Avast Cleanup Premium – aan de slag

Avast Cleanup Premium is een optimalisatieprogramma voor de pc. Het programma scant uw pc om bestanden of problemen op te sporen die mogelijk ten koste gaan van de schijfruimte of de prestaties. U kunt vervolgens aangeven welke bestanden of problemen moeten worden verwijderd dan wel opgelost.

In dit artikel staan instructies en aanbevelingen voor gebruikers die Avast Cleanup Premium voor het eerst gebruiken. Daarnaast bevat het informatie over de belangrijkste programmafuncties, zodat u uw pc onmiddellijk kunt gaan optimaliseren.

In dit artikel gaan we ervan uit dat de nieuwste versie van Avast Cleanup Premium al op uw pc is geïnstalleerd. Raadpleeg het volgende artikel voor uitgebreide installatie-instructies:

Welkom bij Cleanup

Na de installatie wordt het programma automatisch geladen. De volgende opties zijn beschikbaar op het welkomstscherm:

1. Alle functies ontgrendelen: Hiermee kunt u een betaald abonnement op Avast Cleanup Premium kopen. Als u al een betaald abonnement hebt, kunt u dat activeren aan de hand van de instructies in het volgende artikel:
  2. Nu scannen: hiermee voert u een onderhoudsscan uit op uw pc. Bij een onderhoudsscan wordt uitgebreid gecontroleerd op de volgende problemen:
    • Ongeldige registervermeldingen
    • Verbroken snelkoppelingen
    • Ongewenste systeembestanden
    • Browsercache
    • Permanente en andere cookies
    • Browse- en downloadgeschiedenis
  3. Overslaan: hiermee gaat u naar het hoofddashboard van Avast Cleanup Premium waar u handmatig een tegel voor een scanbewerking kunt selecteren. Raadpleeg het volgende artikel voor meer informatie over de verschillende scanbewerkingen van Avast Cleanup Premium:
Als u geen betaald abonnement koopt, kunt u het programma blijven gebruiken in de modus voor alleen scannen. Met de modus voor alleen scannen kunt u uw pc op problemen controleren. Als u problemen hebt gevonden en deze wilt oplossen, zult u een betaald abonnement moeten kopen.

Het dashboard van Avast Cleanup Premium openen

Na de installatie kunt u het dashboard van Avast Cleanup Premium op een van de volgende manieren openen:

• Dubbelklik op het pictogram van Avast Cleanup Premium op het bureaublad van Windows.
  • Klik met de rechtermuisknop op het pictogram van Avast Cleanup Premium in het systeemvak van Windows en selecteer Avast Cleanup.

Een onderhoudsscan uitvoeren

1. Klik op de tegel Onderhoud in het hoofddashboard van Avast Cleanup Premium en wacht tot Avast Cleanup Premium uw pc heeft gescand. Het scannen kan een aantal minuten duren.
  2. Selecteer welke problemen u wilt oplossen door het selectievakje naast elk probleemtype in of uit te schakelen. Problemen die Avast automatisch selecteert, kunnen veilig zonder verlies van cruciale gegevens worden opgelost.
U kunt aanvullende informatie over een probleem bekijken door het deelvenster met problemen met de muis aan te wijzen.
  1. Klik op Oplossen en opschonen om geselecteerde problemen op te lossen.
  2. Wanneer het opschonen is voltooid, klikt u op Gereed om dit te bevestigen en terug te gaan naar het hoofddashboard van Avast Cleanup Premium.
Mogelijk wordt u gevraagd om Automatisch onderhoud in te schakelen als u deze functie nog niet hebt ingeschakeld. Raadpleeg het gedeelte hieronder voor meer informatie over Automatisch onderhoud.

Automatisch onderhoud inschakelen

Nadat u uw eerste onderhoudsscan hebt uitgevoerd, wordt u gevraagd Automatisch onderhoud in te schakelen. Daarmee staat u toe dat Avast Cleanup Premium uw pc regelmatig scant en eventuele problemen automatisch oplost zonder dat u iets hoeft te doen. Als u Automatisch onderhoud wilt inschakelen, klikt u op Inschakelen in het dialoogvenster dat verschijnt nadat een onderhoudsscan is uitgevoerd.

Als u deze stap overslaat, kunt u Automatisch onderhoud op elk moment inschakelen door onderstaande stappen uit te voeren:

1. Klik in de tegel Onderhoud in het hoofddashboard van Avast Cleanup Premium op UIT naast Automatisch onderhoud.
  2. Klik bovenaan het scherm Automatisch onderhoud op de grijze schuifregelaar (UIT), zodat deze groen (AAN) wordt.
  3. Geef op welke items Avast Cleanup Premium mag verwijderen tijdens het uitvoeren van Automatisch onderhoud door het selectievakje naast problemen in of uit te schakelen. Problemen die Avast standaard selecteert, bestaan alleen uit overbodige items die veilig kunnen worden verwijderd.
  4. Klik op het pictogram X om terug te keren naar het hoofddashboard van Avast Cleanup Premium.

