Problemen oplossen wanneer onderdelen van Avast Antivirus niet goed meer werken

Bij een of meer programmaonderdelen van Avast Antivirus (bijvoorbeeld een van de schilden of Firewall) wordt mogelijk de status gestopt weergegeven en ze kunnen niet meer handmatig worden gestart via de gebruikersinterface van Avast Antivirus.

Dit probleem wordt gewoonlijk veroorzaakt door beperkte of inconsistente machtigingen om te schrijven naar schijven, systeemmappen of het register van Windows. Daardoor is het bij de installatie van Avast niet mogelijk om sommige programmabestanden en/of registervermeldingen te installeren, bij te werken, te verwijderen of te overschrijven. Als een van deze bestanden of vermeldingen beschadigd is of ontbreekt, kan dat tot gevolg hebben dat Avast Antivirus, of een van de onderdelen ervan, niet goed werkt.

Voor sommige stappen in dit artikel is mogelijk gevorderde technische kennis vereist. Toch zijn deze stappen noodzakelijk om problemen met onderdelen van Avast Antivirus volledig op te lossen en te voorkomen dat ze in de toekomst opnieuw ontstaan.

Instructies

Voordat u verdergaat met onderstaande stappen van de probleemoplossing, controleert u of u bent aangemeld bij Windows als gebruiker met beheerdersbevoegdheden en of alle andere programma's in Windows zijn afgesloten. Raadpleeg het volgende artikel voor meer informatie:
  1. Verwijder Avast Antivirus met behulp van het de-installeer-hulpprogramma voor Avast, zoals beschreven in het volgende artikel:
  2. Verwijder handmatig eventueel achtergebleven mappen van Avast op de volgende standaardlocaties:

64-bits type/versie:
    • C:\Program Files (x86)\Avast Software of C:\Program Files (x86)\Alwil Software
    • C:\ProgramData\Avast Software of C:\ProgramData\Alwil Software
    32-bits type/versie:
    • C:\Program Files\Avast Software of C:\Program Files\Alwil Software
    • C:\ProgramData\Avast Software of C:\ProgramData\Alwil Software
    Afhankelijk van uw systeemvoorkeuren kunnen de hierboven genoemde mappen verborgen zijn. Als u verborgen bestanden en mappen wilt weergeven, raadpleegt u het volgende artikel Microsoft:
  3. Verwijder Avast Firewall Driver (of Avast Firewall NDIS Filter Driver) handmatig als het voorkomt in het gedeelte Eigenschappen van Netwerkverbindingen door onderstaande stappen uit te voeren:
    1. Klik in VerkennerWindows Verkenner met de rechtermuisknop op het pictogram Netwerk in het linkerdeelvenster en selecteer Eigenschappen in het contextmenu om Netwerkcentrum te openen.
    2. Klik in het linkerdeelvenster op Adapterinstellingen wijzigen om Netwerkverbindingen te openen.
    3. Klik met de rechtermuisknop op een van de verbindingspictogrammen (bijvoorbeeld LAN-verbinding) en selecteer Eigenschappen in het contextmenu.
  4. Start uw computer opnieuw op en start Windows in de veilige modus door de instructies in onderstaand artikel te volgen:
  5. Zoek en verwijder in de veilige modus van Windows alle bestanden die beginnen met aswNdis*.* als die voorkomen in de volgende map en submappen:
    • C:\Windows\System32\DriverStore
  6. In de veilige modus van Windows:
    1. Zoek en verwijder alle bestanden die beginnen met aswNdis*.* als die voorkomen in de volgende map en submappen:
      • C:\Windows\System32\DriverStore
    2. Zoek het bestand INFCACHE.1 en verander de naam in INFCACHE.1.BAK als het voorkomt in de volgende standaardmappen:
      • C:\Windows\System32\DriverStore
      • C:\Windows\Inf
  7. Als het niet lukt om in de veilige modus van Windows een of meer van deze bestanden te verwijderen, neemt u de eigendom van de bestanden als volgt over:
    1. In VerkennerWindows Verkenner met de rechtermuisknop op het bestand waarvan u eigenaar wilt worden en selecteer Eigenschappen in het contextmenu.
    2. Selecteer het tabblad Beveiliging en klik op Geavanceerd.
    3. Klik boven in het venster naast Eigenaar op Wijzigen (klik op Ja in het dialoogvenster Gebruikersaccountbeheer als u wordt gevraagd om toestemming).
    4. Typ Administrator of Administrators in het vak bij Geef de namen van de objecten op. Klik ter bevestiging op Namen controleren en klik meermaals op OK totdat alle geopende dialoogvensters zijn gesloten.
    5. Klik onder Naam in de lijst op Administrator of op de groep Administrators. Klik vervolgens meermaals op OK totdat alle geopende dialoogvensters zijn gesloten.
  8. Verwijder alle offline-inhoud en cookies uit uw webbrowser. Raadpleeg voor instructies de ondersteuningsdocumentatie van de webbrowser.

Microsoft Edge: Internet Explorer: Mozilla Firefox: Google Chrome:
  9. Schakel tijdelijk eventuele firewall-software uit. Als u Microsoft Defender FirewallWindows Firewall gebruikt, volgt u de instructies op de website van Microsoft:
  10. Download en installeer de nieuwste versie van Avast Antivirus. Raadpleeg het volgende artikel voor uitgebreide installatie-instructies:
  11. Als u een betaald abonnement hebt, voert u uw activeringscode in in Avast Antivirus. Raadpleeg het volgende artikel voor uitgebreide instructies voor het activeren van uw abonnement:
  12. Als u niet beschikt over Avast Premium Security of Avast Omni , die een ingebouwde firewall bevatten, schakelt u uw firewallsoftware in. Raadpleeg de documentatie van de leverancier voor meer instructies. Als u Microsoft Defender FirewallWindows Firewall gebruikt, volgt u de instructies op de website van Microsoft: