Controleren of Avast Antivirus is geïnstalleerd en uw computer actief beschermt

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u problemen met Avast AntiVirus kunt oplossen. Een paar voorbeelden:

• Op het hoofdscherm van de toepassing wordt een rode statusmelding weergegeven (bijvoorbeeld Firewall is uitgeschakeld).
  • Het pictogram van Avast Antivirus in het systeemvak geeft de melding Uw systeem is onbeschermd weer.
  • U kunt Avast AntiVirus niet openen of u ziet het bureaubladpictogram van uw Avast AntiVirus-toepassing niet.

Het is raadzaam te controleren of de toepassing volledig is geïnstalleerd, geactiveerd, bijgewerkt en uw computer beschermt, voordat u verdere stappen onderneemt om het probleem op te lossen. Raadpleeg onderstaande gedeelten voor uw probleem:

De installatie controleren

1. Klik met de rechtermuisknop op de knop  Start van Windows en selecteer Apps en onderdelen in het menu dat verschijnt.
  2. Controleer of uw versie van Avast Antivirus zichtbaar is in Apps en onderdelen.
  3. Druk op het toetsenbord tegelijkertijd op de toets Win en de toets X en selecteer vervolgens Programma's en onderdelen in het menu dat verschijnt.
  4. Controleer of uw versie van Avast Antivirus zichtbaar is in Programma's en onderdelen.
  5. Klik op de knop  Start van Windows en selecteer Configuratiescherm.
  6. Klik onder Programma's op Een programma verwijderen als u de standaardweergave met categorieën gebruikt, ... of klik op Programma's en onderdelen als u de weergave met grote of kleine pictogrammen gebruikt.
  7. Controleer of uw versie van Avast Antivirus zichtbaar is in Programma's en onderdelen.

Als uw versie van Avast Antivirus niet in de lijst met programma's en onderdelen voorkomt, is de toepassing niet op uw pc geïnstalleerd. Raadpleeg het artikel in kwestie als u een bepaalde versie van Avast Antivirus wilt installeren:

De status van uw abonnement controleren

1. Klik met de rechtermuisknop op het pictogram van Avast in het systeemvak en selecteer Abonnementsgegevens in het menu dat wordt geopend.
  2. Controleer op het scherm Mijn abonnementen of de tekst Actief wordt weergegeven naast uw versie van Avast Antivirus onder Aabonnementen op deze computer. U kunt ook de vervaldatum en het aantal resterende dagen van uw actieve abonnement controleren.

Als uw abonnement nog niet actief is, raadpleegt u de instructies in het artikel in kwestie hieronder:

U hoeft Avast Free Antivirus niet meer te activeren, omdat uw eerste gratis abonnement na de installatie automatisch wordt geactiveerd. Raadpleeg het volgende artikel voor meer informatie:

Controleren op updates

Zorg dat Avast Antivirus altijd up-to-date is, zodat u volledig beschermd bent. Als u niet zeker weet of u de nieuwste versie van de toepassing gebruikt of niet weet of de virusdefinities up-to-date zijn, raadpleegt u het volgende artikel:

Bij het oplossen van problemen met de hulp van een ondersteuningsmedewerker van Avast kan worden gevraagd om informatie over de versie van uw programma en van de virusdefinities. U krijgt de gevraagde informatie als volgt:

1. Klik met de rechtermuisknop op het pictogram Avast in het systeemvak en selecteer Over Avast.
  2. Raadpleeg in het scherm Info de volgende informatie boven in het scherm:
    • Programmaversie
    • Versie van virusdefinities
    • Aantal definities

Zie de volgende onderwerpen voor meer informatie over updates voor Avast Antivirus:

Beschermingsstatus controleren

1. Klik met de rechtermuisknop op het systeemvakpictogram Avast op de Windows-taakbalk en selecteer Open Avast gebruikersinterface.
  2. Controleer of het tabblad Status geselecteerd is in het linkervenster.
  • Een groene status met de tekst Deze computer is beschermd geeft aan dat alle beschermingsonderdelen zijn ingeschakeld en dat uw computer actief wordt beschermd door Avast Antivirus. Wanneer deze status wordt weergegeven, hoeft u niets te doen.
  • Een rode status geeft een kritiek probleem aan met kernonderdelen van Antivirus waarvoor uw onmiddellijke aandacht is vereist. Een gele status geeft een urgent probleem aan. Als er een rode of gele status wordt weergegeven, klikt u op de actie in kwestie onder de status om ervoor te zorgen dat uw computer volledig wordt beschermd:
    • Oplossen: lost een probleem op met actieve beschermingsonderdelen, bijvoorbeeld de hoofdschilden.
    • Inschakelen: schakelt onderdelen in die maximale bescherming helpen garanderen, zoals Firewall of automatische updates.
    • Bijwerken: zorgt ervoor dat Avast Antivirus wordt bijgewerkt tot de nieuwste programmaversie.
    • Activeren/Opnieuw activeren: vraagt u een abonnement te selecteren om Avast Antivirus te activeren.
    • Nu opnieuw opstarten: start uw computer opnieuw op om een update te voltooien van alle onderdelen van Avast Antivirus.
Als meerdere problemen uw aandacht vereisen, kunt u klikken op het pictogram (drie puntjes) ▸ Alle problemen bekijken. Selecteer vervolgens een actie voor elk probleem met behulp van de vervolgkeuzelijst in kwestie.

Raadpleeg het volgende artikel om te controleren of Avast Antivirus uw computer tegen malware beschermt:

Avast Antivirus opnieuw installeren

Als de hierboven beschreven oplossingen niet werken, raden we aan de toepassing volledig te verwijderen en daarna opnieuw te installeren.

Voer de volgende stappen uit:

1. Verwijder Avast Antivirus volledig met behulp van Avast Uninstall Utility. Raadpleeg het volgende artikel voor uitgebreide instructies:
  2. Start uw computer opnieuw op.
  3. Druk tegelijkertijd op de toetsen Win en E op uw toetsenbord om Verkenner te openen.
  4. Typ of plak C:\Program Files\ in de adresbalk.
  5. Als u de map AVAST software ziet op deze locatie, klikt u met de rechtermuisknop op de map en selecteert u Verwijderen in het contextmenu.
  6. Installeer uw versie van Avast Antivirus opnieuw. Raadpleeg het artikel in kwestie voor uitgebreide instructies:

Als u problemen blijft ondervinden nadat u Avast AntiVirus opnieuw hebt geïnstalleerd, neemt u contact op met de ondersteuning van Avast.