Avast Mobile Security voor Android – Veelgestelde vragen

Avast Mobile Security voor Android is een beveiligings-app waarmee u apparaten kunt beschermen tegen phishing-pogingen, malware en spyware, en schadelijke virussen als Trojaanse paarden. Daarnaast kunt u met de ingebouwde functie Anti-Theft uw apparaat in geval van verlies of diefstal opsporen op een kaart met behulp van ons online volgsysteem voor mobiele apparaten. Daarbij wordt gebruikgemaakt van driehoeksmeting, onder meer op basis van gps.

In dit artikel vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over de functies, de instellingen en het gebruik van Avast Mobile Security voor Android.

Downloaden en installeren

Wat zijn de systeemvereisten voor Avast Mobile Security voor Android?

U kunt de nieuwste versie van Avast Mobile Security installeren en uitvoeren op elk apparaat met het besturingssysteem Google Android 5.0 (Lollipop, API 21) of hoger.

Avast Mobile Security ondersteunt zowel telefoons als tablets van Android. De app is compatibel met alle ARM Android-apparaten. Elke leverancier of fabrikant brengt echter kleine wijzigingen aan in zijn apparaten, dus het kan zijn dat bepaalde functies anders of helemaal niet werken. Avast kan onmogelijk ondersteuning bieden voor alle aanpassingen van het besturingssysteem door leveranciers. Mocht u echter compatibiliteitsproblemen met uw Android-apparaat ondervinden, dan horen wij dat graag van u.

Als u een aangepaste ROM gebruikt, kan het zijn dat de app anders werkt dan verwacht. Stuur ons feedback via de ondersteuningspagina's van Avast.

Avast Mobile Security voor Android wordt:
  • Niet ondersteund op apparaten met Google Android 4.4 (KitKat, API 19) of lager. Als u een oudere versie van Avast Mobile Security op die systemen gebruikt, kunt u echter nog wel updates voor de virusdatabase ontvangen.
  • niet ondersteund en kan niet worden geïnstalleerd en uitgevoerd in Symbian, iOS, Microsoft Windows Phone/Mobile, Bada, WebOS of een ander mobiel besturingssysteem dan Android. Deze app werkt niet op iPhones of iPads.

Hoe kan ik Avast Mobile Security downloaden en installeren in Android?

1. Download de nieuwste versie van Avast Mobile Security uit Google Play Store en installeer deze.
  2. Tik als de installatie is voltooid op Openen om de app te starten.
  3. Tik op Aan de slag en selecteer vervolgens Doorgaan met advertenties om de gratis versie van Avast Mobile Security te gebruiken of tik op Nu upgraden om Avast Mobile Security Premium te kiezen voor extra voorzieningen en functies.

Als u problemen ondervindt met uw installatie van Avast Mobile Security, is het raadzaam de app volledig te verwijderen en Avast Mobile Security vervolgens opnieuw te installeren aan de hand van de stappen hierboven.

Afhankelijk van het model van uw apparaat, de Android-versie en de aanpassingen van de leverancier kunnen deze stappen iets verschillen. Raadpleeg het volgende artikel voor meer informatie:

Hoe kan ik Avast Mobile Security voor Android verwijderen?

Avast Mobile Security voor Android volledig verwijderen:

1. Open Instellingen op uw apparaat, zoek op apparaatbeheer en open Apparaatbeheerders-apps.
  2. Deactiveer de machtiging Apparaatbeheer voor Avast Mobile Security.
  3. Open het gedeelte Instellingen op uw apparaat en ga naar Apps.
  4. Selecteer Avast Mobile Security en tik op Geforceerd stoppen op het scherm App-info.
  5. Tik in het gedeelte Opslag op Gegevens wissen en Cache leegmaken.
  6. Tik op pijl-terug om terug te keren naar het scherm App-info en selecteer Verwijderen.

Avast Mobile Security is niet meer geïnstalleerd op uw Android-apparaat.

Afhankelijk van het model van uw apparaat, de Android-versie en de aanpassingen van de leverancier kunnen deze stappen iets verschillen. Raadpleeg het volgende artikel voor meer informatie:

Abonneren en activeren

Wat zijn de voordelen van een upgrade naar Avast Mobile Security Premium voor Android?

Van Avast Mobile Security voor Android is zowel een gratis als een betaalde versie verkrijgbaar. Wanneer u een upgrade uitvoert naar Avast Mobile Security Premium, kunt u profiteren van de volgende eersteklas functies en verbeteringen:

• Advertenties verwijderen: advertenties van derden verwijderen uit Mobile Security.
  • App-vergrendeling: de toegang tot uw apps beschermen met een pincode.
  • Anti-Theft: er zijn extra opties met behulp waarvan u uw apparaat in geval van verlies of diefstal kunt beschermen.
    • Cameraval: maakt een foto van de dief wanneer er een onjuiste pincode wordt ingevoerd.
    • Audio opnemen: legt de omgeving van de telefoon op elk gewenst moment ongemerkt vast.
    • Laatst bekende locatie: stuurt een locatiemelding naar uw Avast-account wanneer de batterij van uw apparaat bijna leeg is.
    • Pincodebeveiliging: uw apparaat wordt vergrendeld en er gaat een alarm af na 8 mislukte ontgrendelpogingen.
    • Simkaartbeveiliging: uw apparaat wordt vergrendeld en er gaat een alarm af wanneer de simkaart wordt vervangen.
  • Fotokluis: veilige opslag voor een onbeperkt aantal foto's.
  • Directe Avast-ondersteuning: uw ondersteuningsaanvragen worden met voorrang beantwoord.

Welke functies zijn onderdeel van de andere betaalde versies van Avast Mobile Security voor Android?

Naast Avast Mobile Security Premium voor Android bieden we de volgende betaalde producten:

Avast Mobile Pro Plus is alleen beschikbaar als upgrade van Avast Cleanup voor Android.

Hoe kan ik een betaalde versie van Avast Mobile Security in Android kopen en activeren?

De betaalde versies van Avast Mobile Security zijn als upgrade beschikbaar in de gratis versie van Avast Mobile Security. Voer de volgende stappen uit om een betaalde versie aan te schaffen en te activeren:

1. Open Avast Mobile Security en tik rechtsboven op het hoofdvenster van de app op Upgraden.
  2. Selecteer het gewenste product en abonnement.
  3. Tik op Nu upgraden.
  4. Voltooi de transactie aan de hand van de instructies op het scherm.

