Controleren of Avast Antivirus is geïnstalleerd en uw computer actief beschermt

Als u een probleem ondervindt met Avast Antivirus, is het raadzaam te controleren of het programma volledig is geïnstalleerd, geactiveerd, bijgewerkt en uw computer beschermt, voordat u verdere stappen onderneemt om het probleem op te lossen.

Controleren of Avast Antivirus is geïnstalleerd

1. Klik met de rechtermuisknop op de Startknop van Windows en selecteer Apps en onderdelen in het menu dat verschijnt.
  2. Controleer of uw versie van Avast Antivirus zichtbaar is in Apps en onderdelen.
  3. Druk tegelijkertijd op de Windows-toets en de X-toets, en selecteer vervolgens Programma's en onderdelen in het menu dat verschijnt.
  4. Controleer of uw versie van Avast Antivirus zichtbaar is in Programma's en onderdelen.
  5. Klik op de Startknop van Windows en selecteer Configuratiescherm.
  6. Klik onder Programma's op Een programma verwijderen als u de standaardweergave met categorieën gebruikt, ... of klik op Programma's en onderdelen als u de weergave met grote of kleine pictogrammen gebruikt.
  7. Controleer of uw versie van Avast Antivirus zichtbaar is in Programma's en onderdelen.
  8. Klik op de Startknop van Windows en selecteer Configuratiescherm, ... of selecteer InstellingenConfiguratiescherm als u het klassieke Startmenu gebruikt.
  9. Klik onder Programma's op Een programma verwijderen als u de standaardweergave met categorieën gebruikt, ... of klik op Programma's en onderdelen als u de klassieke weergave gebruikt.
  10. Controleer of uw versie van Avast Antivirus zichtbaar is in Programma's en onderdelen.
  11. Klik op de Startknop van Windows en selecteer Configuratiescherm, ... of selecteer InstellingenConfiguratiescherm als u het klassieke Startmenu gebruikt.
  12. Klik op Programma's installeren of verwijderen als u de categorieweergave gebruikt, ... of dubbelklik op Programma's installeren of verwijderen als u de klassieke weergave gebruikt.
  13. Controleer of uw versie van Avast Antivirus zichtbaar is in de lijst met programma's en onderdelen die wordt weergegeven.

Als uw versie van Avast Antivirus niet in de lijst met programma's en onderdelen voorkomt, is het programma niet op uw pc geïnstalleerd. Raadpleeg het artikel in kwestie om de gewenste versie van Avast Antivirus te installeren:

Controleren of uw licentie actief is

1. Klik met de rechtermuisknop op het pictogram Avast in het systeemvak en selecteer Abonnementsgegevens in het menu dat wordt geopend.
  2. Controleer op het scherm Mijn licenties of de tekst Actief wordt weergegeven naast uw versie van Avast Antivirus onder Licenties op deze computer. U kunt ook de vervaldatum en het aantal resterende dagen van uw actieve licentie controleren.

Als uw licentie niet actief is, raadpleegt u het artikel in kwestie om de gewenste versie van Avast Antivirus te activeren:

Controleren of Avast Free Antivirus up-to-date is

Zorg dat Avast Antivirus altijd up-to-date is, zodat u volledig beschermd bent. Als u niet zeker weet of u de nieuwste versie van het programma gebruikt of niet weet of de virusdefinities die in het programma worden gebruikt up-to-date zijn, raadpleegt u het volgende artikel:

Bij het oplossen van problemen met de hulp van een ondersteuningsmedewerker van Avast kan worden gevraagd om informatie over de versie van uw programma en van de virusdefinities. U verkrijgt de gevraagde informatie als volgt:

1. Klik met de rechtermuisknop op het pictogram Avast in het systeemvak en selecteer Over Avast.
  2. Raadpleeg in het scherm Info de volgende informatie boven in het scherm:
    • Programmaversie
    • Versie van virusdefinities
    • Aantal definities

Zie de volgende onderwerpen voor informatie over updates voor Avast Antivirus:

Bepalen of uw computer wordt beschermd

1. Klik met de rechtermuisknop op het pictogram Avast in het systeemvak op de taakbalk van Windows en selecteer Open Avast gebruikersinterface.
  2. Controleer of het tabblad Status geselecteerd is in het linkerdeelvenster.
  • Een groene status met de tekstU wordt beschermd geeft aan dat alle beschermingsonderdelen zijn ingeschakeld en dat uw computer actief wordt beschermd door Avast Antivirus. Wanneer deze status wordt weergegeven, hoeft u niets te doen.
  • Een rode status geeft een kritiek probleem aan met kernonderdelen van Antivirus waarvoor uw onmiddellijke aandacht is vereist. Een gele status geeft een urgent probleem aan. Als er een rode of gele status wordt weergegeven, klikt u op de actie in kwestie onder de status om ervoor te zorgen dat uw computer volledig wordt beschermd:
    • Oplossen: met deze optie lost u problemen met actieve beschermingsonderdelen op, bijvoorbeeld de hoofdschilden.
    • Inschakelen: met deze optie schakelt u onderdelen in die maximale bescherming helpen garanderen, zoals de firewall of automatische updates.
    • Bijwerken: met deze optie werkt u Avast Antivirus bij tot de nieuwste programmaversie.
    • Activeren / Opnieuw activeren: met deze optie wordt u gevraagd een abonnement te selecteren om Avast Antivirus te activeren.
    • Nu opnieuw starten: met deze optie wordt uw computer opnieuw opgestart om een update te voltooien voor alle onderdelen van Avast Antivirus.
Als meerdere problemen uw aandacht vereisen, kunt u op Alle problemen bekijken klikken. Selecteer vervolgens een actie voor elk probleem met behulp van de vervolgkeuzelijst in kwestie.

Raadpleeg het volgende artikel om te controleren of Avast Antivirus uw computer tegen malware beschermt:

• Avast Ultimate 18.x
  • Avast Premier 18.x
  • Avast Internet Security 18.x
  • Avast Pro Antivirus 18.x
  • Avast Free Antivirus 18.x
  • Microsoft Windows 10 Home / Pro / Enterprise / Education – 32-/64-bits
  • Microsoft Windows 8.1 / Pro / Enterprise – 32-/64-bits
  • Microsoft Windows 8 / Pro / Enterprise – 32-/64-bits
  • Microsoft Windows 7 Home Basic / Home Premium / Professional / Enterprise / Ultimate – Service Pack 1, 32-/64-bits
  • Microsoft Windows Vista Home Basic / Home Premium / Business / Enterprise / Ultimate – Service Pack 2, 32-/64-bits
  • Microsoft Windows XP Home / Professional / Media Center Edition – Service Pack 3, 32-bits