Uw pc op virussen scannen met Avast Antivirus

Avast Antivirus bevat een verzameling scanbewerkingen waarmee u uw pc tegen malware kunt beschermen. U kunt ook uw eigen scanbewerking opgeven en de parameters instellen. Raadpleeg de verschillende gedeelten in dit artikel voor details over de volgende virusscanbewerkingen:

• Slimme scan: een uitgebreide scanbewerking waarmee u malware, verouderde software, browseruitbreidingen met een slechte beoordeling, netwerkdreigingen en prestatieproblemen kunt opsporen.
  • Volledige virusscan: een uitgebreide, vooraf gedefinieerde scanbewerking van uw systeem waarmee u uw opslagstations en geheugen op malware (inclusief rootkits) kunt controleren.
  • Gerichte scanbewerking: hiermee scant u de mappen die u selecteert wanneer u de scanbewerking start.
  • Opstartscan: hiermee scant u uw pc bij het opstarten, voordat eventuele malware wordt geactiveerd. Wanneer u tijdens het opstarten een opstartscan uitvoert, vergroot u de kans dat malware wordt gedetecteerd en verwijderd voordat de malware uw pc kan schaden.
  • Aangepaste scanbewerkingen: hiermee wordt uw pc gescand volgens de parameters die u voor scannen hebt ingesteld.
  • Verkennerscan: hiermee worden specifieke bestanden of mappen rechtstreeks vanaf het bureaublad via Verkenner gescand.

Een scanbewerking uitvoeren

1. Open Avast Antivirus en ga naar BeschermingVirusscans.
  2. Voer de gewenste scanbewerking uit:
    • Slimme scan: Klik op de knop Slimme scan uitvoeren.
    • Volledige virusscan: Klik op de tegel Volledige virusscan.
    • Gerichte scanbewerking: Klik op de tegel Gerichte scanbewerking, selecteer het bestand of de map om te scannen en klik op OK.
    • Opstartscan: Klik op de tegel Opstartscan en klik vervolgens op Uitvoeren bij volgende opstartsessie.
    • Aangepaste scanbewerkingen: Klik op de tegel Aangepaste scanbewerkingen en klik op Nu scannen in het deelvenster voor de scanbewerking die u wilt uitvoeren.
Als u Verkennerscan wilt uitvoeren, klikt u met de rechtermuisknop op een bestand of map op het bureaublad of in Verkenner. Selecteer vervolgens Geselecteerde items op virussen scannen in het menu dat wordt weergegeven.

Een aangepaste scanbewerking opgeven

1. Klik op de tegel Aangepaste scanbewerkingen.
  2. Klik op Een nieuwe scanscanbewerking maken.
  3. Definieer de scanparameters en -instellingen:
    • Naam scanbewerking: typ een naam voor de scanbewerking in het tekstvak.
    • Type scanbewerking: klik op de vervolgkeuzelijst en selecteer een type scan.
    • Frequentie: Klik op de vervolgkeuzelijst en definieer hoe vaak de scanbewerking moet worden uitgevoerd.

Geavanceerde instellingen

• Gevoeligheid (standaardinstelling: Gemiddeld): Verplaats de schuifregelaar om de gevoeligheid van de scan in te stellen. Hoe hoger de gevoeligheid, hoe groter de bescherming en hoe meer kans op fout-positieve detecties van malware. Een lagere gevoeligheid verkleint de kans op valse meldingen, maar kan ook de effectiviteit van de scanbewerking beperken.
    • Scannen op mogelijk ongewenste programma's: tik op het vakje om Avast te laten scannen op programma's die ongemerkt met andere programma's zijn gedownload en die meestal ongewenste activiteiten uitvoeren.
    • Koppelingen volgen tijdens scannen: tik op het vakje om Avast ook bestanden te laten scannen die worden gebruikt door de bestanden die worden gecontroleerd op mogelijk schadelijke inhoud.
    • Alle bestanden controleren: tik op het vakje om Avast tijdens de scanbewerking hele bestanden te laten scannen in plaats van alleen de onderdelen die doorgaans worden getroffen door schadelijke programmacode.
    • Scanprioriteit: stel de scanprioriteit in met de vervolgkeuzelijst (standaardinstelling: Gemiddeld).

Scangebieden

• Alle harde schijven: hiermee kan Avast alle harde schijven op uw pc scannen.
    • Systeemstation: hiermee neemt u gegevens die zijn opgeslagen op fysieke apparaten, zoals harde schijven en USB-sticks.
    • Alle verwisselbare media: tik op het vakje om Avast toepassingen te laten scannen die automatisch worden gestart wanneer u een USB-station of een ander verwisselbaar medium in uw pc plaatst. Het scannen van verwisselbare media kan veel tijd in beslag nemen vanwege snelheidsbeperkingen.
    • Rootkits: tik op het vakje om Avast het systeem te laten controleren op verborgen dreigingen.
    • UEFI-BIOS: tik op het vakje om Avast te laten scannen op verborgen dreigingen tijdens de opstartprocedure UEFI BIOS.
    • Cd-rom- en dvd-stations: tik op het vakje om Avast cd- en dvd-stations te laten scannen op schadelijke inhoud.
    • In het geheugen geladen opstartprogramma's en -modules: tik op het vakje om Avast toepassingen en processen te laten scannen die worden gestart nadat het systeem is gestart of die op de achtergrond worden uitgevoerd.

Compressieprogramma's en archieven

• Alleen gangbare installatieprogramma's scannen: hiermee worden alleen veelgebruikte bestandstypen gescand, zoals .zip, .rar en andere uitvoerbare of installatiebestanden.
    • Alle archiefbestanden scannen: hiermee worden alle archiefbestanden geanalyseerd, wat veel meer tijd kost.
    • Archiefbestanden niet scannen: hiermee worden alle archiefbestanden genegeerd tijdens het scannen.

Bestandstypen

• Op inhoud gebaseerde typen (traag): hiermee worden bestanden gescand die doorgaans bijzonder kwetsbaar zijn voor malwareaanvallen.
    • Op bestandsnaamextensie gebaseerde typen (snel): hiermee scant u alleen bestanden met riskante extensies, zoals .exe, .com, .bat.
    • Alle bestanden scannen (zeer traag): hiermee worden alle bestanden op de pc gescand op malware.

Automatische acties

• Automatische acties uitvoeren tijdens scanbewerking: tik op deze optie om deze in te schakelen en bepaal vervolgens welke automatische actie in Avast moet worden uitgevoerd wanneer er een geïnfecteerd bestand wordt gevonden.
      • Automatisch oplossen: als een geïnfecteerd bestand wordt gevonden, probeert Avast het bestand te herstellen. Als repareren niet mogelijk is, wordt het bestand in Quarantaine geplaatst. Als dat niet lukt, wordt het bestand verwijderd.
      • Bestand verplaatsen naar Quarantaine: als een geïnfecteerd bestand wordt gevonden, wordt het bestand in Quarantaine geplaatst.
      • Bestand verwijderen: als een geïnfecteerd bestand wordt gevonden, wordt het bestand automatisch verwijderd.
    • De computer afsluiten na beëindiging van de scan: tik op dit vakje zodat Avast de pc kan uitschakelen nadat de scanbewerking is voltooid.
    • Rapportbestand genereren: tik op dit vakje om Avast automatisch een rapportbestand te laten maken en opslaan nadat de scanbewerking is voltooid.
  4. Klik op Opslaan om de configuratie van de aangepast scanbewerking te voltooien.

Als u de aangepaste scanbewerking wilt bewerken, gaat u naar BeschermingVirusscansAangepaste scanbewerkingen, laat u de cursor op de scandetails rusten en klikt u op Meer (drie puntjes) ▸ Instellingen.

Scanresultaten verwerken

Wanneer een scanbewerking is voltooid, worden alle gevonden problemen weergegeven. U kunt de problemen rechtstreeks via het resultatenvenster oplossen of elke virusbewerking zo configureren dat problemen automatisch worden opgelost na detectie.

Voor het oplossen van bepaalde gedetecteerde problemen is een apart betaald abonnement vereist.

Slimme scan

Raadpleeg het volgende artikel voor meer informatie over het oplossen van gevonden problemen nadat Slimme scan is voltooid:

Andere scanbewerkingen

U kunt als volgt bepalen hoe een scanbewerking reageert als een probleem wordt gevonden:

1. Open Avast Antivirus en ga naar MenuInstellingen.
  2. Selecteer BeschermingVirusscans.
  3. Klik op het tabblad voor de door u gekozen scanbewerking.
  4. Schuif omlaag en tik op het selectievakje bij Automatische acties uitvoeren tijdens scanbewerking. Selecteer vervolgens welke actie moet worden uitgevoerd wanneer een probleem wordt gevonden:
    • Automatisch oplossen: als een geïnfecteerd bestand wordt gevonden, probeert Avast het bestand te herstellen. Als repareren niet mogelijk is, wordt het bestand in Quarantaine geplaatst. Als dat niet lukt, wordt het bestand verwijderd.
    • Bestand verplaatsen naar Quarantaine: als een geïnfecteerd bestand wordt gevonden, wordt het bestand in Quarantaine geplaatst.
    • Bestand verwijderen: als een geïnfecteerd bestand wordt gevonden, wordt het bestand automatisch verwijderd.

Als u niet wilt dat Avast een actie uitvoert wanneer een geïnfecteerd bestand wordt gevonden, schakelt u het selectievakje naast Automatische acties uitvoeren tijdens scanbewerking uit (niet aanbevolen). U kunt niet-opgeloste scandetecties op elk gewenst moment beheren in BeschermingVirusscansScangeschiedenis.

Speciale gevallen

Voor onvolledige scans is op het scanscherm een foutbericht zichtbaar met de reden waarom de scan niet kon worden voltooid. Hoewel een scanbewerking om tal van redenen niet kan zijn voltooid, volgen hier enkele van de meest voorkomende:

• Het archief wordt beschermd met een wachtwoord: geeft aan dat het bestand met een wachtwoord is beveiligd. Sommige programma's slaan hun gegevens op in archieven die met een wachtwoord zijn beveiligd, ook als u het wachtwoord niet heeft ingesteld. Afhankelijk van uw scaninstellingen wordt alleen het archiefbestand gescand en niet de inhoud van het archief.
  • Het archief is beschadigd: geeft aan dat het archief mogelijk beschadigd is omdat het slechts gedeeltelijk is gedownload of opgeslagen op uw vaste schijf, of dat het een speciaal type archief is.
  • Het bestand is niet toegankelijk wegens een ander proces: geeft aan dat een ander proces of programma het bestand gebruikte tijdens de scanbewerking.
  • Het bestand is een decompressiebom: geeft aan dat bestand te groot is om te worden gedecomprimeerd voor malwareanalyse. Bij het uitpakken van grote bestanden worden grote hoeveelheden gegevens gegenereerd, waardoor uw systeem onstabiel kan worden of zelfs vastlopen.
In archieven opgeslagen bestanden kunnen uw systeem niet beschadigen, tenzij ze worden gedecomprimeerd.

Scaninstellingen aanpassen

Hoewel er aanpasbare instellingen beschikbaar zijn voor sommige virusscanbewerkingen, is het raadzaam alleen de instellingen te wijzigen voor aangepaste scanbewerkingen. Ga als volgt te werk om scaninstellingen te configureren:

1. Ga naar BeschermingVirusscans.
  2. Klik rechtsboven op het scherm Virusscans op Instellingen (het pictogram in de vorm van een tandwiel).
  3. Selecteer het tabblad voor de door u gekozen scanbewerking.
  4. Configureer de relevante instellingen.

Raadpleeg het volgende artikel voor meer informatie over virusscaninstellingen:

Reddingsschijf maken en gebruiken

Als u vermoedt dat uw computer is geïnfecteerd met malware en u dit probleem met geen van de andere virusscanbewerkingen (inclusief Opstartscan) kunt oplossen, gebruikt u Reddingsschijf. Met Reddingsschijf kunt u uw computer scannen wanneer het systeem niet werkt. Op deze manier wordt de kans om malware op te sporen en te verwijderen aanzienlijk groter, omdat de malware wordt gedetecteerd voordat deze kan reageren.

Raadpleeg het volgende artikel voor meer informatie over Reddingsschijf:

Scangeschiedenis bekijken

U kunt als volgt de details van eerdere scanbewerkingen bekijken:

1. Ga naar BeschermingVirusscans.
  2. Klik op Scangeschiedenis.
  3. Wijs met de muis een deelvenster voor scanbewerkingen aan en klik op de pijl-omlaag om de scandetails te bekijken.
  • Avast Omni 21.x
  • Avast Premium Security 21.x
  • Avast Free Antivirus 21.x
  • Microsoft Windows 10 Home / Pro / Enterprise / Education – 32-/64-bits
  • Microsoft Windows 8.1 / Pro / Enterprise – 32-/64-bits
  • Microsoft Windows 8 / Pro / Enterprise – 32-/64-bits
  • Microsoft Windows 7 Home Basic / Home Premium / Professional / Enterprise / Ultimate – Service Pack 1 met Convenient Rollup Update, 32 / 64-bit