Een opstartscan uitvoeren in Avast Antivirus

Als u vermoedt dat uw pc malware bevat, kunt u Avast Antivirus een Opstartscan laten uitvoeren wanneer u de computer opnieuw opstart. Er wordt gescand op bekende typen malware en dreigingen worden verwijderd voordat het besturingssysteem en andere services worden uitgevoerd. Door de scanbewerking tijdens het opstarten uit te voeren vergroot u de kans dat malware kan worden gedetecteerd en verwijderd.

Opstartscan is een geavanceerde en nuttige functie die bedoeld is om te worden gebruikt wanneer u vermoedt dat er een dreiging aanwezig is op het systeem. Het uitvoeren ervan kan enige tijd duren. Deze scanbewerking wordt niet regelmatig gepland, maar alleen wanneer het nodig is.

Als malware voorkomt dat Avast een opstartscan kan plannen in de normale modus, kunt u een opstartscan plannen in de veilige modus. Lees het volgende artikel voor meer informatie:

Een opstartscan plannen en uitvoeren

Voer de volgende stappen uit om een Opstartscan in Avast Antivirus te plannen en uit te voeren:

1. Open de gebruikersinterface van Avast en selecteer BeschermingAntivirus.
  2. Klik op Overige scans.
  3. Selecteer Opstartscan
  4. Klik op Speciale definities installeren en klik vervolgens op Uitvoeren bij volgende opstartsessie om de scanbewerking uit te voeren wanneer het systeem opnieuw wordt opgestart.
    Wanneer u op Gespecialiseerde definities installeren klikt op het scherm van de opstartscan, downloadt Avast alle virusdefinities uit een database in de cloud. Als u het installeren van gespecialiseerde definities overslaat, wordt tijdens de opstartscan alleen gebruikgemaakt van de meest recente virusdefinities die al zijn gedownload. Nadat u op Gespecialiseerde definities installeren hebt geklikt, wordt deze optie niet meer opnieuw weergegeven.
  5. Start de pc opnieuw op. Wanneer het systeem opnieuw wordt gestart, verschijnt er een voortgangsscherm voor de opstartscan terwijl Windows wordt geladen.
  6. Geef voor elke gedetecteerde dreiging aan welke actie moet worden uitgevoerd, tenzij u al eerder automatische acties hebt opgegeven in de instellingen van Opstartscan (zie hieronder).

De scanbewerking duurt gewoonlijk meerdere minuten, maar de duur is afhankelijk van de snelheid van uw systeem en het aantal bestanden dat moet worden gescand. Wanneer de scanbewerking is voltooid of wanneer u deze overslaat, wordt Windows verder opgestart.

Als u de scanbewerking wilt overslaan, drukt u op de Esc-toets op het toetsenbord.

Instellingen voor een opstartscan aanpassen

Voer de volgende stappen uit om de standaardconfiguratie van de Opstartscan aan te passen:

1. Ga naar BeschermingAntivirusOverige scans en klik vervolgens op het pictogram in de vorm van een tandwiel op de tegel Opstartscan.
  2. Verschillende aspecten van de scanbewerking beheren:
    • Te scannen gebieden: geef in de vervolgkeuzelijst aan welke gegevensruimte tijdens de scanbewerking moet worden geanalyseerd. Als u nog een gebied aan de lijst wilt toevoegen, klikt u op Toevoegen. Als u een gebied wilt verwijderen, klikt u op de rij in kwestie en klikt u op Verwijderen.
    • Heuristische gevoeligheid:: gebruik de oranje balken om het gewenste niveau in te stellen voor de heuristische gevoeligheid. Op basis van heuristiek kan Avast onbekende malware detecteren door programmacode te onderzoeken op de aanwezigheid van mogelijk schadelijke opdrachten.
    • Scannen op mogelijk ongewenste programma's (PUP): schakel dit selectievakje in als tijdens de opstartscan ook moet worden gezocht naar ongemerkt met andere programma's gedownloade toepassingen waarmee doorgaans ongewenste activiteiten worden uitgevoerd.
    • Archiefbestanden uitpakken: schakel dit selectievakje in als u wilt dat Avast gecomprimeerde bestanden uitpakt tijdens het scannen.
    • Acties: gebruik de vervolgkeuzelijst onder Als een bedreiging wordt gevonden de volgende actie uitvoeren: om automatische reacties te configureren voor dreigingen die tijdens de scanbewerking worden gedetecteerd:
      • Automatisch verwerken: er wordt geprobeerd het bestand te repareren. Als dit niet lukt, wordt het bestand naar de viruskluis verplaatst. Lukt dit ook niet, dan wordt het bestand verwijderd.
      • Naar kluis verplaatsen: het bestand wordt naar de viruskluis verzonden zodat het geen schade kan aanrichten op uw systeem.
      • Herstellen: de schadelijke programmacode wordt verwijderd als het bestand alleen gedeeltelijk is geïnfecteerd. Deze actie is niet mogelijk als de hele programmacode malware is.
      • Vragen: u ontvangt een melding en kunt een specifieke actie voor het bestand selecteren.
      • Verwijderen: hiermee verwijdert u het bestand permanent van uw computer.
      • Geen actie: de inhoud of locatie van het bestand wordt niet gewijzigd (niet aanbevolen als automatische actie).
  3. Klik op OK om uw wijzigingen op te slaan.
Wees voorzichtig bij het configureren van automatische acties voor de opstartscan. Wanneer een essentieel systeembestand tijdens de opstartscan ten onrechte als geïnfecteerd wordt aangemerkt vanwege een fout-positief resultaat, kan het bestand worden verwijderd als er een automatische actie is ingesteld. Hoewel Avast een aantal maatregelen heeft getroffen om dergelijke problemen te voorkomen, zijn fout-positieve resultaten niet uit te sluiten.