Wanneer de transactie is voltooid, wordt de betaalde versie van Avast Mobile Security automatisch geactiveerd op uw apparaat. Uw betaalde abonnement geldt op alle apparaten waarop Avast Mobile Security is geïnstalleerd en wordt gekoppeld aan uw Google-account.

Welke betaalde versies u kunt aanschaffen, is afhankelijk van uw regio en van bepaalde wettelijke beperkingen. Het is mogelijk dat u alleen bepaalde of alle abonnementspakketten ziet die worden aangeboden door Avast.

Is mijn abonnement op de betaalde versie van Avast Mobile Security ook geldig voor andere betaalde apps van Avast?

Als u Avast Mobile Security Premium voor Android aanschaft, is uw abonnement alleen geldig voor deze app. Avast Premium Security (meerdere apparaten), Mobile Ultimate en Ultimate (meerdere apparaten) omvatten ook een abonnement voor andere betaalde apps van Avast.

Wat gebeurt er als ik mijn huidige abonnement upgrade naar een ander abonnement?

Wanneer u een upgrade uitvoert van de ene betaalde versie van Avast Mobile Security naar een andere (bijvoorbeeld van Avast Mobile Security Premium naar Avast Mobile Ultimate), berekent Google Play Store automatisch het ongebruikte restant van uw oorspronkelijke abonnement. Ter compensatie voor dat ongebruikte gedeelte krijgt u tijdelijk gratis toegang tot het nieuwe betaalde product. Dat betekent dat u niet meteen hoeft te betalen wanneer u uw nieuwe abonnement activeert. De duur van uw gratis toegangsperiode is afhankelijk van het ongebruikte restant van uw oorspronkelijke abonnement. Wanneer de gratis toegangsperiode afloopt, gaat uw nieuwe betaalde abonnement automatisch in en ontvangt u een factuur voor het door u gekozen abonnement. De datum van de eerste betaling wordt weergegeven tijdens het upgraden van het abonnement.

Hoe kan ik mijn abonnement op Avast Mobile Security activeren op andere apparaten?

Uw betaalde abonnement op Avast Mobile Security wordt automatisch geactiveerd op uw primaire Android-apparaat tijdens de aankoop van het abonnement. Raadpleeg de volgende artikelen om Avast Mobile Security te activeren op andere apparaten:

Hoe kan ik mijn abonnement op Avast Mobile Security in Android opzeggen?

Wanneer u Avast Mobile Security Premium van uw Android-apparaat verwijdert, wordt uw abonnement niet automatisch opgezegd. U blijft betalen voor het abonnement totdat u het opzegt. Als u een abonnement wilt opzeggen, zorgt u ervoor dat u bent aangemeld bij het Google-account dat is gebruikt om het abonnement te kopen en voert u de volgende stappen uit:

1. Open Google Play Store op uw apparaat.
  2. Selecteer Menu (drie lijntjes) ▸ Abonnementen.
  3. Selecteer Avast Mobile Security Premium in de lijst met abonnementen.
  4. Tap AnnulerenAbonnement annuleren.
  5. Voltooi de opzegging van het abonnement aan de hand van de instructies op het scherm.

Uw abonnement wordt beëindigd aan het einde van de huidige factureringscyclus.

Raadpleeg het volgende artikel voor meer informatie:

Functies

Wat houdt Scannen in?

Met de knop Scannen kunt u alle apps die zijn geïnstalleerd op uw apparaat scannen en wordt u geïnformeerd over beveiligingsrisico's die worden veroorzaakt door wijzigingen in de standaardinstellingen van Android.

Avast Mobile Security scant nieuwe geïnstalleerde apps automatisch wanneer ze voor het eerst worden gestart. Als er malware op uw apparaat wordt gevonden, verschijnt er een melding met de vraag of u de app of het bestand wilt verwijderen. Als de app of het bestand ten onrechte is aangemerkt als malware, kunt u de fout-positieve detectie rechtstreeks melden bij Avast Viruslab.

Als u automatische scans wilt plannen, gaat u naar Menu (drie lijntjes) ▸ InstellingenBeschermingGeplande scanbewerking. Controleer of de schuifregelaar bovenin oranje is (Aan), tik op Scantijd om een specifiek tijdstip in te stellen om de scanbewerking uit te voeren en selecteer Scandagen door de vakjes te selecteren naast de dagen waarop u de scan automatisch wilt uitvoeren.

Wat houdt RAM optimaliseren in?

Tik op de tegel RAM optimaliseren om apps op uw apparaat af te sluiten die op de achtergrond worden uitgevoerd. Daarmee voorkomt u dat apps uw apparaat vertragen en uw batterij leegtrekken. Na voltooiing van de bewerking wordt informatie over de hoeveelheid vrijgemaakte ruimte en het aantal afgesloten apps weergegeven.

Wanneer u RAM optimaliseren voor het eerst gebruikt, moet u mogelijk Avast Mobile Security de machtiging Gebruik bijhouden toestaan verlenen in de apparaatinstellingen.

Wat is Opschonen?

Wanneer u op het hoofdscherm van de app op de tegel Overbodige bestanden verwijderen tikt, voert Avast Mobile Security een analyse uit van de ruimte op uw apparaat en wordt aangegeven hoeveel opslagruimte wordt ingenomen door ongewenste bestanden. U kunt de verschillende typen ongewenste bestanden die zijn gedetecteerd bekijken door op de tegel Veilig opschonen te tikken. Schakel items die u niet wilt laten opschonen uit en maak vervolgens ruimte vrij op uw apparaat door op Schoon te tikken.

Met deze functie schoont u drie typen bestanden op:

• Tijdelijke app-bestanden: tijdelijke gegevens die zonder nadelige invloed op de werking van de app kunnen worden verwijderd.
  • Advertentiecache: gegevens in mappen waarin advertentienetwerken de benodigde bronnen opslaan.
  • Gebruikte installatiebestanden: APK-bestanden die zijn gebruikt door andere bronnen dan Google Play.

Als u nog meer ruimte wilt vrijmaken, installeert u de app Avast Cleanup rechtstreeks via het scherm met resultaten van Veilig opschonen.

Wanneer u Overbodige bestanden verwijderen voor het eerst gebruikt, moet u mogelijk Avast Mobile Security toegang geven tot uw foto's, media en andere bestanden op uw apparaat, en de machtiging Gebruik bijhouden toestaan verlenen in de apparaatinstellingen.

