Avast BreachGuard – aan de slag

Avast BreachGuard is een geavanceerde privacyoplossing die voorkomt dat uw persoonlijke gegevens online worden misbruikt. In dit artikel leest u hoe u Avast BreachGuard kunt gaan gebruiken.

In dit artikel gaan wij ervan uit dat de nieuwste versie van Avast BreachGuard op uw computers is geïnstalleerd en geactiveerd. Raadpleeg het volgende artikel voor uitgebreide instructies:

Avast BreachGuard openen

U kunt de gebruikersinterface van Avast BreachGuard op een van de volgende manieren openen:

• Dubbelklik op het pictogram Avast BreachGuard op het bureaublad van Windows.
  • Dubbelklik op het pictogram Avast BreachGuard op de taakbalk van Windows.

U kunt de gebruikersinterface van Avast BreachGuard op een van de volgende manieren openen:

• Klik op Ga in de menubalk en selecteer Programma's. Dubbelklik daarna op het pictogram Avast BreachGuard.
  • Klik op het pictogram Avast BreachGuard in de menubalk en selecteer Avast BreachGuard openen.

De gebruikersinterface van Avast BreachGuard is nu geopend.

Het dashboard van de toepassing

Op het dashboard van Avast BreachGuard wordt een overzicht weergegeven van zwakke plekken in uw privacybescherming en welke acties worden aanbevolen voor elk gekoppeld account.

U kunt de volgende informatie bekijken:

1. Privacyniveau: dit is een numerieke waarde die in Avast BreachGuard aan u wordt toegekend op basis van de acties die u hebt genomen om uw privacy te beschermen. Uw privacyniveau is het hoogst wanneer u alle zwakke plekken in uw privacy hebt verholpen.
  2. Risicomonitor: hiermee kunt u privacy- en beveiligingsproblemen in verband met uw onlineaccounts oplossen.
  3. Personal Info Remover: hiermee kunt u verwijderingsverzoeken beheren om te voorkomen dat gegevenshandelaren uw persoonlijke gegevens op internet opslaan en verkopen.
  4. Adviseur: hiermee kunt u privacyrichtlijnen bekijken. Privacyrichtlijnen zijn aanbevolen instructies voor het nemen van maatregelen om de onlineprivacy te optimaliseren.

Browserbescherming inschakelen

Met Avast BreachGuard worden uw webbrowsers gescand op zwakke, dubbele of uitgelekte wachtwoorden. Daarnaast biedt de toepassing gepersonaliseerde tips voor bescherming van uw privacy op internet door het scannen van uw surfgeschiedenis en bladwijzers.

Zo controleert u of al uw geïnstalleerde webbrowsers met Avast BreachGuard worden beschermd:

1. Open Avast BreachGuard en ga naar MenuInstellingen.
  2. Selecteer het tabblad Browsers.
  3. Voer de gewenste bewerking uit:
    • Stoppen met beschermen: Klik op de groene schuifregelaar (AAN) naast een browser om deze op rood (UIT) te zetten.
    • Bescherming starten: Klik naast een browser op de rode schuifregelaar (UIT) om deze op groen (AAN) te zetten.

Avast BreachGuard beschermt uw browsers op basis van uw voorkeuren.

Avast BreachGuard kan rode (onbeschermde) browsers niet scannen op zwakke, dubbele of uitgelekte wachtwoorden.

Een nieuw bewaakt e-mailadres toevoegen

Avast BreachGuard controleert internet doorlopend op gegevenslekken waarbij uw Bewaakte e-mailaccounts is betrokken. U kunt een onbeperkt aantal bewaakte e-mailaccounts toevoegen.

Zo voegt u een nieuw bewaakt e-mailadres toe:

1. Open Avast BreachGuard en ga naar MenuInstellingen.
  2. Controleer of het tabblad E-mailadressen is geselecteerd en klik op Nieuw e-mailaccount toevoegen.
  3. Controleer of het tabblad E-mailadres is geselecteerd en klik op Nieuw e-mailaccount toevoegen.
  4. Typ uw nieuwe e-mailadres in het vak E-mail toevoegen en klik op Opslaan.
  5. Voordat het nieuwe e-mailaccount met Avast kan worden bewaakt, moet u verifiëren dat het echt uw account is. Open het Postvak IN en zoek de e-mail van Avast met als onderwerp Controleer uw e-mailadres.
  6. Klik op de koppeling Mijn e-mailadres verifiëren in de e-mail.

Wanneer u weer naar de gebruikersinterface van Avast BreachGuard gaat, staat er bij het nieuwe e-mailaccount in de lijst Bewaakte e-mailaccounts een groen vinkje om aan te geven dat het is geverifieerd. Avast controleert internet actief op gegevenslekken waarbij dit e-mailaccount is betrokken.

Bescherm uw onlineaccounts

Uw onlineaccounts kunnen pas volledig met Avast BreachGuard worden beschermd als u browserbewaking hebt ingeschakeld voor elke browser die u gebruikt.

Wanneer Avast BreachGuard dreigingen voor uw onlineaccounts detecteert, wordt op de tegel Risicomonitor de status Privacygevaren weergegeven.

Zo kunt u de gevonden dreigingen oplossen:

1. Open Avast BreachGuard en klik op Risicomonitor.
  2. In Avast BreachGuard wordt een lijst weergegeven van uw accounts die kwetsbaar of gecompromitteerd zijn. De volgende typen dreigingen kunnen worden weergegeven:
    • Account gecompromitteerd (dreiging met hoog risico): hackers en dieven kunnen toegang krijgen tot dit account, omdat de aanmeldingsgegevens zijn uitgelekt op internet.
    • Gebruik van gecompromitteerd wachtwoord (dreiging met hoog risico): dit account is extreem kwetsbaar, omdat het wachtwoord op internet is uitgelekt.
    • Zwak wachtwoord: dit account is kwetsbaar, omdat het wachtwoord niet voldoet aan onze criteria voor veilige wachtwoorden.
    • Hergebruikt wachtwoord: dit account is kwetsbaar, omdat het wachtwoord voor meerdere accounts wordt gebruikt.
  3. Klik op Details weergeven naast een service om de gedetecteerde dreigingen op te lossen.
  4. Wanneer het zijmenu verschijnt, klikt u op Wachtwoord wijzigen om de website voor de betreffende service in een nieuw browservenster te laden.
  5. Klik op Wachtwoord wijzigen om de website voor de betreffende service in een nieuw browservenster te laden.
  6. Meld u bij het account aan met uw aanmeldingsgegevens.
  7. Maak een nieuw sterk wachtwoord via de accountinstellingen.
  8. Ga terug naar Avast BreachGuard nadat u het wachtwoord hebt gemaakt en klik op Markeren als gewijzigd onder de relevante accountgegevens.
  9. Ga terug naar Avast BreachGuard nadat u het wachtwoord hebt gemaakt en klik op Sluiten.
  10. Klik op Sluiten.
  11. Klik voor elke vermelde dreiging op Details weergeven en voer stap 4 t/m 8 hierboven uit.
  12. Klik voor elke vermelde dreiging op Details weergeven en voer stap 4 t/m 7 hierboven uit.

Uw onlineaccounts worden nu beschermd. U ontvangt bericht wanneer Avast een andere dreiging voor uw onlineaccounts detecteert.

Verzoeken om gegevensverwijdering beheren

Met Personal Info Remover kunt u voorkomen dat gegevenshandelaren uw persoonlijke gegevens op internet opslaan en verkopen. U hoeft het formulier voor verwijderingsverzoeken maar één keer in te vullen. Avast neemt vervolgens met elke gegevenshandelaar afzonderlijk contact op om ervoor te zorgen dat uw persoonlijke gegevens uit hun databases worden verwijderd.

Raadpleeg de instructies in dit gedeelte om onderstaande acties uit te voeren:

De eerste verzoeken om gegevensverwijdering verzenden

Zo vult u het verzoekformulier voor verwijdering in en verzendt u de eerst keer verwijderingsverzoeken:

1. Open Avast BreachGuard en klik op de tegel Personal Info Remover.
  2. Selecteer in de vervolgkeuzelijst uw land en klik op Verwijderen starten.
U kunt Persoonsgegevens verwijderen nog niet gebruiken als Avast BreachGuard nog geen actieve gegevenshandelaren in uw land heeft geïdentificeerd. Avast BreachGuard blijft zoeken naar actieve gegevenshandelaren in uw land. U ontvangt een melding zodra deze zijn geïdentificeerd. U kunt uw huidige locatie op elk moment controleren en bijwerken via MenuInstellingenLocatie.
  1. Vul in het formulier Verzoek om gegevensverwijdering alle verplichte velden in en klik op Verzend verzoeken.

Uw verwijderingsverzoeken worden onmiddellijk verwerkt. Dit proces kan tot 48 uur duren. Tijdens de verwerking van uw verwijderingsverzoeken heeft de tegel Personal Info Remover op het dashboard van Avast BreachGuard de status Verzoeken worden verwerkt.

1. Open Avast BreachGuard en klik op de tegel Personal Info Remover.
  2. Klik op Verwijderingsverzoeken starten.
U kunt Persoonsgegevens verwijderen nog niet gebruiken als Avast BreachGuard nog geen actieve gegevenshandelaren in uw land heeft geïdentificeerd. Avast BreachGuard blijft zoeken naar actieve gegevenshandelaren in uw land. U ontvangt een melding zodra deze zijn geïdentificeerd.
  1. Vul in het formulier Verzoek om gegevensverwijdering alle verplichte velden in en klik op Verzoeken verzenden.

Uw verwijderingsverzoeken worden onmiddellijk verwerkt. Dit proces kan tot 48 uur duren. Tijdens de verwerking van uw verwijderingsverzoeken wordt op de tegel Personal Info Remover op het dashboard van Avast BreachGuard de status Bezig met verwijderen... weergegeven.

Het rapport Verwijderingsverzoeken openen

Gewoonlijk duurt het ongeveer 48 uur voordat verwijderingsverzoeken zijn verwerkt in Avast BreachGuard. Wanneer uw verwijderingsverzoeken zijn verwerkt, wijzigt het bericht op de tegel Personal Info Remover in Actief. U kunt de status van afzonderlijke verwijderingsverzoeken controleren in het rapport Verwijderingsverzoeken:

1. Klik op de tegel Personal Info Remover op het dashboard van Avast BreachGuard.
  2. Bekijk de status van de verwerkte verwijderingsverzoeken. Verwijderingsverzoeken worden in onderstaande categorieën verdeeld:
    • Verwerkte verzoeken: er is contact opgenomen met de handelaren uit deze categorie. Deze handelaren zijn nu wettelijk verplicht uw persoonlijke gegevens uit hun databases te verwijderen. Klik op Details weergeven voor meer informatie over een vermelde gegevenshandelaar.
    • Overige handelaren: Avast heeft geen contact op kunnen nemen met de gegevenshandelaren uit deze categorie. Dit kan gebeuren wanneer de website van een gegevenshandelaar technische problemen ondervindt, wanneer een gegevenshandelaar niet langer actief is in uw land of als een gegevenshandelaar stopt met het verwerken van automatische verzoeken. Klik op Details weergeven voor meer informatie over een vermelde gegevenshandelaar en om de website van de gegevenshandelaar te openen, zodat u handmatig een verwijderingsverzoek kunt indienen.

Verwijderingsverzoeken opnieuw verzenden

Wanneer u verzoeken om gegevensverwijdering opnieuw moet verzenden, wordt op de tegel Personal Info Remover op het dashboard van Avast BreachGuard een van de volgende statussen weergegeven:

• Gegevensverzamelaars: er zijn nieuwe actieve gegevenshandelaren geïdentificeerd.
  • Verzend uw verzoeken opnieuw: u wordt aangeraden verzoeken om gegevensverwijdering opnieuw naar alle geïdentificeerde gegevenshandelaren te verzenden. Het wordt aangeraden dit om de drie maanden te doen. Sommige gegevenshandelaren gaan namelijk misschien opnieuw uw persoonlijke gegevens verzamelen nadat deze zijn verwijderd.

Zo verzendt u verwijderingsverzoeken opnieuw:

1. Klik op de tegel Personal Info Remover op het dashboard van Avast BreachGuard.
  2. Klik op Verzend verzoeken.
  3. Het bestaande formulier Verzoek om gegevensverwijdering wordt weergegeven. Pas uw persoonlijke gegevens indien nodig aan en klik op Verzend verzoeken.
  4. Het bestaande formulier Verzoek om gegevensverwijdering wordt weergegeven. Pas uw persoonlijke gegevens indien nodig aan en klik op Verzoek verzenden.

Uw verwijderingsverzoeken worden onmiddellijk verwerkt. Dit proces kan tot 48 uur duren. Tijdens de verwerking van uw verwijderingsverzoeken heeft de tegel Personal Info Remover op het dashboard van Avast BreachGuard de status Verzoeken worden verwerkt.

Verdere aanbevelingen

Raadpleeg het volgende artikel voor meer informatie over Avast BreachGuard:

• Avast BreachGuard 20.x voor Windows
  • Avast BreachGuard 1.x voor Mac