Avast Cleanup Premium – Veelgestelde vragen

Avast Cleanup Premium is een optimalisatieprogramma waarmee u prestatie-, opslag- en beveiligingsproblemen op uw pc kunt opsporen en oplossen. Cleanup Premium is een betaald product waarvoor een afzonderlijke, betaalde licentie is vereist.

Dit artikel heeft betrekking op de nieuwste versie van Avast Cleanup. Als sommige instructies of antwoorden hieronder niet overeenkomen met uw versie van Cleanup, controleert u of uw programmaversie van Avast up-to-date is of downloadt u Avast Cleanup Premium van de website van Avast. Raadpleeg het volgende artikel voor instructies over het bijwerken van de programmaversie van Avast Antivirus:

Algemeen

Wat is Avast Cleanup Premium?

Avast Cleanup Premium is een optimalisatieprogramma voor de pc. Cleanup Premium scant uw pc om problemen op te sporen die mogelijk ruimte innemen of de prestaties van uw pc verslechteren. U kunt vervolgens aangeven welke problemen moeten worden verwijderd of opgelost.

Is er een gratis versie of proefversie beschikbaar van Cleanup Premium?

Avast Cleanup Premium is een betaald product waarvoor een afzonderlijke, betaalde licentie is vereist.

Als u Avast Antivirus gebruikt, kunt u een eerste Cleanup-scanbewerking uitvoeren. Om eventuele gevonden problemen op te lossen kunt u een abonnement op Cleanup Premium aanschaffen via de gebruikersinterface van Avast.

Als u Avast Antivirus niet gebruikt, kunt u Avast Cleanup Premium aanschaffen en downloaden via de website van Avast.

Functies

Hoe voer ik een scanbewerking uit?

Als u Avast Antivirus gebruikt, kunt u een eerste scanbewerking uitvoeren door de gebruikersinterface van Avast te openen en naar PrestatiesCleanup PremiumNu scannen te gaan. Als u nog meer scanbewerkingen wilt uitvoeren of de gevonden problemen wilt oplossen, moet u een abonnement op Cleanup Premium aanschaffen.

Als u al een abonnement hebt en Cleanup Premium eerder hebt geïnstalleerd, dubbelklikt u op het pictogram van Cleanup Premium op het bureaublad en selecteert u de scanbewerking die u wilt uitvoeren door op de tegel in kwestie te klikken:

• Onderhoud: een uitgebreide scanbewerking waarbij defecte of overbodige items op uw computer en traceergegevens worden opgespoord.
  • Versnellen: hiermee kunt u scannen op onnodige programma's en op programma's die tijdens het opstarten van het systeem zijn gestart en nog actief zijn op de achtergrond.
  • Ruimte vrijmaken: hiermee kunt u scannen op achtergebleven bestanden die zijn gemaakt door het systeem, toepassingen of installatieprogramma's (bijvoorbeeld tijdelijke bestanden, logboekbestanden en cachebestanden, waaronder browsergegevens) en mogelijk veel schijfruimte innemen op uw pc.
  • Problemen oplossen: hiermee kunt u scannen op ongewone systeeminstellingen die mogelijk een nadelige invloed hebben op de betrouwbaarheid van uw pc.

Lees het volgende artikel voor meer informatie over de verschillende soorten scanbewerkingen:

Wat doet Cleanup Premium met mijn versleutelde bestanden?

Avast Cleanup Premium negeert versleutelde bestanden om uw privacy en beveiliging te waarborgen. Als de hele harde schijf is versleuteld, kan Cleanup Premium uw systeem niet scannen en optimaliseren.

Kan ik van tevoren zien wat Cleanup Premium gaat optimaliseren?

Ja. Wanneer Avast Cleanup Premium de scanbewerking heeft voltooid, kunt u de gevonden problemen bekijken en bepalen wat u ermee wilt doen.

Downloaden, installeren en activeren

Hoe installeer en activeer ik Cleanup Premium?

Als u Avast Cleanup Premium hebt gekocht via Avast Antivirus, wordt Cleanup Premium automatisch geïnstalleerd en geactiveerd.

Als u Avast Cleanup Premium los hebt gekocht op de website van Avast, voert u deze stappen uit om het programma te installeren en te activeren:

1. Download het installatiebestand van Avast Cleanup Premium en voer het uit.
  2. Klik op Ja in het dialoogvenster Gebruikersaccountbeheer.
  3. Bevestig de locatie van het Cleanup Premium-bestand en klik op Volgende.
  4. Klik achtereenvolgens op Installeren en Voltooien.
  5. Voer uw activeringscode in in het dialoogvenster dat verschijnt en klik op OK.

Raadpleeg de volgende artikelen voor uitgebreide instructies:

Hoe kan ik Cleanup Premium kopen?

Als u Avast Antivirus gebruikt, voert u de volgende stappen uit om Avast Cleanup Premium te kopen:

1. Open de gebruikersinterface van Avast en ga naar PrestatiesCleanup Premium.
  2. Klik op Nu scannen.
  3. Nadat Cleanup Premium de eerste scanbewerking heeft uitgevoerd, klikt u op Oplossen.
  4. Volg de instructies op het scherm om Cleanup Premium te kopen en te installeren.

Als u Avast Antivirus niet gebruikt, kunt u een abonnement op Avast Cleanup Premium kopen via de website van Avast.

Kan ik mijn activeringscode voor Cleanup Premium van de ene pc op de andere overzetten?

Als u een activeringscode voor Avast Cleanup Premium voor één pc hebt gekocht, kunt u de activeringscode alleen gebruiken op de pc waarop de code voor het eerst is geactiveerd.

