Avast AntiTrack voor Mac – Aan de slag

Met de privacytoepassing Avast AntiTrack kunt u uw identiteit beschermen tegen de nieuwste onlinetraceringstechnieken.

In dit artikel gaan we ervan uit dat Avast AntiTrack al op uw Mac is geïnstalleerd en geactiveerd. Raadpleeg het volgende artikel voor uitgebreide instructies:

Om aan de slag te gaan klikt u op het symbool Avast AntiTrack in de menubalk en selecteert u Toon Avast AntiTrack. U kunt ook naar Launchpad gaan en op het symbool Avast AntiTrack klikken om het programma te openen.

Dashboard

Op het dashboard ziet u een overzicht van de gegevens die door Avast AntiTrack worden geregistreerd en worden de geconfigureerde instellingen weergegeven:

• Bescherming met digitale vingerafdruk: de huidige status van uw browserbescherming, die u kunt configureren door beveiliging van uw digitale vingerafdruk in te schakelen voor alle ondersteunde browsers die u gebruikt.
  • Privacyscore: uw huidige privacyscore, die u kunt verbeteren door meer functies in te schakelen in Avast AntiTrack.
  • Browsegegevens: de datum waarop uw browsergegevens het laatst zijn gewist, inclusief het aantal items dat tijdens die sessie is gewist.
  • Totaal aantal cookies: het totaal aantal cookies dat Avast AntiTrack sinds de activering heeft gewist.
  • Meest recente traceringsactiviteit: de meeste recente traceringspogingen die Avast AntiTrack heeft gedetecteerd. Klik op de pijlen om de weergave te wijzigen of op Volledig rapport bekijken om alle traceringspogingen weer te geven.
  • Nieuwsgierigste websites: de vijf websites die het vaakst hebben geprobeerd u te traceren.
  • Totaal aantal geblokkeerde traceringspogingen: het totaal aantal traceringspogingen dat door Avast AntiTrack is geblokkeerd sinds de activering.

Browserbescherming inschakelen

Beveilig uw identiteit en persoonlijke gegevens op internet door browserbescherming in te schakelen voor alle ondersteunde webbrowsers die u gebruikt. Avast AntiTrack ondersteunt op dit moment Safari, Chrome, Firefox en Opera.

1. Klik in het linkerdeelvenster op Browsers.
  2. Klik naast de geselecteerde browser op de rode UIT schuifknop, zodat deze groen wordt (AAN).

Browserbescherming is nu ingeschakeld voor de geselecteerde webbrowser. Herhaal de bovenstaande stappen voor al uw webbrowsers.

Cookies en browsergegevens wissen

Op het scherm Mijn sporen kunt u cookies wissen inschakelen voor elke ondersteunde browser, uw browsegegevens wissen en een website toevoegen aan uw witte lijst om het wissen van cookies te verhinderen op bepaalde websites.

Cookies wissen

Cookies zijn bestanden die websites, trackers en derden achterlaten in uw browser, waardoor ze uw onlineactiviteiten kunnen bekijken. Ga als volgt te werk om uw onlineprivacy te beschermen en Avast AntiTrack zo in te stellen dat de cookies in uw browsers regelmatig worden gewist:

1. Klik in het linkerdeelvenster op Mijn sporen.
  2. Klik op het uitvouwmenu in de kolom Gepland cookies wissen voor de bijbehorende browser en selecteer een optie in de lijst.
    Safari vereist toegang tot de volledige schijf voordat u een schema voor het wissen van cookies kunt instellen. Klik op Sta schijftoegang toe en volg de instructies op het scherm om Avast AntiTrack toe te staan cookies te verwijderen uit Safari.

Cookies worden nu automatisch gewist voor de geselecteerde browser volgens het door u aangegeven schema.

Browsegegevens wissen

Browsegegevens zijn gegevens die worden opgeslagen in uw browser wanneer u websites bezoekt. In Avast AntiTrack kunt u precies aangeven welke soorten browsegegevens u wilt wissen:

1. Klik in het linkerdeelvenster op Mijn sporen.
  2. Klik op Datum kiezen voor wissen naast de gekozen browser.
  3. Zet een vinkje rechts naast elk type browsegegevens dat u wilt wissen (of schakel Alles inschakelen in).
    De typen browsegegevens die u kunt wissen verschillen per geselecteerde browser.
  4. Klik op Geselecteerde gegevens wissen.

