Instellingen voor scanbewerkingen van Avast Antivirus aanpassen

Avast Antivirus bevat een verzameling virusscans waarmee u uw pc tegen malware kunt beschermen. Hoewel er aanpasbare instellingen beschikbaar zijn voor sommige scans, is het raadzaam de instellingen alleen tijdelijk te wijzigen voor het oplossen van problemen. Raadpleeg de instructies in dit artikel om de scaninstellingen voor de volgende virusscans aan te passen:

• Volledige virusscan: hiermee voert u een grondige scanbewerking uit waarbij alle harde schijven, rootkits en autostartprogramma's worden gecontroleerd.
  • Gerichte scanbewerking: hiermee scant u mappen of stations die u opgeeft.
  • Verkennerscan: hiermee scant u op bestanden of mappen, net als bij een gerichte scanbewerking, maar deze bewerking is alleen beschikbaar via het contextmenu van Windows wanneer u in de Verkenner of op uw bureaublad met de rechtermuisknop op een geselecteerd bestand of geselecteerde map klikt.
  • Opstartscan: hiermee voert u bij het opstarten een scanbewerking op malware die na het opstarten moeilijk te bereiken is.

De instellingen van virusscans openen

1. Open Avast Antivirus en ga naar MenuInstellingen. .
  2. Selecteer BeschermingVirusscans.

Scaninstellingen beheren

Selecteer het tabblad Volledige virusscan en raadpleeg onderstaande gedeelten om de scaninstellingen aan te passen:

Scangevoeligheid

De scangevoeligheid is standaard ingesteld op Gemiddelde gevoeligheid, maar kan worden gewijzigd in Hoge gevoeligheid of Geringe gevoeligheid. Hoe hoger de gevoeligheid, hoe sterker de bescherming en hoe groter de kans op valse meldingen. Hoe lager de gevoeligheid, des te kleiner de kans op fout scannen maar het kan ook de effectiviteit van de scans verminderen.

• Houd de witte markering ingedrukt en sleep de schuif naar de gewenste gevoeligheid.

Schakel eventueel ook het selectievakje naast de volgende instellingen in om de gevoeligheid te vergroten:

• Scannen op mogelijk ongewenste programma's: hiermee worden programma's gescand die ongemerkt zijn gedownload met andere programma's en die meestal ongewenste activiteiten uitvoeren.
  • Koppelingen volgen tijdens scannen: hiermee worden andere bestanden gescand die worden gebruikt door de bestanden die worden gecontroleerd op mogelijk schadelijke inhoud.
  • Alle bestanden controleren (zeer tijdrovend bij grote bestanden): hiermee worden hele bestanden gescand in plaats van alleen de onderdelen die doorgaans worden getroffen door schadelijke programmacode.

Gebruik de vervolgkeuzelijst om uw Scanprioriteit in te stellen (standaardinstelling: hoge prioriteit).

Scangebieden

Schakel het selectievakje naast de volgende opties in om ze mee te nemen in de scan:

• Alle harde schijven: alle harde schijven op uw pc scannen.
  • Systeemstation: alleen het station met het besturingssysteem scannen.
  • Alle verwisselbare media: toepassingen scannen die automatisch worden gestart wanneer u een USB-station of een ander verwisselbaar medium in uw pc plaatst.
  • Rootkits: het systeem scannen op verborgen dreigingen.
  • UEFI BIOS: de opstartprocedure UEFI BIOS scannen op verborgen dreigingen.
  • Cd-rom- en dvd-stations: cd- en dvd-stations scannen op schadelijke inhoud.
  • In het geheugen geladen opstartprogramma's en -modules: toepassingen en processen scannen die worden gestart nadat het systeem is opgestart of die op de achtergrond worden uitgevoerd.

