen, gaat u naar MenuInstellingenVerouderde programma's. De volgende opties zijn beschikbaar:

• Volledig automatische updates: Avast Cleanup Premium zoekt, downloadt en installeert updates automatisch. U hoeft niets te doen.
  • Alleen downloaden: Avast Cleanup Premium zoekt en downloadt automatisch beschikbare updates maar u moet ze zelf installeren.
  • Alleen controleren: Avast Cleanup Premium controleert automatisch op beschikbare updates maar u moet ze zelf downloaden en installeren.

Als u volledig automatische updates niet inschakelt, kunt u controleren op problemen en het downloaden en installeren van updates beheren door op Problemen oplossen in het hoofdscherm van Avast Cleanup Premium te klikken.

Wat is het Reddingscentrum?

Via het Reddingscentrum kunt u bepaalde wijzigingen ongedaan maken die zijn aangebracht door Avast Cleanup Premium. U opent het Reddingscentrum door rechts in de interface van Avast Cleanup Premium op het reddingspictogram te klikken. U kunt een overzicht met acties bekijken en klikken op Ongedaan maken naast de acties die u ongedaan wil maken.

Hoe bepaalt Avast Cleanup Premium de beoordelingen voor overbodige programma's?

Tijdens een scanbewerking met Versnellen scant Avast Cleanup Premium op overbodige programma's die op uw pc zijn geïnstalleerd. Wanneer u na de scanbewerking op Overbodige programma's klikt, krijgt u een overzicht te zien van programma's met hun beoordelingen (maximaal vijf sterren). Voor het vaststellen van de beoordeling van een programma maakt Avast Cleanup Premium gebruik van een cloudbeoordelingssysteem op basis van zwarte en witte lijsten, heuristische algoritmen, de aanbevelingsengine van Avast en beoordelingen van gebruikers. Op die manier kunt u makkelijker bepalen welke programma's mogen blijven staan.

Downloaden, installeren en activeren

Hoe installeer ik Avast Cleanup Premium?

Ga als volgt te werk om Avast Cleanup Premium op een Windows-pc te installeren:

1. Download het installatiebestand van Avast Cleanup Premium en voer het uit.
  2. Klik op Ja in het venster Gebruikersaccountbeheer.
  3. Stel de taal in die u wilt gebruiken en klik op OK.
  4. Controleer de locatie van het bestand en klik op Volgende.
  5. Klik achtereenvolgens op Installeren en op Voltooien.

Wanneer het programma is geïnstalleerd, wordt de interface van Avast Cleanup Premium geopend. Voer wanneer u daarom wordt gevraagd de activeringscode in die is verzonden naar het e-mailadres dat u bij de aankoop hebt gebruikt. Raadpleeg de volgende artikelen voor uitgebreide instructies:

Hoe activeer ik een betaald abonnement?

Als u Avast Cleanup Premium hebt gekocht via een ander Avast-programma of via de Avast Store, wordt uw licentie automatisch geactiveerd. Als u Avast Cleanup Premium vóór de installatie hebt gekocht, moet u de toepassing handmatig activeren. Via het hoofdscherm van Avast Cleanup Premium kunt u dat op twee manieren doen:

• E-mailbericht met de bestelbevestiging: Activeer het product met de activeringscode uit het e-mailbericht met de bestelbevestiging. Klik hiertoe op MenuMijn licentiesVoer een geldige activeringscode in en voer de activeringscode in.
  • Avast-account: Activeer het product via het Avast-account dat is gekoppeld aan het e-mailadres dat u bij de aankoop hebt gebruikt. Klik hiertoe op MenuMijn licentiesAanmelden bij uw Avast-account.

Raadpleeg het volgende artikel voor uitgebreide instructies:

Hoe installeer ik Avast Cleanup Premium?

Als u Avast Antivirus al gebruikt, voert u de volgende stappen uit om Avast Cleanup Premium te kopen:

1. Open de gebruikersinterface van Avast en ga naar PrestatiesCleanup Premium.
  2. Klik op Nu scannen.
  3. Nadat Avast Cleanup Premium de eerste scanbewerking heeft uitgevoerd, klikt u op Oplossen.
  4. Volg de instructies op het scherm om Avast Cleanup Premium te kopen en te installeren.

Als u Avast Antivirus niet gebruikt, kunt u een abonnement op Avast Cleanup Premium kopen via de website van Avast.

Kan ik mijn activeringscode voor Avast Cleanup Premium van de ene pc naar de andere overzetten?