Voorkomen dat toepassingen op de achtergrond worden uitgevoerd

Bepaalde toepassingen maken uw systeem trager doordat ze onopvallend op de achtergrond worden uitgevoerd. Met Avast Cleanup Premium kunt u op deze toepassingen scannen en ze veilig in de slaapstand zetten om de prestaties te verbeteren.

1. Klik in het hoofddashboard van Avast Cleanup Premium op Sneller.
  2. Klik op Weergeven onder Achtergrond- en opstartprogramma's.
  3. Er wordt een lijst weergegeven met toepassingen die uw pc trager kunnen maken. U kunt kiezen uit de volgende opties:
    • Klik op Slaapstand naast een toepassing om deze in de slaapstand te zetten.
    • Klik op Negeren om een toepassing van de lijst te verwijderen en toe te staan dat deze op de achtergrond wordt uitgevoerd.
    • Klik op Zet alles in slaapstand om alle toepassingen in de lijst in de slaapstand te zetten.
Als u een toepassing dagelijks gebruikt, is het niet raadzaam deze in de slaapstand te zetten. Bovendien moeten sommige toepassingen op de achtergrond worden uitgevoerd om volledig functioneel te zijn. Als u Skype bijvoorbeeld in de slaapstand zet, mist u inkomende oproepen.
  1. Klik op de pijl-terug om terug te keren naar het hoofddashboard van Avast Cleanup Premium. U kunt toepassingen die u hebt genegeerd of in de slaapstand hebt gezet op elk moment beheren via het scherm Achtergrond- en opstartprogramma's.

Wanneer u een toepassing opent die in de slaapstand staat, verandert de status in Tijdelijk uit slaapstand. Hierdoor kunt u de toepassing normaal gebruiken. Wanneer u de toepassing sluit, verandert Avast Cleanup Premium de status ervan automatisch in In slaapstand.

Instellingen van Avast Cleanup Premium configureren

U kunt de instellingen van Avast Cleanup Premium openen door boven in de gebruikersinterface van Avast Cleanup Premium op Menu te klikken en Instellingen te selecteren.

De volgende opties zijn beschikbaar in het linkerdeelvenster van het instellingenscherm van Avast Cleanup Premium:

• Algemeen: hier kunt u de taal van de gebruikersinterface wijzigen, aangeven of het pictogram van Avast Cleanup Premium zichtbaar is in het systeemvak en uw persoonlijke privacyinstellingen aanpassen.
  • Meldingen: hiermee kunt u instellen welke meldingen van Avast Cleanup Premium u te zien krijgt.
  • Automatisch onderhoud: hier kunt u aangeven welke items Avast Cleanup Premium mag verwijderen tijdens Automatisch onderhoud en deze functie in- of uitschakelen.
  • Verouderde programma's: hier geeft u aan welke acties Avast Cleanup Premium uitvoert wanneer het verouderde programma's aantreft op uw pc.
  • Reddingscentrum: Hier kunt u aangeven welke acties kunnen worden teruggedraaid via Reddingscentrum en bepalen na hoeveel tijd back-ups worden verwijderd.
  • Probleemoplossing: Schakel Foutopsporingslogboeken inschakelen in als u een logbestand naar de ondersteuning van Avast wilt sturen om een bepaald probleem op te lossen.

Acties van Avast Cleanup Premium ongedaan maken

Via het Reddingscentrum kunt u bepaalde wijzigingen ongedaan maken die door Avast Cleanup Premium zijn aangebracht.

1. Klik op het pictogram Reddingscentrum rechts op het dashboard van Avast Cleanup Premium.
  2. Klik op Ongedaan maken naast de actie die u wilt terugdraaien.
  3. Klik op het pictogram X om terug te keren naar het hoofddashboard van Avast Cleanup Premium.
Niet alle acties van Avast Cleanup Premium kunnen worden teruggedraaid.

Verdere aanbevelingen

Dit artikel bevat algemene informatie over belangrijke voorzieningen en functies in Avast Cleanup Premium. U kunt alle programmafuncties bekijken door op Alle functies (het pictogram in de vorm van een raster) rechts op het hoofddashboard van Avast Cleanup Premium te klikken.

Raadpleeg het volgende artikel voor gedetailleerde informatie over alle scanbewerkingen en optimalisatieprogramma's van Avast Cleanup Premium:

• Avast Cleanup Premium 19.x
  • Avast Ultimate 19.x