Avast AntiTrack – aan de slag

Met de privacytoepassing Avast AntiTrack kunt u uw identiteit beschermen tegen de nieuwste onlinetraceringstechnieken.

In dit artikel gaan wij ervan uit dat Avast AntiTrack al op uw apparaat is geïnstalleerd en geactiveerd. Raadpleeg het volgende artikel voor uitgebreide instructies:

Avast AntiTrack openen

Open Avast AntiTrack op een van de volgende manieren:

• Dubbelklik op het pictogram Avast AntiTrack op het bureaublad.
  • Dubbelklik op het pictogram Avast AntiTrack in het systeemvak.

Open Avast AntiTrack op een van de volgende manieren:

• Klik op het pictogram Avast AntiTrack in de menubalk en selecteer Avast AntiTrack weergeven.
  • Klik op Ga in de menubalk en selecteer Programma's. Dubbelklik daarna op het pictogram Avast AntiTrack.

Tik op het beginscherm van uw apparaat op het pictogram Avast AntiTrack om de app te openen.

Eerste configuratie

Wanneer u Avast AntiTrack voor het eerst opent, wordt er automatisch gezocht naar de browsers Google Chrome, Mozilla Firefox en Opera. Vervolgens wordt u gevraagd de Avast AntiTrack-extensie voor elke geïnstalleerde browser te installeren. Als u deze stap overslaat of de extensie later moet installeren, raadpleegt u het volgende artikel voor instructies:

De browserextensie van Avast AntiTrack wordt automatisch geïnstalleerd en ingeschakeld in Internet Explorer en Microsoft Edge.

Nadat u een abonnement hebt gekocht, vraagt Avast AntiTrack u het blokkeren van trackers in te stellen in uw browsers.

1. Tik op Toestaan om Avast AntiTrack toegang te geven tot uw browsers.
  2. Tik op OK om toe te staan dat het Avast AntiTrack-certificaat een VPN-verbinding maakt.
  3. Tik op Toestaan om toe te staan dat Avast AntiTrack uw browsers via een VPN opent.
  4. Tik op OK om toe te staan dat Avast AntiTrack een lokale VPN-verbinding maakt.

Avast AntiTrack is nu ingesteld op uw Android-apparaat.

Privacystatus

In het scherm Privacystatus wordt de volgende informatie weergegeven:

1. Status van de ID- en privacybescherming:: de status van uw huidige browserbescherming. Als de status Uitgeschakeld is, schakelt u de Avast AntiTrack-browserextensie in ten minste één geïnstalleerde browser in om uw digitale vingerafdruk te beschermen.
  2. Privacyscore: uw huidige privacyscore die u kunt verbeteren door meer functies in te schakelen in Avast AntiTrack.
  3. Browsegegevens: de datum waarop uw browsergegevens het laatst zijn gewist, inclusief het aantal items dat tijdens die sessie is gewist.
  4. Totaal aantal cookies: het totale aantal cookies dat Avast AntiTrack sinds de activering heeft gewist.
  5. Traceeractiviteit: de meeste recente traceringspogingen die Avast AntiTrack heeft gedetecteerd. Klik op Alles weergeven om de details van alle traceringspogingen te bekijken.
  6. Gretigste websites: de vijf websites die het vaakst hebben geprobeerd u te traceren.
  7. Totaal aantal geblokkeerde traceerpogingen: het totale aantal traceringspogingen dat sinds de activering door Avast AntiTrack is geblokkeerd.

In het scherm Privacystatus wordt de volgende informatie weergegeven:

1. Privacystatus: het bericht Beschermd tegen trackers geeft aan dat Avast AntiTrack actief is.
Als het bericht U kunt online worden getraceerd of Bescherming onderbroken wordt weergegeven, betekent dit dat Avast AntiTrack niet actief is. Als u met een ander VPN bent verbonden, moet u deze VPN-verbinding eerst verbreken en vervolgens op Bescherming inschakelen tikken om de browserbescherming van Avast AntiTrack te starten.
  1. Geblokkeerde traceringspogingen: het totale aantal traceringspogingen dat door Avast AntiTrack is geblokkeerd.
  2. Vingerafdruk gewijzigd: de datum en tijd waarop Avast AntiTrack voor het laatst uw digitale vingerafdruk heeft gewijzigd en het aantal trackers dat is geblokkeerd.

