Webcamschild – aan de slag

Webcamschild, beschikbaar in Avast Premium Security en Avast Omni, voorkomt dat toepassingen en malware zich zonder uw toestemming toegang verschaffen tot de webcam op uw computer. Wanneer Webcamschild is ingeschakeld, kunnen er met niet-vertrouwde toepassingen geen beelden of video worden vastgelegd en kan informatie op uw pc niet naar buiten worden verzonden. Op die manier wordt uw privacy gegarandeerd.

Webcamschild uitschakelen

Webcamschild is standaard ingeschakeld. Het is raadzaam Webcamschild altijd ingeschakeld te houden en de functie alleen tijdelijk uit te schakelen om problemen op te lossen.

Webcamschild uitschakelen:

1. Ga naar PrivacyWebcamschild.
  2. Klik op de groene schuifregelaar (AAN) om deze op rood (UIT) te zetten, en selecteer hoelang u Webcamschild wilt uitschakelen.
  3. Klik ter bevestiging op OK, stoppen.

Webcamschild wordt nu uitgeschakeld. Als u de functie weer handmatig wilt inschakelen, klikt u op de rode schuifregelaar (UIT) om deze op groen (AAN) te zetten.

Instellingen aanpassen

Als u wilt aangeven hoe Webcamschild omgaat met toepassingen die proberen toegang te krijgen tot uw webcam, gaat u als volgt te werk:

1. Ga naar PrivacyWebcamschild.
  2. Klik rechtsboven op Instellingen (het pictogram in de vorm van een tandwiel).
  3. Gebruik de vervolgkeuzelijst om de gevoeligheid van Webcamschild in te stellen via een van de volgende modi:
    • Slimme modus(standaard geselecteerd): vertrouwde toepassingen hebben automatisch toegang tot uw webcam. Als een niet-vertrouwde toepassing toegang probeert te krijgen tot uw webcam, verschijnt er een melding waarin u wordt gevraagd of u de toepassing toestemming wilt geven of deze wilt blokkeren. Nadat u een optie hebt gekozen, verschijnt de toepassing op het scherm Geblokkeerde en toegestane apps. Daarop kunt u de status bekijken en aanvullende acties selecteren.
    • Strenge modus: telkens wanneer een willekeurige toepassing toegang probeert te verkrijgen tot uw webcam, verschijnt er een melding. Vervolgens kunt u bepalen of de toepassing moet worden geblokkeerd of toestemming moet krijgen. Nadat u een optie hebt gekozen, verschijnt de toepassing op het scherm Geblokkeerde en toegestane apps. Daarop kunt u de status bekijken en aanvullende acties selecteren.
    • Modus Geen genade: de toegang tot uw webcam wordt voor alle toepassingen automatisch geblokkeerd.
Webcamschild bepaalt of toepassingen vertrouwd zijn op grond van de Reputatieservices van Avast. Daarbij wordt gekeken naar de certificatiegegevens van de toepassing en geanalyseerd hoeveel gebruikers de toepassing hebben geïnstalleerd.

Problemen oplossen

Raadpleeg onderstaande informatie voor het oplossen van veelvoorkomende problemen:

• Er verschijnen te veel pop-upmeldingen voor Webcamschild: zorg ervoor dat de gevoeligheid van Webcamschild is ingesteld op Slim. Als Webcamschild is ingesteld op Streng, verschijnt er telkens een melding van Avast wanneer een willekeurige toepassing toegang probeert te verkrijgen tot de webcam op uw computer.
  • De webcam van uw computer werkt niet meer: controleer of de gevoeligheid van Webcamschild is ingesteld op Slimme modus of Strenge modus. Als Webcamschild is ingesteld op Geen genade, zorgt Avast ervoor dat geen enkele toepassing toegang krijgt tot de webcam van uw computer.