De geselecteerde browsegegevens worden nu verwijderd uit de door u gekozen browser.

Lijst met toegestane cookies

Voorkomen dat cookies van bepaalde websites worden gewist:

1. Klik in het linkerdeelvenster op Mijn sporen.
  2. Klik op Open witte lijst.
  3. Klik in het tekstvak en typ een URL (bijvoorbeeld www.voorbeeld.com) of klik op Kiezen uit populaire opties om het uitvouwmenu te openen en een website in de lijst te selecteren.
  4. Klik op Toevoegen.

De cookies van de geselecteerde website worden nu niet meer gewist en de website verschijnt op de witte lijst. Als u een website wilt verwijderen uit de witte lijst, klikt u op het symbool in de vorm van een prullenmand naast de website in de witte lijst.

Controleren op traceringspogingen, vingerafdruk wijzigen en uw privacyscore verbeteren

In het scherm Rapporten kunt u de geschiedenis van de traceringsactiviteiten, de details van uw vingerafdrukwijzigingen en de instellingen die bijdragen aan uw privacyscore bekijken.

Traceringspogingen controleren

In Avast AntiTrack kunt u zien welke traceringspogingen er precies zijn geblokkeerd en welke websites hebben geprobeerd u te traceren. U wordt gewaarschuwd door een pop-upmelding wanneer u naar een website gaat die u probeert te volgen.

Ga naar RapportenTraceringsgeschiedenis om het volledige rapport te zien, inclusief de tijd, datum en URL van alle recente traceringspogingen die door Avast AntiTrack zijn geblokkeerd.

Klik op Wis geschiedenis traceeractiviteiten om de gegevens over traceringsactiviteiten uit het verleden te wissen.

Vingerafdrukwijzigingen bekijken

Avast AntiTrack verandert uw digitale vingerafdruk voortdurend volgens een willekeurig schema om uw online-identiteit te beschermen. Als u een logboek van de wijzigingen van uw digitale vingerafdruk wilt bekijken, gaat u naar RapportenVingerafdrukwijzigingen.

Als u de wijzigingsgeschiedenis van uw vingerafdruk wilt wissen, klikt u op Wis vingerafdrukgeschiedenis.

Uw privacyscore verbeteren

Avast AntiTrack bestaat uit verschillende onderdelen die samen uw onlineprivacy beschermen. Uw privacyscore is het hoogst wanneer alle onderdelen zijn ingeschakeld en de witte lijst leeg is. U verbetert uw privacyscore als volgt:

1. Klik op Rapporten in het linkerdeelvenster en selecteer het tabblad Privacyscore.
  2. Bekijk de informatie die voor elk onderdeel wordt weergegeven.
    • Rode statussen: ernstige problemen die voorkomen dat Avast AntiTrack uw onlineprivacy kan beschermen.
    • Groene statussen: onderdelen die effectief zijn ingeschakeld of geconfigureerd om uw onlineprivacy te beschermen.
  3. Klik op een onderdeel om de instellingen en uw privacyscore te wijzigen.

Instellingen beheren

Op het scherm Instellingen kunt u de volgende instellingen wijzigen:

• Schakel traceringsdetectie in: hiermee geeft u AntiTrack toestemming om vermeldingen toe te voegen aan de record Traceringsactiviteit. Als u deze instelling uitschakelt, blijft uw browser beschermd, maar verzamelt Avast AntiTrack tijdens traceringspogingen geen gegevens.
  • HTTPS filteren toestaan (standaard ingeschakeld): hiermee geeft u AntiTrack toestemming om HTTPS-verkeer te controleren op traceringspogingen.
  • Meldingen weergeven voor vingerafdrukwijzigingen (standaard ingeschakeld): er wordt een melding weergegeven telkens wanneer uw digitale vingerafdruk wordt gewijzigd.
  • AntiTrack opstarten bij opstarten systeem: zorgt ervoor dat AntiTrack automatisch wordt gestart wanneer u de pc inschakelt.
  • Stel me op de hoogte van geblokkeerde traceringspogingen: klik op het uitvouwmenu om aan te geven hoe vaak u meldingen wilt zien over geblokkeerde traceringspogingen. Selecteer Nooit om de meldingen uit te schakelen.
  • Avast AntiTrack voor Mac 1.x