CyberCapture beheren in Avast Antivirus

Met de functie CyberCapture in Avast kunt u zeldzame, verdachte bestanden opsporen en analyseren. Als u een dergelijk bestand probeert uit te voeren, voorkomt CyberCapture dat het bestand op uw computer terechtkomt en wordt het naar Avast Viruslab verzonden om in een veilige virtuele omgeving te worden getest.

CyberCapture is standaard zo ingesteld dat alle niet-herkende bestanden worden geblokkeerd, voor maximale bescherming.

Het is zeer raadzaam de standaardinstellingen te behouden. Als u echter meer zeggenschap wilt hebben over de werking van CyberCapture, vindt u daar in dit artikel instructies voor.

Uw mening geven over gedetecteerde bestanden

CyberCapture blokkeert en vergrendelt gedetecteerde bestanden automatisch totdat Avast Viruslab een analyse van het bestand heeft gemaakt. U kunt een bestand echter als vertrouwd aanmerken. Avast Viruslab ontvangt daar vervolgens een melding van.

Als u een bestand als vertrouwd wilt aanmerken, voert u de volgende stappen uit:

1. Wanneer een bestand is gedetecteerd, klikt u op Meer details.
  2. Klik in het volgende dialoogvenster op Dit bestand vertrouwen.

Er verschijnt een melding dat u uw mening hebt verzonden naar Avast Viruslab. Klik op Instellingen als u de standaardwerking van CyberCapture wilt wijzigen.

Zodra de analyse voltooid is, wordt er een melding weergegeven over de beveiligingsstatus van het bestand.

Bestanden beheren die zijn gedetecteerd door CyberCapture

Als u wilt meer zeggenschap wilt over gedetecteerde bestanden, kunt u CyberCapture zo instellen dat u beslist of een gedetecteerd bestand mag worden uitgevoerd. Een gedetecteerd bestand wordt altijd geanalyseerd door Avast Viruslab, maar met deze optie kunt u het bestand tijdens de analyse blijven gebruiken.

Voer de volgende stappen uit om de instellingen van CyberCapture te wijzigen:

1. Open de gebruikersinterface van Avast en klik op Instellingen.
  2. Controleer of het tabblad Algemeen is geselecteerd en schakel vervolgens de optie mij laten beslissen onder CyberCapture inschakelen in.
  3. Klik op OK om de instellingen bij te werken.

Nadat de optie mij laten beslissen hebt ingeschakeld in de instellingen van CyberCapture, kunt u aangeven welke actie moet worden ondernomen wanneer er een bestand wordt gedetecteerd.

1. Wanneer het dialoogvenster CyberCapture verschijnt, klikt u op Meer details.
  2. Klik op Toch uitvoeren (niet aanbevolen). Als u zeker weet dat het bestand veilig is, kunt u het selectievakje bij Bestand uploaden naar het viruslab van Avast voor grondige analyse uitschakelen.

Het gedetecteerde programma of bestand wordt geopend. Zodra de analyse voltooid is, wordt er een melding weergegeven over de beveiligingsstatus van het bestand.

Voorkomen dat CyberCapture bestanden verzendt

Het is niet raadzaam te beletten dat CyberCapture gedetecteerde bestanden ter analyse naar Avast Viruslab stuurt, maar voor specifieke doeleinden is deze optie wel beschikbaar. De optie werkt ongeacht de instellingen van CyberCapture.

1. Wanneer een bestand is gedetecteerd, klikt u op Meer details.
  2. Schakel het selectievakje bij Bestand uploaden naar het viruslab van Avast voor grondige analyse uit en klik ter bevestiging op OK.

Het gedetecteerde bestand wordt niet naar Avast Viruslab gestuurd en er wordt geen melding weergegeven over de beveiligingsstatus van het bestand. Het is raadzaam uiterst voorzichtig te zijn met een bestand dat niet naar Avast Viruslab is gestuurd.

Bestanden uitsluiten van een scanbewerking met CyberCapture

Het is niet raadzaam bestanden uit te sluiten van een scanbewerking met CyberCapture. Als u een bestand toch tijdelijk wilt uitsluiten bij het oplossen van problemen, voert u de volgende stappen uit:

1. Open de gebruikersinterface van Avast en klik op Instellingen.
  2. Controleer of het tabblad Algemeen is geselecteerd, schuif naar beneden en klik op de pijl-omlaag naast Uitsluitingen om het gedeelte uit te vouwen.
  3. Klik op het tabblad CyberCapture en typ het pad naar het bestand dat u wilt uitsluiten.
  4. Druk op Enter of klik op de knop Toevoegen.
  5. Klik op OK om de instellingen bij te werken.

Zodra de uitzondering is ingesteld, wordt het bestand genegeerd bij een scanbewerking met CyberCapture.

CyberCapture uitschakelen

Het is niet raadzaam CyberCapture uit te schakelen. Mocht dit toch nodig zijn bij het oplossen van problemen, dan voert u de volgende stappen uit:

1. Open de gebruikersinterface van Avast en klik op Instellingen.
  2. Controleer of het tabblad Algemeen is geselecteerd en schakel het vakje bij CyberCapture inschakelen uit.

CyberCapture is nu volledig uitgeschakeld. Als u het weer wilt inschakelen, gaat u naar InstellingenAlgemeen en schakelt u het selectievakje bij CyberCapture inschakelen in.