Gegevens versnipperen – aan de slag

Gegevens versnipperen is een functie in Avast Premium Security en Avast Omni waarmee u bestanden of hele stations onherroepelijk kunt verwijderen zodat uw gegevens door niemand kunnen worden hersteld en misbruikt.

Geselecteerde bestanden vernietigen

Met deze optie kunt u afzonderlijke bestanden of hele mappen onherroepelijk van uw harde schijf verwijderen. Zodra de gegevens zijn vernietigd, kunnen ze op geen enkele manier worden hersteld.

Specifieke bestanden op uw computer vernietigen:

1. Open de gebruikersinterface van Avast.
  2. Selecteer links in het menu de tegel Privacy en selecteer Gegevens versnipperen.
  3. Klik op de knop Bestanden versnipperen.
  4. Tik op het vakje naast de bestanden die u wilt vernietigen en klik op OK om te bevestigen. U kunt afzonderlijke bestanden selecteren door een map uit te vouwen, maar u kunt ook een hele map selecteren.
  5. Klik op Ja, doorgaan om de geselecteerde bestanden onherroepelijk te vernietigen.
U kunt een afzonderlijk bestand of afzonderlijke map ook, vernietigen door er met de rechtermuisknop op te klikken in Verkenner of op uw bureaublad en de optie Vernietigen met Avast te kiezen in het contextmenu van Windows.

Een heel station vernietigen

Met deze optie worden alle gegevens die op een station zijn opgeslagen, onherroepelijk vernietigd. Zodra de gegevens zijn vernietigd, kunnen ze op geen enkele manier worden hersteld.

Ga als volgt te werk om een station op uw computer te vernietigen:

1. Open de gebruikersinterface van Avast.
  2. Selecteer links in het menu de tegel Privacy en selecteer Gegevens versnipperen.
  3. Klik op de knop Station versnipperen.
  4. Klik op het venster van het station dat u wilt vernietigen.
  5. Klik op Ja, doorgaan om een heel station onherroepelijk te vernietigen.
Nadat de partitie vernietigd is, moet u deze opnieuw formatteren om het station weer bruikbaar te maken.

Verwijderde bestanden vernietigen

Met deze optie worden de restanten van eerder verwijderde bestanden vernietigd. Dit is nuttig als u de bestanden al met een standaardmethode hebt verwijderd (bijvoorbeeld door de bestanden handmatig te verwijderen). Zodra de gegevens zijn vernietigd, kunnen ze op geen enkele manier worden hersteld.

Ga als volgt te werk om verwijderde bestanden op uw computer te vernietigen:

1. Open de gebruikersinterface van Avast.
  2. Selecteer links in het menu de tegel Privacy en selecteer Gegevens versnipperen.
  3. Klik op de knop Verwijderd door Bestanden versnipperen.
  4. Klik op het venster voor het station met de verwijderde bestanden.
  5. Klik op Ja, doorgaan om de verwijderde bestanden onherroepelijk te vernietigen.

Instellingen beheren

Gegevens versnipperen versleutel uw bestanden nadat ze zijn verwijderd, zodat ze zelfs als ze worden hersteld onleesbaar blijven. Beheer de instellingen om de gevoeligheid van Gegevens versnipperen en de toegankelijkheid ervan op uw bureaublad te configureren.

1. Open de gebruikersinterface van Avast.
  2. Klik op MenuInstellingen.
  3. Selecteer PrivacyGegevens versnipperen.
  4. Configureer de volgende instellingen:
    • Gegevens versnipperen weergeven in het Windows-contextmenu: als u deze optie selecteert, wordt Gegevens versnipperen opgenomen in het contextmenu van Windows, zodat de optie meteen toegankelijk is wanneer u met de rechtermuisknop op een bestand of map klikt.
    • Welke algoritme voor gegevensvernietiging u wilt gebruiken: selecteer het algoritme om uw verwijderde bestanden mee te versleutelen wanneer ze worden vernietigd. U kunt kiezen uit 3 algoritmen om uw gegevens te versnipperen, afhankelijk van het door u gewenste beveiligingsniveau:
      • Gegevens overschrijven: (standaard geselecteerd) uw gegevens worden overschreven met willekeurige patronen. Hoe vaak uw gegevens worden overschreven, wordt bepaald door de waarde die u opgeeft. Klik in het tekstvak en typ het aantal overschrijvingen (de standaardwaarde is 1). Dit is de eenvoudigste en snelste methode.
      • DOD (Amerikaans Ministerie van Defensie) 5220.22-M-algoritme: uw gegevens worden met verschillende typen gegevens (0, 1 en willekeurige tekens) drie keer overschreven. Deze methode is veiliger, maar iets langzamer dan de methode Gegevens overschrijven.
      • Gutmann-algoritme: uw gegevens worden overschreven volgens het coderingsmechanisme dat door het station wordt gebruikt. Met het Gutmann-algoritme worden de gegevens het vaakst overschreven in vergelijking met de andere methoden. Dit is de langzaamste, maar ook de veiligste methode.
  1. Open de gebruikersinterface van Avast.
  2. Selecteer PrivacyGegevens versnipperen.
  3. Klik rechtsboven op het scherm Gegevens versnipperen op (het pictogram in de vorm van een tandwieltje).
  4. Configureer de volgende instellingen:
    • Gegevens versnipperen weergeven in het Windows-contextmenu: als u deze optie selecteert, wordt Gegevens versnipperen opgenomen in het contextmenu van Windows, zodat de optie meteen toegankelijk is wanneer u met de rechtermuisknop op een bestand of map klikt.
    • Welke algoritme voor gegevensvernietiging u wilt gebruiken: selecteer het algoritme om uw verwijderde bestanden mee te versleutelen wanneer ze worden vernietigd. U kunt kiezen uit 3 algoritmen om uw gegevens te versnipperen, afhankelijk van het door u gewenste beveiligingsniveau:
      • Gegevens overschrijven: (standaard geselecteerd) uw gegevens worden overschreven met willekeurige patronen. Hoe vaak uw gegevens worden overschreven, wordt bepaald door de waarde die u opgeeft. Klik in het tekstvak en typ het aantal overschrijvingen (de standaardwaarde is 1). Dit is de eenvoudigste en snelste methode.
      • DOD (Amerikaans Ministerie van Defensie) 5220.22-M-algoritme: uw gegevens worden met verschillende typen gegevens (0, 1 en willekeurige tekens) drie keer overschreven. Deze methode is veiliger, maar iets langzamer dan de methode Gegevens overschrijven.
      • Gutmann-algoritme: uw gegevens worden overschreven volgens het coderingsmechanisme dat door het station wordt gebruikt. Met het Gutmann-algoritme worden de gegevens het vaakst overschreven in vergelijking met de andere methoden. Dit is de langzaamste, maar ook de veiligste methode.

Extra informatie

Raadpleeg het volgende artikel voor meer informatie over Gegevens versnipperen: