Ransomwareschild – veelgestelde vragen

Wat is ransomware?

De term ransomware verwijst naar schadelijke software die belangrijke bestanden op uw pc versleutelt, zodat u er geen toegang meer toe hebt, en vervolgens dreigt om de gegevens te publiceren of verwijderen, tenzij u losgeld (ransom) betaalt. Ook als u betaalt, is er geen garantie dat u de bestanden terugkrijgt.

Wat is Ransomwareschild?

Ransomwareschild voorkomt dat uw persoonlijke foto's, documenten en andere bestanden worden gewijzigd, verwijderd of versleuteld als gevolg van ransomwareaanvallen. Met deze functie worden mappen die mogelijk persoonlijke gegevens bevatten automatisch gescand en beveiligd. Daarnaast hebt u de mogelijkheid aan te geven welke mappen u wilt beschermen tegen niet-vertrouwde toepassingen. U kunt ook aangeven welke toepassingen toestemming hebben om de bestanden in uw mappen te wijzigen en welke toepassingen altijd moeten worden geblokkeerd.

Hoe kom ik aan Ransomwareschild?

Controleer om te beginnen of u beschikt over de nieuwste versie van Avast Antivirus. Ga vervolgens naar BeschermingRansomwareschild.

Hoe beheer ik de activiteiten van Ransomwareschild?

Geef als volgt aan hoe Ransomwareschild moet omgaan met pogingen om bestanden te openen in uw beschermde mappen:

1. Open Avast Antivirus.
  2. Ga naar BeschermingRansomwareschild.
  3. Klik rechtsboven op het pictogram in de vorm van een tandwiel om Ransomwareschild Instellingen te openen.
  4. Selecteer een optie onder Selecteer de gewenste modus:
    • Slimme modus (standaardinstelling, aanbevolen): Ransomwareschild raadpleegt een lijst met veelgebruikte en vertrouwde toepassingen om te bepalen welke programma's bestanden in uw beschermde mappen mogen wijzigen. Als toepassingen die niet in de lijst voorkomen proberen bestanden in uw beschermde mappen te wijzigen, verschijnt er een melding en wordt om uw toestemming gevraagd.
    • Strenge modus: telkens wanneer een nieuwe toepassing probeert bestanden in uw beschermde mappen te wijzigen, verschijnt er een melding en wordt om uw toestemming gevraagd. Als u deze optie inschakelt, worden er mogelijk veel meldingen weergegeven. Dit kan hinderlijk zijn.

Raadpleeg het volgende artikel voor meer informatie over het gebruik van Ransomwareschild:

Welke bestanden en mappen beveiligt Ransomwareschild?

Ransomwareschild beveiligt automatisch mappen waarin mogelijk persoonlijke gegevens zijn opgeslagen. Ga als volgt te werk om handmatig nog een map toe te voegen aan de lijst met beschermde mappen:

1. Open Avast Antivirus.
  2. Ga naar BeschermingRansomwareschild.
  3. Klik op Nieuwe map beschermen, selecteer een map en klik op OK.

Als u een map wilt verwijderen, laat u de muisaanwijzer op het deelvenster van de map rusten, klikt u op het pictogram X dat verschijnt en klikt u vervolgens op Stoppen met beschermen.

Als u wilt aangeven welk type bestanden moeten worden beschermd in elke map, klikt u rechtsboven op het pictogram in de vorm van een tandwiel en schakelt u onder Bestandstypen het selectievakje naast elk type bestand in of uit, naar gelang uw voorkeuren.

Hoe kan ik specifieke toepassingen toestaan of verbieden om bestanden in mijn beschermde mappen te wijzigen?

Geef als volgt aan welke toepassingen Ransomwareschild moet toestaan of blokkeren:

1. Open Avast Antivirus.
  2. Ga naar BeschermingRansomwareschild.
  3. Klik rechtsboven op het pictogram in de vorm van een tandwiel.
  4. Klik op Toegestane/geblokkeerde apps bekijken.

Klik op + App blokkeren of + App toestaan om een toepassing aan een van de lijsten toe te voegen. Als u een toepassing van een van de lijsten wilt verwijderen, houdt u de muisaanwijzer boven de rij van de toepassing in kwestie, klikt u op ... (drie punten), en selecteert u Verwijderen.

In het volgende artikel vindt u meer informatie over het scherm Geblokkeerde en toegestane apps in Avast Antivirus: