Webcamschild – Veelgestelde vragen

Wat is Webcamschild?

Webcamschild, beschikbaar in de nieuwste versie van Avast Premier, voorkomt dat toepassingen en malware zich zonder uw toestemming toegang verschaffen tot de webcam op uw computer. Wanneer Webcamschild is ingeschakeld, kunnen er met niet-vertrouwde toepassingen geen beelden of video worden vastgelegd en kan informatie op uw pc niet naar buiten worden verzonden. Op die manier wordt uw privacy gegarandeerd.

Om te bepalen welke toepassingen wel en welke niet worden vertrouwd analyseren de reputatieservices van Avast de toepassing op basis van verschillende factoren, waaronder het aantal gebruikers dat de toepassing heeft geïnstalleerd en de certificatiegegevens van de toepassing. Met de schuifbalk onder aan het scherm van Webcamschild kunt u ook aanpassen hoe Webcamschild omgaat met toepassingen.

Hoe kom ik aan Webcamschild?

Webcamschild is een standaardonderdeel van de nieuwste versie van Avast Premier. Open de gebruikersinterface van Avast en ga naar PrivacyWebcamschild om de functie te openen.

Als Webcamschild niet wordt weergegeven in het gedeelte Privacy, controleert u of u de nieuwste versie van Avast Premier gebruikt. Als u Avast wilt bijwerken naar de nieuwste versie, gaat u naar InstellingenBijwerken en klikt u op Bijwerken in het gedeelte Programma.

Hoe gebruik ik Webcamschild?

Voer deze stappen uit om Webcamschild te gebruiken:

1. Open de gebruikersinterface van Avast en ga naar PrivacyWebcamschild.
  2. Controleer of de functie is ingeschakeld. Als de functie niet is ingeschakeld, klikt u op de rode schuifregelaar (UIT) om deze op groen (AAN) te zetten.
  3. Selecteer onder aan het scherm een optie om de werking van Webcamschild aan te passen.

Hoe pas ik de werking van Webcamschild aan?

Voer de volgende stappen uit om aan te geven hoe Webcamschild omgaat met toepassingen die proberen toegang te verkrijgen tot de webcam op uw computer:

1. Open de gebruikersinterface van Avast en ga naar PrivacyWebcamschild.
  2. Gebruik de schuifbalk onder aan het scherm van Webcamschild om een optie te selecteren:
    • Slim: vertrouwde toepassingen hebben automatisch toegang tot uw webcam. Als een niet-vertrouwde toepassing probeert toegang te verkrijgen tot uw webcam, verschijnt er een melding waarin u wordt gevraagd of u de toepassing toestemming wilt geven of deze wilt blokkeren. Nadat u een optie hebt gekozen, verschijnt de toepassing op het scherm Instellingen van Webcamschild, waarop u de status kunt bekijken en aanvullende acties kunt selecteren.
    • Streng: telkens wanneer een toepassing toegang probeert te verkrijgen tot uw webcam, verschijnt er een melding. Vervolgens kunt u bepalen of de toepassing moet worden geblokkeerd of toestemming moet krijgen. Wanneer u een toepassing hebt geblokkeerd of deze toestemming hebt gegeven, verschijnt het scherm Instellingen, waarop u de status kunt bekijken en aanvullende acties kunt selecteren.
    • Geen genade: de toegang tot uw webcam wordt voor alle toepassingen automatisch geblokkeerd.

Hoe kan ik geblokkeerde en toegestane toepassingen beheren?

Wanneer Webcamschild is ingesteld op Slim of Streng, ontvangt u een melding wanneer toepassingen proberen toegang te verkrijgen tot de webcam op uw computer. Wanneer u een actie selecteert (Blokkeren of Toestaan) in het meldingsvenster, verschijnt de status van de toepassing op het scherm Instellingen. Voer deze stappen uit om Instellingen te openen en geblokkeerde en toegestane toepassingen te beheren:

1. Open de gebruikersinterface van Avast en ga naar PrivacyWebcamschild.
  2. Klik op het pictogram in de vorm van een tandwiel om het scherm Instellingen te openen.
  3. Selecteer in de vervolgkeuzelijst naast een toepassing Blokkeren of Toestaan om de status ervan te wijzigen.

Als u een toepassing wilt verwijderen, houdt u de muisaanwijzer boven de rij van de toepassing in kwestie en klikt u op het symbool X.

Wat kan ik doen als ik te veel meldingen ontvang van Webcamschild?

Als er veel meldingen van Webcamschild worden weergegeven waarin wordt gevraagd om toepassingen te blokkeren of toe te staan, controleert u of de schuifbalk voor de werking van Webcamschild op Slim staat. Als de schuifbalk voor Webcamschild op Streng staat, verschijnt er telkens een melding wanneer een toepassing zich toegang probeert te verschaffen tot de webcam op uw computer.

Wat kan ik doen als de webcam op mijn computer niet meer reageert?

Als uw webcam niet meer werkt na installatie van Avast Premier, controleert u of schuifbalk voor de werking van Webcamschild op Slim of Streng staat. Als de schuifbalk op Geen genade staat, zorgt Webcamschild ervoor dat geen enkele toepassing toegang heeft tot de webcam op uw computer.