Controleren of Avast Antivirus is geïnstalleerd en uw computer actief beschermt

Als u een probleem hebt met Avast Antivirus, raden we u aan te controleren of het programma volledig is geïnstalleerd, up-to-date is en goed functioneert, voordat u verdere stappen neemt om het probleem op te lossen.

Installatie

Selecteer uw versie van Windows en volg de stappen om te bevestigen dat Avast Antivirus op uw pc is geïnstalleerd in het gedeelte Programma's en onderdelen van het Configuratiescherm van Windows:

1. Klik met de rechtermuisknop op de Startknop van Windows en selecteer Programma's en onderdelen in het menu dat verschijnt.
  2. Controleer of uw versie van Avast Antivirus zichtbaar is in Programma's en onderdelen.
  3. Druk tegelijkertijd op de Win-toets en de X-toets, en selecteer vervolgens Programma's en onderdelen in het menu dat verschijnt.
  4. Controleer of uw versie van Avast Antivirus zichtbaar is in Programma's en onderdelen.
  5. Klik op de Startknop van Windows en selecteer Configuratiescherm.
  6. Klik onder Programma's op Een programma verwijderen als u de standaardweergave met categorieën gebruikt, ... of klik op Programma's en onderdelen als u de weergave met grote of kleine pictogrammen gebruikt.
  7. Controleer of uw versie van Avast Antivirus zichtbaar is in Programma's en onderdelen.
  8. Klik op de Startknop van Windows en selecteer Configuratiescherm, ... of selecteer Instellingen en klik op Configuratiescherm als u het klassieke Starten gebruikt.
  9. Klik onder Programma's op Een programma verwijderen als u de standaardweergave met categorieën gebruikt, ... of klik op Programma's en onderdelen als u de klassieke weergave gebruikt.
  10. Controleer of uw versie van Avast Antivirus zichtbaar is in Programma's en onderdelen.
  11. Klik op de Startknop van Windows en selecteer Configuratiescherm, ... of selecteer Instellingen en klik op Configuratiescherm als u het klassieke Starten gebruikt.
  12. Klik op Programma's installeren of verwijderen als u de categorieweergave gebruikt, ... of dubbelklik op Programma's installeren of verwijderen als u de klassieke weergave gebruikt.
  13. Controleer of uw versie van Avast Antivirus zichtbaar is in de lijst met programma's en onderdelen die wordt weergegeven.

Als uw versie van Avast Antivirus niet in de lijst met programma's en onderdelen staat, is het programma niet geïnstalleerd op uw pc. Raadpleeg het desbetreffende artikel om de gewenste versie van Avast Antivirus te installeren:

Abonnement

Ga als volgt te werk om te bepalen of uw abonnement op Avast Premier, Avast Internet Security of Avast Pro Antivirus actief is:

1. Klik met de rechtermuisknop op het pictogram van Avast in het systeemvak en selecteer Abonnementsgegevens in het menu dat wordt geopend.
  2. Controleer op het scherm Abonnement of de tekst Actief wordt weergegeven naast Abonnementstatus:.
    Als uw abonnement actief is, kunt u ook de vervaldatum en het aantal resterende dagen controleren.

Als uw abonnement niet actief is, raadpleegt u de activeringsinstructies in het juiste artikel voor uw versie van Avast Antivirus:

Raadpleeg het volgende artikel voor informatie over de registratie van Avast Free Antivirus:

Programma en virusdefinities

Zorg dat Avast Antivirus altijd up-to-date is, zodat u volledig beschermd bent. Als u niet zeker weet of u de nieuwste versie van het programma gebruikt of dat de virusdefinities die het programma gebruikt up-to-date zijn, raadpleegt u het volgende artikel:

Bij het oplossen van problemen met een ondersteuningsmedewerker van Avast, kan worden gevraagd om informatie over de versie van uw programma en van de virusdefinitie. Ga als volgt te werk om deze informatie op te zoeken:

1. Klik met de rechtermuisknop op het Avast -pictogram in het systeemvak en selecteer Over Avast.
  2. Raadpleeg in het scherm Info de volgende informatie boven in het scherm:
    • Programmaversie
    • Versie van virusdefinities
    • Aantal definities:

Zie de volgende onderwerpen voor informatie over updates voor Avast Antivirus:

Beschermingsstatus

Om de huidige status van Avast Antivirus te bepalen, opent u de gebruikersinterface (klik met de rechtermuisknop op het pictogram van Avast in het systeemvak en selecteer Open Avast gebruikersinterface in het menu dat wordt geopend). De status wordt weergegeven in het hoofdscherm van de gebruikersinterface.

De tekst U wordt beschermd geeft aan dat Avast Antivirus up-to-date is, uw pc actief tegen malware beschermt en op het moment geen bedreigingen heeft gevonden. Als deze status wordt weergegeven, hoeft u niets te doen.

Bij de volgende statussen is uw aandacht vereist:

• U loopt gevaar
  • U bent kwetsbaar
  • Avast is niet actief

Als een van deze statussen wordt weergegeven, klikt u op de optie onder de status om het probleem op te lossen. Dit kan de optie Nu opnieuw starten zijn of een andere actie zoals het inschakelen van beschermingsonderdelen die momenteel zijn uitgeschakeld.

Raadpleeg het volgende artikel om te controleren of Avast Antivirus uw pc tegen malware beschermt: