Uw pc op virussen scannen met Avast Antivirus

Avast Antivirus bevat een verzameling scanbewerkingen waarmee u uw pc tegen malware kunt beschermen. U kunt ook uw eigen scanbewerking opgeven en de parameters instellen. Raadpleeg de verschillende gedeelten in dit artikel voor details over de volgende virusscanbewerkingen:

• Slimme scan: een uitgebreide scanbewerking waarmee u malware, verouderde software, browseruitbreidingen met een slechte beoordeling, netwerkdreigingen en prestatieproblemen kunt opsporen.
  • Volledige virusscan: een grondige, vooraf gedefinieerde scanbewerking van uw systeem waarmee u uw opslagstations en geheugen op malware (inclusief rootkits) kunt controleren.
  • Gerichte scanbewerking: hiermee kunt u de mappen scannen die u selecteert wanneer u de scanbewerking start.
  • Opstartscan: hiermee kunt u uw pc scannen wanneer deze opnieuw wordt gestart, voordat eventuele malware wordt geactiveerd. Wanneer u tijdens het opstarten een opstartscan uitvoert, vergroot u de kans dat malware wordt gedetecteerd en verwijderd voordat de malware uw pc kan schaden.
  • Aangepaste scanbewerkingen: hiermee wordt uw pc gescand volgens de parameters die u voor scannen hebt ingesteld.
  • Verkennerscan: hiermee worden specifieke bestanden of mappen rechtstreeks vanaf het bureaublad via Verkenner gescand.

Een scanbewerking uitvoeren

1. Open de gebruikersinterface van Avast en ga naar BeschermingVirusscans.
  2. Voer de gewenste scanbewerking uit:
    • Slimme scan: Klik op de knop Slimme scan uitvoeren.
    • Volledige virusscan: Klik op de tegel Volledige virusscan.
    • Gerichte scanbewerking: Klik op de tegel Gerichte scanbewerking, selecteer het bestand of de map om te scannen en klik op OK.
    • Opstartscan: Klik op de tegel Opstartscan en klik vervolgens op Uitvoeren bij volgende opstartsessie.
    • Aangepaste scanbewerkingen: Klik op de tegel Aangepaste scanbewerkingen en klik op Nu scannen in het deelvenster voor de scanbewerking die u wilt uitvoeren.
Als u Verkennerscan wilt uitvoeren, klikt u met de rechtermuisknop op een bestand of map op het bureaublad of in Verkenner. Selecteer vervolgens Geselecteerde items op virussen scannen in het menu dat wordt weergegeven.

Een aangepaste scanbewerking opgeven

U stelt als volgt een aangepaste scanbewerking in:

1. Open de gebruikersinterface van Avast en ga naar BeschermingVirusscans.
  2. Klik op de tegel Aangepaste scanbewerkingen.
  3. Klik op Een nieuwe scanscanbewerking maken.
  4. Geef de scanparameters op. De volgende parameters zijn beschikbaar:
    • Naam scanbewerking: typ een naam voor de scanbewerking in het tekstvak.

De scanbewerking aanpassen

• Type scanbewerking: selecteer Volledige virusscan of Gerichte scanbewerking, afhankelijk van wat u wilt scannen of controleren op uw pc.
    • Frequentie: bepaal hoe vaak de scanbewerking moet worden uitgevoerd.

Geavanceerde instellingen

• Gevoeligheid (standaardinstelling: Gemiddeld): hoe hoger de gevoeligheid, hoe sterker de bescherming en hoe groter de kans op valse meldingen. Een lagere gevoeligheid verkleint de kans op valse meldingen, maar kan ook de effectiviteit van de scanbewerking beperken.
    • Scannen op mogelijk ongewenste programma's: hiermee kan Avast scannen op programma's die ongemerkt zijn gedownload met andere programma's en die meestal ongewenste activiteiten uitvoeren.
    • Koppelingen volgen tijdens scannen: Avast kan ook andere bestanden scannen die worden gebruikt door de bestanden die worden gecontroleerd op mogelijk schadelijke inhoud.
    • Alle bestanden controleren: tijdens de scanbewerking worden hele bestanden gescand in plaats van alleen de onderdelen die doorgaans worden getroffen door schadelijke programmacode.
    • Scanprioriteit: stel de scanprioriteit in met de vervolgkeuzelijst (standaardinstelling: Gemiddeld).

