Bestanden of websites uitsluiten van scanbewerkingen in Avast Antivirus

Hoewel het doorgaans niet raadzaam is, kunt u bepaalde bestanden, mappen of websites uitsluiten van scanbewerkingen en zo de snelheid van de scanbewerkingen verhogen of fout-positieve (valse) detecties voorkomen.

Stel alleen uitzonderingen in als u zeker weet dat de bestanden en websites die u wilt uitsluiten niet zijn geïnfecteerd. Als u twijfelt over een bestand, kunt u het scannen met Virus Total of het in Quarantaine plaatsen en naar Avast Threat Labs versturen.

In de gedeelten hieronder leest u hoe u uitzonderingen kunt beheren in Avast Antivirus:

Een uitzondering toevoegen

Met algemene uitzonderingen kunt u afzonderlijke bestanden, mappen of websites in één keer uitsluiten van alle scanbewerkingen en schilden.

U kunt een algemene uitzondering als volgt instellen:

1. Open Avast Antivirus en ga naar MenuInstellingen.
  2. Selecteer AlgemeenUitzonderingen en klik op Uitzondering toevoegen.
  3. U kunt op een van de volgende manieren een uitzondering toevoegen:
    • Typ het specifieke pad van het bestand of de map, of de URL in het tekstvak en klik op Uitzondering toevoegen.
    • Klik op Bladeren, schakel het selectievakje naast een bestand of map in en klik op OK.

De bestand(en), map(pen) of website(s) die u hebt opgegeven, worden toegevoegd aan de lijst met uitzonderingen.

Een geavanceerde uitzondering toevoegen

Door geavanceerde uitzonderingen in te stellen kunt u uw uitzonderingen preciezer opgeven.

Ga als volgt te werk om een geavanceerde uitzondering in te stellen:

1. Open Avast Antivirus en ga naar MenuInstellingen.
  2. Selecteer AlgemeenUitzonderingen en klik op Geavanceerde uitzondering toevoegen.
  3. Selecteer het tabblad voor het type uitzondering.

De volgende geavanceerde uitzonderingen zijn beschikbaar:

• Website/domein: alle websites met dezelfde domeinnaam worden uitgesloten.
  • Bestand/map: u kunt een uitzondering maken voor bestanden of mappen met de optie om kenmerken te selecteren die zijn toegestaan bij deze uitzondering.
  • Opdracht: hierbij worden alle bestanden op uw harde schijf uitgesloten die dezelfde bestandsnaam hebben maar in andere mappen staan.

Website/domein

1. Voer de URL van een domein in om alle pagina's binnen dit domein uit te sluiten.
  2. Klik op Verzend.

Bestand/map

1. Typ het specifieke pad van het bestand of de map, of klik op Bladeren om er naartoe te navigeren.
  2. Optioneel kunt u het vakje voor een functie uitschakelen die u wilt toestaan bij deze uitzondering:
    • Toepassen op alle scans: hiermee schakelt u scanbewerkingen in en schakelt u de geselecteerde schilden uit.
    • Toepassen op Gedragsschild: waarschuwt u als een toepassing verdacht gedrag vertoont.
    • Toepassen op Bestandsschild: hiermee scant u bestanden die worden toegevoegd of geopend op uw pc.
    • CyberCapture: hiermee analyseert u niet-herkende bestanden en wordt u gewaarschuwd voor mogelijke dreigingen.
    • Geharde modus: hiermee bepaalt u welke uitvoerbare bestanden veilig kunnen worden geopend.
  3. Klik op Verzend.

Opdracht

1. Voer de Opdracht in en geef eventueel Opdrachtparameters op.
  2. Klik op Verzend.

Uitzonderingen beheren

U kunt uw huidige uitzonderingen beheren via de toepassingsinstellingen:

1. Open Avast Antivirus en ga naar MenuInstellingen.
  2. Selecteer AlgemeenUitzonderingen.
  3. Houd de muisaanwijzer boven de uitzondering en selecteer een optie:
    • Potloodpictogram: hiermee kunt u de uitzondering bewerken.
    • Prullenbakpictogram: hiermee verwijdert u de uitzondering uit uw lijst.
    De lijst wordt automatisch bijgewerkt.
  • Avast Omni 21.x voor Windows
  • Avast Premium Security 21.x voor Windows
  • Avast Free Antivirus 21.x voor Windows
  • Microsoft Windows 10 Home / Pro / Enterprise / Education – 32-/64-bits
  • Microsoft Windows 8.1 / Pro / Enterprise – 32-/64-bits
  • Microsoft Windows 8 / Pro / Enterprise – 32-/64-bits
  • Microsoft Windows 7 Home Basic / Home Premium / Professional / Enterprise / Ultimate – Service Pack 1 met Convenient Rollup Update, 32 / 64-bit