Scanrapporten maken in Avast Antivirus

U kunt Avast Antivirus zo instellen dat er scanrapportbestanden worden gegenereerd wanneer u scanbewerkingen uitvoert. Scanrapporten zijn handig om onterechte (fout-positieve) meldingen of malware op te sporen. Daarnaast wordt u mogelijk gevraagd om een rapportbestand te maken wanneer u contact opneemt met een medewerker van Avast-ondersteuning. Deze rapporten worden opgenomen wanneer u een ondersteuningsbestand maakt. Het rapportbestand moet voor elke afzonderlijke scanbewerking worden ingeschakeld.

Voer de onderstaande stappen uit om een scanrapport te maken.

Scaninstellingen openen

Open de gebruikersinterface van Avast om de scaninstellingen te openen:

• Ga voor Slimme scan naar InstellingenAlgemeen. Klik op de pijl-omlaag naast Slimme scan om het deelvenster uit te vouwen en klik vervolgens op Aanpassen.
  • Ga voor Volledige virusscan naar BeschermingAntivirus en klik op het pictogram in de vorm van een tandwiel op de tegel Volledige virusscan uitvoeren om de scaninstellingen te openen.
  • Voor alle andere handmatige scanbewerkingen:
    1. Ga naar BeschermingAntivirus en klik op de tegel Overige scans.
    2. Klik op het pictogram in de vorm van een tandwiel op de scantegel waarvoor u een scanrapport wilt genereren.
    Na voltooiing van een opstartscan wordt altijd automatisch een volledig rapport gemaakt.

Gerapporteerde items configureren

1. Klik in het venster met scaninstellingen op het tabblad Rapportbestand.
  2. Schakel het selectievakje Rapportbestand genereren in om een rapport van de scanresultaten te maken.
  3. Configureer de volgende instellingen:
    • Bestandsnaam: geef een naam voor het rapportbestand op.
    • Bestandstype: selecteer de indeling van het rapportbestand (Tekst zonder opmaak (ANSI), Tekst zonder opmaak (Unicode) of XML).
    • Als het bestand bestaat: selecteer Toevoegen als nieuwe resultaten moeten worden toegevoegd aan het einde van het vorige rapport of Overschrijven als nieuwe resultaten het vorige rapport moeten vervangen.
  4. Geef de inhoud van het rapport op:
    • Geïnfecteerde items: bestanden en gebieden van de gescande omgeving die met malware zijn geïnfecteerd. Deze optie is standaard ingeschakeld.
    • Persistente fouten: onverwachte fouten die nader moeten worden onderzocht. Deze optie is standaard ingeschakeld.
    • Zachte fouten: minder ernstige fouten, bijvoorbeeld een bestand dat niet kon worden gescand omdat het in gebruik was.
    • Schone items: bestanden en gebieden die als schoon zijn aangemerkt. Als u deze optie inschakelt, worden de rapporten erg omvangrijk.
    • Overgeslagen items: bestanden en gebieden die niet zijn gecontroleerd vanwege de scaninstellingen.
  5. Klik op OK.

Een scanbewerking uitvoeren

Als u de optie Rapportbestand genereren hebt ingeschakeld en de rapportinhoud en scaninstellingen hebt opgegeven, voert u de scanbewerking uit om een rapportbestand te genereren:

1. Voor Slimme scan gebruikt u de instructies in het volgende artikel:
  2. Ga voor Volledige virusscan naar BeschermingAntivirus en klik op de tegel Volledige virusscan uitvoeren. Raadpleeg het volgende artikel voor meer informatie.
  3. Voor alle andere handmatige scanbewerkingen gaat u naar BeschermingAntivirusOverige scans en klikt u op de gewenste scantegel. Raadpleeg het volgende artikel voor meer informatie.

Een rapportbestand opzoeken

U vindt het rapportbestand op de volgende locaties:

• Windows 10, Windows 8 / 8.1, Windows 7 of Windows Vista:
    C:\ProgramData\Avast Software\Avast\report
  • Windows XP:
    C:\Documents and Settings\All Users\Application Data\Avast Software\Avast\report

Een ondersteuningsbestand verzenden

Wanneer u het rapport hebt gemaakt, wordt het opgenomen in het bestand voor diagnostische ondersteuning, dat is gemaakt met het ondersteuningsprogramma van Avast.