Uw Mac scannen met Avast Security of Avast Premium Security

In Avast Security en Avast Premium Security (voorheen Avast Security Pro) vindt u een aantal scanbewerkingen waarmee u uw Mac kunt beschermen tegen malware en netwerkdreigingen. U kunt ook zelf een scanbewerking opgeven en daar parameters voor instellen. De volgende virusscanbewerkingen zijn beschikbaar:

• Slimme scan: hiermee kunt u snel de meest kwetsbare delen van uw Mac scannen.
  • Grondige scan: hiermee voert u een grondige scanbewerking uit op uw systeem om uw opslagstations en geheugen op malware te controleren.
  • Gerichte scanbewerking: hiermee kunt u specifieke bestanden of mappen scannen op uw Mac.
  • USB-/dvd-scan: hiermee kunt u verwisselbare opslagapparaten scannen die zijn aangesloten op uw Mac.
  • Aangepaste scans: hiermee kunt u zelf scanparameters opgeven en instellen, en aangepaste scanbewerkingen plannen die u regelmatig en automatisch wilt laten uitvoeren.

Een scanbewerking uitvoeren

U kunt alle scanbewerkingen starten via het scherm Scancentrum. Ga als volgt te werk om een scanbewerking uit te voeren:

Het kan enige minuten duren voordat Grondige scan is voltooid, afhankelijk van het aantal bestanden en de prestaties van uw systeem.
  1. Dubbelklik in de map Programma's op het symbool Avast om de toepassing te openen.
  2. Klik op het symbool Zoeken.
  3. De gewenste scanbewerking starten:
    1. Slimme scan: Klik op Slimme scan uitvoeren.
    2. Grondige scan: Klik op Nu scannen.
    3. Gerichte scanbewerking: Klik op Nu scannen, selecteer de bestanden of mappen die u wilt scannen en klik op Open.
    4. USB-/dvd-scan: Klik op Nu scannen, selecteer de verwisselbare stations die u wilt scannen en klik op Starten.
    5. Aangepaste scans: Klik op Nu openen en klik op de afspeelknop (Start scan nu) in het deelvenster voor de scanbewerking die u wilt uitvoeren.
  4. Wacht totdat Avast Security uw Mac op dreigingen heeft gescand.

Raadpleeg na afloop van de scanbewerking onderstaand gedeelte over het verwerken van de scanresultaten.

Scanresultaten verwerken

Na het uitvoeren van een virusscanbewerking worden de details van eventueel gedetecteerde dreigingen op het scherm weergegeven. Voor de verwerking van de scanresultaten is het raadzaam de gedetecteerde bestanden te verplaatsen naar de viruskluis:

1. U kunt kiezen uit de volgende opties:
    • Als u afzonderlijke bestanden wilt verplaatsen naar de viruskluis, plaatst u de muisaanwijzer boven een dreiging in de lijst en klikt u op Oplossen.
    • Als u meerdere bestanden wilt verplaatsen naar de viruskluis, gebruikt u de selectievakjes om de bestanden te selecteren en klikt u vervolgens op Selectie oplossen.
    • Als u alle bestanden wilt verplaatsen naar de viruskluis, gebruikt u het selectievakje boven aan de lijst en klikt u op Selectie oplossen.
  2. Na het oplossen van de gedetecteerde dreigingen of als er geen dreigingen zijn gevonden, klikt u op Gereed om terug te keren naar het Scancentrum. Als u besluit de gedetecteerde dreigingen te negeren, klikt u op de pijl-terug en vervolgens op Negeren om terug te keren naar het Scancentrum.

Raadpleeg het volgende artikel voor meer informatie over de viruskluis:

Een scanbewerking plannen

Aangepaste scans: hiermee kunt u zelf een scanbewerking samenstellen en plannen die u regelmatig en automatisch kunt laten uitvoeren. Ga als volgt te werk om zelf scanparameters in te stellen:

1. Klik op Nu openen op de tegel Aangepaste scans.
  2. Klik op Volgende aangepaste scan.
  3. Voer een Scannaam in en gebruik de vervolgkeuzelijsten om Type scan en Frequentie te selecteren. U kunt kiezen uit de volgende opties:
    • Type scan: Gerichte scan, Grondige scan of Mac-scan.
    • Frequentie: Eenmalig, Dagelijks, Wekelijks of Maandelijks.
    Klik op de pijl-omhoog of de pijl-omlaag om de datum en Starttijd voor de aangepaste scanbewerking te wijzigen.
  4. Bekijk de lijst Geavanceerde instellingen en schakel het vakje in of uit naast de items die u wilt opnemen in of uitsluiten van uw scanbewerking.
  5. Als u bestanden of mappen wilt uitsluiten van de scanbewerking, klikt u op Voeg uitzonderingen toe, selecteert u het bestand of de map in kwestie en klikt u op Open.
  6. Klik op Opslaan.

Uw aangepaste scanbewerking is ingesteld en verschijnt in de lijst Aangepaste scans. Als u de scanbewerking wilt bewerken of verwijderen, houdt u de muisaanwijzer boven de scandetails, klikt u op (drie puntjes) en selecteert u Bewerk scan of Verwijder scan.

Scaninstellingen aanpassen

Ga als volgt te werk om de instellingen voor vooraf ingestelde scanbewerkingen te openen:

1. Klik op het symbool Instellingen op het scherm Scancentrum of ga naar ☰ MenuInstellingen en selecteer het tabblad Scanbewerkingen.
  2. Gebruik de selectievakjes naast elke instelling om de gewenste opties voor elke vooraf gedefinieerde scanbewerking in of uit te schakelen.
  3. Als u een bestand of map wilt uitsluiten van de scanbewerking, klikt u op Voeg uitzonderingen toe, selecteert u het bestand of de map in kwestie en klikt u op Open.
  4. Wanneer u klaar bent met het aanpassen van de scaninstellingen, klikt u linksboven op het rode kruisje X om het venster Voorkeuren te sluiten.
  • Avast Security 14.x voor Mac