Een opstartscan uitvoeren met Avast Antivirus

Als u vermoedt dat uw pc malware bevat, kunt u Avast Antivirus een Opstartscan laten uitvoeren wanneer u de computer opnieuw start. Er wordt gescand op bekende typen malware en dreigingen worden verwijderd voordat het besturingssysteem en andere services worden gestart.

Opstartscan is een geavanceerde functie die bedoeld is voor gebruik wanneer u vermoedt dat er een dreiging aanwezig is op het systeem. Het uitvoeren ervan kan enige tijd duren. Deze scanbewerking wordt niet regelmatig gepland, maar alleen wanneer het nodig is.

Als malware voorkomt dat Avast een opstartscan kan plannen in de normale modus, kunt u een opstartscan plannen in de veilige modus. Raadpleeg het volgende artikel voor instructies:

Een opstartscan plannen en uitvoeren

1. Open de gebruikersinterface van Avast en selecteer BeschermingVirusscans.
  2. Klik op de tegel Opstartscan.
  3. Klik vervolgens op Speciale definities installeren en op Uitvoeren bij volgende opstartsessie om de scanbewerking uit te voeren wanneer het systeem opnieuw wordt gestart.
    Wanneer u op Speciale definities installeren klikt op het scherm van de opstartscan, downloadt Avast alle virusdefinities uit een database in de cloud. Als u het installeren van gespecialiseerde definities overslaat, wordt bij de opstartscan alleen gebruikgemaakt van de nieuwste virusdefinities die al zijn gedownload. Wanneer u eenmaal op Speciale definities installeren hebt geklikt, wordt deze optie niet meer weergegeven.
  4. Start de pc opnieuw. Wanneer het systeem opnieuw wordt gestart, verschijnt er een voortgangsscherm voor de opstartscan terwijl Windows wordt geladen.
  5. Geef voor elke gedetecteerde dreiging aan welke actie moet worden uitgevoerd, tenzij u al eerder automatische acties hebt opgegeven in de instellingen voor Opstartscan (zie verderop).

De scanbewerking duurt gewoonlijk meerdere minuten, maar de duur is afhankelijk van de snelheid van uw systeem en het aantal bestanden dat moet worden gescand. Wanneer de scanbewerking is voltooid of wanneer u deze overslaat, wordt Windows verder opgestart.

Als u de scanbewerking wilt overslaan, drukt u op de Esc-toets op het toetsenbord.

De instellingen voor Opstartscan aanpassen

1. Selecteer BeschermingVirusscans.
  2. Klik rechts op het scherm op Instellingen (het pictogram in de vorm van een tandwieltje).
  3. Selecteer het tabblad Opstartscan.
  4. U kunt verschillende aspecten van de scanbewerking beheren:
    1. Gevoeligheid:: gebruik de schuifbalk om het gewenste gevoeligheidsniveau voor de heuristische analyse in te stellen. Aan de hand van de heuristische analyse kan Avast onbekende malware detecteren door programmacode te onderzoeken op de aanwezigheid van mogelijk schadelijke opdrachten.
    2. Scannen op mogelijk ongewenste programma's: schakel dit selectievakje in als tijdens de opstartscan ook moet worden gezocht naar ongemerkt bij andere programma's gedownloade toepassingen waarmee doorgaans ongewenste activiteiten worden uitgevoerd.
    3. Archiefbestanden uitpakken: schakel dit selectievakje in als u wilt dat Avast gecomprimeerde bestanden uitpakt tijdens het scannen.
    4. Scangebieden: selecteer Alle harde schijven of Systeemstation om aan te geven welke gegevensruimte tijdens de scanbewerking moet worden geanalyseerd.
    5. Autostartprogramma's: schakel dit selectievakje in als u wilt dat Avast programma's scant die automatisch worden gestart wanneer u uw pc inschakelt.
    6. Acties: hiermee kunt u configureren hoe er moet worden gereageerd op eventuele dreigingen die worden gedetecteerd tijdens de scanbewerking. Schakel Automatische acties uitvoeren tijdens scanbewerking in en selecteer een van de volgende acties:
      • Automatisch oplossen: er wordt geprobeerd het bestand te herstellen. Als dit niet lukt, wordt het bestand naar de viruskluis verplaatst. Lukt dit ook niet, dan wordt het bestand verwijderd.
      • Bestand naar viruskluis verplaatsen: het bestand wordt in de viruskluis geplaatst zodat het geen schade kan aanrichten op uw systeem.
      • Verwijderen: hiermee verwijdert u het bestand blijvend van uw pc.
Wees voorzichtig met het configureren van automatische acties voor de opstartscan. Wanneer een essentieel systeembestand tijdens de opstartscan ten onrechte wordt aangemerkt als malware vanwege een fout-positief resultaat, kan het bestand worden verwijderd als er een automatische actie is ingesteld. Hoewel Avast een aantal maatregelen heeft getroffen om dergelijke problemen te voorkomen, zijn fout-positieve resultaten niet uit te sluiten.