Zarządzanie funkcją Weryfikacja stron w programie Avast Antivirus

Funkcja Weryfikacja stron, która wcześniej nosiła nazwę Secure DNS, jest dostępna w programach Avast Premium Security i Avast Omni. Chroni ona przed przekierowaniem DNS, czyli nieautoryzowanym uzyskaniem dostępu do systemu DNS (ang. Domain Name System). Przekierowanie DNS to rodzaj złośliwego ataku polegającego na przekierowaniu ze strony internetowej, którą chcesz odwiedzić, do fałszywej strony, która jedynie wygląda tak samo.

Więcej informacji o tej funkcji znajduje się w następującym artykule:

Zarządzanie funkcją Weryfikacja stron

Weryfikacja stron jest domyślnie włączona w celu zapewnienia całkowitego bezpieczeństwa. Zalecamy pozostawienie funkcji Weryfikacja stron włączonej przez cały czas i wyłączanie jej tylko tymczasowo w celu rozwiązywania ewentualnych problemów.

Aby wyłączyć funkcję Weryfikacja stron:

  1. Otwórz interfejs użytkownika programu Avast i wybierz kolejno Ochrona ▸ Weryfikacja stron.
  2. Kliknij zielony suwak (WŁ.) i wybierz z listy odpowiedni czas.
  3. Kliknij opcję OK, wyłącz, aby potwierdzić, że chcesz świadomie wyłączyć funkcję Weryfikacja stron.

Funkcja Weryfikacja stron zostanie wyłączona na wskazany czas. Po upływie tego czasu nastąpi jej automatyczne ponowne włączenie. Aby ręcznie włączyć funkcję Weryfikacja stron, wykonaj punkty 1 i 2 opisane powyżej, co spowoduje zmianę koloru suwaka z czerwonego (WYŁ.) na zielony (WŁ.). Możesz też zarządzać funkcją Weryfikacja stron, wybierając kolejno MenuUstawieniaOchronaWeryfikacja stron.

  • Avast Premium Security 20.x
  • Avast Omni 1.x
  • Microsoft Windows 10 Home / Pro / Enterprise / Education — wersja 32-/64-bitowa
  • Microsoft Windows 8.1 / Pro / Enterprise — wersja 32-/64-bitowa
  • Microsoft Windows 8 / Pro / Enterprise — wersja 32-/64-bitowa
  • Microsoft Windows 7 Home Basic / Home Premium / Professional / Enterprise / Ultimate — dodatek Service Pack 1, wersja 32-/64-bitowa

Czy ten artykuł był pomocny?

Potrzebujesz dodatkowej pomocy?

Skontaktuj się z nami