Windows bijwerken om de EternalBlue-kwetsbaarheid te herstellen en de DoublePulsar-aanval te voorkomen

Wifi inspecteren of Slimme scan in Avast Antivirus heeft mogelijk gedetecteerd dat uw pc kwetsbaar is voor of het slachtoffer is geworden van de DoublePulsar-aanval die door WannaCry-ransomware en andere schadelijke bedreigingen wordt gebruikt. Dit betekent dat er op uw pc een verouderde versie van SMB (de Windows-service voor bestands- en printerdeling) wordt uitgevoerd die de kwetsbaarheid EternalBlue bevat. U kunt dit probleem oplossen door de beveiligingsupdate MS17-010 te installeren.

De beveiligingsupdate MS17-010 installeren

1. Start de pc opnieuw.
  2. Klik op de knop Start van Windows en selecteer Instellingen (het pictogram in de vorm van een tandwiel).
  3. Ga naar Bijwerken en beveiligingWindows UpdateNaar updates zoeken.
  4. Installeer eventuele beschikbare updates.
  5. Open Avast Antivirus en ga naar BeschermingWifi inspecteren. Voer de scanbewerking Wifi inspecteren uit om te controleren of uw pc nog kwetsbaar is.

Als bovenstaande stappen niets uithalen, kunt u onderstaande alternatieve oplossingen proberen.

Andere oplossingen

1. Klik op de relevante koppeling hieronder om de beveiligingsupdate van Microsoft te downloaden en op uw bureaublad op te slaan:
  2. Verbreek de netwerkverbinding voor uw pc door de netwerkkabel te verwijderen of wifi uit te schakelen. Start de pc vervolgens opnieuw.
    Als de DoublePulsar-exploit al aanwezig is en u deze stappen probeert uit te voeren zonder de netwerkverbinding te verbreken en de pc opnieuw te starten, kan het zijn dat de pc niet meer kan worden gestart.
  3. Wanneer de pc opnieuw is gestart, voert u het installatieprogramma uit dat u in stap 1 op het bureaublad hebt opgeslagen.
  4. Start de pc opnieuw om de installatie te voltooien.
  5. Herstel de netwerkverbinding.
  6. Open Avast Antivirus en ga naar BeschermingWifi inspecteren. Voer de scanbewerking Wifi inspecteren uit om te controleren of uw pc nog kwetsbaar is.

Als bovenstaande stappen niets uithalen, kunt u onderstaande alternatieve oplossingen proberen.

Andere oplossingen

• Windows handmatig bijwerken via Windows Update:
    1. Start de pc opnieuw.
    2. Druk op de Win-toets op uw toetsenbord, plaats de muisaanwijzer boven het - minteken rechtsonder op het scherm om de menuopties van Windows te openen.
    3. Go to InstellingenPc-instellingen wijzigenWindows UpdateNu naar updates zoeken.
    4. Voer de scanbewerking Wifi inspecteren uit om te controleren of uw pc nog kwetsbaar is.
  • Als u de update niet kunt installeren, kunt u dit probleem alleen oplossen door versie 1 van het SMB-protocol van de Windows-service voor bestandsdeling uit te schakelen. Raadpleeg het volgende Microsoft-artikel voor meer informatie over het uitschakelen van SMB1:
  1. Klik op de koppeling hieronder om de beveiligingsupdate van Microsoft te downloaden en op uw bureaublad op te slaan:
  2. Verbreek de netwerkverbinding voor uw pc door de netwerkkabel te verwijderen of wifi uit te schakelen. Start de pc vervolgens opnieuw.
    Als de DoublePulsar-exploit al aanwezig is en u deze stappen probeert uit te voeren zonder de netwerkverbinding te verbreken en de pc opnieuw te starten, kan het zijn dat de pc niet meer kan worden gestart.
  3. Wanneer de pc opnieuw is gestart, voert u het installatieprogramma uit dat u in stap 1 op het bureaublad hebt opgeslagen.
  4. Start de pc opnieuw om de installatie te voltooien.
  5. Herstel de netwerkverbinding.
  6. Open Avast Antivirus en ga naar BeschermingWifi inspecteren. Voer de scanbewerking Wifi inspecteren uit om te controleren of uw pc nog kwetsbaar is.

Als bovenstaande stappen niets uithalen, kunt u onderstaande alternatieve oplossingen proberen.

Andere oplossingen

• Windows handmatig bijwerken via Windows Update:
    1. Start de pc opnieuw.
    2. Klik op de knop  Start van Windows en selecteer Configuratiescherm.
    3. Ga naar Systeem en beveiligingWindows UpdateNaar updates zoeken.
    4. Voer de scanbewerking Wifi inspecteren uit om te controleren of uw pc nog kwetsbaar is.
  • Als u de update niet kunt installeren, kunt u dit probleem alleen oplossen door versie 1 van het SMB-protocol van de Windows-service voor bestandsdeling uit te schakelen. Raadpleeg het volgende Microsoft-artikel voor meer informatie over het uitschakelen van SMB1:

Hoewel het niet mogelijk is om de nieuwste versie van Avast Antivirus te gebruiken in Windows Vista, kan Wifi inspecteren wel andere kwetsbare computers in uw netwerk vinden waarop Windows Vista wordt uitgevoerd.

Volg onderstaande stappen op de kwetsbare computer waarop Windows Vista wordt uitgevoerd:

1. Klik op de koppeling hieronder om de beveiligingsupdate van Microsoft te downloaden en op uw bureaublad op te slaan:
  2. Verbreek de netwerkverbinding voor uw pc door de netwerkkabel te verwijderen of wifi uit te schakelen. Start de pc vervolgens opnieuw.
    Als de DoublePulsar-exploit al aanwezig is en u deze stappen probeert uit te voeren zonder de netwerkverbinding te verbreken en de pc opnieuw te starten, kan het zijn dat de pc niet meer kan worden gestart.
  3. Wanneer de pc opnieuw is gestart, voert u het installatieprogramma uit dat u in stap 1 op het bureaublad hebt opgeslagen.
  4. Start de pc opnieuw om de installatie te voltooien.
  5. Herstel de netwerkverbinding.

Voer onderstaande stappen uit voor de computer waarop Avast Antivirus is geïnstalleerd:

1. Open Avast Antivirus en ga naar BeschermingWifi inspecteren.
  2. Voer de scanbewerking Wifi inspecteren uit om te controleren of uw andere computer nog kwetsbaar is.

Als bovenstaande stappen niets uithalen, kunt u onderstaande alternatieve oplossingen proberen.

Andere oplossingen

Probeer onderstaande oplossingen op de kwetsbare computer waarop Windows Vista wordt uitgevoerd.

• Windows handmatig bijwerken via Windows Update:
    1. Start de pc opnieuw.
    2. Klik op de knop  Start van Windows en selecteer Configuratiescherm.
    3. Ga naar BeveiligingSysteem en beveiligingWindows UpdateNaar updates zoeken.
    4. Open Avast Antivirus op de computer waarop Avast Antivirus is geïnstalleerd en ga naar BeschermingWifi inspecteren. Voer de scanbewerking Wifi inspecteren uit om te controleren of uw andere pc nog kwetsbaar is.
  • Als u de update niet kunt installeren, kunt u dit probleem alleen oplossen door versie 1 van het SMB-protocol van de Windows-service voor bestandsdeling uit te schakelen. Raadpleeg het volgende Microsoft-artikel voor meer informatie over het uitschakelen van SMB1:

Hoewel het niet mogelijk is om de nieuwste versie van Avast Antivirus te gebruiken in Windows XP, kan Wifi inspecteren wel andere kwetsbare computers in uw netwerk vinden waarop Windows XP uitgevoerd.

Volg onderstaande stappen op de kwetsbare computer waarop Windows XP uitgevoerd:

1. Klik op de koppeling hieronder om de beveiligingsupdate van Microsoft te downloaden en op uw bureaublad op te slaan:
  2. Verbreek de netwerkverbinding voor uw pc door de netwerkkabel te verwijderen of wifi uit te schakelen. Start de pc vervolgens opnieuw.
    Als de DoublePulsar-exploit al aanwezig is en u deze stappen probeert uit te voeren zonder de netwerkverbinding te verbreken en de pc opnieuw te starten, kan het zijn dat de pc niet meer kan worden gestart.
  3. Wanneer de pc opnieuw is gestart, voert u het installatieprogramma uit dat u in stap 1 op het bureaublad hebt opgeslagen.
  4. Start de pc opnieuw om de installatie te voltooien.
  5. Herstel de netwerkverbinding.

Voer onderstaande stappen uit voor de computer waarop Avast Antivirus is geïnstalleerd:

1. Open Avast Antivirus en ga naar BeschermingWifi inspecteren.
  2. Voer de scanbewerking Wifi inspecteren uit om te controleren of uw andere pc nog kwetsbaar is.

Als u de update niet kunt installeren, kunt u dit probleem alleen oplossen door versie 1 van het SMB-protocol van de Windows-service voor bestandsdeling uit te schakelen. Raadpleeg het volgende Microsoft-artikel voor meer informatie over het uitschakelen van SMB1:

• Avast Omni 21.x voor Windows
  • Avast Premium Security 21.x voor Windows
  • Avast Free Antivirus 21.x voor Windows
  • Microsoft Windows 10 Home / Pro / Enterprise / Education – 32-/64-bits
  • Microsoft Windows 8.1 / Pro / Enterprise – 32-/64-bits
  • Microsoft Windows 8 / Pro / Enterprise – 32-/64-bits
  • Microsoft Windows 7 Home Basic / Home Premium / Professional / Enterprise / Ultimate – Service Pack 1 met Convenient Rollup Update, 32 / 64-bit
  • Microsoft Windows Vista Home Basic / Home Premium / Business / Enterprise / Ultimate – Service Pack 2, 32-/64-bits
  • Microsoft Windows XP Home / Professional / Media Center Edition – Service Pack 3, 32-bits