Avast Mobile Security voor Android – aan de slag

Avast Mobile Security is een beveiligings-app voor Android waarmee u apparaten kunt beschermen tegen ongewenste phishing-pogingen, malware, spyware en schadelijke virussen zoals Trojaanse paarden.

In dit artikel gaan wij ervan uit dat de nieuwste versie van Avast Mobile Security al op uw Android-apparaat is geïnstalleerd en geactiveerd. Raadpleeg het volgende artikel voor uitgebreide installatie-instructies:

Raadpleeg de gedeelten in dit artikel voor informatie over het gebruik van Avast Mobile Security.

Navigeren in Avast Mobile Security

1. Tik op het beginscherm van uw apparaat op het pictogram Avast Mobile Security om de app te openen.
  2. De volgende opties zijn beschikbaar via het hoofdscherm van de app:
    1. Scannen: alle apps die zijn geïnstalleerd op uw apparaat worden gescand en u wordt geïnformeerd over beveiligingsrisico's die worden veroorzaakt door wijzigingen in de standaardinstellingen van Android. U kunt de optie Scannen zo instellen dat deze automatisch werkt.
    2. RAM optimaliseren: hiermee sluit u apps op uw apparaat af die op de achtergrond worden uitgevoerd. Daarmee voorkomt u dat apps uw apparaat vertragen en uw batterij leegtrekken.
    3. Overbodige bestanden verwijderen: hiermee voert u een analyse uit van uw apparaat en wordt aangegeven hoeveel opslagruimte wordt ingenomen door ongewenste bestanden. U kunt de verschillende typen ongewenste bestanden die zijn gevonden op uw apparaat bekijken en selecteren welke items u wilt verwijderen.
    4. Wifi scannen: uw wifi-netwerk wordt gescand op problemen met de router, versleuteling, wifi en verbindingen. Na het scannen verandert de tegel Wifi scannen in Snelheid controleren.
    5. VPN-verbinding: hiermee kunt u via de beveiligde VPN-servers van Avast met behulp van een versleutelde tunnel verbinding met internet maken om uw onlineactiviteiten te beschermen tegen pottenkijkers en luistervinken.
De VPN-beschermingsfunctie in Avast Mobile Security is alleen beschikbaar als u een abonnement op Avast Mobile Ultimate hebt. Raadpleeg het volgende artikel voor meer informatie:

Regelmatige scanbewerkingen plannen

Met de knop Scannen op het hoofdscherm van de app kunt u alle apps die zijn geïnstalleerd op uw apparaat scannen en wordt u geïnformeerd over beveiligingsrisico's die worden veroorzaakt door wijzigingen in de standaardinstellingen van Android.

Automatische scanbewerkingen plannen:

1. Ga naar Menu (drie lijntjes) ▸ Instellingen.
  2. Selecteer BeschermingGeplande scanbewerking.
  3. Controleer of de schuifregelaar boven aan het scherm op Aan staat.
  4. Tik op Scantijd om een specifiek tijdstip in te stellen om de scanbewerking uit te voeren en geef Scandagen op door de vakjes te selecteren naast de dagen waarop u de scan automatisch wilt uitvoeren.
  5. Tik op pijl-terug om terug te keren naar het scherm Bescherming.

Geplande scans worden nu automatisch volgens uw instellingen uitgevoerd.

Anti-Theft inschakelen

Anti-Theft beschermt uw persoonlijke mobiele gegevens en helpt u met het terugvinden van een verloren of gestolen apparaat door u de mogelijkheid te bieden het apparaat op afstand te bedienen via uw Avast Account.

U kunt Anti-Theft openen via Menu (drie lijntjes) ▸ Anti-Theft.

Voordat u een apparaat op afstand kunt bedienen, moet Anti-Theft ingeschakeld zijn op uw apparaat. Het is niet mogelijk om Anti-Theft in te schakelen als u geen toegang hebt tot uw apparaat. Raadpleeg het volgende artikel voor uitgebreide instructies voor het inschakelen van Anti-Theft:

Fotokluis configureren

Met behulp van Fotokluis kunt u de toegang tot uw foto's beveiligen met een pincode. De foto's die naar Fotokluis worden verplaatst, worden versleuteld en verborgen.

Ga als volgt te werk om uw foto's uit Fotokluis te beschermen:

1. Ga naar Menu (drie lijntjes) ▸ Fotokluis.
  2. Tik op het plusteken + rechtsonder op het scherm.
  3. Selecteer een van de volgende opties:
    • Nieuwe foto maken: hiermee kunt u foto's maken en deze rechtstreeks toevoegen aan Fotokluis.
    • Importeren uit galerij: hiermee kunt u foto's selecteren uit uw bestaande galerij. Tik op de foto('s) die u wilt verbergen en tik op Nu verbergen.

De door u geselecteerde foto's worden nu weergegeven in Fotokluis.

In de gratis versie van Avast Mobile Security kunt u maximaal 10 foto's beschermen. Met een betaalde versie van de app kunt u een onbeperkt aantal foto's beschermen.

Geïnstalleerde apps controleren

Met de functie App-info in Avast Mobile Security kunt u gebruiksgegevens bekijken over de apps op uw apparaat en over dataverbruik, en u kunt zien welke machtigingen vereist zijn voor al uw geïnstalleerde apps.