U kunt uw activeringscode voor Avast Cleanup Premium gebruiken voor het aantal pc's dat u hebt opgegeven tijdens de aankoop.

Wat moet ik doen als het abonnement dat of de activeringscode die ik heb gekocht niet werkt?

Als Avast Cleanup Premium uw activeringscode niet accepteert:

1. Gebruik ons webformulier of uw Avast-account om de activeringscode opnieuw te laten verzenden naar het e-mailmailadres dat u hebt gebruikt bij de aankoop en activeer het abonnement opnieuw.
  2. Als de activering mislukt, verwijdert u Avast Cleanup Premium en start u de computer opnieuw.
  3. Download en installeer de nieuwste versie van Avast Cleanup Premium.
  4. Ga in de interface van Avast Cleanup Premium naar Mijn licenties en activeer de licentie.

Als deze stappen niet werken, neemt u contact op met de klantenondersteuning van Avast.

Instellingen

Hoe beheer ik de instellingen van Avast Cleanup Premium?

U kunt de instellingen van Avast Cleanup Premium openen door boven in de interface van Avast Cleanup Premium op Menu te klikken en Instellingen te selecteren. In Instellingen kunt u de volgende acties uitvoeren:

• Algemeen: hier kunt u de taal van de gebruikersinterface wijzigen, aangeven of het pictogram van Avast Cleanup Premium zichtbaar is in het systeemvak en uw persoonlijke privacyinstellingen aanpassen.
  • Meldingen: hiermee kunt u instellen welke meldingen van Avast Cleanup Premium u te zien krijgt.
  • Automatisch onderhoud: hier kunt u aangeven welke items Avast Cleanup Premium mag verwijderen tijdens Automatisch onderhoud en deze functie in- of uitschakelen.
  • Verouderde programma's: hier geeft u aan welke acties Avast Cleanup Premium uitvoert wanneer het verouderde programma's aantreft op uw pc.
  • Reddingscentrum: hier kunt u aangeven welke acties kunnen worden teruggedraaid via Reddingscentrum en bepalen na hoeveel tijd back-ups worden verwijderd.
  • Probleemoplossing: selecteer Logboek voor foutopsporing inschakelen als u een logbestand naar de ondersteuning van Avast wilt sturen om een bepaald probleem op te lossen.

Probleemoplossing

Kan ik wijzigingen die zijn aangebracht door Avast Cleanup Premium ongedaan maken?

Ja. Als u niet tevreden bent over wijzigingen die Avast Cleanup Premium op uw pc heeft aangebracht, kunt u bepaalde wijzigingen via het Reddingscentrum terugdraaien.

Niet alle acties van Avast Cleanup Premium kunnen worden teruggedraaid.

Hoe kan ik een probleem of vermoedelijke fout melden?

Als Avast Cleanup Premium onverwachte resultaten of foutberichten oplevert, kunt u het probleem melden aan de ondersteuning van Avast door een ticket in te dienen. Stuur een uitgebreide omschrijving van de stappen waarmee de fout kan worden gereproduceerd en vermeld de volgende gegevens:

• Uw versie van Windows alsook het merk en het model van de videokaart en de pc.
  • Een uitgebreide beschrijving van het probleem en de reeks acties die heeft geleid tot het probleem.
  • Eventuele foutberichten die worden weergegeven.
  • Eventuele zaken die zijn veranderd op uw pc nadat het probleem met Avast Cleanup Premium is opgetreden.

Hoe meld ik gevallen waarin Avast Cleanup Premium een bestand of programma per abuis als overbodig heeft aangemerkt en dit vervolgens van mijn systeem heeft verwijderd?

Als Avast Cleanup Premium een bestand of programma heeft uitgeschakeld of verwijderd dat u had willen behouden, meldt u het probleem aan de ondersteuning van Avast. Open daartoe een ondersteuningsticket en vermeld de exacte naam van het bestand of programma, alle relevante details en het ongewenste resultaat.

Wat moet ik doen als de foutmelding ‘Helaas...’ verschijnt?

Als de foutmelding ‘Helaas...’ verschijnt, kan dit het gevolg zijn van een conflict met de configuratie van Windows-services. Zorg ervoor dat de Windows-services in kwestie zo zijn ingesteld dat ze automatisch worden uitgevoerd, of installeer het product opnieuw door de stappen in dit artikel uit te voeren: De foutmelding 'Helaas’ in Avast Cleanup Premium of Avast Antivirus oplossen.

• Avast Cleanup Premium 19.x