Ransomwareschild – veelgestelde vragen

Wat is ransomware?

De term ransomware verwijst naar schadelijke software die belangrijke bestanden op uw pc versleutelt, zodat u er geen toegang meer toe hebt, en vervolgens dreigt om de gegevens te publiceren of verwijderen, tenzij u losgeld (ransom) betaalt. Ook als u betaalt, is er geen garantie dat u de bestanden terugkrijgt.

Wat is Ransomwareschild?

Ransomwareschild voorkomt dat uw persoonlijke foto's, documenten en andere bestanden worden gewijzigd, verwijderd of versleuteld als gevolg van ransomwareaanvallen. Met deze functie worden mappen die mogelijk persoonlijke gegevens bevatten automatisch gescand en beveiligd. Daarnaast hebt u de mogelijkheid aan te geven welke mappen u wilt beschermen tegen niet-vertrouwde toepassingen. U kunt ook aangeven welke toepassingen toestemming hebben om de bestanden in uw mappen te wijzigen en welke toepassingen altijd moeten worden geblokkeerd.

Hoe kom ik aan Ransomwareschild?

Ransomwareschild is standaard opgenomen in de nieuwste versie van Avast Premium Security (voorheen Avast Premier) en Avast Omni. Open de gebruikersinterface van Avast en ga naar BeschermingRansomwareschild om de functie te openen.

Als u niet over de meest recente versie van Avast Premium Security of Avast Omni beschikt, raadpleegt u het relevante artikel hieronder om het gekozen product te installeren:

Raadpleeg na de installatie het relevante artikel hieronder om een betaald abonnement te activeren:

Hoe beheer ik de activiteiten van Ransomwareschild?

Selecteer een optie om aan te geven hoe Ransomwareschild moet omgaan met pogingen om bestanden te openen in uw beschermde mappen.

Voer de volgende stappen uit:

1. Open de gebruikersinterface van Avast.
  2. Ga naar BeschermingRansomwareschild.
  3. Klik rechtsboven op het pictogram in de vorm van een tandwieltje om Ransomwareschild Instellingen te openen.
  4. Selecteer een optie onder Selecteer de gewenste modus:
    • Slimme modus (standaardinstelling, aanbevolen): Ransomwareschild raadpleegt een lijst met veelgebruikte en vertrouwde toepassingen om te bepalen welke programma's bestanden in uw beschermde mappen mogen wijzigen. Als toepassingen die niet in de lijst voorkomen proberen bestanden in uw beschermde mappen te wijzigen, verschijnt er een melding en wordt om uw toestemming gevraagd.
    • Strenge modus: telkens wanneer een nieuwe toepassing probeert bestanden in uw beschermde mappen te wijzigen, verschijnt er een melding en wordt om uw toestemming gevraagd. Als u deze optie inschakelt, worden er mogelijk veel meldingen weergegeven. Dit kan hinderlijk zijn.

Welke bestanden en mappen beveiligt Ransomwareschild?

Ransomwareschild beveiligt automatisch mappen waarin mogelijk persoonlijke gegevens zijn opgeslagen. Als u handmatig een andere map aan de lijst met beschermde mappen wilt toevoegen, gaat u als volgt te werk:

1. Open de gebruikersinterface van Avast.
  2. Ga naar BeschermingRansomwareschild.
  3. Klik op de tegel Nieuwe map beschermen, selecteer een map en klik op OK.

Als u een map wilt verwijderen, laat u de muisaanwijzer op het deelvenster van de map rusten, klikt u op het pictogram X dat verschijnt en klikt u vervolgens op Stoppen met beschermen.

Als u wilt aangeven welk type bestanden moeten worden beschermd in elke map, klikt u rechtsboven op het pictogram in de vorm van een tandwieltje en schakelt u onder Bestandstypen het selectievakje naast elk type bestand in of uit, naar gelang uw voorkeuren.

Hoe kan ik specifieke toepassingen toestaan of verbieden om bestanden in mijn beschermde mappen te wijzigen?

U kunt aangeven welke toepassingen Ransomwareschild toestaat of blokkeert. Voer de volgende stappen uit:

1. Open de gebruikersinterface van Avast.
  2. Ga naar BeschermingRansomwareschild.
  3. Klik rechtsboven op het pictogram in de vorm van een tandwieltje.
  4. Klik op Toegestane/geblokkeerde apps bekijken.

Klik op +App blokkeren of +App toestaan om een toepassing aan een van de lijsten toe te voegen. Verwijder een toepassing door de muisaanwijzer op de rij met de toepassing in kwestie te laten rusten, op ... te klikken en Verwijderen te selecteren.

In het volgende artikel vindt u meer informatie over het scherm Geblokkeerde en toegestane apps in Avast Antivirus: