Gegevens versnipperen – aan de slag

Gegevens versnipperen is een functie in Avast Premium Security en Avast Omni waarmee u bestanden of hele stations onherroepelijk kunt verwijderen zodat uw gegevens door niemand kunnen worden hersteld en misbruikt.

Geselecteerde bestanden vernietigen

Met deze optie kunt u afzonderlijke bestanden of hele mappen onherroepelijk van uw harde schijf verwijderen. Zodra de gegevens zijn vernietigd, kunnen ze op geen enkele manier worden hersteld.

Specifieke bestanden of mappen op uw computer vernietigen:

1. Open de gebruikersinterface van Avast en selecteer PrivacyGegevens versnipperen.
  2. Klik op de tegel Bestanden versnipperen.
  3. Tik op het vakje naast de map(pen) die u wilt vernietigen en klik op OK om te bevestigen. U kunt ook een map uitvouwen en de afzonderlijke bestanden selecteren die u wilt vernietigen.
  4. Klik op Alles vernietigen om te bevestigen dat u de geselecteerde bestanden wilt vernietigen.
  5. Klik op Ja, versnipperen om de geselecteerde bestanden onherroepelijk te vernietigen.

De geselecteerde bestanden worden nu vernietigd.

Als u een item rechtstreeks via de Verkenner of uw Windows-bureaublad wilt vernietigen, klikt u met de rechtermuisknop op het betreffende bestand of de map en selecteert u Vernietigen met Avast in het contextmenu. U kunt deze optie in- of uitschakelen in de toepassingsinstellingen.

Een heel station vernietigen

Met deze optie worden alle gegevens die op een station zijn opgeslagen, onherroepelijk vernietigd. Zodra de gegevens zijn vernietigd, kunnen ze op geen enkele manier worden hersteld.

Het is alleen mogelijk om een heel station te vernietigen als uw pc meerdere schijfpartities bevat. Anders kunt u deze optie gebruiken om externe stations te vernietigen die zijn aangesloten op uw computer.

Ga als volgt te werk om een station op uw computer te vernietigen:

1. Open de gebruikersinterface van Avast en selecteer PrivacyGegevens versnipperen.
  2. Klik op de tegel Station versnipperen.
  3. Klik op het venster van het station dat u wilt vernietigen.
  4. Klik op Ja, doorgaan om een heel station onherroepelijk te vernietigen.

Het geselecteerde station wordt nu vernietigd.

Nadat de partitie vernietigd is, moet u deze opnieuw formatteren om het station weer bruikbaar te maken.

Verwijderde bestanden vernietigen

Met deze optie worden de restanten van eerder verwijderde bestanden vernietigd. Dit is nuttig als u bestanden al met een standaardmethode hebt verwijderd. Zodra de gegevens zijn vernietigd, kunnen ze op geen enkele manier worden hersteld.

Ga als volgt te werk om verwijderde bestanden op uw computer te vernietigen:

1. Open de gebruikersinterface van Avast en selecteer PrivacyGegevens versnipperen.
  2. Klik op de tegel Verwijderd door Bestanden versnipperen.
  3. Klik op het venster voor het station met de verwijderde bestanden.
  4. Klik op Ja, doorgaan om de verwijderde bestanden onherroepelijk te vernietigen.

De geselecteerde bestanden worden nu vernietigd.

Instellingen beheren

In de instellingen van Gegevens versnipperen kunt u de gevoeligheid en toegankelijkheid ervan op uw bureaublad configureren.

U opent de instellingen als volgt:

1. Open de gebruikersinterface van Avast en selecteer PrivacyGegevens versnipperen.
  2. Tik op Instellingen (het pictogram in de vorm van een tandwiel) rechtsboven op het scherm.
  3. Configureer de volgende instellingen:
    • Gegevens versnipperen weergeven in het Windows-contextmenu: bevat Gegevens versnipperen in het contextmenu van Windows zodat u gegevens eenvoudig kunt vernietigen door met de rechtermuisknop op een bestand of map te klikken en Vernietigen met Avast te selecteren.
    • Welke algoritme voor gegevensvernietiging u wilt gebruiken: selecteer het algoritme dat Gegevens versnipperen gebruikt om verwijderde bestanden mee te versleutelen. U kunt kiezen uit 3 algoritmen om gegevens mee te versnipperen, afhankelijk van het door u gewenste beveiligingsniveau:
      • Gegevens overschrijven: (standaard geselecteerd) uw gegevens worden overschreven met willekeurige patronen. Hoe vaak uw gegevens worden overschreven, wordt bepaald door de waarde die u opgeeft. Klik in het tekstvak en typ het aantal overschrijvingen (de standaardwaarde is 1). Dit is de eenvoudigste en snelste methode.
      • DOD-algoritme 5250.22: uw gegevens worden met verschillende typen gegevens (0, 1 en willekeurige tekens) drie keer overschreven. Deze methode is veiliger, maar iets langzamer dan de methode voor het willekeurig overschrijven van gegevens.
      • Gutmann-algoritme: uw gegevens worden overschreven volgens het coderingsmechanisme dat door het station wordt gebruikt. Met het Gutmann-algoritme worden de gegevens het vaakst overschreven in vergelijking met de andere methoden. Dit is de langzaamste, maar ook de veiligste methode.

Verdere aanbevelingen

Raadpleeg het volgende artikel voor meer informatie over Gegevens versnipperen:

• Avast Omni 1.x
  • Avast Premier 20.x