Scangebieden

• Alle harde schijven: hiermee kan Avast alle harde schijven op uw pc scannen.
    • Systeemstation: de opties in dit gedeelte gelden voor gegevens die worden opgeslagen op fysieke apparaten, zoals harde schijven en USB-sticks.
    • Alle verwisselbare media: hiermee kan Avast toepassingen scannen die automatisch worden gestart wanneer u een USB-station of een ander verwisselbaar medium in uw pc plaatst. Het scannen van verwisselbare media kan veel tijd in beslag nemen vanwege snelheidsbeperkingen.
    • Rootkits: hiermee kan Avast het systeem controleren op verborgen dreigingen.
    • Cd-rom en dvd-stations: hiermee kan Avast cd- en dvd-stations scannen op schadelijke inhoud.
    • In het geheugen geladen modules: hiermee kan Avast toepassingen en processen scannen die worden gestart nadat het systeem is opgestart of die op de achtergrond worden uitgevoerd.

Compressieprogramma's en archieven

• Meest gebruikte typen scannen: veelgebruikte bestandstypen als ZIP, RAR en andere uitvoerbare of installatiearchiefbestanden worden geanalyseerd.
    • Alle typen archiefbestanden scannen: alle archiefbestanden worden geanalyseerd, wat veel meer tijd kost.
    • Archiefbestanden niet scannen: hiermee schakelt u Volledige virusscan uit voor het scannen van archiefbestanden.

Bestandstypen

• Op inhoud gebaseerde typen (traag): hiermee scant u bestanden die meestal doorgaans bijzonder kwetsbaar zijn voor malwareaanvallen.
    • Op bestandsnaamextensie gebaseerde typen (snel): hiermee scant u alleen bestanden met riskante extensies, zoals .exe, .com, .bat.
    • Alle bestanden scannen (zeer traag): hiermee scant u alle bestanden op de pc.
    • Automatische acties uitvoeren tijdens scanbewerking: plaats een vinkje bij de optie om deze in te schakelen en bepaal vervolgens welke automatische actie in Avast moet worden uitgevoerd wanneer er een geïnfecteerd bestand wordt gevonden.
    • De computer afsluiten na beëindiging van de scan: de pc wordt uitgeschakeld nadat de scanbewerking is voltooid.
    • Rapportbestand genereren: wanneer de scanbewerking is voltooid, wordt er automatisch een rapportbestand gemaakt en opgeslagen.
    • Uitzonderingen: klik op Uitzonderingen weergeven en op Uitzondering toevoegen. Zoek vervolgens een bestand, map of webpagina die niet wordt gescand met uw nieuwe aangepaste scanbewerking.

Parameters voor nieuwe aangepaste scanbewerkingen worden automatisch opgeslagen en kunnen op elk moment opnieuw worden geconfigureerd. Als u een nieuwe aangepaste scanbewerking wilt uitvoeren, gaat u naar BeschermingVirusscansAangepaste scanbewerkingen en klikt u op Nu scannen naast de scanbewerking die u wilt uitvoeren.

Scanresultaten verwerken

Wanneer een scanbewerking is voltooid, worden alle gevonden problemen weergegeven. U kunt de problemen rechtstreeks via het resultatenvenster oplossen of elke virusbewerking zo configureren dat problemen automatisch worden opgelost na detectie.

Voor het oplossen van bepaalde gedetecteerde problemen is een aparte betaalde licentie vereist.

Slimme scan

Raadpleeg het volgende artikel voor meer informatie over het oplossen van gevonden problemen nadat Slimme scan is voltooid:

Andere scanbewerkingen

U kunt als volgt bepalen hoe scanbewerkingen reageren wanneer er een probleem is gevonden.

