Avast Cleanup Premium – Aan de slag

Dit artikel heeft betrekking op de nieuwste versie van Avast Cleanup. Als sommige instructies of antwoorden hieronder niet overeenkomen met uw versie van Cleanup, controleert u of uw programmaversie van Avast up-to-date is of downloadt u Avast Cleanup Premium van de website van Avast. Raadpleeg het volgende artikel voor instructies over het bijwerken van de programmaversie van Avast Antivirus:

Als u Avast Cleanup Premium voor het eerst gebruikt, klikt u op Nu scannen om een uitgebreide onderhoudsscan van uw pc uit te voeren. U kunt ook klikken op Overslaan en een tegel voor een specifieke scanbewerking selecteren op het hoofdscherm van Cleanup Premium. Raadpleeg de gedeelten hieronder die overeenkomen met de opties in de interface van Cleanup Premium:

Onderhoud

Met de optie Onderhoud voert u een uitgebreide scanbewerking uit waarbij beschadigde of overbodige onderdelen op uw systeem en traceergegevens worden opgespoord. Voer deze stappen uit om een Onderhoud-scanbewerking uit te voeren:

1. Klik op Onderhoud op het hoofdscherm van Cleanup Premium.
  2. Schakel na afloop van de scanbewerking de selectievakjes in bij de categorieën die u wilt herstellen of opschonen:
    • Registerproblemen: koppelingen in het systeemregister die mogelijk overbodig of verbroken zijn.
    • Verbroken snelkoppelingen: overgebleven snelkoppelingen van verwijderde programma's die onnodig ruimte op uw pc in beslag nemen.
    • Overbodige systeembestanden: overbodige bestanden (bijvoorbeeld stuurprogrammapakketten, tijdelijke bestanden en logboekbestanden) die mogelijk ruimte innemen en uw pc vertragen.
    • Browsercache: een tijdelijke opslaglocatie op uw pc waar gedownloade bestanden worden opgeslagen (bijvoorbeeld afbeeldingsbestanden van websites).
    • Traceercookies: kleine gegevensbestanden waarin informatie is vastgelegd over de websites die u hebt bezocht.
    • Browse- en downloadgeschiedenis: de geschiedenis van bezochte websites en gedownloade bestanden in uw browser (bij deze taak wordt alleen de lijst met bestanden verwijderd en niet de bestanden die zijn opgeslagen op uw pc).
    U kunt op het deelscherm van een categorie klikken om details weer te geven en aangeven welke items in de categorie moeten worden opgeschoond.
  3. Klik op Oplossen en opruimen. Als u de selectievakjes naast Browsercache of Browse- en downloadgeschiedenis hebt ingeschakeld, klikt u op Doorgaan zodat Cleanup Premium eventuele geopende browsers voorafgaand aan het opschonen kan afsluiten.
  4. Klik na het opschonen op Gereed.

Versnellen

Met de optie Versnellen kunt u scannen op onnodige programma's die mogelijk vooraf zijn geïnstalleerd op uw pc (Overbodige programma's) en op programma's die tijdens het opstarten van het systeem zijn gestart en nog actief zijn op de achtergrond (Achtergrond- en opstartprogramma's). Deze programma's kunnen invloed hebben op de snelheid en de prestaties van uw systeem.

Voer deze stappen uit om een Versnellen-scanbewerking uit te voeren:

1. Klik op Versnellen op het hoofdscherm van Cleanup Premium.
  2. Klik na afloop van de scanbewerking op een categorie:
    • Overbodige programma's: bekijk het overzicht van programma's en selecteer een actie. Met Verplaatsen naar prullenbak verwijdert u het programma tijdelijk en met Negeren verwijdert u het programma uit het overzicht. Als u een programma en de onderdelen ervan volledig wilt verwijderen, klikt u op pijl-omlaag naast Verplaatsen naar prullenbak en selecteert u Verwijderen.
    • Achtergrond- en opstartprogramma's: bekijk het overzicht van programma's en selecteer een actie. Met Slaapstand sluit u het programma af en met Negeren blijft het programma actief en wordt het verwijderd uit het overzicht.
  3. Nadat u een actie hebt geselecteerd, klikt u op pijl-terug om terug te keren naar het hoofdscherm van Cleanup Premium.

Ruimte vrijmaken

Met de optie Ruimte vrijmaken kunt u scannen op achtergebleven bestanden die zijn gemaakt door het systeem, toepassingen of installatieprogramma's (bijvoorbeeld tijdelijke bestanden, logboekbestanden en cachebestanden, waaronder browsergegevens) en mogelijk veel schijfruimte innemen op uw pc.

Voer deze stappen uit om een Ruimte vrijmaken-scanbewerking uit te voeren:

1. Klik op Ruimte vrijmaken op het hoofdscherm van Cleanup Premium.
  2. Selecteer een categorie door op de knop in kwestie te klikken:
    • Overbodige systeembestanden: achtergebleven bestanden die zijn gemaakt door het systeem, toepassingen of installatieprogramma's, zoals tijdelijke bestanden, logboekbestanden en cachebestanden.
    • Browsergegevens: achtergebleven bestanden en traceergegevens, zoals browsercache, cookies en geschiedenis, die zijn opgeslagen op uw pc tijdens het surfen op internet.
  3. Selecteer nadat u een categorie hebt gekozen een actie voor de items in die categorie:
    • Schakel een item in als u het wilt selecteren om op te schonen of klik op Negeren om het uit de lijst te verwijderen.
    • Gebruik de vervolgkeuzelijst bij selecteren onder aan het scherm om een automatische actie toe te passen.
  4. Klik op Nu opschonen. Als u browsergegevens wilt opschonen, klikt u op Doorgaan zodat Cleanup Premium eventuele actieve browsers kan afsluiten.
  5. Klik op Gereed om terug te keren naar het hoofdscherm van Cleanup Premium of klik op Nog meer opschonen om nog meer items te bekijken en te beheren.

Problemen oplossen

Met de optie Problemen oplossen kunt u uw besturingssysteem scannen op ongewone systeeminstellingen die mogelijk een nadelige invloed hebben op de betrouwbaarheid van uw pc.

Voer deze stappen uit om een Problemen oplossen-scanbewerking uit te voeren:

1. Klik op Problemen oplossen op het hoofdscherm van Cleanup Premium.
  2. Nadat de scanbewerking voltooid is, neemt u de problemen in het overzicht door.
  3. Klik op de groene knop naast een probleem om het op te lossen of klik op Negeren om het probleem uit het overzicht te verwijderen.
  4. Klik op pijl-terug om terug te keren naar het hoofdscherm van Cleanup Premium.

Reddingscentrum

Als u niet tevreden bent met de wijzigingen die zijn aangebracht door Cleanup Premium, kunt u naar Reddingscentrum gaan en selecteren welke bewerkingen u ongedaan wilt maken. Voer de volgende stappen uit:

1. Klik op het reddingspictogram in het rechterdeelvenster van het hoofdscherm.
  2. Klik op Ongedaan maken naast de acties die u wilt terugdraaien.
  3. Klik op het pictogram X om terug te keren naar het hoofdscherm van Cleanup Premium.

Instellingen

Als u de instellingen van Cleanup Premium wilt openen en beheren, klikt u op het pictogram in de vorm van een tandwiel in het rechterdeelvenster van het hoofdscherm.

U kunt het volgende doen:

• De taal van de gebruikersinterface van Cleanup Premium wijzigen
  • Aangeven voor welke problemen u van Cleanup Premium een melding wilt ontvangen
  • Aangeven voor welke items Cleanup Premium een back-up moet maken in het Reddingscentrum
  • Informatie over uw abonnement weergeven
  • Opties voor probleemoplossing in- of uitschakelen
  • Avast Cleanup Premium 17.x