Avast Premium Security en Avast Security voor Mac – Veelgestelde vragen

Raadpleeg het volgende artikel voor informatie over Avast Premium Security voor Windows:
Raadpleeg het volgende artikel voor informatie over Avast Mobile Security voor Android en iOS:

Downloaden en installeren

Wat zijn de systeemvereisten voor Avast Security?

De systeemvereisten voor Avast Security en Avast Premium Security zijn:

• Apple macOS 11.x (Big Sur), Apple macOS 10.15.x (Catalina), Apple macOS 10.14.x (Mojave), Apple macOS 10.13.x (High Sierra), Apple macOS 10.12.x (Sierra), Apple Mac OS X 10.11.x (El Capitan), Apple Mac OS X 10.10.x (Yosemite)
  • Mac met 64-bits Intel-processor
  • 512 MB RAM of meer (1 GB RAM of meer aanbevolen)
  • 750 MB vrije ruimte op de harde schijf
  • Een internetverbinding om updates voor toepassingen en de antivirusdatabase te downloaden, activeren en onderhouden
  • Bij voorkeur een standaardschermresolutie van ten minste 1024 x 768 pixels
Avast Security werkt niet goed als er andere antivirussoftware geïnstalleerd is.

Hoe download en installeer ik Avast Security?

Avast Security of Avast Premium Security downloaden en installeren:

1. Klik op onderstaande knop om het installatiebestand van Avast Security te downloaden en sla het op een bekende locatie op uw Mac op (standaard worden gedownloade bestanden opgeslagen in de map Downloads). Avast Security voor Mac downloaden
  2. Dubbelklik op het gedownloade bestand avast_security_online.dmg.
  3. Volg de instructies op het scherm om Avast Security op uw Mac te installeren.

Raadpleeg voor uitgebreide installatie-instructies het artikel voor uw product:

Als u Avast Premium Security hebt gekocht, activeert u uw abonnement door naar MenuActiveer betaalde functies te gaan en uw activeringscode in te voeren. Raadpleeg het volgende artikel voor uitgebreide activeringsinstructies:

Heb ik een abonnement nodig om Avast Security te kunnen gebruiken?

Nee, een abonnement is niet nodig voor de gratis versie van Avast Security. Na installatie is Avast Security klaar voor gebruik.

Als u aanvullende functies wilt gebruiken, moet u upgraden naar een betaald Avast Premium Security-abonnement.

Hoe upgrade ik Avast Security tot Avast Premium Security?

Ga als volgt te werk om Avast Premium Security te upgraden:

1. Dubbelklik in de map Programma's op het symbool Avast Security () om het programma te openen.
  2. Klik op Kies voor Premium in het hoofdscherm Avast Security.
  3. Volg de aankoopinstructies op het scherm.

Na aankoop wordt Avast Premium Security automatisch geactiveerd. U kunt het product zo nodig handmatig activeren door naar MenuActiveer betaalde functies te gaan en uw activeringscode in te voeren. Raadpleeg het volgende artikel voor uitgebreide activeringsinstructies:

Hoe activeer ik Avast Premium Security?

Ga als volgt te werk om Avast Premium Security handmatig te activeren:

1. Zoek uw activeringscode. Deze vindt u in het e-mailbericht met de bestelbevestiging. Raadpleeg het volgende artikel voor uitgebreide instructies:
  2. Dubbelklik in de map Programma's op het symbool Avast Security () om het programma te openen.
  3. Ga naar MenuActiveer betaalde functies.
  4. Typ of plak uw activeringscode in het tekstvak en klik op Activeren.

Als u de duur van uw abonnement wilt bekijken, gaat u naar MenuMijn abonnementen. Raadpleeg het volgende artikel voor uitgebreide activeringsinstructies:

Hoe koppel ik Avast Antivirus aan mijn Avast-account?

Nadat u Avast Security hebt gedownload en geïnstalleerd, kunt u het product koppelen aan uw Avast-account.

Ga als volgt te werk om Avast Security te koppelen aan uw Avast-account:

1. Dubbelklik in de map Programma's op het symbool Avast Security () om het programma te openen.
  2. Ga naar MenuLog in bij Avast-account.
  3. Voer de aanmeldingsgegevens voor uw Avast-account in en klik op Aanmelden.

Wat is het verschil tussen Avast Security en Avast Premium Security?

Avast Security is een gratis product waarvoor geen betaald abonnement nodig is.

Avast Premium Security bevat extra functies, waarvoor wel een betaald abonnement vereist is. De extra functies zijn onder meer Ransomwareschild en Real Site.

Functies

Wat is Bestandsschild?

Bestandsschild is de belangrijkste actieve beschermingslaag in Avast Security. Hiermee worden programma's en op uw Mac opgeslagen bestanden in realtime gecontroleerd op schadelijke dreigingen voordat ze worden geopend, uitgevoerd, gewijzigd of opgeslagen. Als er malware wordt aangetroffen, voorkomt Bestandsschild dat het programma of bestand uw Mac infecteert.

Wat is Webschild?

Webschild biedt een aanvullend actief beschermingsniveau in Avast Security. Om te voorkomen dat malware, zoals schadelijke scripts, wordt gedownload en op uw Mac wordt uitgevoerd, worden de gegevens gescand die tijdens het internetten worden overgebracht.

Wat is E-mailschild?

E-mailschild biedt een aanvullend actief beschermingsniveau in Avast Security. Inkomende en uitgaande e-mailberichten worden in realtime gescand op schadelijke inhoud, zoals virussen. Dit geldt alleen voor berichten die worden verzonden of ontvangen met software voor e-mailbeheer (e-mailclients zoals Mail, Microsoft Outlook of Mozilla Thunderbird). Als u uw e-mailaccount via een internetbrowser opent, wordt uw Mac beschermd door andere Avast Security-schilden.

Wat is Real Site?

Real Site vormt een aanvullend actief beschermingsniveau dat beschikbaar is in Avast Premium Security. Het biedt bescherming tegen DNS-hijacking (DNS: Domain Name System) via een versleutelde verbinding tussen uw webbrowser en de eigen DNS-server va Avast. DNS-hijacking (ook wel DNS-kaping of DNS-omleiding genoemd) is een schadelijke aanval waarmee u van de site die u wilt bezoeken wordt omgeleid naar een site die daarop lijkt waarop gegevens als gebruikersnamen, wachtwoorden en creditcardgegevens worden gestolen. Dit type aanval levert vooral gevaar op voor de websites van banken en winkels. Real Site blokkeert die nepwebsites en zorgt ervoor dat de weergegeven website de authentieke website is die u wilt bezoeken.

Wat is Ransomwareschild?

Ransomwareschild is beschikbaar in Avast Premium Security en voorkomt dat uw persoonlijke foto's, documenten en bestanden worden gewijzigd, verwijderd of versleuteld als gevolg van ransomwareaanvallen. Daartoe worden uw mappen voor afbeeldingen en documenten automatisch beveiligd. Daarnaast hebt u de mogelijkheid aan te geven welke mappen u wilt beschermen tegen niet-vertrouwde toepassingen. U kunt ook aangeven welke toepassingen toestemming hebben om de bestanden in beschermde mappen te wijzigen.

Wat is Wifi inspecteren?

Wifi inspecteren: hiermee wordt uw netwerk op kwetsbaarheden gescand om mogelijke beveiligingsproblemen op te sporen die de deur openzetten voor dreigingen. Met deze functie worden de netwerkstatus, met het netwerk verbonden apparaten en de routerinstellingen gecontroleerd. Met Wifi inspecteren kunt u uw netwerk beveiligen en voorkomen dat aanvallers zich toegang tot het netwerk verschaffen en misbruik maken van uw persoonlijke gegevens.

Wat is Quarantaine?

Quarantaine is een veilige plek waar mogelijk schadelijke bestanden kunnen worden opgeslagen. In de kluis zijn ze volledig afgeschermd van de rest van het besturingssysteem. Bestanden in Quarantaine kunnen niet worden geopend of uitgevoerd door externe processen, softwaretoepassingen of virussen.

Raadpleeg het volgende artikel voor meer informatie over Quarantaine, onder andere over het verzenden van bestanden van Quarantaine naar Avast Threat Labs:

Hoe voer ik een scanbewerking uit?

Ga als volgt te werk om een scanbewerking te starten in Avast Security:

1. Dubbelklik in de map Programma's op het symbool Avast Security () om het programma te openen.
  2. Klik op het pictogram Zoeken naast Slimme scan uitvoeren.
  3. Klik op Slimme scan uitvoeren om snel de meest kwetsbare delen van uw Mac te scannen. Als u een gespecialiseerde scanbewerking wilt uitvoeren, klikt u op Nu scannen op de tegel van de scanbewerking die u wilt starten. De volgende gespecialiseerde scanbewerkingen zijn beschikbaar:
    • Grondige scan: voer een grondige scan van het hele systeem uit.
    • Gerichte scanbewerking: scan een bepaalde map.
    • USB-/dvd-scan: scan een verwisselbaar station.
    • Aangepaste scans: hiermee kunt u zelf een scanbewerking samenstellen en plannen.

In het volgende artikel vindt u meer informatie over de verschillende typen scanbewerkingen en de scaninstellingen:

Hoe plan ik een regelmatige scanbewerking?

Als u een Gerichte scanbewerking, Grondige scan of Mac-scan wilt plannen die automatisch en regelmatig wordt uitgevoerd, gaat u als volgt te werkt:

1. Klik op Nu openen op de tegel Aangepaste scans.
  2. Klik op Nieuwe aangepaste scan.
  3. Typ een naam voor de scanbewerking in het tekstvak Naam scanbewerking.
  4. Selecteer de scanbewerking die u wilt plannen onder Type scan. U kunt kiezen uit: Gerichte scanbewerking, Grondige scan of Mac-scan.
  5. Onder Frequentie bepaalt u hoe vaak de scanbewerking moet worden uitgevoerd. U kunt kiezen uit: Eenmalig, Dagelijks, Wekelijks of Maandelijks.
  6. Klik op de pijl-omhoog of pijl-omlaag om de datum/dag in te stellen waarop de scanbewerking moet worden uitgevoerd. (Opmerking: deze optie is niet beschikbaar als u Dagelijks kiest bij Hoe vaak.)
  7. Klik onder Starttijd op de pijl-omhoog of pijl-omlaag om de tijd in te stellen waarop de scanbewerking moet worden uitgevoerd.
  8. Als optie kunt u Geavanceerde instellingen gebruiken om aan te geven welke items tijdens een scanbewerking worden geanalyseerd.
  9. U kunt ook op Voeg uitzonderingen toe klikken om bestanden of mappen uit te sluiten van uw scanbewerking. Navigeer naar het bestand of de map in kwestie en klik op Open.
  10. Klik op Opslaan om de instellingen voor uw geplande scanbewerking te bevestigen.

De scanbewerking wordt volgens uw schema uitgevoerd en verschijnt in de lijst Aangepaste scans. Als u de scanbewerking wilt bewerken of verwijderen, laat u de cursor op de scandetails rusten, klikt u op Meer opties (drie puntjes), en selecteert u Bewerk scan of Verwijder scan.

Algemene instellingen

Hoe kan ik zien welke versie van Avast Security er is geïnstalleerd?

Als u wilt controleren welke versie van Avast Security er op uw Mac is geïnstalleerd, gaat u naar MenuVoorkeurenAlgemeen. Het versienummer wordt boven aan het scherm weergegeven.

Hoe kan ik bestanden of websites uitsluiten van scanbewerkingen van de hoofdschilden?

