Alle machtigingen voor Avast Security toestaan in macOS

Na het installeren of upgraden van Avast Security, Avast Premium Security of Avast Omni op een Mac met macOS 10.13 (High Sierra) of hoger, moet u machtigingen verlenen, zodat uw Avast-product uw systeem volledig kan beschermen. De installatiewizard van Avast helpt u daarbij. Raadpleeg de stappen in dit artikel voor uitgebreide instructies.

U moet machtigingen verlenen als u een van de volgende meldingen ziet in uw Avast-product:
  • Deze Mac is niet volledig beschermd
  • Deze Mac bevindt zich in de passieve modus
  • Om dit schild in te schakelen, moet u ons eerst toestaan u te beschermen

Bescherming toestaan

Via machtigingen stelt u Avast in staat uw Mac te beschermen met behulp van de realtime-beschermingsfuncties van de hoofdschilden.

1. Klik in de installatiewizard van Avast op Doorgaan.
  2. Klik op Open systeemvoorkeuren.
  3. Selecteer het tabblad Algemeen in het venster Beveiliging en privacy.
  4. Als uw instellingen vergrendeld zijn, klikt u op het slotje, voert u uw beheerderswachtwoord in en klikt u op Ontgrendel.
  5. Klik op Sta toe.
  6. Klik in de installatiewizard van Avast op Doorgaan.

De benodigde machtigingen worden verleend. Als u macOS 11 (Big Sur) gebruikt, vraagt de installatiewizard van Avast u DNS-proxyconfiguraties toe te voegen. Als u macOS 10,15 (Catalina) of lager gebruikt, vraagt de installatiewizard van Avast u volledige schijftoegang toe te staan.

DNS-proxyconfiguraties toevoegen

Wanneer u een DNS-proxy toevoegt aan uw Mac, stelt u Avast in staat websites actief te controleren op dreigingen tijdens het surfen op internet.

1. Klik op Open bevestigingsvenster.
  2. Klik op Sta toe.
  3. Klik op Doorgaan.

De benodigde DNS-proxyconfiguraties worden toegevoegd. Ga door met onderstaande stappen om volledige schijftoegang toe te staan.

Volledige schijftoegang toestaan

Als u volledige schijftoegang toestaat, stelt u Avast in staat uw hele Mac op verborgen dreigingen te controleren.

1. Klik in de installatiewizard van Avast op Open systeemvoorkeuren.
  2. Zorg ervoor dat het tabblad Privacy is geselecteerd en de optie Volledige schijftoegang is ingeschakeld.
  3. Als uw instellingen vergrendeld zijn, klikt u op het slotje, voert u uw beheerderswachtwoord in en klikt u op Ontgrendel.
  4. Selecteer uw Avast-product op een van de volgende manieren:
    1. Schakel het selectievakje naast uw Avast-product in.
    2. Klik op het plusteken +, selecteer uw Avast-product en klik op Open.
  5. Klik op Stop nu zodra u daarom wordt gevraagd.
  6. Klik op Doorgaan.
  7. Klik op OK.

Er wordt volledige schijftoegang verleend aan uw Avast-product. Alle benodigde machtigingen zijn nu ingeschakeld.

Probleemoplossing

In sommige gevallen verhindert een probleem met macOS het inschakelen van de benodigde machtigingen. Dat kan voornamelijk gebeuren in macOS 10.13 High Sierra en macOS 10.14 Mojave. Probeer een van onderstaande oplossingen als u de machtigingen zoals beschreven in dit artikel niet kunt verlenen:

macOS bijwerken

Bijwerken naar macOS 10.15 Catalina of macOS 11 Big Sur zou het probleem moeten oplossen. Lees het volgende Apple Support-artikel voor instructies:

macOS opnieuw installeren

Lees het volgende Apple Support-artikel voor instructies voor het opnieuw installeren van macOS:

Handmatig herstellen (voor gevorderde gebruikers)

Als het niet lukt om macOS bij te werken of opnieuw te installeren, kunt u proberen het probleem handmatig op te lossen aan de hand van onderstaande instructies. Deze stappen komen van de website White Hat Mac, waarop u meer over het probleem en de voorgestelde oplossing kunt lezen:

Op basis van het artikel op White Hat Mac raden we u aan eerst vast te stellen welke map is getroffen door het probleem voordat u de toegangsrechten repareert.

De getroffen map opsporen

1. Klik links in de menubalk op Ga en selecteer Hulpprogramma’s.
  2. Dubbelklik op Terminal in het venster Hulpprogramma’s.
  3. In het venster Terminal typt u:

ls -alO /Library/StagedExtensions

Controleer of u de opdracht correct hebt ingevoerd en druk op Enter.
  4. Zoek in de uitvoer naar de volgende code:

drwxr-xr-x@ 4 root wheel restricted

Als u alleen drwxr-xr-x@ 4 root wheel ziet zonder de tekst restricted, is de map Staged Extensions getroffen en kunt u proberen de toegangsrechten te herstellen voor deze map.

Als u dat bestand of die map niet ziet, ga dan door met onderstaande stappen om de map Kernel Extension Management te controleren.
  5. In het venster Terminal typt u:

ls -alO /private/var/db/KernelExtensionManagement/

Controleer of u de opdracht correct hebt ingevoerd en druk op Enter.
  6. Zoek in de uitvoer naar de volgende code:

drwxr-xr-x@ 4 root wheel restricted

Als u alleen drwxr-xr-x@ 4 root wheel ziet zonder de tekst restricted, is de map Kernel Extension Management getroffen en kunt u proberen de toegangsrechten te repareren voor deze map.

Toegangsrechten herstellen

Voor onderstaande instructies moet u een opdracht uitvoeren in de herstelmodus; deze instructies zijn alleen bedoeld voor gevorderde gebruikers. Het aanpassen van uw systeeminstellingen, het missen van een stap of het verkeerd uitvoeren van een stap kan gevolgen hebben voor een systeeminstallatie waardoor uw Mac niet meer goed opstart en u mogelijk gegevens kwijtraakt. U gebruikt deze instructies dus op eigen risico!
  1. Klik links in de menubalk op het Apple-symbool en selecteer Herstart.
  2. Houd meteen tegelijkertijd de toetsen ⌘ Command en R ingedrukt totdat u het Apple-logo ziet.
  3. Wanneer het venster Hulpprogramma's van macOS verschijnt, klikt u in de menubalk op Hulpprogramma's en selecteert u Terminal.
  4. Typ in het venster Terminal de code hieronder voor de map waaraan het label restricted ontbrak:
    • Staged Extensions:

chflags restricted /V*/*/private/var/db/StagedExtensions
    • Kernel Extension Management:

chflags restricted /V*/*/private/var/db/KernelExtensionManagement
    Controleer of u de opdracht correct hebt ingevoerd en druk op Enter.
  5. Klik links in de menubalk op het Apple-symbool en selecteer Herstart.

U moet nu alle machtigingen kunnen verlenen in Avast Security door de instructies in dit artikel te volgen. Als u problemen blijft ondervinden, neemt u contact op met de ondersteuning van Avast.

Verdere aanbevelingen

In onderstaand artikel vindt u meer informatie over de functies die beschikbaar zijn in uw Avast-product:

• Avast Security 14.6 voor Mac en hoger
  • Avast Premium Security 14.6 voor Mac en hoger
  • Avast Omni 1.x voor Mac
  • Apple macOS 11 (Big Sur)