Ga als volgt te werk om aan de slag te gaan met App-inzicht:

1. Ga naar Menu (drie lijntjes) ▸ App-info.
  2. Selecteer een tabblad boven aan het scherm:
    • Gebruik: u krijgt te zien hoeveel tijd u besteedt in elke app.
    • Data: hiermee staat u Avast Mobile Security toe om uw dataverbruik te helpen beheren om extra kosten te voorkomen.
    • Machtigingen: u krijgt te zien welke apps op uw apparaat de meeste machtigingen vereisen. Boven aan de lijst staan de apps met de meeste machtigingen. Wanneer u op een app tikt, worden de specifieke machtigingen weergegeven die zijn vereist voor de app. Bij niet-systeem-apps kunt u tikken op Verwijderen om de app definitief van uw apparaat te verwijderen. Het is niet mogelijk om systeem-apps te verwijderen, maar u kunt tikken op Uitschakelen om te voorkomen dat een systeem-app op de achtergrond wordt uitgevoerd en apparaatgeheugen verbruikt.

Dataverbruik beheren

U kunt Avast Mobile Security zo instellen dat uw dataverbruik wordt gecontroleerd en u wordt geholpen met het vermijden van extra kosten, doordat er een melding wordt weergegeven wanneer u de limiet bereikt.

Zo stelt u meldingen voor datagebruik in:

1. Ga naar Menu (drie lijntjes) ▸ App-info.
  2. Selecteer het tabblad Data en tik op Nu configureren.
  3. Geef de volgende gegevens op:
    • Omvang datapakket: hiermee stelt u de grootte van uw databundel in.
    • Cyclus opnieuw starten op dag van de maand: hiermee selecteert u de dag van de maand waarop uw dataverbruik opnieuw wordt ingesteld.
  4. Op basis van die informatie berekent Avast Mobile Security uw Aanbevolen dagelijkse limiet. Tik op Activeren.
  5. Controleer op het scherm van App-inzicht of Data is geselecteerd en klik op Waarschuwingen dataverbruik.
  6. Geef op wanneer Avast Mobile Security op de hoogte moet brengen van uw dataverbruik.

Avast Mobile Security stuurt u nu meldingen over uw dataverbruik volgens uw voorkeuren.

App-vergrendeling configureren

App-vergrendeling is alleen beschikbaar als u een abonnement hebt op Avast Mobile Security Premium.

App-vergrendeling beschermt uw vertrouwelijke apps met een pincode of een patroon. Deze functie inschakelen:

1. Ga naar Menu (drie lijntjes) ▸ App-vergrendeling.
  2. Tik als u daarom wordt gevraagd op Nu configureren en volg de instructies op het scherm voor Nieuwe pincode instellen en/of Noodzakelijke machtigingen verlenen. Tik vervolgens op App-vergrendeling activeren.
  3. Tik als u daarom wordt gevraagd op de schuifregelaar Uit boven aan het scherm zodat deze op Aan komt te staan.

App-vergrendeling is nu ingeschakeld en u kunt apps gaan beschermen via het hoofdscherm van App-vergrendeling. Tik op de schuifregelaar naast een app die u wilt beschermen zodat deze in groen (AAN) wordt veranderd.

Ga als volgt te werk om de instellingen van App-vergrendeling te beheren:

1. Tik rechtsboven op het hoofdscherm van App-vergrendeling op (drie puntjes) ▸ Instellingen.
  2. Tik op Pincode en patroon en kies een van onderstaande opties:
    • Pincode wijzigen: hiermee stelt u een nieuwe pincode voor Avast in. Als u deze optie wilt gebruiken, moet u eerst uw huidige pincode van Avast invoeren.
    • Patroon instellen: hiermee kunt u instellen dat u toegang krijgt tot beschermde delen van Avast Mobile Security met een veegbeweging in plaats van met een pincode.
    • Ontgrendelen met vingerafdruk: als uw apparaat ondersteuning biedt voor ontgrendelen met een vingerafdruk, schakelt u deze optie in om met behulp van uw vingerafdruk toegang te krijgen tot beschermde delen van Avast Mobile Security.
  3. Tik op pijl-terug om terug te keren naar het instellingenscherm van App-vergrendeling.
  4. Tik op Time-out voor App-vergrendeling en geef op wanneer apps moeten worden vergrendeld. De volgende opties zijn beschikbaar:
    • Onmiddellijk: onmiddellijk nadat u de app naar de achtergrond hebt gestuurd.
    • 10 seconden: 10 seconden nadat u de app naar de achtergrond hebt gestuurd.
    • 30 seconden: 30 seconden nadat u de app naar de achtergrond hebt gestuurd.
    • 1 minuut: 1 minuut nadat u de app naar de achtergrond hebt gestuurd.
    • Wanneer het scherm wordt uitgeschakeld: wanneer het scherm van uw apparaat wordt uitgeschakeld.

Verdere aanbevelingen

In onderstaand artikel vindt u meer informatie over de functies die beschikbaar zijn in Avast Mobile Security:

• Avast Mobile Security 6.x