Personal Info Remover – veelgestelde vragen | Avast

Personal Info Remover – Veelgestelde vragen

Wat is Personal Info Remover (Verwijdering van persoonlijke gegevens)?

Personal Info Remover verandert de manier waarop onlineadverteerders gegevens over uw onlineactiviteiten verzamelen en opslaan. U krijgt de mogelijkheid zich af te melden voor praktijken waarbij gegevens online worden verzameld, waardoor bedrijven toegang krijgen tot uw vertrouwelijke privégegevens. Door u af te melden zorgt u ervoor dat bedrijven alleen toegang krijgen tot compleet geanonimiseerde gegevens die niet aan u als individu kunnen worden gekoppeld. Dit wordt wel verantwoorde gegevensverzameling genoemd. Raadpleeg de volgende vraag in dit artikel voor meer informatie over het verantwoord verzamelen van gegevens:

Met Personal Info Remover kunt u zich afmelden voor inbreukmakende methoden voor onlinegegevensverzameling. Zo kunt u de manier wijzigen waarop in de toekomst uw gegevens worden opgeslagen en verzameld. U verwijdert geen eerdere gegevens uit de databases van onlineadverteerders.

Hoe werkt Personal Info Remover?

Wanneer u voor het eerst op de tegel Personal Info Remover klikt, wordt gevraagd of u de browserextensie Avast Online Security in de door u geïnstalleerde browsers wilt installeren. Na installatie scant Avast Online Security op actieve onlineadverteerders die mogelijk misbruik maken van uw persoonlijke gegevens, en wordt u in staat gesteld om u af te melden voor inbreukmakende en onverantwoorde gegevensverzamelingspraktijken.

Op de tegel Personal Info Remover in het Avast BreachGuard-dashboard wordt de actuele status van deze functie weergegeven:

• Actief: de browserextensie Avast Online Security wordt geïnstalleerd in minstens één van uw webbrowsers en scant actief op onlineadverteerders die mogelijk misbruik maken van uw persoonlijke gegevens.
  • Inactief: de browserextensie Avast Online Security is nog niet geïnstalleerd in een van uw webbrowsers en Avast kan dus niet voorkomen dat onlineadverteerders misbruik maken van uw persoonlijke gegevens.

Wat zijn onlineadverteerders?

Onlineadverteerders zijn grote bedrijven die informatie over u verzamelen door uw onlineactiviteiten te volgen. Uw persoonlijke gegevens kunnen worden gebruikt om een accuraat profiel van u als individu samen te stellen op basis van gegevens over uw interesses, leeftijd, geloofsovertuiging, gezondheidsproblemen, inkomen, winkelgewoonten en uitgaven. Onlineadverteerders leggen enorme verzamelingen van persoonlijke profielen aan en verkopen die aan andere bedrijven.

Dat kan niet alleen worden opgevat als een schending van uw privacy, maar kan ook een beveiligingsrisico inhouden, aangezien de opgeslagen gegevens kunnen uitlekken. Als er persoonlijke gegevens van u zijn uitgelekt, kunnen die door ongeautoriseerde externe partijen worden bekeken en misbruikt.

Hoe neem ik Personal Info Remover in gebruik?

Als u Personal Info Remover wilt gaan gebruiken, moet u de browserextensie Avast Online Security in de door u geïnstalleerde browsers installeren.

Voer de volgende stappen uit:

1. Open Avast BreachGuard en klik op de tegel Personal Info Remover. Avast BreachGuard geeft een overzicht weer van alle browsers die zijn geïnstalleerd op uw apparaat.
  2. Klik op Installeren naast een webbrowser. Er wordt een nieuw browservenster geopend.
  3. Volg de instructies op het scherm om de browserextensie Avast Online Security te installeren in uw webbrowser.
  4. Klik na installatie rechts in de adresbalk op het schildpictogram om Avast Online Security te openen. Als u een grijs schildpictogram ziet, moet u naar een webpagina navigeren voordat u op het pictogram klikt.

Google Chrome: mogelijk moet u op extensies (het pictogram in de vorm van een puzzelstukje) klikken en het speldpictogram naast Avast Online Security selecteren om de extensie vast te pinnen op uw adresbalk.
  5. Wanneer Avast Online Security is geopend, klikt u op Beschikbare adverteerders scannen onder Verzameling van reclamegegevens. Nadat de scan voltooid is, worden de gevonden adverteerders weergegeven.
  6. Klik op Afmelden starten.
  7. Herhaal bovenstaande stappen voor elke webbrowser die is geïnstalleerd op uw apparaat.

De gevonden onlineadverteerders kunnen uw vertrouwelijke persoonlijke gegevens niet meer verzamelen en misbruiken. Avast Online Security blijft scannen op andere onlineadverteerders.

Wanneer er nieuwe onlineadverteerders worden gevonden, nemen we namens u automatisch contact met hen op om ervoor te zorgen dat ze stoppen met het misbruik maken van uw vertrouwelijke persoonlijke gegevens.

Met Personal Info Remover kunt u de manier wijzigen waarop uw gegevens in de toekomst worden opgeslagen en verzameld. U verwijdert geen eerdere gegevens uit de databases van onlineadverteerders.

Blokkeert Personal Info Remover advertenties?

Personal Info Remover is geen ad-blocker. Nadat u de browserextensie hebt geïnstalleerd, komt u mogelijk nog advertenties tegen in uw webbrowser die te maken hebben met producten en diensten waar u eerder naar hebt gezocht.

Met Personal Info Remover krijgt u de mogelijkheid zich af te melden voor gegevensverzamelingspraktijken online waarbij bedrijven toegang krijgen tot uw vertrouwelijke privégegevens. Door u af te melden zorgt u ervoor dat bedrijven alleen toegang krijgen tot compleet geanonimiseerde gegevens die niet aan u als individu kunnen worden gekoppeld. Dit wordt wel verantwoorde gegevensverzameling genoemd. Raadpleeg de volgende vraag in dit artikel voor meer informatie over het verantwoord verzamelen van gegevens:

Wat is verantwoorde gegevensverzameling?

Verantwoorde gegevensverzameling werkt als volgt:

1. Een onlineadverteerder kent een anoniem identificatienummer toe aan uw browser.
  2. Dat id-nummer van uw browser wordt in een aantal brede interessecategorieën geplaatst. Dat zijn selecties op basis van de websites die u bezoekt of de demografische gegevens van mensen die uw favoriete apps gebruiken.
  3. Onlinewinkels maken gefundeerde inschattingen van uw voorkeuren op basis van de interessecategorieën die zijn gekoppeld aan het id-nummer van uw browser.

Daarbij hoeven de winkels niets te weten van u als individu.

Bedrijven die verantwoorde gegevensverzameling praktiseren maken geen gebruik van uw gegevens om een profiel van u als individu samen te stellen (wat soms digitaal profileren wordt genoemd). Bij verantwoorde gegevensverzameling gaat het ook nooit om gegevens die persoonlijk of vertrouwelijk zijn (bijvoorbeeld uw naam, leeftijd of huwelijkse staat).

Hoe kan ik mijn locatiegegevens bijwerken?

Personal Info Remover kan alleen effectief werken als u een nauwkeurige locatie opgeeft. Het is raadzaam alleen het land waarin u woont te selecteren of een land waar u eerder hebt gewoond.

Uw locatie bijwerken:

1. Open Avast BreachGuard en ga naar MenuInstellingen.
  2. Klik op het tabblad Locatie.
  3. Gebruik de vervolgkeuzelijst bij Land kiezen om uw huidige locatie te selecteren.

Personal Info Remover laat nu de beschikbare opties zien voor het beschermen van uw persoonlijke gegevens op de door u gekozen locatie.

Personal Info Remover in Avast BreachGuard voor Mac is alleen beschikbaar als u zich in de VS, Canada of Mexico bevindt. Het is niet raadzaam deze functie te gebruiken tenzij u op dit moment in een van deze landen woont of er eerder hebt gewoond.

Waarom is Personal Info Remover niet beschikbaar op mijn locatie?

Het proces voor het indienen van verwijderingsverzoeken verschilt per regio en is afhankelijk van de vereisten van afzonderlijke gegevenshandelaren. We kunnen op dit moment geen contact opnemen met gegevenshandelaren op locaties buiten de VS, Canada of Mexico.

Kan ik een VPN gebruiken om toegang te krijgen tot Personal Info Remover?

Als Personal Info Remover wordt weergegeven als niet beschikbaar, kunt u mogelijk toegang krijgen tot de functie door verbinding te maken met een VPN-locatie in de VS, Canada of Mexico. We raden deze actie echter alleen aan als u op dit moment in een van deze landen woont of er eerder hebt gewoond. U kunt Personal Info Remover niet gebruiken zonder een actief adres op te geven in het land dat u selecteert.

• Avast BreachGuard 21.x voor Windows
  • Avast BreachGuard 1.x voor Mac