Dashboard

In het scherm Dashboard wordt de volgende informatie weergegeven:

1. Digitale-vingerafdrukbescherming: de status van uw huidige browserbescherming. Als de status Uitgeschakeld is, schakelt u de Avast AntiTrack-browserextensie in ten minste één geïnstalleerde browser in om uw digitale vingerafdruk te beschermen.
  2. Privacyscore: uw huidige privacyscore die u kunt verbeteren door meer functies in te schakelen in Avast AntiTrack.
  3. Browsegegevens: de datum waarop uw browsergegevens het laatst zijn gewist, inclusief het aantal items dat tijdens die sessie is gewist.
  4. Totaal aantal cookies: het totale aantal cookies dat Avast AntiTrack sinds de activering heeft gewist.
  5. Laatste traceeractiviteit: de meeste recente traceringspogingen die Avast AntiTrack heeft gedetecteerd. Klik op de pijlen om de weergave te wijzigen of op Bekijk volledig rapport om alle traceringspogingen weer te geven.
  6. Gretigste websites: de vijf websites die het vaakst hebben geprobeerd u te traceren.
  7. Totaal aantal geblokkeerde traceerpogingen: het totale aantal traceringspogingen dat sinds de activering door Avast AntiTrack is geblokkeerd.

Browsers

Na de eerste configuratie kunt u de Avast AntiTrack-browserextensie beheren via het scherm Browsers. Avast AntiTrack ondersteunt op dit moment Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge en Opera. Ga als volgt te werk om de privacybescherming voor elke browser op uw apparaat in of uit te schakelen:

Na de eerste configuratie kunt u de Avast AntiTrack-browserextensie beheren via het scherm Browsers. Avast AntiTrack ondersteunt op dit moment Safari, Chrome, Firefox en Opera. Ga als volgt te werk om de privacybescherming voor elke browser op uw apparaat in of uit te schakelen:

1. Selecteer Browsers in het linkerdeelvenster.
  2. Klik op de schuifregelaar naast de gekozen browser:
    • Inschakelen: klik op de rode schuifregelaar (UIT) om deze op groen (AAN) te zetten.
    • Uitschakelen: klik op de groene schuifregelaar (AAN) om deze op rood (UIT) te zetten.

Ga na d eerste configuratie als volgt te werk om de privacybescherming voor elke browser op uw apparaat in of uit te schakelen:

1. Selecteer op Browsers in het onderste deelvenster.
  2. Klik op de schuifregelaar naast de gekozen browser:
    • Inschakelen: klik op de witte schuifregelaar (UIT) om deze op groen (AAN) te zetten.
    • Uitschakelen: klik op de groene schuifregelaar (AAN) om deze op wit (UIT) te zetten.
De eerste keer dat u een browser opent, wordt u gevraagd toe te staan dat Avast AntiTrack toegang heeft tot uw browser.

Systeemprivacy

Uw Windows-besturingssysteem is voorzien van veel privacygerelateerde instellingen die Avast AntiTrack kan optimaliseren en controleren om uw privacy beter te beschermen. Als u Avast AntiTrack voor het eerst gebruikt, moet u als volgt Systeemprivacy inschakelen om uw systeemprivacy te verbeteren:

1. Selecteer Systeemprivacy in het linkerdeelvenster en klik op Aan de slag.
  2. De aanbevolen instellingen zijn onderverdeeld in drie groepen:
    • Bescherm mijn privacy op mijn systeem: hiermee voorkomt u dat Windows gegevens over uw computergebruik verzamelt.
    • Bescherm mijn gegevens: hiermee voorkomt u dat Windows, andere toepassingen en derden gegevens verzamelen over uw foto's, muziek en andere mediabestanden op uw computer.
    • Verberg me voor hackers: hiermee voorkomt u dat hackers bij gegevens in uw computeraccounts kunnen komen.
    Klik naast een groep op Beheren om de privacyopties ervan aan te passen.
  3. Standaard zijn alle privacyopties ingeschakeld. Als u een privacyoptie wilt uitschakelen, haalt u het vinkje in het betreffende selectievakje weg. Klik vervolgens op Opslaan.
  4. Herhaal stap 2-3 hierboven voor de resterende systeemprivacygroepen. Klik vervolgens op Pas instellingen toe en start de computer opnieuw.
  5. Klik op Ja om de computer opnieuw te starten.
Het is raadzaam uw werk op te slaan en alle andere toepassingen te sluiten voordat u uw computer opnieuw start.

