Quarantaine – aan de slag

Quarantaine is een veilige plek in Avast Antivirus waar mogelijk schadelijke bestanden worden opgeslagen. Hier zijn ze volledig afgeschermd van de rest van uw besturingssysteem. Bestanden in Quarantaine kunnen niet worden geopend of uitgevoerd door externe processen, softwaretoepassingen of virussen.

Standaard worden bestanden in de volgende gevallen naar Quarantaine verplaatst:

• Als u een vooraf gedefinieerde scan van Avast Antivirus uitvoert en er een verdacht bestand wordt gedetecteerd.
  • Als er een verdacht bestand wordt aangetroffen door een actief schild van Avast Antivirus.

U kunt bestanden ook handmatig naar Quarantaine verplaatsen.

Quarantaine openen

U kunt Quarantaine op de volgende manieren openen:

• Open Avast Antivirus en ga naar BeschermingQuarantaine.
  • Klik in het berichtengebied met de rechtermuisknop op het pictogram Avast en selecteer Quarantaine.

Bestanden verplaatsen naar Quarantaine

Avast Antivirus verplaatst schadelijke bestanden automatisch naar Quarantaine als ze niet kunnen worden hersteld.

U kunt de standaardbewerkingen aanpassen in de instellingen voor de afzonderlijke virusscans of beveiligingsschilden. Raadpleeg de volgende artikelen voor meer informatie:

Bestanden handmatig toevoegen aan Quarantaine:

1. Klik op het scherm Quarantaine op Bestand toevoegen....
  2. Zoek het bestand dat u naar Quarantaine wilt verplaatsen en klik op Openen.

Het bestand wordt nu weergegeven in Quarantaine en kan worden verzonden voor analyse.

Bestanden terugzetten vanuit Quarantaine

Het terugzetten van bestanden vanuit Quarantaine houdt een groot beveiligingsrisico in. Voer deze bewerking alleen uit als u weet wat u doet, in zeer specifieke gevallen (bijvoorbeeld als per ongeluk een belangrijk systeembestand in Quarantaine is geplaatst).

Een bestand uit Quarantaine halen:

1. Plaats een vinkje naast het bestand in Quarantaine.
  2. Klik op Meer opties (drie punten) en selecteer een actie:
    • Herstellen: hiermee zet u het bestand terug op zijn oorspronkelijke locatie op de pc.
    • Herstellen en uitzondering toevoegen: hiermee zet u het bestand terug op zijn oorspronkelijke locatie en voegt u het bestand toe aan de uitzonderingen, zodat het bestand wordt uitgesloten van alle scanbewerkingen en schilden van Avast Antivirus. Als u de lijst met uitzonderingen wilt bekijken, gaat u naar MenuInstellingenAlgemeenUitzonderingen.
    • Uitpakken: hiermee verplaatst u het bestand naar een geselecteerde locatie op de pc.
  3. Klik op Sluiten.

Bestanden verzenden naar Avast Threat Labs

Stuur bestanden voor verdere analyse naar Avast Threat Labs om ervoor te zorgen dat uw pc beschermd blijft. Het is raadzaam de volgende typen bestanden te verzenden:

• Potentiële malware: bestanden die door Avast Antivirus niet zijn aangemerkt als malware, maar volgens u wel schadelijk zijn.
  • Fout-positief: bestanden die door Avast Antivirus zijn geïdentificeerd als malware, maar volgens u niet schadelijk zijn.

Ga als volgt te werk om een bestand naar Avast Viruslab te verzenden:

1. Plaats een vinkje naast het bestand in Quarantaine.
  2. Klik op Meer opties (drie punten) en selecteer Voor analyse verzenden.
  3. Selecteer Potentiële malware of Fout-positief, geef zoveel mogelijk aanvullende informatie over het bestand op in het tekstvak en klik op Verzenden.
  4. Klik op Sluiten.

Het bestand wordt voor nader onderzoek verzonden naar Avast Threat Labs. In de meeste gevallen zal Avast Threat Labs de ontvangen bestanden verwerken zonder u een reactie te sturen.

Bestanden uit Quarantaine verwijderen

Met deze actie verwijdert u bestanden voorgoed van uw pc. U kunt deze stap niet ongedaan maken.
  1. Plaats een vinkje naast het bestand in Quarantaine.
  2. Klik op de knop Alles wissen onder aan het scherm Quarantaine.
  3. Klik ter bevestiging op Ja, verwijderen.

Quarantaine-instellingen beheren

Standaard krijgt Quarantaine maximaal 5120 MB aan ruimte toebedeeld, maar u kunt dit aanpassen in de instellingen van Quarantaine. De toewijzing van ruimte aan Quarantaine configureren:

1. Open Avast Antivirus en ga naar BeschermingQuarantaine.
  2. Klik op Instellingen (het pictogram in de vorm van een tandwiel).
  3. Klik in het tekstvak en stel een nieuwe maximumgrootte in voor Quarantaine.

De toegewezen ruimte voor Quarantaine is nu aangepast.

• Avast Premium Security 21.x voor Windows
  • Avast Free Antivirus 21.x voor Windows
  • Avast Omni 21.x voor Windows
  • Microsoft Windows 10 Home / Pro / Enterprise / Education – 32-/64-bits
  • Microsoft Windows 8.1 / Pro / Enterprise – 32-/64-bits
  • Microsoft Windows 8 / Pro / Enterprise – 32-/64-bits
  • Microsoft Windows 7 Home Basic / Home Premium / Professional / Enterprise / Ultimate – Service Pack 1 met Convenient Rollup Update, 32 / 64-bit