Wat houdt Wifi scannen/Wifi-beveiliging in?

Met de tegel Wifi scannen op het hoofdscherm van de app kunt u uw netwerk scannen op problemen met de router, versleuteling, wifi en verbindingen. Wanneer deze actie is voltooid, geeft de app aan of het netwerk waarmee u verbinding hebt veilig is. Eventuele gedetecteerde problemen worden beschreven en u krijgt instructies over hoe u ze kunt oplossen. Na het scan verandert de tegel Wifi scannen in Snelheid controleren. U kunt de functie Wifi scannen ook openen via Menu (drie lijntjes) ▸ Wifi-beveiliging of door te tikken op de knop Scannen op het hoofdscherm van de app.

Wat houdt Snelheid controleren/Wifi-snelheid in?

Zodra het wifi-netwerk waarmee u bent verbonden gescand is op problemen met behulp van Wifi scannen, verandert de tegel Wifi scannen in Snelheid controleren. Wanneer u op Snelheid controleren tikt, meet en beoordeelt de app de huidige download- en uploadsnelheid van uw netwerk. Deze functie is ook toegankelijk via Menu (drie lijntjes) ▸ Wifi-snelheid.

Wat houdt Energie besparen in?

Power Save is niet beschikbaar in Avast Mobile Security versie 6.30 en nieuwer.

Met Energie besparen kunt u een reeks instellingen aanpassen waarmee u mogelijk het batterijverbruik van uw apparaat kunt verlagen. Open Energie besparen door Menu (drie lijntjes) ▸ Energie besparen te selecteren en tik vervolgens op Energie besparen activeren om Energie besparen in te schakelen. Tik op Instellingen voor Energie besparen om in te stellen hoe uw apparaat reageert wanneer Energie besparen wordt geactiveerd. U kunt ook de standaardconfiguratie gebruiken.

Wat houdt Oproepen blokkeren in?

Als gevolg van wijzigingen in de richtlijnen van het Beleidscentrum voor ontwikkelaars van Google Play en het Android-beleid, is de functie Oproepen blokkeren niet meer beschikbaar in AVG Mobile Security versie 6.30 en nieuwer of op apparaten met Android 9 en nieuwer. Raadpleeg het volgende artikel voor meer informatie:

Met Oproepen blokkeren kunt u oproepen blokkeren van nummers die op de zwarte lijst zijn gezet. Op de zwarte lijst kunt u oproepen zetten die afkomstig zijn van:

• Alle onbekende nummers.
  • Alle verborgen nummers.
  • Een gekozen contactpersoon in uw lijst met contactpersonen.
  • Een gekozen nummer dat u handmatig in de app hebt ingevoerd.

U opent Oproepen blokkeren door te gaan naar Menu (drie lijntjes) ▸ Oproepen blokkeren. Wanneer een oproep wordt geblokkeerd, wordt deze automatisch omgeleid naar voicemail.

U kunt een overzicht weergeven van de oproepen die zijn geblokkeerd door in het menu Oproepen blokkeren op Geschiedenis te tikken.

Wat houdt App-inzicht in?

Met App-info kunt u gebruiksgegevens bekijken over de apps op uw apparaat en over dataverbruik, en u kunt zien welke machtigingen vereist zijn voor al uw geïnstalleerde apps. U opent App-inzicht via Menu (drie lijntjes) ▸ App-info, en maakt een keuze via de tabbladen boven aan het scherm.

Op het tabblad Machtigingen vindt u een overzicht met de apps die op uw apparaat zijn geïnstalleerd. Wanneer u op een app tikt, wordt de volgende informatie weergegeven:

• Het versienummer van de app en de hoeveelheid ruimte die de app inneemt op uw apparaat.
  • Informatie over de machtigingen die vereist zijn voor de app.
  • Informatie over eventuele bekende advertentienetwerken waarmee de app is verbonden.

Met deze functie kunt u ook niet-systeem-apps stoppen of verwijderen van uw apparaat.

Wat houdt Datagebruik in?

Met Dataverbruik kunt u uw dataverbruik controleren en extra kosten vermijden, doordat er een melding wordt weergegeven wanneer u de limiet bereikt. Als u Datagebruik wilt beheren, gaat u naar Menu (drie lijntjes) ▸ InstellingenDataverbruik. Hier specificeert u controleert u het volgende:

• Omvang datapakket: hiermee stelt u de grootte van uw databundel in.
  • Cyclus opnieuw starten op dag van de maand: hiermee selecteert u de dag van de maand waarop uw dataverbruik opnieuw wordt ingesteld.
  • Aanbevolen dagelijkse limiet: deze waarde wordt automatisch berekend op basis van de cycluslimiet.
  • Waarschuwingen dataverbruik: geef op of uw meldingen over uw datagebruik wilt ontvangen wanneer u de dagelijkse limiet overschrijdt of de cycluslimiet bereikt.

Wat houdt App-vergrendeling in?

App-vergrendeling is een betaalde functie in Avast Mobile Security Premium waarmee u uw vertrouwelijke apps kunt beveiligen met een pincode of patroon. Als uw apparaat zo is ingesteld dat het scherm kan worden ontgrendeld met behulp van een vingerafdruk, kunt u deze optie ook gebruiken voor App-vergrendeling. Voer de volgende stappen uit om deze functie in te schakelen:

1. Ga naar Menu (drie lijntjes) ▸ App-vergrendeling.
  2. Tik op Nu configureren. Volg de instructies op het scherm om Avast Cleanup Premium om een nieuwe pincode in te stellen en de nodige machtigingen te verlenen.
  3. Tik op App-vergrendeling activeren.
  4. Tik naast apps die u wilt beschermen op de schuifregelaar zodat daar AAN komt te staan. Vergrendelde apps worden weergegeven onder Vergrendelde apps. Ontgrendelde apps worden weergegeven onder Vergrendeling aanbevolen of Ontgrendelde apps.

Zodra App-vergrendeling is ingeschakeld kunt u de instellingen ervan wijzigen door rechtsboven op het hoofdscherm van App-vergrendeling op Instellingen (drie puntjes) te tikken. De volgende opties zijn beschikbaar:

• Selecteer Pincode en patroon om een pincode in te stellen of uw pincode te wijzigen, een patroon in te stellen of om in te stellen dat u uw vingerafdruk wilt gebruiken voor het ontgrendelen.
  • Selecteer Time-out voor App-vergrendeling om aan te geven wanneer apps moeten worden vergrendeld.

App-vergrendeling is nu geconfigureerd en klaar voor gebruik. Als u de functie wilt uitschakelen, tikt u boven in het hoofdscherm van App-vergrendeling op de schuifregelaar zodat hier UIT komt te staan.

Wat houdt Anti-Theft in?

Anti-Theft is bedoeld om uw persoonlijke mobiele gegevens te beschermen en helpt u uw apparaat opsporen in geval van verlies of diefstal. U kunt met Anti-Theft automatisch bepaalde acties uitvoeren. Zo kunt u een alarmsignaal laten afgaan als er een niet-vertrouwde simkaart wordt gedetecteerd. Als u de instellingen voor Anti-Theft wilt configureren, gaat u naar Menu (drie lijntjes) ▸ Anti-Theft. Wanneer u een upgrade uitvoert van Avast Mobile Security voor naar een betaalde versie, kunt u extra opties gebruiken waarmee u uw apparaat in geval van verlies of diefstal kunt beschermen en opsporen:

• Cameraval: maakt een foto van de dief wanneer er een onjuiste pincode wordt ingevoerd.
  • Audio opnemen: legt de omgeving van de telefoon op elk gewenst moment ongemerkt vast.
  • Laatst bekende locatie: stuurt een locatiemelding naar uw Avast-account wanneer de batterij van uw apparaat bijna leeg is.
  • Pincodebeveiliging: uw apparaat wordt vergrendeld en er gaat een alarm af na 8 mislukte ontgrendelpogingen.
  • Simkaartbeveiliging: uw apparaat wordt vergrendeld en er gaat een alarm af wanneer de simkaart wordt vervangen.

Raadpleeg het volgende artikel voor meer informatie over Anti-Theft:

Wat houdt Fotokluis in?

Met behulp van Fotokluis kunt u de toegang tot uw foto's beveiligen met een pincode. De foto's die naar Fotokluis worden verplaatst, worden versleuteld en verborgen. Open Fotokluis door Menu (drie lijntjes) ▸ Fotokluis te selecteren. Selecteer een van de volgende opties en tik op (het plusteken) om een foto toe te voegen aan Fotokluis:

• Oude kluis herstellen: deze optie verschijnt als u Avast Mobile Security hebt verwijderd terwijl er zich nog foto's in uw Fotokluis bevonden en de app vervolgens opnieuw hebt geïnstalleerd. Wanneer u deze optie selecteert worden foto's uit de vorige kluis automatisch toegevoegd aan uw nieuwe kluis.
  • Nieuwe foto maken: hiermee kunt u foto's maken en deze rechtstreeks toevoegen aan Fotokluis.
    1. Maak een foto met uw camera.
    2. Tik op OK om de foto in de kluis te plaatsen of tik op Opnieuw om de foto opnieuw te maken.
  • Importeren uit galerij: hiermee kunt u foto's selecteren uit uw bestaande galerij.
    1. Plaats een vinkje bij de foto('s) die u wilt beschermen.
    2. Tik op Nu verbergen.

Als u foto's wilt verwijderen uit Fotokluis, tikt u op de foto('s) en vervolgens op het bijbehorende pictogram boven aan het scherm:

• Pictogram Exporteren: hiermee exporteert u foto's terug naar de oorspronkelijke locatie en maakt u deze zichtbaar voor anderen.
  • Pictogram Prullenbak: hiermee verwijdert u een foto uit de kluis en van de oorspronkelijke locatie. U kunt deze stap niet ongedaan maken.

Als u uw pincode bent vergeten:

1. Wanneer u wordt gevraagd om uw pincode in te voeren, tikt u rechtsboven op Menu (drie punten) en selecteert u Pincode opnieuw instellen.
  2. Volg de instructies op het scherm om uw pincode opnieuw in te stellen met behulp van de aanmeldingsgegevens van Google Account.

In de gratis versie van Avast Mobile Security kunt u maximaal 10 foto's beschermen. Als u een onbeperkt aantal foto's wilt beveiligen, voert u een upgrade uit naar een betaalde versie van Avast Mobile Security.

Wat houdt Klembord opschonen in?

Met de functie Klembord opschonen kunt u in een handomdraai het klembord wissen om mogelijke privacylekken te voorkomen. Als u Klembord opschonen niet wilt gebruiken, kunt u de functie uitschakelen door Menu (drie lijntjes) ▸ InstellingenMeldingen en waarschuwingenRealtimebescherming te selecteren. Tik op de schuifregelaar naast Melding van Klembord opschonen zodat deze op UIT komt te staan.

VPN-bescherming

Wat is VPN-bescherming?

Met de functie VPN-verbinding kunt u via de beveiligde VPN-servers van Avast met behulp van een versleutelde tunnel verbinding met internet maken om uw onlineactiviteiten te beschermen tegen pottenkijkers en luistervinken. VPN in Avast Mobile Security voor Android biedt het volgende:

• Bescherming: wanneer veel mensen verbinding maken met hetzelfde openbare netwerk kunnen aanvallers gevoelige informatie buitmaken, zoals aanmeldingsgegevens en wachtwoorden. Een versleutelde VPN-verbinding biedt doeltreffende bescherming tegen dergelijke aanvallen.
  • Anonimisering: Veel mensen beschikken over een breedbandverbinding met een vast IP-adres dat kan worden getraceerd wanneer ze privacygevoelige sites bezoeken. Bij gebruik van een VPN-verbinding wordt de browsersessie doeltreffend geanonimiseerd. Het IP-adres dat de externe server ziet, is het adres van de VPN-server, niet dat van de gebruiker.
  • Toegang tot inhoud overal ter wereld: wanneer u bent verbonden met een VPN-server op een andere locatie, hebt u toegang tot inhoud waarvoor in uw eigen regio mogelijk beperkingen gelden. Hierdoor kunt u onbelemmerd browsen, zelfs in landen met internetcensuur.

Hoe kan ik de VPN-functie toevoegen aan Avast Mobile Security voor Android?

De VPN-functie in Avast Mobile Security is beschikbaar voor Android-apparaten met een Avast Mobile Ultimate- of Ultimate (meerdere apparaten)-abonnement.

Kan ik mijn abonnement van Avast SecureLine VPN gebruiken om de VPN-functie in Avast Mobile Security voor Android te activeren?

Nee, in dit geval blijft u Avast SecureLine VPN als zelfstandige app gebruiken. U kunt de activering van een Avast Mobile Ultimate- of Ultimate (meerdere apparaten)-abonnement wel gebruiken om de VPN-functie in Avast Mobile Security of Avast SecureLine VPN te activeren (voor gebruik op maximaal 5 apparaten tegelijk).

Instellingen

Hoe kan ik de meldingen wijzigen die worden weergegeven in Avast Mobile Security voor Android?

Als u de instellingen voor Meldingen en waarschuwingen wilt openen, gaat u naar Menu (drie lijntjes) ▸ InstellingenMeldingen en waarschuwingen. Er zijn diverse soorten meldingen en waarschuwingen:

• Realtimebescherming
    • Doorlopende melding: biedt volledige bescherming door te voorkomen dat Avast Mobile Security door Android gestopt als dat op de achtergrond wordt uitgevoerd. Daarnaast zorgt het er voor dat App-vergrendeling naar behoren werkt.
    • Melding van Klembord opschonen: als u inhoud naar het klembord hebt gekopieerd, verschijnt er een melding waarin u wordt gevraagd of u die inhoud wilt wissen om privacylekken te voorkomen.
    • Melding in verband met privacygevoelige app: wanneer er een vertrouwelijke app is geïnstalleerd, verschijnt er een melding waarin u wordt gevraagd of u de toegang tot de gevoelige app wilt beveiligen met App-vergrendeling.
    • Melding van App-installatieschild: er verschijnt een melding waarin wordt aangegeven of de app die u momenteel installeert of bijwerkt, veilig is.
    • Pop-upvenster bij voltooiing scanbewerking: er verschijnt een pop-upbericht met de mededeling dat de scanbewerking voltooid is en de resultaten kunnen worden weergegeven.
    • Browsergeschiedenis opschonen: er verschijnt een melding waarin wordt aangeboden uw browsergeschiedenis te verwijderen om uw privacy te beschermen.
    • Waarschuwing batterij bijna leeg: er verschijnt een melding met de vraag of u de optie Laatste bekende locatie wilt inschakelen, zodat u uw telefoon kunt opsporen wanneer de batterij leeg is of zelfs wanneer uw telefoon is uitgeschakeld. Laatste bekende locatie is een instelling van de functie Anti-Theft.
    • Gevoelige inhoud gevonden: wanneer er vertrouwelijke webinhoud wordt weergegeven, verschijnt er een melding met het advies een VPN te gebruiken.
  • Prestaties
    • Meldingen over stoppen van apps: er verschijnt een melding over op de achtergrond actieve apps waarin wordt aangeboden deze af te sluiten. Dit is gekoppeld aan de tegel RAM optimaliseren op het hoofdscherm van de app.
    • Waarschuwing batterij bijna leeg: er verschijnt een melding wanneer het batterijvermogen zakt tot 30%.
    • Veilig opschonen: wanneer er meer dan 50 MB aan overbodige bestanden is gevonden op uw apparaat, verschijnt er een melding met het advies uw apparaat op te schonen.
  • Wifi-netwerken
    • Dialoogvenster over onbekend netwerk: wanneer u verbinding maakt met een onbekend netwerk, verschijnt er een melding waarin wordt aangeboden de beveiliging te controleren, de snelheid te testen en de verbinding te beveiligen.
    • Beveiligingsscan: er verschijnt een melding waarin wordt aangeboden uw netwerk op beveiligingsproblemen te controleren.
    • Snelheidstest: er verschijnt een melding waarin wordt aangeboden de snelheid van uw verbinding te controleren.
    • Automatisch onbekende netwerken scannen: nieuwe wifi-netwerken worden automatisch gescand op beveiligingsrisico's.
  • Waarschuwingen dataverbruik
    • Bereik cyclusgebruik: er verschijnt een melding wanneer uw dataverbruik een door u ingesteld percentage bereikt.
    • Cycluslimiet is bereikt: er verschijnt een melding wanneer uw datacycluslimiet is bereikt.
    • Dagelijkse limiet is bereikt: er verschijnt een melding wanneer uw dagelijkse datalimiet is bereikt.
    • Altijd dataverbruik in meldingen weergeven: hiermee worden steeds meldingen weergegeven over het dataverbruik.
  • Avast-aanbiedingen: in betaalde versies van Avast Mobile Security kunt u speciale aanbiedingen en informatie over andere Avast-producten die de prestaties van uw apparaat mogelijk verbeteren in- of uitschakelen.

Hoe kan ik de doorlopende melding uitschakelen of aanpassen?

De doorlopende melding waarborgt de volledige bescherming van uw apparaat door te verhinderen dat Android processen uitschakelt van Avast Mobile Security. Op apparaten met Android 8.0 of hoger is het niet mogelijk de doorlopende melding uit te schakelen. De melding kan wel worden beperkt of geconfigureerd voor zo weinig mogelijk onderbrekingen via de apparaatinstellingen. In het volgende artikel vindt u daarover meer informatie:

U kunt de doorlopende melding aanpassen in alle Android-versies via de instellingen van de app. Ga naar Menu (drie lijntjes) ▸ InstellingenMeldingen en waarschuwingenRealtimebeschermingDoorlopende melding. De volgende opties zijn beschikbaar:

• Donker thema: er wordt een donkere achtergrond weergegeven met vier pictogrammen die overeenkomen met verschillende meldingen.
  • Licht thema: er wordt een lichte achtergrond weergegeven met vier pictogrammen die overeenkomen met verschillende meldingen.
  • Standaardontwerp: de huidige beschermingsstatus van uw apparaat wordt weergegeven (vergelijkbaar met de eerdere versie van de app).

Wanneer er een actie vereist is, wordt het pictogram in kwestie rood. Tik op het pictogram voor verdere instructies. Wanneer bijvoorbeeld het pictogram Wifi scannen rood is, tikt u erop om uw wifi-verbinding te scannen op mogelijke beveiligingsproblemen. Als u wilt voorkomen dat een pictogram naar de alarmstatus gaat, schakelt u de betreffende melding uit in Menu (drie lijntjes) ▸ InstellingenMeldingen en waarschuwingen.

Als u de melding uitschakelt in de app-instellingen kan Avast Mobile Security automatisch worden uitgeschakeld als er te veel energieverbruikende apps tegelijk worden uitgevoerd op uw apparaat.

Hoe kan ik schilden aanpassen in de beschermingsinstellingen?

Met de onderdelen van Bescherming kunt u uw apparaat controleren en scannen op verdachte activiteiten en beschermen tegen malware en virussen.

Ga naar Menu (drie lijntjes) ▸ InstellingenBescherming om toegang te krijgen tot de volgende opties:

• Geplande scanbewerking: hiermee kunt u een schema in stellen voor scanbewerkingen. Selecteer een dag van de week en een tijdstip. De app scant uw apparaat dan automatisch.
  • Genegeerde problemen: hiermee geeft u een lijst weer van genegeerde problemen als u deze na de scanbewerking niet hebt gerepareerd.
  • App-installatieschild: hiermee kunt u apps na installatie scannen.
  • Bestandsschild: hiermee kunt u uw apparaat scannen op schadelijke bestanden.
  • Webschild: scant elke URL die wordt geladen en waarschuwt u wanneer de browser een URL laadt die met malware is geïnfecteerd, terwijl u tegelijkertijd wordt beschermd tegen phishing en tegen andere schadelijke websites. Voordat u deze instelling inschakelt, wordt u gevraagd Avast Mobile Security de toegangsmachtiging te verlenen in uw apparaatinstellingen.
  • Interne opslag scannen: hiermee scant u bestanden die zijn opgeslagen in de interne opslag. Het scannen duurt mogelijk langer wanneer deze optie is ingeschakeld.
  • Apps met een twijfelachtige reputatie: hiermee worden apps gescand en vergeleken met beoordelingen van Avast-gebruikers. U ontvangt een waarschuwing wanneer een app een slechte reputatie heeft.
  • PUP-detectie: markeert Potentially Unwanted Programs (PUP's; mogelijk ongewenste programma's) als malware en verwerkt ze als zodanig.

Wat houdt Pincode en patroon in?

Het onderdeel Pincode en patroon is gekoppeld aan de functie App-vergrendeling. Ga naar Menu (drie lijntjes) ▸ InstellingenApp-vergrendeling om een pincode of patroon in te stellen voor het beveiligen van de toegang tot uw apps met App-vergrendeling. Als uw apparaat zo is ingesteld dat het scherm kan worden ontgrendeld met behulp van een vingerafdruk, kunt u deze optie ook gebruiken voor App-vergrendeling.

Hoe kan ik de time-outinstellingen voor App-vergrendeling wijzigen?

Ga naar Menu (drie lijntjes) ▸ InstellingenApp-vergrendeling en tik op Time-out voor App-vergrendeling om op te geven welke apps moeten worden vergrendeld met de functie App-vergrendeling. De volgende opties zijn beschikbaar:

• Onmiddellijk: hiermee vergrendelt u een app onmiddellijk nadat u de app naar de achtergrond hebt gestuurd.
  • 10 seconden: hiermee vergrendelt u een app 10 seconden nadat u de app naar de achtergrond hebt gestuurd.
  • 30 seconden: hiermee vergrendelt u een app 30 seconden nadat u de app naar de achtergrond hebt gestuurd.
  • 1 minuut: hiermee vergrendelt u een app 1 minuut nadat u de app naar de achtergrond hebt gestuurd.
  • Wanneer het scherm wordt uitgeschakeld: hiermee vergrendelt u een app wanneer het scherm van uw apparaat wordt uitgeschakeld.

Wanneer deze of een andere door App-vergrendeling beheerde app wordt gestart binnen de geselecteerde time-out, wordt het aftellen gestopt en opnieuw gestart. App-vergrendeling vergrendelt uw apps altijd wanneer uw scherm wordt uitgeschakeld, ongeacht de time-outinstellingen.

Wanneer een app wordt ontgrendeld, worden ook alle andere apps die worden beheerd door App-vergrendeling automatisch ontgrendeld, zodat u binnen de time-outperiode toegang hebt tot al uw apps.

Waar kan ik het activiteitenlogboek van een app vinden?

Het activiteitenlogboek is beschikbaar in Menu (drie lijntjes) ▸ InstellingenActiviteitenlogboek.

In het Activiteitenlogboek kunt u alle activiteiten van Avast Mobile Security voor Android bekijken. Het gaat daarbij met name om updates en scanbewerkingen. U kunt het Activiteitenlogboek wissen door op het prullenbakpictogram te tikken.

Hoe kan ik bepalen welke gegevens ik wil delen met Avast en derden?

Het gedeelte Gegevensinstellingen helpt ons uw behoeften beter te begrijpen en ons product te verbeteren op basis van de gegevens die u met ons wilt delen.

Ga naar Menu (drie lijntjes) ▸ InstellingenGegevensinstellingen om de anonieme gegevens te beheren die u deelt met Avast en derden. De volgende opties zijn beschikbaar:

• Verbeteringen
    • Deel dreigingsgegevens met Avast om de beveiliging van alle gebruikers van antivirussoftware van Avast te verbeteren (Community IQ).
    • Deel gegevens over het gebruik van de app met Avast met behulp waarvan wij de ontwikkeling van nieuwe producten kunnen verbeteren.
    • Deel gegevens over het gebruik van de app met externe analyseprogramma's om de app te helpen verbeteren.
  • Aanbiedingen
    • Deel gegevens over het gebruik van de app met Avast zodat we u upgrades of andere producten kunnen aanbieden. (In de gratis versie van Avast Mobile Security is de optie standaard uitgeschakeld en wordt deze niet weergegeven)

Probleemoplossing

Wat als mijn betaalde abonnement niet werkt in Avast Mobile Security voor Android?

Als Avast Mobile Security geen geldig abonnement voor u kan vinden en in de app het bericht Abonnement niet gevonden wordt weergegeven wanneer u het probleem probeert op te lossen, raadpleegt u het volgende artikel:

Waarom geeft Avast advertenties weer in Avast Mobile Security voor Android?

Avast biedt zowel een gratis (Free) als een betaalde versie (Premium) van Avast Mobile Security voor Android. Avast Mobile Security Premium is reclamevrij en bevat een aantal extra betaalde functies en voordelen. Ter ondersteuning van de verdere ontwikkeling van de app worden in de gratis versie advertenties getoond die het gebruik van de app niet verstoren.

Hoe kan ik reclame van derden uitschakelen in Avast Mobile Security voor Android?

