Problemen met het verwijderen van malware oplossen in Avast Mobile Security

In sommige gevallen detecteert Avast Mobile Security malware, maar kan deze niet worden verwijderd. Dat komt meestal door het machtigingsniveau dat is verleend aan de verdachte app of doordat de app op systeemniveau is geïnstalleerd (bijvoorbeeld op apparaten met roottoegang).

Raadpleeg de volgende gedeelten om dit probleem te lossen:

Een probleem met het verwijderen van malware oplossen

Hieronder leest u waaraan het kan liggen als Avast Mobile Security malware niet verwijdert en hoe u dat kunt oplossen:

De app is geïnstalleerd op systeemniveau

Wanneer een als malware aangemerkte app op systeemniveau is geïnstalleerd, bijvoorbeeld door een van de vorige gebruikers of de verkoper van het apparaat, hebben u en beveiligings- of antivirus-apps er geen toegang toe en kan de malware niet worden verwijderd. In dat geval is het raadzaam deze stappen uit te voeren:

• Probeer de app uit te schakelen:
    1. Ga op uw apparaat naar InstellingenApps.
    2. Tik op de app die u wilt uitschakelen als deze zichtbaar is in de lijst.
    3. Tik op Uitschakelen om de app te stoppen. Het kan zijn dat u het apparaat opnieuw moet opstarten in de Veilige modus om deze stap uit te voeren.
  • Als u een gebruikt apparaat hebt gekocht, neemt u contact op met de vorige eigenaar of de verkoper van het apparaat en legt u het probleem uit. Het kan zijn dat de malware al was geïnstalleerd voordat u het apparaat in gebruik nam.
  • Als u uw mobiele apparaat hebt gekocht bij een officiële verkoper, neemt u contact op met de fabrikant van het apparaat en legt u het probleem uit.

Voor de app is de machtiging Apparaatbeheerders gebruikt

Als tijdens de installatie van een app de machtiging Apparaatbeheerders is verleend, moet die machtiging worden ingetrokken om de app te kunnen verwijderen. Ga als volgt te werk om de machtiging Apparaatbeheerders uit te schakelen:

1. Ga naar InstellingenBeveiliging.
  2. Selecteer Apparaatbeheerders.
  3. Tik op de app waarvoor u de machtiging wilt wijzingen als deze zichtbaar is.
  4. Tik op het volgende scherm op Uitschakelen om de machtiging uit te schakelen.

Zodra de machtiging is gedeactiveerd, kunt u de app verwijderen via de Google Play Store of via InstellingenApps op uw apparaat.

Als geen van beide methoden werkt, meldt u het probleem aan de ondersteuning van Avast. Volg daarvoor de instructies verderop.

Een probleem melden aan de ondersteuning van Avast

Als het probleem aanhoudt, neemt u contact op met de ondersteuning van Avast:

Malware-infecties voorkomen

Op de volgende manieren kunt u uw apparaat vrijhouden van malware:

• Koop uw mobiele telefoon altijd bij een betrouwbare verkoper.
  • Zorg ervoor dat uw Android-systeem altijd up-to-date is.
  • Gebruik een antivirus- of beveiligings-app om uw apparaat te beschermen.
  • Installeer geen apps uit onbekende bronnen.
  • Controleer voorafgaand aan de installatie de machtigingen voor de app.
  • Wijzig de standaardsysteeminstellingen alleen als u weet waarvoor ze dienen.
  • Wees voorzichtig met het overdragen van bestanden.
  • Open geen bijlagen en koppelingen van verdachte of anonieme verzenders voordat er een beveiligingscontrole is uitgevoerd.
  • Avast Mobile Security 6.x
  • Google Android 4.1 (Jelly Bean, API 16) of hoger