Ga als volgt te werk om een uitsluiting voor een hoofdschild in te stellen:

1. Dubbelklik in de map Programma's op het symbool Avast Security () om het programma te openen.
  2. Ga naar MenuVoorkeurenBelangrijkste schilden.
  3. Klik op Voeg uitzonderingen toe onder het schild waarvoor u een uitsluiting wilt instellen.
  4. Als u een uitsluiting toevoegt voor Bestandsschild, selecteert u het bestand en klikt u op Open. Voor Webschild en E-mailschild geeft u de server en de service op, en klikt u op Toevoegen.

Raadpleeg het volgende artikel om te zien hoe u uitsluitingen kunt instellen voor de hoofdschilden:

Hoe kan ik bestanden of mappen uitsluiten van vooraf gedefinieerde scanbewerkingen?

Ga als volgt te werk om een uitsluiting in te stellen voor vooraf gedefinieerde scanbewerkingen:

1. Dubbelklik in de map Programma's op het symbool Avast Security () om het programma te openen.
  2. Ga naar MenuVoorkeurenScanbewerkingen.
  3. Klik op Voeg uitzonderingen toe onder de scanbewerking waarvoor u een uitsluiting wilt instellen.
  4. Selecteer een bestand of map en klik op Open.

Raadpleeg het volgende artikel om te zien hoe u uitsluitingen kunt instellen voor vooraf gedefinieerde scanbewerkingen:

Probleemoplossing

Hoe verwijder ik Avast Security?

Als u Avast Security naar de Prullenmand sleept, wordt de toepassing daarmee niet verwijderd.

Avast Antivirus verwijderen:

1. Dubbelklik in de map Programma's op het symbool Avast Security () om het programma te openen.
  2. Zorg ervoor dat het scherm van Avast Security actief is en klik links in de menubalk van Apple op Avast Security (of Avast Premium Security).
  3. Selecteer Verwijder Avast Security (of Verwijder Avast Premium) in het contextmenu.
  4. Als het venster Avast Security verwijderen wordt weergegeven, volgt u de instructies in het scherm.

Raadpleeg voor uitgebreide verwijderinstructies het artikel voor uw product:

Wat betekent de melding 'Scan niet mogelijk' in de scanresultaten?

De statusmelding 'Scan niet mogelijk' houdt in dat het bestand niet kan worden gescand, mogelijk omdat het deel uitmaakt van een versleuteld ZIP-archiefbestand of omdat de bestanden op dit moment in gebruik zijn. De status betekent niet dat er iets mis is met het bestand, alleen dat het niet beschikbaar is om te worden gescand.

Wat betekent de statusmelding 'Deze Mac is niet volledig beschermd'?

Als u de melding Deze Mac is niet volledig beschermd ziet, moet u machtigingen geven zodat Avast Security uw systeem volledig kan beschermen. Raadpleeg het volgende artikel voor uitgebreide instructies:

Wat moet ik doen als ik niet kan browsen of andere software niet kan gebruiken op mijn Mac?

De schilden van Avast Security detecteren en blokkeren verdachte bestanden, gevaarlijke websites en niet-geautoriseerde verbindingen. In sommige gevallen kan een hoofdschild verbindingsproblemen veroorzaken. Als u onlinesoftware niet kunt gebruiken of bepaalde websites niet kunt openen, raadpleegt u onderstaande stappen om vast te stellen of het probleem wordt veroorzaakt door een schild:

1. Dubbelklik in de map Programma's op het symbool Avast Security () om het programma te openen.
  2. Klik op Belangrijkste schilden.
  3. Klik op de groene schuifknop (AAN) boven Bestandsschild zodat deze rood wordt (UIT), en voer uw oorspronkelijke actie uit (probeer bijvoorbeeld de website bijvoorbeeld opnieuw te openen als u daar eerder geen toegang toe had).
  4. Als het verbindingsprobleem aanhoudt, klikt u op de rode schuifknop (UIT) om het schild weer in te schakelen en herhaalt u bovenstaande stappen vervolgens voor elk schild.

Als u hebt vastgesteld welk schild het verbindingsprobleem veroorzaakt, kunt u een uitsluiting instellen voor het bestand, de website of de mailserver aan de hand van de stappen in het volgende artikel:

• Avast Security 14.x voor Mac