Windows bijwerken om de EternalBlue-kwetsbaarheid te herstellen en de DoublePulsar-aanval te voorkomen

Wifi inspecteren of Slimme scan in Avast Antivirus heeft mogelijk gedetecteerd dat uw pc kwetsbaar is voor of het slachtoffer is geworden van de DoublePulsar-aanval die door WannaCry-ransomware en andere schadelijke bedreigingen wordt gebruikt. Dit betekent dat er op uw pc een verouderde versie van SMB (de Windows-service voor bestands- en printerdeling) wordt uitgevoerd die de kwetsbaarheid EternalBlue bevat. U kunt dit probleem oplossen door de beveiligingsupdate MS17-010 te installeren.

De beveiligingsupdate MS17-010 installeren

Voer de stappen hieronder uit voor uw versie van Windows.

1. Start de pc opnieuw.
  2. Klik op de knop Start van Windows en selecteer Instellingen (het pictogram in de vorm van een tandwieltje).
  3. Ga naar Bijwerken en beveiligingWindows Update en klik op Naar updates zoeken.
  4. Installeer eventuele beschikbare updates.
  5. Open de gebruikersinterface van Avast. en voer de scanbewerking Wifi inspecteren (BeschermingWifi inspecteren) uit om te controleren of uw pc nog kwetsbaar is.
Als u problemen ondervindt bij het bijwerken van Windows, kunt u onderstaande oplossingen uitproberen:

Als u de update niet kunt installeren, kunt u dit probleem alleen oplossen door versie 1 van het SMB-protocol van de Windows-service voor bestandsdeling uit te schakelen. Raadpleeg het volgende Microsoft-artikel voor meer informatie over het uitschakelen van SMBv1:

1. Klik op de relevante koppeling hieronder om de beveiligingsupdate van Microsoft te downloaden en op uw bureaublad op te slaan:
  2. Verbreek de netwerkverbinding voor uw pc door de netwerkkabel te verwijderen of wifi uit te schakelen. Start de pc vervolgens opnieuw.
Als de DoublePulsar-exploit al aanwezig is en u deze stappen probeert uit te voeren zonder de netwerkverbinding te verbreken en de pc opnieuw te starten, kan het zijn dat de pc niet meer kan worden gestart.
  1. Wanneer de pc opnieuw is gestart, voert u het installatieprogramma uit dat u in stap 1 op het bureaublad hebt opgeslagen.
  2. Start de pc opnieuw om de installatie te voltooien.
  3. Herstel de netwerkverbinding.
  4. Open de gebruikersinterface van Avast. en voer de scanbewerking Wifi inspecteren (BeschermingWifi inspecteren) uit om te controleren of uw pc nog kwetsbaar is.
Als bovenstaande stappen niets uithalen, kunt u de volgende alternatieve oplossing proberen:
  • Start de pc opnieuw en ga naar Windows-updates (Charms ▸ Instellingen ▸ Pc-instellingen wijzigen ▸ Windows Update ▸ Nu naar updates zoeken). Installeer de beschikbare updates en voer de scanbewerking Wifi inspecteren uit om te controleren of uw pc nog kwetsbaar is.

Als u de update niet kunt installeren, kunt u dit probleem alleen oplossen door versie 1 van het SMB-protocol van de Windows-service voor bestandsdeling uit te schakelen. Raadpleeg het volgende Microsoft-artikel voor meer informatie over het uitschakelen van SMBv1:

1. Klik op de koppeling hieronder om de beveiligingsupdate van Microsoft te downloaden en op uw bureaublad op te slaan:
  2. Verbreek de netwerkverbinding voor uw pc door de netwerkkabel te verwijderen of wifi uit te schakelen. Start de pc vervolgens opnieuw.
Als de DoublePulsar-exploit al aanwezig is en u deze stappen probeert uit te voeren zonder de netwerkverbinding te verbreken en de pc opnieuw te starten, kan het zijn dat de pc niet meer kan worden gestart.
  1. Wanneer de pc opnieuw is gestart, voert u het installatieprogramma uit dat u in stap 1 op het bureaublad hebt opgeslagen.
  2. Start de pc opnieuw om de installatie te voltooien.
  3. Herstel de netwerkverbinding.
  4. Open de gebruikersinterface van Avast. en voer de scanbewerking Wifi inspecteren (BeschermingWifi inspecteren) uit om te controleren of uw pc nog kwetsbaar is.
Als bovenstaande stappen niets uithalen, kunt u de volgende alternatieve oplossing proberen:
  • Start de pc opnieuw en ga naar Windows-updates (Start ▸ Configuratiescherm ▸ Systeem en beveiliging ▸ Windows Update ▸ Naar updates zoeken). Installeer de beschikbare updates en voer de scanbewerking Wifi inspecteren uit om te controleren of uw pc nog kwetsbaar is.

Als u de update niet kunt installeren, kunt u dit probleem alleen oplossen door versie 1 van het SMB-protocol van de Windows-service voor bestandsdeling uit te schakelen. Raadpleeg het volgende Microsoft-artikel voor meer informatie over het uitschakelen van SMBv1: