Bestanden of websites uitsluiten van scanbewerkingen in Avast Antivirus

Hoewel het doorgaans niet raadzaam is, kunt u bepaalde bestanden, mappen of websites uitsluiten van scanbewerkingen en zo de snelheid van de scanbewerkingen verhogen of fout-positieve (valse) detecties voorkomen. U kunt dat doen door afzonderlijke bestanden, hele mappen en websites toe te voegen aan de lijst met uitzonderingen. Items op de lijst met uitzonderingen worden uitgesloten van alle scanbewerkingen en schilden.

Stel alleen uitzonderingen in als u zeker weet dat de bestanden en websites die u wilt uitsluiten niet zijn geïnfecteerd. Als u twijfelt over een bestand, kunt u het scannen met Virus Total of het toevoegen aan de Viruskluis en versturen naar Avast Viruslab. Raadpleeg het volgende artikel voor meer informatie over de viruskluis:

Een uitzondering toevoegen

1. Open Avast Antivirus en ga naar MenuInstellingen.
  2. Selecteer AlgemeenUitzonderingen.
  3. Klik op Uitzondering toevoegen.
  4. U kunt op een van de volgende manieren een uitzondering toevoegen:
    • Typ het specifieke pad van het bestand, het pad van de map of de URL in het tekstvak en klik op Uitzondering toevoegen.
    • Klik op Bladeren, schakel het selectievakje in naast de bestanden of mappen die u wilt uitsluiten en klik op OK.
    • Klik op Meer, type de Procesnaam en Opdrachtregelparameters en klik op Bestandsloze uitzondering toevoegen.
Als u een Bestandsloos-uitzondering toevoegt, kunt u alle bestanden met dezelfde bestandsnaam op uw harde schijf uitsluiten, ook al bevinden ze zich in verschillende mappen.

De bestanden, mappen of URL's die u hebt opgegeven, worden toegevoegd aan de lijst met uitzonderingen.

De lijst met uitzonderingen beheren

Nadat u een bestand, een map of een website hebt toegevoegd aan de lijst met uitzonderingen, kunt u de vermeldingen in de lijst bekijken en eventueel afzonderlijk verwijderen.

1. Open Avast Antivirus en ga naar MenuInstellingen.
  2. Selecteer AlgemeenUitzonderingen.
  3. Als u alle uitzonderingen wilt bekijken, schakelt u de selectievakjes bij Bestand/map, Website en Bestandsloos in. De lijst met uitzonderingen is zichtbaar onder deze filters.
  4. Als u een item uit de lijst wilt verwijderen, wijst u met de muis het deelvenster voor de uitzondering aan die u wilt verwijderen en klikt u op het pictogram in de vorm van een prullenbak. De lijst wordt automatisch bijgewerkt.

De volledige lijst met uitzonderingen is zichtbaar.

• Avast Omni 1.x voor Windows
  • Avast Premium Security 20.x voor Windows
  • Avast Free Antivirus 20.x voor Windows