De viruskluis gebruiken in Avast Security

De Viruskluis in Avast Security en Avast Premium Security (voorheen Avast Security Pro) is een geïsoleerde ruimte waarin u mogelijk gevaarlijke bestanden veilig kunt bewaren voordat u verdere actie onderneemt. Omdat bestanden in de viruskluis niet kunnen worden uitgevoerd en geen toegang tot uw systeem en gegevens hebben, kan de eventueel aanwezige schadelijke programmacode geen schade aanrichten op uw Mac.

Raadpleeg de instructies in dit artikel voor het beheren van bestanden in de viruskluis: Klik op het hoofdscherm van Avast Security op Viruskluis om de viruskluis te openen.

Bestanden naar de viruskluis verplaatsen

Bestanden worden in de volgende gevallen automatisch naar de viruskluis verplaatst:

• Als er tijdens een scanbewerking van Avast Security een verdacht bestand wordt gedetecteerd en u bevestigt dat het gedetecteerde bestand moet worden verplaatst naar de viruskluis.
  • Als er een verdacht bestand wordt aangetroffen door een actief schild van Avast Security.

Wanneer Avast Security een verdacht bestand detecteert tijdens een scanbewerking, verschijnt de detectie in het scanrapport. Als u een bestand wilt verplaatsen naar de viruskluis, gebruikt u het selectievakje om het bestand te selecteren en klikt u vervolgens op Selectie oplossen.

Het bestand is nu aangemerkt als Dreiging afgehandeld.

U kunt ook handmatig verdachte bestanden toevoegen aan de viruskluis. Voer daarvoor de volgende stappen uit:

1. Klik op Viruskluis op het hoofdscherm van Avast Security.
  2. Klik op Bestand toevoegen....
  3. Zoek het bestand op uw Mac via het Finder-venster en klik op Open.

Het geselecteerde bestand wordt toegevoegd aan de lijst van bestanden in de viruskluis.

Bestanden in de viruskluis naar Avast Viruslab verzenden

Een verdacht bestand, of een bestand dat ten onrechte is aangemerkt als dreiging, kan rechtstreeks vanuit de viruskluis worden verzonden naar Avast Viruslab voor verdere analyse. Ga als volgt te werk om een bestand op te sturen ter analyse:

1. Klik op Viruskluis op het hoofdscherm van Avast Security.
  2. Houd de muisaanwijzer boven het bestand in de viruskluis, klik op (drie puntjes) en selecteer Voor analyse verzenden.
  3. Selecteer Potentiële malware of Fout-positief, geef zoveel mogelijk aanvullende informatie op in het tekstvak en klik op Verzenden. Als u een Fout-positief indient, geef dan de naam van het programma, de uitgever van het programma, het versienummer van het programma en de reden op waarom u denkt dat het bestand of programma niet had moeten worden gedetecteerd.

Er wordt een bevestiging weergegeven wanneer het bestand is verzonden.

In de meeste gevallen zal Avast Viruslab de ontvangen bestanden verwerken zonder u een reactie te sturen.

Bestanden uit de viruskluis terugzetten

Wanneer u een bestand uit de viruskluis terugzet, verplaatst Avast Security het bestand terug naar de oorspronkelijke locatie. U kunt het bestand ook op een andere locatie op uw Mac terug laten zetten. Ga als volgt te werk om een bestand uit de viruskluis terug te zetten:

1. Klik op het selectievakje naast het bestand in de viruskluis.
  2. Klik op (drie puntjes), en selecteer Herstellen of Zet terug als.
  3. Als u Zet terug als hebt geselecteerd, gebruikt u het Finder-venster om een nieuwe locatie voor het bestand te kiezen en klikt u op Open.
  4. Gebruik als u daarom wordt gevraagd uw Touch ID of voer uw beheerderswachtwoord in en klik op OK in om het terugzetten te bevestigen.

Het bestand wordt teruggezet en kan nu worden geopend of uitgevoerd vanaf de oorspronkelijke of opgegeven locatie op uw Mac.

Het terugzetten van bestanden uit de viruskluis is alleen bedoeld voor noodsituaties, bijvoorbeeld wanneer er een systeembestand naartoe is verplaatst. Het terugzetten van geïnfecteerde bestanden brengt uw Mac in gevaar. Het is raadzaam deze actie alleen uit te voeren als u gevorderde vaardigheden en ervaring hebt met het verwerken van geïnfecteerde bestanden.

Bestanden uit de viruskluis verwijderen

Zo verwijdert u een bestand voorgoed uit de viruskluis:

1. Klik op het selectievakje naast het bestand in de viruskluis.
  2. Klik op Verwijderen.
  3. Klik ter bevestiging op Verwijderen.

Het bestand wordt verwijderd van uw Mac.

• Avast Security 14.x voor Mac