Voer een upgrade uit naar de betaalde versie van Avast Mobile Security om advertenties te verwijderen. Ga daarvoor naar Menu (drie lijntjes) ▸ Advertenties verwijderen en kies een abonnement. Na het upgraden worden er geen advertenties voor producten en services van derden meer weergegeven in de app. Er verschijnt nog wel informatie over andere Avast-producten, tenzij u deze meldingen uitschakelt. Ga naar Menu (drie lijntjes) ▸ InstellingenGegevensinstellingen om meldingen uit te schakelen die u ontvangt over andere producten van Avast. Tik op de schuifregelaar naast Deel gebruiksgegevens van de app met Avast zodat we u upgrades of andere producten kunnen aanbieden zodat deze op UIT komt te staan.

Wat moet ik doen als de machtiging Toegankelijkheid herhaaldelijk wordt uitgeschakeld?

Op sommige Android-apparaten worden de apps gestopt wanneer het scherm van uw apparaat wordt uitgeschakeld om de prestaties van het apparaat te verbeteren. Dat heeft vaak tot gevolg dat apps met Toegangsmachtiging deze machtiging kwijtraken.

Als u de toegangsmachtiging opnieuw wilt inschakelen, opent u de instellingen van het apparaat, zoekt u op Toegankelijkheid en geeft u toestemming aan Avast Mobile Security.

Het is raadzaam om de systeeminstellingen te wijzigen om te voorkomen dat de app de machtiging telkens kwijtraakt. Raadpleeg het volgende artikel voor uitgebreide instructies:

Hoe kan ik de pincode voor App-vergrendeling opnieuw instellen?

Als u de pincode voor App-vergrendeling bent vergeten, kunt u deze als volgt opnieuw instellen:

1. Ga naar Menu (drie lijntjes) ▸ InstellingenPincode en patroonPincode wijzigen.
  2. Tik op (drie punten) rechtsboven en selecteer Pincode opnieuw instellen.
  3. Volg de instructies op het scherm om de pincode opnieuw in te stellen met behulp van de aanmeldingsgegevens van Google Account.

Wat moet ik doen als Avast Mobile Security voor Android vastloopt of niet meer werkt?

Selecteer een van de volgende opties:

Wat kan ik doen wanneer Avast Mobile Security voor Android malware niet kan verwijderen?

In sommige gevallen detecteert Avast Mobile Security voor Android malware wel, maar kan deze niet worden verwijderd. Dat komt meestal door het machtigingsniveau dat is verleend aan de verdachte app of doordat de app op systeemniveau is geïnstalleerd (bijvoorbeeld op apparaten met roottoegang). Raadpleeg het volgende artikel voor meer informatie:

Hoe kan ik een fout-positieve detectie melden bij Avast Viruslabs?

In sommige gevallen kan Avast Mobile Security voor Android een schoon bestand detecteren en aanmerken als malware. U kunt foutieve detecties rechtstreeks via het scherm met scanresultaten melden bij Avast Viruslabs:

1. Tik op (drie puntjes) naast het gedetecteerde bestand dat u wilt melden.
  2. Selecteer de optie Melden als fout-positief.
  3. Typ een beschrijving van het probleem en geef uw e-mailadres op (als u een melding wilt ontvangen wanneer de analyse van het bestand is voltooid).
  4. Tik op Verzenden.

Hoe kan ik geluidssignalen voor achtergrondmeldingen van Avast Mobile Security uitschakelen?

Op bepaalde apparaten van Honor of Huawei wordt er telkens wanneer u een melding van Avast Mobile Security ontvangt een geluid afgespeeld. Voer de volgende stappen uit op uw Honor- of Huawei-apparaat om dit te voorkomen:

1. Open uw Android-instellingen en ga naar Apps en meldingen.
  2. Selecteer Meldingenbeheer., en tik op Avast Mobile Security.
  3. Selecteer Achtergrondservices.
  4. Tik op de blauwe schuifregelaar (AAN) naast Beltoon zodat deze grijs wordt (UIT)).

Er wordt nu geen geluid meer afgespeeld wanneer u een melding ontvangt van Avast Mobile Security.

Algemeen

Hoe beschermt Avast Mobile Security mijn Android-apparaat?

Wanneer Avast Mobile Security voor Android naar behoren is geconfigureerd, wordt uw apparaat beschermd tegen bekende malware en dreigingen, en worden inkomende en uitgaande gegevens volgens uw voorkeuren gecontroleerd. Wij proberen uw apparaat zo goed mogelijk te beschermen tegen alle denkbare dreigingen, maar geen enkele oplossing is 100% waterdicht.

Zoals het is geval is bij alle producten op de Android-markt, gelden ook voor deze app bepaalde beperkingen die samenhangen met de versie van het besturingssysteem die op het apparaat wordt uitgevoerd. De app biedt geen bescherming tegen exploits die zijn gericht op specifieke zwakke punten in de OS-kernel, de netwerkstack en andere basisonderdelen van het systeem. Wij nemen onze rol in de beveiligingssector echter zeer ernstig en werken voortdurend samen met Android-leveranciers om toekomstige oplossingen te ontwikkelen die het risico op aanvallen zoveel mogelijk beperken.

Hoe kan ik controleren of mijn virusdefinities up-to-date zijn?

Virusdefinities worden automatisch bijgewerkt. Ga naar Menu (drie lijntjes) ▸ InstellingenUpdates om de versie van de virusdefinities te bekijken en de datum waarop zij zijn geïnstalleerd. U kunt ook tikken op Controleren op updates om te controleren of u over de meest recente updates beschikt. Om te voorkomen dat Avast Mobile Security wordt bijgewerkt wanneer u mobiele data gebruikt om verbinding met internet te maken, tikt u op de schuifregelaar naast Alleen bijwerken via wifi zodat deze op AAN komt te staan. Het is niet raadzaam deze instelling ingeschakeld te laten.

Hoe kan ik zien welke versie van Avast Mobile Security op mijn Android-apparaat is geïnstalleerd?

U vindt die informatie via Menu (drie lijntjes) ▸ InstellingenOver. Het versienummer wordt weergegeven onder Avast Mobile Security.

Waarom heeft Avast Mobile Security voor Android zoveel machtigingen nodig?