Compressieprogramma's en archieven

Selecteer de gecomprimeerde bestandstypen die u wilt uitpakken tijdens de scan:

• Alleen gangbare installatieprogramma's scannen: alleen de inhoud scannen van uitvoerbare bestanden voor het installeren van apps.
  • Alle archiefbestanden scannen: de inhoud van alle archiefbestanden scannen (7-Zip, RAR, ZIP, installatiebestanden, enzovoort). Hierdoor duurt het scannen langer.
  • Archiefbestanden niet scannen: alle archiefbestanden worden genegeerd tijdens het scannen. Hierdoor duurt het scannen korter.

Bestandstypen

Selecteer de bestandstypen die prioriteit hebben tijdens het scannen van uw computer op malware:

• Op inhoud gebaseerde typen (traag): hiermee worden bestanden gescand die doorgaans bijzonder kwetsbaar zijn voor malwareaanvallen.
  • Op bestandsnaamextensie gebaseerde typen (snel): hiermee scant u alleen bestanden met riskante extensies, zoals .exe, .com, .bat.
  • Alle bestanden scannen (zeer traag): hiermee worden alle bestanden op de pc gescand op malware.

Automatische acties

Selecteer het selectievakje naast Automatische acties uitvoeren tijdens scanbewerking, en selecteer vervolgens een van de volgende opties om de automatische actie te bepalen wanneer een geïnfecteerd bestand wordt gevonden:

• Automatisch oplossen: Avast probeert het geïnfecteerde bestand te herstellen. Als repareren niet mogelijk is, wordt het bestand in de viruskluis geplaatst, en als dat niet lukt, wordt het bestand verwijderd.
  • Bestand naar viruskluis verplaatsen: het geïnfecteerde bestand is niet gerepareerd en wordt in plaats daarvan in de viruskluis geplaatst.
  • Bestand verwijderen: het geïnfecteerde bestand is niet gerepareerd of in de viruskluis geplaatst. In plaats daarvan wordt het bestand automatisch verwijderd.

Schakel eventueel ook het selectievakje naast de volgende instellingen in:

• De computer afsluiten na beëindiging van de scan: Avast schakelt uw computer uit nadat de volledige virusscan is voltooid.
  • Rapportbestand genereren: Avast maakt en bewaart automatisch een rapportbestand van de scan.

Selecteer het tabblad Gerichte scanbewerking en raadpleeg onderstaande gedeelten om de scaninstellingen aan te passen:

Scangevoeligheid

De scangevoeligheid is standaard ingesteld op Gemiddelde gevoeligheid, maar kan worden gewijzigd in Hoge gevoeligheid of Geringe gevoeligheid. Hoe hoger de gevoeligheid, hoe sterker de bescherming en hoe groter de kans op valse meldingen. Hoe lager de gevoeligheid, des te kleiner de kans op fout scannen maar het kan ook de effectiviteit van de scans verminderen.

• Houd de witte markering ingedrukt en sleep de schuif naar de gewenste gevoeligheid.

Schakel eventueel ook het selectievakje naast de volgende instellingen in om de gevoeligheid te vergroten:

• Scannen op mogelijk ongewenste programma's: hiermee worden programma's gescand die ongemerkt zijn gedownload met andere programma's en die meestal ongewenste activiteiten uitvoeren.
  • Koppelingen volgen tijdens scannen: hiermee worden andere bestanden gescand die worden gebruikt door de bestanden die worden gecontroleerd op mogelijk schadelijke inhoud.
  • Alle bestanden controleren (zeer tijdrovend bij grote bestanden): hiermee worden hele bestanden gescand in plaats van alleen de onderdelen die doorgaans worden getroffen door schadelijke programmacode.

Gebruik de vervolgkeuzelijst om uw Scanprioriteit in te stellen (standaardinstelling: gemiddelde prioriteit).

Compressieprogramma's en archieven

Selecteer de gecomprimeerde bestandstypen die u wilt uitpakken tijdens de scan:

• Alleen gangbare installatieprogramma's scannen: alleen de inhoud scannen van uitvoerbare bestanden voor het installeren van apps.
  • Alle archiefbestanden scannen: de inhoud van alle archiefbestanden scannen (7-Zip, RAR, ZIP, installatiebestanden, enzovoort). Hierdoor duurt het scannen langer.
  • Archiefbestanden niet scannen: alle archiefbestanden worden genegeerd tijdens het scannen. Hierdoor duurt het scannen korter.

Bestandstypen

Selecteer de bestandstypen die prioriteit hebben tijdens het scannen van uw computer op malware:

• Op inhoud gebaseerde typen (traag): hiermee worden bestanden gescand die doorgaans bijzonder kwetsbaar zijn voor malwareaanvallen.
  • Op bestandsnaamextensie gebaseerde typen (snel): hiermee scant u alleen bestanden met riskante extensies, zoals .exe, .com, .bat.
  • Alle bestanden scannen (zeer traag): hiermee worden alle bestanden op de pc gescand op malware.

Automatische acties

Selecteer het selectievakje naast Automatische acties uitvoeren tijdens scanbewerking, en selecteer vervolgens een van de volgende opties om de automatische actie te bepalen wanneer een geïnfecteerd bestand wordt gevonden:

• Automatisch oplossen: Avast probeert het geïnfecteerde bestand te herstellen. Als repareren niet mogelijk is, wordt het bestand in de viruskluis geplaatst, en als dat niet lukt, wordt het bestand verwijderd.
  • Bestand naar viruskluis verplaatsen: het geïnfecteerde bestand is niet gerepareerd en wordt in plaats daarvan in de viruskluis geplaatst.
  • Bestand verwijderen: het geïnfecteerde bestand is niet gerepareerd of in de viruskluis geplaatst. In plaats daarvan wordt het bestand automatisch verwijderd.

Schakel eventueel ook het selectievakje naast de volgende instellingen in:

• De computer afsluiten na beëindiging van de scan: Avast schakelt uw computer uit nadat de gerichte virusscan is voltooid.
  • Rapportbestand genereren: Avast maakt en bewaart automatisch een rapportbestand van de scan.

Selecteer het tabblad Verkennerscan en raadpleeg onderstaande gedeelten om de scaninstellingen aan te passen:

Scangevoeligheid

De scangevoeligheid is standaard ingesteld op Gemiddelde gevoeligheid, maar kan worden gewijzigd in Hoge gevoeligheid of Geringe gevoeligheid. Hoe hoger de gevoeligheid, hoe sterker de bescherming en hoe groter de kans op valse meldingen. Hoe lager de gevoeligheid, des te kleiner de kans op fout scannen maar het kan ook de effectiviteit van de scans verminderen.

• Houd de witte markering ingedrukt en sleep de schuif naar de gewenste gevoeligheid.

Schakel eventueel ook het selectievakje naast de volgende instellingen in om de gevoeligheid te vergroten:

• Scannen op mogelijk ongewenste programma's: hiermee worden programma's gescand die ongemerkt zijn gedownload met andere programma's en die meestal ongewenste activiteiten uitvoeren.
  • Koppelingen volgen tijdens scannen: hiermee worden andere bestanden gescand die worden gebruikt door de bestanden die worden gecontroleerd op mogelijk schadelijke inhoud.
  • Alle bestanden controleren (zeer tijdrovend bij grote bestanden): hiermee worden hele bestanden gescand in plaats van alleen de onderdelen die doorgaans worden getroffen door schadelijke programmacode.

Gebruik de vervolgkeuzelijst om uw Scanprioriteit in te stellen (standaardinstelling: hoge prioriteit).

Compressieprogramma's en archieven

Selecteer de gecomprimeerde bestandstypen die u wilt uitpakken tijdens de scan:

• Alleen gangbare installatieprogramma's scannen: alleen de inhoud scannen van uitvoerbare bestanden voor het installeren van apps.
  • Alle archiefbestanden scannen: de inhoud van alle archiefbestanden scannen (7-Zip, RAR, ZIP, installatiebestanden, enzovoort). Hierdoor duurt het scannen langer.
  • Archiefbestanden niet scannen: alle archiefbestanden worden genegeerd tijdens het scannen. Hierdoor duurt het scannen korter.

Bestandstypen

Selecteer de bestandstypen die prioriteit hebben tijdens het scannen van uw computer op malware:

• Op inhoud gebaseerde typen (traag): hiermee worden bestanden gescand die doorgaans bijzonder kwetsbaar zijn voor malwareaanvallen.
  • Op bestandsnaamextensie gebaseerde typen (snel): hiermee scant u alleen bestanden met riskante extensies, zoals .exe, .com, .bat.
  • Alle bestanden scannen (zeer traag): hiermee worden alle bestanden op de pc gescand op malware.

Automatische acties

Selecteer het selectievakje naast Automatische acties uitvoeren tijdens scanbewerking, en selecteer vervolgens een van de volgende opties om de automatische actie te bepalen wanneer een geïnfecteerd bestand wordt gevonden:

• Automatisch oplossen: Avast probeert het geïnfecteerde bestand te herstellen. Als repareren niet mogelijk is, wordt het bestand in de viruskluis geplaatst, en als dat niet lukt, wordt het bestand verwijderd.
  • Bestand naar viruskluis verplaatsen: het geïnfecteerde bestand is niet gerepareerd en wordt in plaats daarvan in de viruskluis geplaatst.
  • Bestand verwijderen: het geïnfecteerde bestand is niet gerepareerd of in de viruskluis geplaatst. In plaats daarvan wordt het bestand automatisch verwijderd.

Schakel eventueel ook het selectievakje naast de volgende instellingen in:

• De computer afsluiten na beëindiging van de scan: Avast schakelt uw computer uit nadat de verkennerscan is voltooid.
  • Rapportbestand genereren: Avast maakt en bewaart automatisch een rapportbestand van de scan.

Selecteer het tabblad Opstartscan en raadpleeg onderstaande gedeelten om de scaninstellingen aan te passen:

Scangevoeligheid

De scangevoeligheid is standaard ingesteld op Gemiddelde gevoeligheid, maar kan worden gewijzigd in Hoge gevoeligheid of Geringe gevoeligheid. Hoe hoger de gevoeligheid, hoe sterker de bescherming en hoe groter de kans op valse meldingen. Hoe lager de gevoeligheid, des te kleiner de kans op fout scannen maar het kan ook de effectiviteit van de scans verminderen.

• Houd de witte markering ingedrukt en sleep de schuif naar de gewenste gevoeligheid.

Schakel eventueel ook het selectievakje naast de volgende instellingen in om de gevoeligheid te vergroten:

• Scannen op mogelijk ongewenste programma's: hiermee worden programma's gescand die ongemerkt zijn gedownload met andere programma's en die meestal ongewenste activiteiten uitvoeren.
  • Archiefbestanden uitpakken: de inhoud van alle archiefbestanden scannen (7-Zip, RAR, ZIP, installatiebestanden, enzovoort).

Scangebieden

Schakel het selectievakje naast de volgende opties in om ze mee te nemen in de scan:

• Alle harde schijven: alle harde schijven op uw pc scannen.
  • Systeemstation: alleen het station met het besturingssysteem scannen.
  • Autostartprogramma's: alle programma's scannen die automatisch zijn gestart.

Automatische acties

Selecteer het selectievakje naast Automatische acties uitvoeren tijdens scanbewerking, en selecteer vervolgens een van de volgende opties om de automatische actie te bepalen wanneer een geïnfecteerd bestand wordt gevonden:

• Automatisch oplossen: Avast probeert het geïnfecteerde bestand te herstellen. Als repareren niet mogelijk is, wordt het bestand in de viruskluis geplaatst, en als dat niet lukt, wordt het bestand verwijderd.
  • Bestand naar viruskluis verplaatsen: het geïnfecteerde bestand is niet gerepareerd en wordt in plaats daarvan in de viruskluis geplaatst.
  • Bestand verwijderen: het geïnfecteerde bestand is niet gerepareerd of in de viruskluis geplaatst. In plaats daarvan wordt het bestand automatisch verwijderd.