Avast Mobile Security voor Android – aan de slag

Avast Mobile Security is een beveiligings-app voor Android waarmee u apparaten kunt beschermen tegen ongewenste phishing-pogingen, malware, spyware en schadelijke virussen zoals Trojaanse paarden. De app bevat ook een reeks functies die uw apparaat gebruiksvriendelijker maken.

Raadpleeg de gedeelten in dit artikel voor informatie over het gebruik van Avast Mobile Security.

Navigeren in de interface van Mobile Security

Klik op op het pictogram Avast Mobile Security op het hoofdscherm van uw apparaat om de app te openen.

Op het hoofdscherm vindt u de knop Scannen en vier tegels voor de andere scanopties.

Met die opties kunt u de volgende acties uitvoeren:

• Scannen: hiermee kunt u alle apps die zijn geïnstalleerd op uw apparaat scannen en wordt u geïnformeerd over beveiligingsrisico's veroorzaakt door wijzigingen in de standaardinstellingen van Android.
  • RAM optimaliseren: hiermee kunt u apps afsluiten die op de achtergrond worden uitgevoerd en uw apparaat vertragen.
  • Overbodige bestanden verwijderen: geeft de huidige hoeveelheid opslagruimte weer die wordt ingenomen op uw apparaat en stelt u in staat op een veilige manier ruimte vrij te maken. U wordt er ook op gewezen dat u met de app Avast Cleanup nog meer ruimte kunt vrijmaken.
  • Met Wifi scannen kunt u uw netwerk scannen op problemen met de router, versleuteling, wifi en verbindingen. Zodra de beveiliging van het huidige wifi-netwerk is gecontroleerd, wordt deze optie weergegeven als Snelheid controleren.
  • VPN-verbinding: hiermee kunt u via de beveiligde VPN-servers van Avast met behulp van een versleutelde tunnel verbinding met internet maken om uw onlineactiviteiten te beschermen tegen pottenkijkers en luistervinken. Deze functie is alleen beschikbaar in een abonnement op Ultimate of Ultimate Multi.

U kunt linksboven op het hoofdscherm van de app ook tikken op (drie lijntjes) om een reeks hulpprogramma's voor privacybescherming en apparaatbeheer te openen en te configureren in de Instellingen van de app.

Avast Mobile Security Premium aanschaffen en activeren

Naast de gratis versie van Avast Mobile Security bieden we ook verschillende betaalde versies van de app. Upgraden naar een betaalde versie van Avast Mobile Security Premium biedt de volgende voordelen:

• Een onbeperkt aantal apps vergrendelen met de functie Appvergrendeling.
  • Advertenties van derden uitschakelen.
  • Avast Anti-Theft gebruiken om een foto van de dief te maken wanneer er een onjuiste pincode wordt ingevoerd, om uw apparaat te vergrendelen wanneer de simkaart wordt gewijzigd en om op elk gewenst moment ongemerkt de omgeving van de telefoon vast te leggen.
  • Prioriteit krijgen bij ondersteuningsaanvragen.

Raadpleeg het volgende artikel voor uitgebreide instructies:

Raadpleeg het volgende artikel voor meer informatie over de voordelen van andere betaalde versies van Avast Mobile Security:

Uw apparaat scannen op beveiligingsrisico's.

Met Avast Mobile Security kunt u uw geïnstalleerde apps en de inhoud van uw geheugenkaart controleren op beveiligingsproblemen en kunt u beveiligingsrisico's detecteren die worden veroorzaakt door wijzigingen in de standaardinstellingen van Android.

1. Tik op de knop Scannen.
  2. Tik op Oplossen om eventuele beveiligingsproblemen op te lossen die op uw apparaat zijn gevonden.

Wanneer de scan voltooid is, meldt Scannen eventueel gevonden problemen. Als er geen problemen zijn aangetroffen, voorziet Scannen u van tips voor het verder optimaliseren van uw apparaat.

Apparaatscans plannen

1. Tik op (drie lijntjes) en selecteer Instellingen.
  2. Tik op Bescherming om een overzicht met beveiligingsinstellingen te openen.
  3. Tik op Geplande scanbewerking om reguliere scanbewerkingen in te stellen.
  4. Tik bovenaan het scherm op de schuifregelaar UIT zodat deze op AAN komt te staan en selecteer de tijd en dag(en) waarop u de reguliere scanbewerking wilt uitvoeren.
  5. Tik op pijl-terug () om uw geplande scaninstellingen te bevestigen en terug te keren naar de beveiligingsinstellingen.

