Bestanden of websites uitsluiten van scanbewerkingen in Avast Antivirus

Hoewel het doorgaans niet raadzaam is, kunt u bepaalde bestanden, mappen of websites uitsluiten van scanbewerkingen en zo de snelheid van de scanbewerkingen verhogen of fout-positieve (valse) detecties voorkomen.

Stel alleen uitzonderingen in als u zeker weet dat de bestanden en websites die u wilt uitsluiten niet zijn geïnfecteerd. Als u twijfelt over een bestand, kunt u het scannen met Virus Total of het in Quarantaine plaatsen en naar Avast Threat Labs versturen.

In de gedeelten hieronder leest u hoe u uitzonderingen kunt beheren in Avast Antivirus:

Een uitzondering toevoegen

Met uitzonderingen kunt u afzonderlijke bestanden/mappen of websites in één keer uitsluiten van alle scanbewerkingen en schilden.

Ga als volgt te werk om een uitzondering te definiëren:

1. Open Avast Antivirus en ga naar MenuInstellingen.
  2. Selecteer AlgemeenUitzonderingen en klik op Uitzondering toevoegen.
  3. U kunt op een van de volgende manieren een uitzondering toevoegen:
    • Typ het specifieke pad van het bestand of de map, of de URL in het tekstvak en klik op Uitzondering toevoegen.
    • Klik op Bladeren, schakel het selectievakje naast een bestand of map in en klik op OK.

De bestand(en), map(pen) of website(s) die u hebt opgegeven, worden toegevoegd aan de lijst met uitzonderingen.

Een geavanceerde uitzondering toevoegen

Met geavanceerde uitzonderingen kunt u websitedomeinen, bestanden en mappen of opdrachten uitsluiten van alle scanbewerkingen en schilden.

Ga als volgt te werk om een geavanceerde uitzondering te definiëren:

1. Open Avast Antivirus en ga naar MenuInstellingen.
  2. Selecteer AlgemeenUitzonderingen en klik op Geavanceerde uitzondering toevoegen.
  3. Selecteer het tabblad voor het type uitzondering dat u wilt toevoegen:
    • Website/domein: Typ het URL-domein om alle pagina's van dat domein uit te sluiten, bijvoorbeeld www.voorbeeld.com, en klik op Verzend.
    • Bestand/map: Typ het specifieke pad van het bestand of de map, of klik op Bladeren om er naartoe te navigeren. Optioneel kunt u het vakje voor een functie uitschakelen die u wilt toestaan. Uitzonderingen gelden niet voor de functies die uitgeschakeld blijven in dit gedeelte. Klik op Verzend.
    • Opdracht: Typ de Opdracht en, indien gewenst, opdrachtparameters en klik op Verzend.
      Bij een Bestandsloos-uitzondering worden all bestanden op uw harde schijf uitgesloten die dezelfde bestandsnaam hebben maar in andere mappen staan.

De opgegeven domeinnaam, het bestand, de map of de opdracht wordt toegevoegd aan de lijst met uitzonderingen.

De lijst met uitzonderingen beheren

Ingestelde uitzonderingen kunt u later aanpassen in de lijst met uitzonderingen.

1. Open Avast Antivirus en ga naar MenuInstellingen.
  2. Selecteer AlgemeenUitzonderingen.
  3. Houd de muisaanwijzer boven de uitzondering en selecteer een optie:
    • Klik op Bewerken (het potloodpictogram) om de uitzondering te bewerken.
    • Klik op Verwijderen (het prullenbakpictogram) om de uitzondering te verwijderen.
    De lijst met uitzonderingen wordt automatisch bijgewerkt.
  • Avast Omni 21.x voor Windows
  • Avast Premium Security 21.x voor Windows
  • Avast Free Antivirus 21.x voor Windows
  • Microsoft Windows 10 Home / Pro / Enterprise / Education – 32-/64-bits
  • Microsoft Windows 8.1 / Pro / Enterprise – 32-/64-bits
  • Microsoft Windows 8 / Pro / Enterprise – 32-/64-bits
  • Microsoft Windows 7 Home Basic / Home Premium / Professional / Enterprise / Ultimate – Service Pack 1 met Convenient Rollup Update, 32 / 64-bit