Uw systeemprivacyinstellingen worden toegepast nadat de computer opnieuw is gestart. Avast AntiTrack controleert nu actief uw privacyinstellingen en waarschuwt u als er een instelling zonder uw toestemming is gewijzigd.

Mijn sporen

Op het scherm Mijn sporen kunt u cookies wissen inschakelen voor elke ondersteunde browser, uw browsegegevens wissen en een website toevoegen aan uw witte lijst om het wissen van cookies te verhinderen op bepaalde websites.

Cookies wissen

Cookies zijn bestanden die websites, trackers en derden achterlaten in uw browser, waardoor zij uw onlineactiviteiten kunnen bekijken. Ga als volgt te werk om uw onlineprivacy te beschermen en Avast AntiTrack zo in te stellen dat de cookies in uw browsers regelmatig worden gewist:

1. Selecteer Mijn sporen in het linkerdeelvenster.
  2. Klik op het vervolgkeuzemenu Wis cookiesWis cookies gepland naast de gekozen browser en selecteer hoe regelmatig cookies moeten worden gewist.
Safari vereist toegang tot de volledige schijf voordat u een schema voor het wissen van cookies kunt instellen. Klik op Sta schijftoegang toe en volg de instructies op het scherm om Avast AntiTrack toe te staan cookies te verwijderen uit Safari.

Cookies worden nu automatisch gewist voor de geselecteerde browser volgens het door u aangegeven schema.

Browsegegevens wissen

Browsegegevens zijn gegevens die vaak worden opgeslagen in uw browser wanneer u websites bezoekt. In Avast AntiTrack kunt u precies aangeven welke soorten browsegegevens u wilt wissen:

1. Selecteer Mijn sporen in het linkerdeelvenster.
  2. Klik op Wis gegevensKies datum voor wissen naast de gekozen browser.
  3. Schakel het selectievakje in naast elk type browsegegevens dat u wilt wissen (of tik op Selecteer allesSchakel alles in).
De typen browsegegevens die u kunt wissen verschillen per geselecteerde browser.
  1. U kunt ook op Mijn instellingen opslaan tikken om ervoor te zorgen dat Avast AntiTrack de gewenste selecties voor alle browsers onthoudt wanneer u op Gegevens wissen klikt.
  2. Klik op Geselecteerde gegevens wissen.

De geselecteerde browsegegevens worden nu verwijderd uit de door u gekozen browser.

Witte lijst cookies

Voorkomen dat cookies van bepaalde websites worden gewist:

1. Selecteer Mijn sporen in het linkerdeelvenster.
  2. Klik op Open witte lijst.
  3. Voeg een website op een van de volgende manieren aan de witte lijst toe:
    • Klik op Kies uit populaire opties en selecteer een website in de lijst.
    • Klik op het tekstvak en typ een URL (bijvoorbeeld www.voorbeeld.com). Klik vervolgens op Toevoegen.

De cookies van de geselecteerde website worden nu niet meer gewist en de website verschijnt op de witte lijst. Als u een website wilt verwijderen uit de witte lijst, klikt u op Verwijderhet pictogram in de vorm van een prullenmand naast de website in de witte lijst.

Rapporten

In het scherm Rapporten kunt de traceringsgeschiedenis, de details van vingerafdrukwijzigingen en de instellingen die bijdragen aan uw privacyscore bekijken.

Traceringsgeschiedenis

Ga als volgt te werk om informatie te bekijken over traceringspogingen die Avast AntiTrack heeft gedetecteerd:

1. Selecteer RapportenTraceergeschiedenis.
  2. Voor elke geblokkeerde traceringspoging kunt u de volgende informatie bekijken:
    • Traceringsbron
    • Website
    • Datum
    • Tijd

Klik op Wis traceringsgeschiedenisWis geschiedenis traceeractiviteiten om de gegevens over traceringsactiviteiten uit het verleden te wissen.