Uw beveiligingsinstellingen configureren

Tik linksboven in de hoofdinterface van de app op (drie lijntjes) en selecteer InstellingenBescherming om uw beveiligingsinstellingen te openen.

1. Tik op de schuifregelaar naast de volgende schilden, zodat ze van AAN veranderen in UIT:
    • Appinstallatieschild: hiermee kunt u apps na installatie scannen.
    • Bestandsschild (Android-versie 5, 7 en hoger): alle bestanden op uw apparaat worden gescand.
    • Webschild Lite: voorkomt in Android 5 en lager dat u terechtkomt op nepwebsites.
    • Webschild met toegankelijkheid: voordat u dit schild inschakelt, wordt u gevraagd Avast Mobile Security de toegangsmachtiging te verlenen. Dat is noodzakelijk voor de app om URL's in Android versie 6 en hoger te kunnen controleren.
    Om optimaal beschermd te blijven, zijn alle schilden standaard ingeschakeld.
  2. Tik op de schuifregelaar naast de volgende beveiligingsopties, zodat ze van AAN veranderen in UIT:
    • Interne opslag scannen: stelt de app in staat de interne opslag van uw apparaat op dreigingen te scannen, inclusief uw foto's, mediabestanden en geïnstalleerde apps. Deze optie is standaard uitgeschakeld.
    • Apps met een twijfelachtige reputatie: stelt de app in staat om apps met een slechte reputatie te detecteren en u erover te waarschuwen. De reputatie van een app wordt bepaald door feedback van Avast-gebruikers.
    • PUP-detectie: stelt de app in staat u te beschermen tegen potentieel ongewenste programma's (Potentially Unwanted Programs – PUP). Dat zijn programma's die ongemerkt met andere programma's mee worden gedownload. PUP's zorgen gewoonlijk voor ongewenste activiteit op uw apparaat, bijvoorbeeld via werkbalken en via advertenties die u afleiden tijdens het browsen.
  3. Tik op pijl-terug () om de beveiligingsinstellingen af te sluiten.

Apps afsluiten die op de achtergrond worden uitgevoerd

De optie RAM optimaliseren stelt Avast Mobile Security in staat apps af te sluiten die op de achtergrond worden uitgevoerd om te voorkomen dat die apps uw apparaat trager maken en de batterij belasten.

Tik op de tegel RAM optimaliseren om apps af te sluiten die op de achtergrond worden uitgevoerd.

Uw opslagruimte beheren

Op de tegel Overbodige bestanden verwijderen wordt de huidige hoeveelheid gebruikte opslagruimte op uw apparaat weergegeven, en met de optie Veilig opschonen kunt u ruimte vrijmaken.

1. Tik op de tegel Overbodige bestanden verwijderen.
  2. Tik op Toestemming geven.
  3. Selecteer Avast Mobile Security en tik op de schuifregelaar UIT zodat deze verandert in AAN om Avast Mobile Security toegang tot gebruiksgegevens te geven.
  4. Tik op het scherm met resultaten op Opschonen onder Veilig opschonen om overbodige bestanden op een veilige manier van uw apparaat te verwijderen. U kunt ook op de pijl-omlaag tikken op de tegel Veilig opschonen om specifieke soorten items voor opschoning te selecteren of deselecteren.

Met de app Avast Cleanup kunt u nog meer overbodige bestanden, media, apps en app-gegevens verwijderen om meer ruimte vrij te maken op uw apparaat. U kunt bestanden en media ook overbrengen naar een cloudopslagservice. Als Avast Cleanup nog niet is geïnstalleerd op uw apparaat, selecteert u Meer opschonen onder Grondig opschonen en volgt u de instructies op het scherm om de app te installeren.

De snelheid van een verbonden wifi-netwerk controleren

1. Als u de snelheid van uw wifi-netwerk wilt controleren, gaat u naar (drie lijntjes) ▸ Wifi-snelheid.
  2. In de app ziet u de download- en uploadsnelheid van het verbonden wifi-netwerk. Tik op pijl-terug () om het dialoogvenster met resultaten te sluiten.

Belangrijke apps met een pincode beschermen

Appvergrendeling is een betaalde functie waarmee u een pincode kunt instellen voor uw apps. Telkens wanneer u een beschermde app opent, moet u de pincode invoeren.

