Webcamschild – veelgestelde vragen

Wat is Webcamschild?

Webcamschild, beschikbaar in de nieuwste versie van Avast Premium Security (voorheen Avast Premier) en Avast Omni, voorkomt dat toepassingen en malware zich zonder uw toestemming toegang verschaffen tot de webcam op uw pc. Wanneer Webcamschild is ingeschakeld, kunnen er met niet-vertrouwde toepassingen geen beelden of video worden vastgelegd en kan informatie op uw pc niet naar buiten worden verzonden. Op die manier wordt uw privacy gegarandeerd.

Om te bepalen welke toepassingen wel en welke niet worden vertrouwd, analyseren de reputatieservices van Avast de toepassing aan de hand van verschillende factoren, waaronder het aantal gebruikers dat de toepassing heeft geïnstalleerd en de certificatiegegevens van de toepassing. Daarnaast kunt u met de schuifbalk onder aan het scherm van Webcamschild aanpassen hoe Webcamschild omgaat met toepassingen.

Hoe kom ik aan Webcamschild?

Webcamschild is standaard opgenomen in de meest recente versies van Avast Premium Security (voorheen Avast Premier) en Avast Omni. Open de gebruikersinterface van Avast en ga naar PrivacyWebcamschild om de functie te openen.

Als u niet over de meest recente versie van Avast Premium Security of Avast Omni beschikt, raadpleegt u het relevante artikel hieronder om het gekozen product te installeren:

Raadpleeg na de installatie het relevante artikel hieronder om een betaald abonnement te activeren:

Hoe gebruik ik Webcamschild?

Voer deze stappen uit om Webcamschild te gebruiken:

1. Open de gebruikersinterface van Avast en ga naar PrivacyWebcamschild.
  2. Controleer of de functie is ingeschakeld. Is dat niet het geval, klik dan op de rode schuifregelaar (UIT) om deze op groen (AAN) te zetten.
  3. U kunt de werking van Webcamschild aanpassen door rechtsboven te klikken op het pictogram in de vorm van een tandwieltje om het scherm Instellingen te openen.

Hoe pas ik de werking van Webcamschild aan?

Voer de volgende stappen uit om aan te geven hoe Webcamschild omgaat met toepassingen die proberen toegang te verkrijgen tot de webcam op uw pc:

1. Open de gebruikersinterface van Avast en ga naar PrivacyWebcamschild.
  2. Klik rechtsboven op het pictogram in de vorm van een tandwieltje om het scherm Instellingen te openen.
  3. Selecteer een optie in de vervolgkeuzelijst:
    • Slimme modus: vertrouwde toepassingen hebben automatisch toegang tot uw webcam. Als een niet-vertrouwde toepassing probeert toegang te verkrijgen tot uw webcam, verschijnt er een melding waarin u wordt gevraagd of u de toepassing toestemming wilt geven of deze wilt blokkeren. Nadat u een optie hebt gekozen, verschijnt de toepassing op het scherm Instellingen van Webcamschild, waarop u de status kunt bekijken en aanvullende acties kunt selecteren.
    • Strenge modus: telkens wanneer een toepassing toegang probeert te verkrijgen tot uw webcam, verschijnt er een melding. Vervolgens kunt u bepalen of u de toepassing wilt blokkeren of toestaan. Wanneer u een toepassing hebt geblokkeerd of deze toestemming hebt gegeven, verschijnt het scherm Instellingen, waarop u de status kunt bekijken en aanvullende acties kunt selecteren.
    • Modus Geen genade: de toegang tot uw webcam wordt voor alle toepassingen automatisch geblokkeerd.

Hoe beheer ik geblokkeerde en toegestane toepassingen?

Wanneer Webcamschild is ingesteld op Slimme modus of Strenge modus, verschijnt er een melding wanneer toepassingen proberen toegang te verkrijgen tot de webcam op uw pc. Wanneer u een actie selecteert (Blokkeren of Toestaan) in het meldingsvenster, verschijnt de status van de toepassing op het scherm Geblokkeerde en toegestane apps. Voer deze stappen uit om Instellingen te openen en geblokkeerde en toegestane toepassingen te beheren:

1. Open de gebruikersinterface van Avast en ga naar PrivacyWebcamschild.
  2. Klik rechtsboven op het pictogram in de vorm van een tandwieltje om het scherm Instellingen te openen.
  3. Klik op Toegestane/geblokkeerde apps bekijken.

Klik op +App blokkeren of +App toestaan om een toepassing aan een van de lijsten toe te voegen. Als u een toepassing wilt verwijderen, laat u de muisaanwijzer op de rij met de toepassing in kwestie rusten, klikt u op ... en selecteert u Verwijderen

In het volgende artikel vindt u meer informatie over het scherm Geblokkeerde en toegestane apps in Avast Antivirus:

Wat kan ik doen als ik te veel meldingen ontvang van Webcamschild?

Als u meerdere meldingen ontvangt van Webcamschild waarin wordt gevraagd toepassingen te blokkeren of toestemming te geven, controleert u of de werking van Webcamschild is ingesteld op Slimme modus. Als de Strenge modus is geselecteerd, wordt er telkens een melding weergegeven wanneer een toepassing toegang te krijgen tot de webcam op uw pc.

Wat kan ik doen als de webcam op mijn pc niet meer reageert?

Als uw webcam na installatie van Avast Premium Security of Avast Omni niet meer werkt, controleert u of de werking van Webcamschild is ingesteld op Slimme modus of Strenge modus. Als de modus Geen genade is geselecteerd, blokkeert Webcamschild de toegang tot de webcam op uw pc voor alle toepassingen.

• Avast Omni 1.x
  • Avast Ultimate 19.x