1. Open de gebruikersinterface van Avast en ga naar MenuInstellingen.
  2. Klik op Bescherming in het linkerdeelvenster en controleer of Virusscans is geselecteerd.
  3. Klik op de scanbewerking waarvoor u het automatische gedrag wilt instellen.
  4. Schuif omlaag, schakel het selectievakje naast Automatische acties uitvoeren tijdens scanbewerking in en selecteer welke actie moet worden uitgevoerd wanneer een probleem is gevonden. De volgende acties zijn beschikbaar:
    • Automatisch oplossen: Avast probeert het bestand te herstellen. Als dat niet lukt, wordt het bestand in de viruskluis geplaatst. Als dat mislukt, wordt het bestand verwijderd.
    • Bestand naar viruskluis verplaatsen: het bestand wordt direct in de viruskluis geplaatst, zodat het geen schade kan aanrichten aan uw systeem.
    • Bestand verwijderen: hiermee wordt het bestand blijvend van uw pc verwijderd.

Als u niet wilt dat Avast een actie uitvoert wanneer een geïnfecteerd bestand is gevonden, schakelt u het selectievakje naast Automatische acties uitvoeren tijdens scanbewerking uit (niet aanbevolen). U kunt niet-opgeloste scandetecties op elk gewenst moment beheren in BeschermingVirusscansScangeschiedenis.

Speciale gevallen

Voor onvolledige scans is op het scanscherm een foutbericht zichtbaar met de reden waarom de scan niet kon worden voltooid. Hoewel een scanbewerking om tal van redenen niet kan zijn voltooid, volgen hier enkele van de meest voorkomende:

• Het archief wordt beschermd met een wachtwoord: geeft aan dat het archief met een wachtwoord is beveiligd. Sommige programma's slaan hun gegevens op in archieven die met een wachtwoord zijn beveiligd, ook als u het wachtwoord niet heeft ingesteld. Afhankelijk van uw scaninstellingen wordt alleen het archiefbestand gescand en niet de inhoud van het archief.
  • Het archief is beschadigd: geeft aan dat het archief mogelijk beschadigd is omdat het slechts gedeeltelijk is gedownload of opgeslagen op uw vaste schijf, of dat het een speciaal type archief is.
  • Het bestand is niet toegankelijk wegens een ander proces: geeft aan dat een ander proces of programma het bestand gebruikte tijdens de scan.
  • Het bestand is een decompressiebom: geeft aan dat bestand te groot is om te worden gedecomprimeerd voor malwareanalyse. Bij het uitpakken van grote bestanden worden grote hoeveelheden gegevens gegenereerd, waardoor uw systeem onstabiel kan worden of zelfs vastlopen.
In archieven opgeslagen bestanden kunnen uw systeem niet beschadigen, tenzij ze worden gedecomprimeerd.

Scaninstellingen aanpassen

Hoewel er aanpasbare instellingen beschikbaar zijn voor sommige virusscanbewerkingen, is het raadzaam alleen de instellingen te wijzigen voor aangepaste scanbewerkingen. Ga als volgt te werk om scaninstellingen te configureren:

1. Open de gebruikersinterface van Avast en ga naar BeschermingVirusscans.
  2. Klik rechtsboven op het scherm Virusscans op Instellingen (het pictogram in de vorm van een tandwieltje).
  3. Selecteer de scanbewerking waarvoor u de instellingen wilt aanpassen.
  4. Configureer de gewenste instellingen.

Raadpleeg het volgende artikel voor meer informatie over virusscaninstellingen:

Reddingsschijf maken en gebruiken

Als u vermoedt dat uw computer is geïnfecteerd met malware en u dit probleem met geen van de andere virusscanbewerkingen (inclusief Opstartscan) kunt oplossen, gebruikt u Reddingsschijf. Met Reddingsschijf kunt u uw computer scannen wanneer het systeem niet werkt. Op deze manier wordt de kans om malware op te sporen en te verwijderen aanzienlijk groter, omdat de malware wordt gedetecteerd voordat deze kan reageren.

Raadpleeg het volgende artikel voor meer informatie over Reddingsschijf:

Scangeschiedenis bekijken

Ga als volgt te werk om uw scangeschiedenis te bekijken:

1. Open de gebruikersinterface van Avast en ga naar BeschermingVirusscans.
  2. Klik op Scangeschiedenis.
  3. Wijs met de muis een deelvenster voor scanbewerkingen aan en klik op de pijl-omlaag om de scandetails te bekijken.

Klik linksboven op de rode X om terug te gaan naar het hoofdscherm Virusscans.