1. Tik op (drie lijntjes) ▸ Appvergrendeling om deze functie te openen.
  2. Tik rechtsonder op Nu configureren.
  3. Tik op de genummerde vensters en volg de instructies op het scherm om elke stap te voltooien. U kunt op App-vergrendeling activeren tikken om deze functie te gaan gebruiken zodra alle Vereiste stappen voltooid zijn.
  4. Tik op de grijze schuifregelaar (UIT) zodat deze oranje (AAN) wordt naast de apps die u wilt beschermen.

U kunt uw pincode op elk gewenst moment wijzigen: ga daartoe naar (drie lijntjes) ▸ InstellingenPincode en patroonPincode wijzigen.

Uw telefoon opsporen met Anti-Theft

Anti-Theft is een functie die is bedoeld om uw persoonlijke mobiele gegevens te beschermen en om uw telefoon te helpen opsporen in geval van verlies of diefstal.

1. Tik op (drie lijntjes) ▸ Anti-Theft om deze functie te openen.
  2. Raadpleeg het volgende artikel voor meer informatie:

De beveiliging van een verbonden wifi-netwerk controleren

Met Wifi-beveiliging kunt u uw netwerk scannen op problemen met de router, versleuteling, wifi en verbindingen.

Tik op (drie lijntjes) ▸ Wifi-beveiliging om de beveiliging van uw wifi-netwerk te testen.

Wanneer deze actie is voltooid, geeft de app aan of het netwerk veilig is en worden mogelijke dreigingen gemeld.

Uw foto's met een pincode beveiligen

Met Fotokluis kunt u uw foto's beveiligen met een pincode. De foto's die u naar de kluis verplaatst, worden versleuteld en verborgen.

1. Tik op (drie lijntjes) ▸ Fotokluis om deze functie te openen.
  2. Tik rechtsonder op + (plus) en selecteer een van de beschikbare opties:
    • Nieuwe foto maken: hiermee kunt u een nieuwe foto maken die automatisch wordt toegevoegd aan uw kluis.
    • Importeren uit galerij: hiermee kunt u foto's selecteren uit uw bestaande galerij.

Uw batterij sparen

Met Energie besparen kunt u een reeks instellingen aanpassen waarmee u mogelijk het batterijverbruik van uw apparaat kunt verlagen. Geef het gedrag op van functies die veel van de batterij vergen, bijvoorbeeld wifi, synchronisatie en Bluetooth. U kunt ook de scherminstellingen optimaliseren om de batterijduur te verlengen. Configureer handmatig gepersonaliseerde batterijbesparingsopties of gebruik de standaardconfiguratie.

Als ook de app Avast Battery Saver is geïnstalleerd op uw apparaat, kunt u de energiebesparende opties via deze app beheren.

1. Tik op (drie lijntjes) ▸ Energie besparen.
  2. Tik op Energie besparen activeren.
  3. Tik op Nu toestemming geven en geef Avast Mobile Security toegang tot de systeeminstellingen.
  4. Tik op Instellingen voor Energie besparen.
  5. Pas de energiebesparingsopties aan uw voorkeuren aan door opties in de lijst in of uit te schakelen.

Ongewenste oproepen stoppen

Als gevolg van recente wijzigingen in het beleidscentrum voor ontwikkelaars van Google Play en het Android-beleid, is de functie Oproepen blokkeren niet meer beschikbaar in Avast Mobile Security op apparaten met Android 8 en hoger.

Met Oproepblokkering, kunt u alle oproepen blokkeren van telefoonnummers op uw Zwarte lijst. Wanneer een oproep wordt geblokkeerd, wordt deze automatisch omgeleid naar voicemail. Nummers op de zwarte lijst zetten:

1. Tik op (drie lijntjes) ▸ Oproepblokkering.
  2. Tik op het plusteken en selecteer welk(e) nummer(s) u wilt toevoegen aan de zwarte lijst. U kunt de volgende oproepen blokkeren:
    • Alle onbekende nummers
    • Alle verborgen nummers
    • Een nummer dat u handmatig in de app hebt ingevoerd
    • Een bepaalde contactpersoon in uw lijst met contactpersonen.

Oproepen die worden geblokkeerd door Oproepblokkering worden weergegeven op het tabblad Geschiedenis op het hoofdscherm van Oproepblokkering.

Uw datagebruik bewaken

In App-info, kunt u een aanbevolen dagelijkse limiet voor datagebruik instellen en optioneel Avast Mobile Security configureren om waarschuwingen weer te geven over uw datagebruik.

1. Tik op (drie lijntjes) en selecteer App-info.
  2. Tik op Nu bekijken.
  3. Selecteer het tabblad Data.
  4. Tik op Nu configureren.
  5. Als u informatie over uw databundel invoert, verschijnt uw Aanbevolen dagelijkse limiet. Tik op Activeren.
  6. Als u meldingen over datagebruik wilt instellen, tikt u op Waarschuwingen dataverbruik.
  7. Tik op Bereik cyclusgebruik en kies het percentage gebruikte data dat een melding activeert. Tik daarna op de betreffende schuifregelaars om een melding in te schakelen (oranje) of uit te schakelen (grijs).

U kunt de informatie van uw databundel op elk gewenst moment wijzigen: tik daartoe rechtsboven op het scherm App-inzicht op (drie puntjes) en selecteer Instellingen.

De internettoegang voor apps beheren met Firewall (alleen voor apparaten met roottoegang)

Met Firewall kunt u de internettoegang voor uw geïnstalleerde apps beheren.

Avast Firewall werkt alleen op apparaten met roottoegang. Als u ROM gebruikt met een aangepaste Linux-kern, controleert u of iptables wordt ondersteund. U kunt de kernel ook opnieuw compileren wanneer deze functie wordt ondersteund. Alle toegepaste regels worden vastgelegd in een logboek wanneer de gebruiker logboekregistratie heeft ingeschakeld. Het logboek wordt telkens opnieuw ingesteld wanneer een regelwijziging wordt toegepast.
  1. Tik op (drie lijntjes) ▸ Firewall.
  2. Tik op de schuifregelaar UIT zodat deze op AAN komt te staan, en tik op Verlenen om de functie toegang te geven tot uw apparaat.
  3. Selecteer de apps die u wilt blokkeren, en selecteer een van de volgende opties:
    • Alles blokkeren: de app wordt volledig geblokkeerd, ongeacht het type verbinding.
    • Mobiele data blokkeren: de app wordt alleen geblokkeerd wanneer het apparaat niet is verbonden met het wifi-netwerk.
Op sommige apparaten werkt Firewall mogelijk niet als de mobiele datalimiet van Android is ingeschakeld. U kunt dit probleem als volgt oplossen: tik op Instellingen en tik op de schuifregelaar naast Hoogste prioriteit geven zodat deze op AAN komt te staan.

De instellingen van Avast Mobile Security configureren

In het gedeelte Instellingen van de app kunt u de configuratie van Avast Mobile Security aan uw wensen aanpassen.

1. Tik op (drie lijntjes) en schuif naar Instellingen.
  2. Tik op een optie om verdere acties uit te voeren:
    • Meldingen en waarschuwingen: stel het type meldingen in dat u wilt ontvangen van de app. Alle meldingen zijn standaard ingeschakeld. Doorlopende melding is noodzakelijk voor de app om u te voorzien van volledige bescherming.
    • Oplaadscherm: help uw apparaat sneller opladen door alle achtergrondtaken af te sluiten.
    • Bescherming: plan automatische scans en schakel aanvullende beveiligingsinstellingen in.
    • Reclame uitschakelen (alleen Avast Mobile Security Premium): verwijder advertenties van derden door uw app te upgraden naar de betaalde versie.
    • Pincode en patroon: maak of wijzig uw pincode/patroon voor Appvergrendeling.
    • Appvergrendeling: geef op wanneer apps worden vergrendeld met de functie Appvergrendeling.
    • Dataverbruik: laat de app uw datagebruik beheren door informatie over uw databundel in te voeren. Op basis van die informatie berekent Avast Mobile Security uw Aanbevolen dagelijkse limiet.
    • Updates: controleer de huidige Versie van virusdefinities. Virusdefinities worden standaard bijgewerkt wanneer u internettoegang hebt. Om mobiele data te besparen, schakelt u de optie Alleen bijwerken via wifi in, zodat er alleen updates worden uitgevoerd wanneer u bent verbonden met een wifi-netwerk.
    • Abonnement (alleen betaalde versies): bekijk uw Activeringscode en de datum waarop uw abonnement verloopt.
    • Activiteitenlogboek: bekijk een overzicht met recente activiteiten die zijn uitgevoerd door de app, bijvoorbeeld updates en scans.
    • Gegevensinstellingen: stel uw voorkeuren in voor het delen van geanonimiseerde gegevens. Die helpen ons uw wensen te begrijpen en daarmee ons product te verbeteren.
    • Over: bekijk informatie over de app, zoals de gebruiksrechtovereenkomst.
  • Avast Mobile Security 6.x