Vingerafdrukwijzigingen

Avast AntiTrack verandert uw digitale vingerafdruk voortdurend volgens een willekeurig schema om uw online-identiteit te beschermen.

Als u een logboek van de wijzigingen van uw digitale vingerafdruk wilt weergeven, selecteert u RapportenVingerafdrukwijzigingen.

Als u de wijzigingsgeschiedenis van uw vingerafdruk wilt wissen, klikt u op Wis vingerafdrukgeschiedenis.

Privacyscore

Avast AntiTrack bestaat uit verschillende onderdelen die samen uw onlineprivacy beschermen. Uw privacyscore weerspiegelt het aantal onderdelen dat is ingeschakeld en effectief is geconfigureerd om uw privacy te beschermen.

U verbetert uw privacyscore als volgt:

1. Selecteer RapportenPrivacyscore.
  2. Bekijk de status van elk onderdeel:
    • Rode status: ernstige problemen die voorkomen dat Avast AntiTrack uw onlineprivacy kan beschermen.
    • Rode status: problemen die voorkomen dat Avast AntiTrack uw onlineprivacy kan beschermen.
    • Gele status: onderdelen die gedeeltelijk zijn ingeschakeld, maar effectiever kunnen worden geconfigureerd.
    • Groene status: onderdelen die zijn ingeschakeld of effectief zijn geconfigureerd om uw onlineprivacy te beschermen.
  3. Klik op een onderdeel om de instellingen te wijzigen en uw privacyscore te verbeteren.

Uw privacyscore is het hoogst wanneer alle onderdelen zijn ingeschakeld en de witte lijst leeg is.

Op het scherm Rapporten wordt informatie weergegeven over traceringspogingen die door Avast AntiTrack zijn gedetecteerd en geblokkeerd, en details van vingerafdrukwijzigingen.

Trackers

Als u informatie wilt bekijken over traceringspogingen die Avast AntiTrack heeft gedetecteerd, selecteert u RapportenTrackers.

Schuif omlaag om de volgende informatie te bekijken:

• Traceringspogingen: bekijk een overzicht van de geblokkeerde traceringspogingen op basis van het dreigingsniveau.
    • Roze: hoge dreiging.
    • Geel: gemiddelde dreiging.
    • Paars: lage dreiging.
  • De vijf nieuwsgierigste websites: bekijk de namen van de websites die het vaakst hebben geprobeerd u te volgen en het aantal keren dat zij u hebben proberen te volgen.
  • Geblokkeerde traceringspogingen: bekijk een lijst met alle geblokkeerde traceringspogingen. De kleur van het pictogram naast elke traceringspoging geeft het dreigingsniveau aan. Tik op een traceringspoging voor meer informatie.

Vingerafdrukken

Als u recente vingerafdrukwijzigingen wilt bekijken, selecteer u RapportenTrackers.

Schuif omlaag om de volgende informatie te bekijken:

• Een grafiek met de 12 laatste vingerafdrukwijzigingen en het aantal trackers dat is geblokkeerd voor elke vingerafdruk.
  • Aanvullende gegevens met betrekking tot de twee laatste vingerafdrukwijzigingen.

Instellingen

Klik linksonder in de gebruiker interface op Instellingen om de instellingen van Avast AntiTrack aan te passen.

De volgende opties zijn beschikbaar:

• Taal van app: klik op de vervolgkeuzelijst om de taal van de gebruikersinterface te wijzigen.
  • Stel me op de hoogte van geblokkeerde traceerpogingen: klik op de vervolgkeuzelijst om op te geven hoe vaak u meldingen wilt zien over geblokkeerde traceringspogingen. Selecteer Nooit om de meldingen uit te schakelen.
  • Breng me op de hoogte van systeemvoorkeuren voor privacy: klik op de vervolgkeuzelijst om op te geven hoe vaak u meldingen van Avast AntiTrack wilt ontvangen over wijzigingen in de instellingen voor uw systeemprivacy.
  • Traceerdetectie inschakelen (standaard ingeschakeld): hiermee geeft u Avast AntiTrack toestemming om vermeldingen toe te voegen aan de record Traceringsactiviteit. Als u deze instelling uitschakelt, blijft uw browser beschermd, maar verzamelt Avast AntiTrack geen gegevens tijdens traceringspogingen.
  • Meldingen weergeven voor vingerafdrukwijzigingen: telkens wanneer uw digitale vingerafdruk is gewijzigd, wordt er een melding weergegeven.
  • Avast AntiTrack starten wanneer ik mijn computer start (standaard ingeschakeld): dit zorgt ervoor dat Avast AntiTrack automatisch wordt gestart wanneer u uw computer inschakelt.
  • Minimaliseer AntiTrack na activering: de gebruikersinterface van Avast AntiTrack wordt na opening geminimaliseerd weergegeven.

Klik in het linkerdeelvenster op Instellingen om de instellingen van Avast AntiTrack aan te passen.

De volgende opties zijn beschikbaar:

• Schakel traceerbescherming en -detectie in: hiermee geeft u Avast AntiTrack toestemming om vermeldingen toe te voegen aan de record Traceringsactiviteit. Als u deze instelling uitschakelt, blijft uw browser beschermd, maar verzamelt Avast AntiTrack tijdens traceringspogingen geen gegevens.
  • Schakel HTTPS filteren in: hiermee geeft u AntiTrack toestemming om HTTPS-verkeer te controleren op traceringspogingen.
  • Meldingen weergeven voor vingerafdrukwijzigingen: telkens wanneer uw digitale vingerafdruk is gewijzigd, wordt er een melding weergegeven.
  • Start AntiTrack tijdens het opstarten van het systeem: dit zorgt ervoor dat Avast AntiTrack automatisch wordt gestart wanneer u uw Mac inschakelt.
  • Minimaliseer Avast AntiTrack tijdens het opstarten van het systeem: dit zorgt ervoor dat Avast AntiTrack wordt weergegeven in het Dock wanneer u uw Mac inschakelt.
  • Stel me op de hoogte van geblokkeerde traceerpogingen: klik op de vervolgkeuzelijst om op te geven hoe vaak u meldingen wilt zien over geblokkeerde traceringspogingen. Selecteer Nooit om de meldingen uit te schakelen.

Klik in het onderste deelvenster op Instellingen om de instellingen van Avast AntiTrack aan te passen.

De volgende opties zijn beschikbaar:

• Privacy beschermen: wanneer Avast AntiTrack is ingeschakeld, is de schuifregelaar groen (AAN). Als u Avast AntiTrack wilt uitschakelen, tikt u op de schuifregelaar om deze op wit (UIT) te zetten.
  • Meldingen over traceringspogingen (standaard ingeschakeld): met onderstaande instellingen kunt u beheren welke meldingen u van Avast AntiTrack ontvangt:
    • Meldingen over traceringspogingen: u schakelt alle meldingen van Avast AntiTrack uit door op de groene schuifregelaar (AAN) te tikken, zodat deze wit (UIT) wordt.
    • Meldingsfrequentie: u kunt de frequentie van meldingen over traceringspogingen wijzigen door een van de volgende opties te selecteren:
      • Elke 10 pogingen
      • Elke 20 pogingen
      • Elke 50 pogingen
      • Elke 100 pogingen
  • Abonnement: bekijk hier welk Avast AntiTrack-abonnement u hebt en wanneer het afloopt.
  • Ondersteuning: stuur een bericht naar de ondersteuning van Avast of ga naar de ondersteuningswebsite van Avast.
  • Gegevens herstellen: tik op Stel mijn traceringspogingen opnieuw in als u de gegevens van alle traceringspogingen in Avast AntiTrack wilt verwijderen.
  • Gebruiksrechtovereenkomst: hier kunt u de gebruiksrechtovereenkomst van Avast bekijken.
  • Privacybeleid: hier kunt u het privacybeleid van Avast doornemen.
  • Gegevensinstellingen (standaard ingeschakeld): hier kunt u het delen van gebruiksgegevens met derden voor analysedoeleinden uitschakelen door op de groene schuifregelaar (AAN) te tikken, zodat deze wit (UIT) wordt.
  • Versie: verifieer hier het versienummer van uw app.
  • Avast AntiTrack Premium 1.x voor Windows
  • Avast AntiTrack Premium 1.x voor Mac
  • Avast AntiTrack 1.x voor Android