Als u een activeringscode voor Avast Cleanup Premium voor meerdere pc's hebt gekocht, kunt u de code gebruiken op het aantal pc's waarvoor u het abonnement hebt aangeschaft.

Wat is een onderhoudsscan?

Bij een Onderhoud-scanbewerking wordt uw pc uitgebreid gecontroleerd op de volgende problemen:

• Registerproblemen
  • Verbroken snelkoppelingen
  • Overbodige systeembestanden
  • Browsercache
  • Traceercookies
  • Browse- en downloadgeschiedenis

Als u een Onderhoud-scanbewerking wilt starten, dubbelklikt u op het pictogram van Avast Cleanup Premium op het bureaublad en klikt u op Onderhoud. Na de scanbewerking kunt u aangeven welke problemen u wilt oplossen. Lees het volgende artikel voor meer informatie:

Wat is Versnellen?

Met de optie Versnellen kunt u scannen op problemen die een negatieve invloed kunnen hebben op de snelheid en prestaties van uw systeem. Tijdens een scanbewerking met Versnellen controleert Cleanup Premium de computer op de volgende problemen:

• Achtergrond- en opstartprogramma's
  • Overbodige programma's

Als u een Versnellen-scanbewerking wilt starten, dubbelklikt u op het pictogram van Avast Cleanup Premium op het bureaublad en klikt u op Versnellen. Na de scanbewerking kunt u aangeven welke problemen u wilt oplossen. Lees het volgende artikel voor meer informatie:

Wat is Ruimte vrijmaken?

Met de optie Ruimte vrijmaken kunt u scannen op achtergebleven bestanden die zijn gemaakt door het systeem, toepassingen of installatieprogramma's (bijvoorbeeld tijdelijke bestanden, logboekbestanden en cachebestanden, waaronder browsergegevens) en mogelijk veel schijfruimte innemen op uw pc.

Als u een Ruimte vrijmaken-scanbewerking wilt starten, dubbelklikt u op het pictogram van Avast Cleanup Premium op het bureaublad en klikt u op Ruimte vrijmaken. Na de scanbewerking kunt u aangeven welke problemen u wilt oplossen. Lees het volgende artikel voor meer informatie:

Wat is Problemen oplossen?

Met de optie Problemen oplossen kunt u scannen op ongewone systeeminstellingen die mogelijk een nadelige invloed hebben op de betrouwbaarheid van uw pc.

Als u een Problemen oplossen-scanbewerking wilt starten, dubbelklikt u op het pictogram van Avast Cleanup Premium op het bureaublad en klikt u op Problemen oplossen. Na de scanbewerking kunt u aangeven welke problemen u wilt oplossen. Lees het volgende artikel voor meer informatie:

Wat is het Reddingscentrum?

Via het Reddingscentrum kunt u bepaalde wijzigingen ongedaan maken die zijn aangebracht door Cleanup Premium. U opent het Reddingscentrum door rechts in de interface van Cleanup Premium te klikken op het reddingspictogram. U kunt een overzicht met acties bekijken en klikken op Ongedaan maken naast de acties die u ongedaan wil maken.

Hoe beheer ik de instellingen van Cleanup Premium?

U kunt de instellingen van Avast Cleanup Premium openen door rechts in de interface van Cleanup Premium te klikken op het pictogram in de vorm van een tandwiel. U kunt verschillende instellingen beheren, bijvoorbeeld met betrekking tot taal, meldingen en uw abonnement op Cleanup Premium. Lees het volgende artikel voor meer informatie over de instellingen van Cleanup Premium:

Instellingen

Kan ik mijn pc gebruiken tijdens een scanbewerking?

Ja, u kunt uw pc blijven gebruiken terwijl Cleanup Premium de scanbewerking uitvoert en het systeem wordt opgeschoond. Het is echter raadzaam de scanresultaten te bekijken en de acties te bevestigen die Cleanup Premium voorstelt.

Kan ik Cleanup Premium zo instellen dat het automatisch werkt?

Nee. Op dit moment is het niet mogelijk acties van Avast Cleanup Premium te plannen.

Probleemoplossing

Kan ik wijzigingen die zijn aangebracht door Cleanup Premium ongedaan maken?

Ja. Als u niet tevreden bent over wijzigingen die Cleanup Premium heeft aangebracht op uw pc, kunt u bepaalde wijzigingen via het Reddingscentrum terugdraaien.

Niet alle acties van Cleanup Premium kunnen worden teruggedraaid.

Hoe kan ik een probleem of vermoedelijke fout melden?

Als Avast Cleanup Premium onverwachte resultaten of foutberichten oplevert, kunt u het probleem melden aan de ondersteuning van Avast door een ticket in te dienen. Stuur een uitgebreide omschrijving van de stappen waarmee de fout kan worden gereproduceerd en vermeld de volgende gegevens:

• Uw versie van Windows alsook het merk en het model van de videokaart en de pc.
  • Een uitgebreide beschrijving van het probleem en de reeks acties die heeft geleid tot het probleem.
  • Eventuele foutberichten die worden weergegeven.
  • Eventuele zaken die zijn veranderd op uw pc nadat het probleem met Cleanup Premium is opgetreden.

Hoe meld ik gevallen waarin Cleanup Premium een bestand of programma per abuis heeft aangemerkt als overbodig en dit vervolgens van mijn systeem heeft verwijderd?

Als Avast Cleanup Premium een bestand of een programma heeft uitgeschakeld of verwijderd dat u had willen behouden, meldt u het probleem aan de ondersteuning van Avast.

U kunt het probleem melden aan Avast Support door een ondersteuningsticket te openen en de exacte naam van het bestand of programma te vermelden, met een beschrijving van het ongewenste resultaat. Vermeld alle specifieke details die relevant zijn.

• Avast Cleanup Premium 17.x