Ransomwareschild – Veelgestelde vragen

Wat is ransomware?

De term ransomware verwijst naar schadelijke software die belangrijke bestanden op uw computer versleutelt, zodat u er geen toegang meer toe hebt, en vervolgens dreigt om de gegevens te publiceren of verwijderen, tenzij u losgeld (ransom) betaalt. Ook als u betaalt, is er geen garantie dat u de bestanden terugkrijgt.

Wat is Ransomwareschild?

Ransomwareschild voorkomt dat uw persoonlijke foto's, documenten en andere bestanden worden gewijzigd, verwijderd of versleuteld als gevolg van ransomwareaanvallen. Met deze functie worden mappen die mogelijk persoonlijke gegevens bevatten automatisch gescand en beveiligd. Daarnaast hebt u de mogelijkheid aan te geven welke mappen u wilt beschermen tegen niet-vertrouwde toepassingen. U kunt ook aangeven welke toepassingen toestemming hebben om de bestanden in uw mappen te wijzigen en welke toepassingen altijd moeten worden geblokkeerd.

Hoe kom ik aan Ransomwareschild?

Ransomwareschild is onderdeel van de nieuwste versie van Avast Premier en Avast Internet Security. Open de gebruikersinterface van Avast. en ga naar BeschermingRansomwareschild om de functie te starten.

Als Ransomwareschild niet wordt weergegeven in het menu Bescherming van Avast, controleert u of u de nieuwste versie van Avast Premier of Avast Internet Security gebruikt. Als u Avast wilt bijwerken, gaat u naar InstellingenBijwerken en klikt u op Bijwerken in de sectie Programma.

Hoe beheer ik de activiteiten van Ransomwareschild?

Selecteer een optie om aan te geven hoe Ransomwareschild moet omgaan met pogingen om bestanden te openen in uw beschermde mappen.

Voer de volgende stappen uit:

1. Open de gebruikersinterface van Avast.
  2. Ga naar BeschermingRansomwareschild.
  3. Klik op Details weergeven onder aan het scherm Ransomwareschild en selecteer een modus:
    • Slimme modus (standaardinstelling, aanbevolen): Ransomwareschild raadpleegt een lijst van veelgebruikte en vertrouwde toepassingen om te bepalen welke programma's bestanden in uw beschermde mappen mogen wijzigen. Als toepassingen die niet in de lijst voorkomen proberen bestanden in uw beschermde mappen te wijzigen, verschijnt er een melding en wordt om uw toestemming gevraagd.
    • Strenge modus: telkens wanneer een nieuwe toepassing probeert bestanden in uw beschermde mappen te wijzigen, verschijnt er een melding en wordt om uw toestemming gevraagd. Als u deze optie inschakelt, worden er mogelijk veel meldingen weergegeven. Dit kan hinderlijk zijn.

Welke bestanden en mappen beveiligt Ransomwareschild?

Ransomwareschild beveiligt automatisch mappen waarin mogelijk persoonlijke gegevens zijn opgeslagen. Als u handmatig een andere map aan de lijst met beschermde mappen wilt toevoegen, gaat u als volgt te werk:

1. Open de gebruikersinterface van Avast.
  2. Ga naar BeschermingRansomwareschild.
  3. Klik op de tegel Map toevoegen, selecteer een map en klik op OK.

Als u een map wilt verwijderen, klikt u op het pictogram in de vorm van een prullenbak en daarna op Stoppen met beschermen. Klik op Beschermde bestandstypen wijzigen om aan te geven welke bestandstypen moeten worden beschermd. Standaard zijn alle bestandstypen in de lijst geselecteerd. Klik op het selectievakje naast een bestandstype om het uit te schakelen.

Hoe kan ik specifieke toepassingen toestaan of verbieden om bestanden in mijn beschermde mappen te wijzigen?

U kunt opgeven welke toepassingen Ransomwareschild toestaat of blokkeert. Voer de volgende stappen uit:

1. Open de gebruikersinterface van Avast.
  2. Ga naar BeschermingRansomwareschild.
  3. Klik op Geblokkeerde/toegestane apps.
  4. Klik op Een app blokkeren of Een app toestaan, selecteer een toepassing en klik op Openen.

De toepassing verschijnt in de lijst in kwestie.