Voor Avast Mobile Security voor Android zijn veel machtigingen nodig die op het eerste gezicht overbodig lijken. Dat komt doordat bij de classificatie van de machtigingen in Android een naam wordt toegewezen op basis van de functie waarvoor ze het meest wordt gebruikt, maar niet alle typen processen worden beschreven waarvoor de machtiging vereist is. De machtiging voor volledige internettoegang is bijvoorbeeld nodig om updates voor malwaredefinities te kunnen ontvangen, en Scannen en Webschild hebben de machtiging Telefoongegevens lezen nodig, zodat de gegevens kunnen worden gescand op dreigingen.

Wij nemen uw privacy zeer serieus. De vereiste machtigingen vormen het minimum dat nodig is om de functionaliteit van Avast Mobile Security voor Android te implementeren. Raadpleeg het volgende artikel voor meer informatie:

Wat is het Avast-account?

Avast account is een portal waar u alle Avast-abonnementen kunt beheren die zijn geregistreerd voor uw e-mailadres. Dat kunnen abonnementen zijn voor alle Avast-producten op al uw apparaten. Dankzij het Avast-account kunt u de functie Anti-Theft gebruiken om uw mobiele Android-apparaat op afstand te beheren.

Raadpleeg het volgende artikel voor meer informatie:

Hoeveel batterijvermogen verbruikt Avast Mobile Security?

Avast Mobile Security voor Android is zo ontworpen dat de batterij zo min mogelijk wordt belast. Tests op verschillende apparaten wijzen uit dat alle services van deze app in het algemeen verantwoordelijk zijn voor minder dan 5% van het batterijverbruik. (Ter vergelijking: de Launcher kan wel 15% verbruiken en Gmail ongeveer 8%.) Er zijn enkele bewerkingen waarbij Avast Mobile Security maximaal 20% van het batterijverbruik voor zijn rekening neemt wanneer de processor maximaal wordt belast (ongeveer 30-60 seconden).

Waarom is de functie Firewall verwijderd uit Avast Mobile Security?

De functie Firewall is voor zijn werking afhankelijk van de toegang tot diverse systeemfuncties waarvoor rootmachtigingen zijn vereist. Vanwege het geringe gebruik van de functie Firewall en de risico's bij het gebruik van een geroot apparaat, hebben we Firewall verwijderd uit Avast Mobile Security versie 6.27 en hoger. Alle regels die eerder zijn ingesteld in Firewall worden automatisch verwijderd wanneer u uw product bijwerkt naar Avast Mobile Security versie 6.27 of hoger.

Avast raadt rooten af. Een geroot apparaat is over het algemeen minder veilig en gebruikers die ervoor kiezen hun apparaat te rooten worden blootgesteld aan grotere risico's.

Rooten is een proces waarmee Android-gebruikers speciale controle over hun apparaat kunnen verkrijgen (de zogenaamde roottoegang) in het Android-systeem. Wanneer roottoegang is ingeschakeld op een apparaat, kan de gebruiker de beperkingen omzeilen die mobiele providers en fabrikanten hebben ingesteld. Daardoor is het mogelijk om systeemtoepassingen en -instellingen te wijzigen of te vervangen, en gespecialiseerde apps uit te voeren waarvoor beheerdersbevoegdheden vereist zijn.

In welk opzicht verschilt Avast Mobile Security voor Android van Avast Antivirus voor desktopcomputers?

Voor de functie Scannen en voor schilden in Avast Mobile Security voor Android worden andere definities gebruikt dan in onze antivirussoftware voor pc's. De toepassing is afgestemd op mobiele apparaten en daarom zijn de definities specifiek voor malware die het op mobiele platforms heeft voorzien. Op die manier wordt voorkomen dat uw apparaat wordt overbelast door onze pc-antivirusengine, die een database raadpleegt waarin zich enorme hoeveelheden malwaregegevens bevinden die niet relevant zijn voor uw mobiele apparaat.

Hoe kan ik een probleem melden aan de ondersteuning van Avast?

Op de ondersteuningspagina's van Avast vindt u tal van artikelen voor zelfhulp. Sommige problemen verdienen echter nader onderzoek door de ondersteuning van Avast.

Meld eventuele problemen aan ons ondersteuningsteam door de stappen in onderstaand artikel uit te voeren:

Hoe kan ik feedback geven over de app?

U kunt eventuele problemen melden aan ons ondersteuningsteam door de stappen in onderstaand artikel uit te voeren:

Als u feedback wilt geven of uw waardering en steun voor mobiele producten van Avast wilt overbrengen, kunt u het volgende doen:

Welke andere mobiele apps biedt Avast?

Avast heeft de volgende apps ontwikkeld om de beveiliging en prestaties van uw mobiele apparaat te verbeteren en u te beschermen tegen hackers en dieven:

• Avast SecureLine VPN: voorkom dat hackers uw gegevens kunnen inzien en stelen wanneer u bent verbonden met een openbaar of onbeveiligd wifi-netwerk, beveilig uw persoonlijke wifi-netwerk en versleutel uw verbinding met een VPN om uw privacy te beschermen.
  • Avast Cleanup: optimaliseer de prestaties van uw apparaat met onze app Cleanup, waarmee u snel de opslagruimte op uw apparaat kunt analyseren en alle gegevens kunt verwijderen die onnodig veel ruimte innemen.
  • Avast Passwords: bescherm al uw wachtwoorden en meld u moeiteloos bij uw onlineaccounts aan met één hoofdwachtwoord. U kunt deze app op meerdere apparaten en platforms synchroniseren.
  • Avast Mobile Security: hiermee kunt u uw wifi-netwerk scannen op kwetsbaarheden, een VPN gebruiken om veilig mee te internetten, ongewenste oproepen blokkeren, uw foto's en video's beschermen. Daarnaast ontvangt u een waarschuwing wanneer we hebben gedetecteerd dat het wachtwoord van uw e-mailaccount online is uitgelekt.
  • Avast SecureLine VPN: voorkom dat hackers uw gegevens kunnen inzien en stelen wanneer u bent verbonden met een openbaar of onbeveiligd wifi-netwerk, beveilig uw persoonlijke wifi-netwerk en versleutel uw verbinding met een VPN om uw privacy te beschermen.
  • Avast Passwords: bescherm al uw wachtwoorden en meld u moeiteloos bij uw onlineaccounts aan met één hoofdwachtwoord. U kunt deze app op meerdere apparaten en platforms synchroniseren.
  • Avast Mobile Security 6.x voor Android