Een opstartscan uitvoeren met Avast Antivirus

Als u vermoedt dat uw pc malware bevat, kunt u Avast Antivirus een Opstartscan laten uitvoeren wanneer u de computer opnieuw start. Er wordt gescand op bekende typen malware en dreigingen worden verwijderd. Daarna worden het besturingssysteem en andere services gestart.

Opstartscan is een geavanceerde functie die bedoeld is voor gebruik wanneer u vermoedt dat er een dreiging aanwezig is op het systeem. Het uitvoeren ervan kan enige tijd duren. Deze scanbewerking wordt niet automatisch regelmatig uitgevoerd. U moet deze handmatig plannen om wanneer nodig te worden uitgevoerd.

Voordat u een opstartscan plant en uitvoert, moet u opgeven hoe de opstartscan moet reageren op gedetecteerde dreigingen. In dit artikel vindt u ook informatie over algemene instellingen van de opstartscan. Daarmee stelt u de scangevoeligheid in en geeft u op welk type problemen er met de opstartscan moet worden gedetecteerd.

Als malware voorkomt dat Avast Antivirus in de normale modus een opstartscan kan plannen, kunt u een opstartscan plannen in de veilige modus. Raadpleeg het volgende artikel voor instructies:

Opgeven hoe Opstartscan moet reageren op gedetecteerde dreigingen

Als u wilt instellen welke actie(s) Opstartscan toepast wanneer er een dreiging wordt gedetecteerd, moet u automatische acties in- of uitschakelen. Wanneer u gebruikmaakt van automatische acties, past Opstartscan de door u opgegeven actie(s) automatisch toe op alle gedetecteerde dreigingen. Wanneer u automatische acties uitschakelt, wordt u tijdens de opstartscan gevraagd een actie te selecteren voor elke gedetecteerde dreiging.

Ga als volgt te werk om in te stellen hoe Opstartscan moet reageren op gedetecteerde dreigingen:

1. Open de gebruikersinterface van Avast Antivirus en selecteer BeschermingVirusscans.
  2. Klik rechts op het scherm op Instellingen (het pictogram in de vorm van een tandwieltje).
  3. Selecteer het tabblad Opstartscan.
  4. Schuif omlaag naar Automatische acties uitvoeren tijdens scanbewerking. Schakel deze optie uit om automatische acties te deactiveren of zorg ervoor dat de optie is ingeschakeld als u automatische acties wilt activeren.
  5. Als u in de vorige stap automatische acties hebt geactiveerd, selecteert u de gewenste automatische actie:
    • Automatisch oplossen (aanbevolen): Avast Antivirus probeert het bestand te herstellen. Als dit niet lukt, wordt het bestand naar de viruskluis verplaatst. Lukt dit ook niet, dan wordt het bestand verwijderd.
    • Bestand naar viruskluis verplaatsen: Avast Antivirus plaatst het bestand in de viruskluis zodat het geen schade kan aanrichten op uw systeem.
    • Bestand verwijderen: Avast Antivirus verwijdert het bestand blijvend van uw pc.

Wanneer u Opstartscan uitvoert, reageert Avast Antivirus op gedetecteerde dreigingen op basis van uw voorkeuren.

Wees voorzichtig met het configureren van automatische acties voor de opstartscan. Wanneer een essentieel systeembestand tijdens de opstartscan ten onrechte wordt aangemerkt als malware vanwege een fout-positief resultaat, kan het bestand worden verwijderd als er een automatische actie is ingesteld. Hoewel Avast Antivirus een aantal maatregelen heeft getroffen om dergelijke problemen te voorkomen, zijn fout-positieve resultaten niet uit te sluiten.

Een opstartscan plannen en uitvoeren

Nadat u hebt ingesteld hoe Opstartscan moet reageren op gedetecteerde dreigingen, volgt u onderstaande instructies om een opstartscan te plannen:

1. Open de gebruikersinterface van Avast Antivirus en selecteer BeschermingVirusscans.
  2. Klik op de tegel Opstartscan.
  3. Klik vervolgens op Speciale definities installeren en op Uitvoeren bij volgende opstartsessie om de scanbewerking uit te voeren wanneer het systeem opnieuw wordt gestart.
Wanneer u op Speciale definities installeren klikt op het scherm van de opstartscan, downloadt Avast Antivirus alle virusdefinities uit een database in de cloud. Als u het installeren van gespecialiseerde definities overslaat, wordt bij de opstartscan alleen gebruikgemaakt van de nieuwste virusdefinities die al zijn gedownload. Wanneer u eenmaal op Speciale definities installeren hebt geklikt, wordt deze optie niet meer weergegeven.
  1. Start de pc opnieuw. Wanneer het systeem opnieuw wordt gestart, verschijnt er een voortgangsscherm voor de opstartscan terwijl Windows wordt geladen.
  2. Bij elke gedetecteerde dreiging past Avast Antivirus de actie toe die u hebt opgegeven in de toepassingsinstellingen. Als automatische acties zijn ingeschakeld, lost Avast Antivirus gedetecteerde problemen op zonder dat er actie van uw kant nodig is. Wanneer u automatische acties hebt uitgeschakeld en er een dreiging wordt gedetecteerd, volgt u de aanwijzingen op het scherm om handmatig te selecteren welke actie Avast Antivirus moet toepassen.

De scanbewerking duurt gewoonlijk meerdere minuten, maar de duur is afhankelijk van de snelheid van uw systeem en het aantal bestanden dat moet worden gescand. Wanneer de scanbewerking is voltooid of wanneer u deze overslaat, wordt Windows verder opgestart.

Als u de scanbewerking wilt overslaan, drukt u op de Esc-toets op het toetsenbord.

De instellingen voor Opstartscan aanpassen

1. Open de gebruikersinterface van Avast Antivirus en selecteer BeschermingVirusscans.
  2. Klik rechts op het scherm op Instellingen (het pictogram in de vorm van een tandwieltje).
  3. Selecteer het tabblad Opstartscan.
  4. U kunt verschillende aspecten van de scanbewerking beheren:
    1. Gevoeligheid:: gebruik de schuifbalk om het gewenste gevoeligheidsniveau voor de heuristische analyse in te stellen. Avast Antivirus kan via heuristische analyse onbekende malware detecteren door in de programmacode te zoeken naar mogelijk schadelijke opdrachten.
    2. Scannen op mogelijk ongewenste programma's: schakel dit selectievakje in als tijdens de opstartscan ook moet worden gezocht naar ongemerkt bij andere programma's gedownloade toepassingen waarmee vaak ongewenste activiteiten worden uitgevoerd.
    3. Archiefbestanden uitpakken: schakel dit selectievakje in als u wilt dat Avast Antivirus gecomprimeerde bestanden uitpakt tijdens de scanbewerking.
    4. Scangebieden: selecteer Alle harde schijven of Systeemstation om aan te geven welke gegevensruimte tijdens de scanbewerking moet worden geanalyseerd.
    5. Autostartprogramma's: hiermee kan Avast Antivirus programma's scannen die automatisch worden gestart wanneer de computer wordt ingeschakeld.
    6. In het scherm Acties kunt u automatische acties configureren voor de dreigingen die worden gedetecteerd door Opstartscan.